Wiadomości

stat

Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Opinie (50)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

22

marca

Jemy Na Stadionie Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

30

marca

Wielka Szama Gdańsk, Galeria Metropolia

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

Rozrywka

Tanie bilety do kin w Trójmieście
Tanie bilety do kin w Trójmieście
Roberto M. Polce: Polacy mają w sobie coś śródziemnomorskiego
O Włochu, który pokochał Gdańsk

Kultura

Plakaty z poezją na ulicach Gdańska
Plakaty z poezją na ulicach Gdańska

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: wiosenne poruszenie
Planuj tydzień: wiosenne poruszenie