Wiadomości

stat

Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (50)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

24

listopada

Kichen Art With The Greatest Sopot, Lentre Villes

02

grudnia

Smakuj Trójmiasto - Edycja ... Gdańsk, Galeria Metropolia

Rozrywka

Trzy głosy w sprawie karty mieszkańca
Trzy głosy w sprawie karty mieszkańca
Z Kartą Mieszkańca bezpłatnie na mecz i do muzeum
Z Kartą Mieszkańca bezpłatnie na imprezy

Kultura

Kino w Muzeum II WŚ. Seanse od 21 listopada
Kino w Muzeum II WŚ od 21 listopada
Weekend skandynawski w Muzeum Emigracji, czyli "Czytanie [o] Północy"
Weekend skandynawski w Muz. Emigracji

Nowe lokale

KFC Batory

Fast food
Gdynia
10 Lutego 11

Pastificio

Bary, bistro
Gdańsk
Elżbietańska 1

My Burger

Burgery
Gdańsk
gen. Tadeusza Bora-Komorowskiego 46

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Narracje, targi gier i dużo koncertów
Planuj tydzień: koncerty i targi gier