Wiadomości

Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Opinie (50)

  • troche drogo, wstęp za 2 os. 16 zł, a kilka porcji trzeba spróbować.... (9)

    • 29 5

    • jak nie stać (6)

      to zostań w domu.

      • 5 24

      • I tak niestety wielu zrobi (3)

        Napiszcie impreza tylko dla ludzi z kasą

        • 18 3

        • Za darmo to idź na degustację do Alberta. (2)

          • 3 15

          • dlaczego robią to na molo??? (1)

            mam płacić za wejście i jeszcze za jakieś tam jedzenie?
            wolę dać na tacę w niedzielę.

            • 6 2

            • Brawo

              Też tak zrobię jak mi rozum odbierze.

              • 0 2

      • Ooooo

        Rockefeler się odezwał.

        • 15 0

      • a jak ciebie stać to też zostań w domu

        • 1 0

    • na molo byłem już wielokrotnie, chciałbym pójść na festiwal i czegoś spróbować, mam płacić podwójnie?

      • 11 0

    • Co weź za 6 dzieci 500plus
      ...i na wódkę i fajki nasz....

      • 0 1

  • czyli mam zaplacić 8 zł od osobyi poźniej próbki jedzenia na papierze po kilkanaście złotych za sztukę?? (6)

    Mam nadzieję, że bedzie wietrznie i deszczowo!!!

    • 63 14

    • To tylko świadczy o tobie (1)

      jako człowieku. I to takie typowe - mi jest źle to niech inni mają rownie zle jak ja.
      Ogarnijcie się ludzie, bo wsytd patrzec w jakim kierunku zmierzamy.
      Jest za drogo to nie idz, nikt ci nie kaze. Znajda się tacy co pojda i tyle - wolnosc wyboru.

      • 10 20

      • Normalny to ty nie jesteś.Jak świat światem szanyjacy restaurator w krzakach nie będzie się reklamował.

        • 8 5

    • zapomniałeś się podpisać

      Polak katolik

      • 9 17

    • Spoko, spoko, nikt nie zmusza

      Zawsze możesz wyżyć się tłuczkiem na schabowym.

      • 6 7

    • Dziękujemy za typowo polskie życzenia! Mimo wszystko zapraszamy.

      • 6 2

    • Nie, pomyliłeś się.

      Dobra wiadomość dla ciebie jest taka, że możesz pójść na plażę, na spacer, zostać w domu na kanapie, wszystko to za darmo. Obowiązku nie ma. Masz wolność, korzystaj z nie, póki możesz.

      • 3 2

  • Wietrzenie spiżarni. (1)

    Hipisterka będzie ucztować.

    • 28 3

    • Całe społeczeństwo. Wszyscy coś dla siebie znajdą. Serio! To festiwal dla wszystkich.

      • 2 4

  • (2)

    Ceny jak zwykle dla norwegów, niemców i szwedów... Nie dziękuję, nie jestem frajerem.

    • 47 6

    • Zorganizuj alternatywą imprezę, którą zadowoli ciebie i innych.

      Co ci stoi na przeszkodzie?

      • 3 1

    • Dla Norwegów xd ? Kurde czteropak tyskiego kosztuje tyle ile dwie porcję degustacyjne. Płatne wejście na molo ma właśnie na celu przesiew takiego buractwa. ... pozdrowienia dla kumatych i do zobaczenia na molo !

      • 3 4

  • słaba impreza (2)

    W zeszłym roku była taka lipa i pustki że wstyd mi było przed przyjezdnymi znajomymi.
    Ah i gwoździem programu była marchewka - w całości gotowana z natką........

    • 20 4

    • (1)

      Jeżeli byłeś/byłaś (brak podpisu) pod koniec festiwalu to faktycznie mogło tak być. Każde wydarzenie ma swój finał. Godzina zamknięcia to 18. Bardzo nam przykro, że takie wrażenia zostały. Zapraszamy wcześniej w południe i tuż po. Stoły są pełne jedzenia o czym świadczy film i zdjęcia. Do zobaczenia. Mamy nadzieję, że zmienisz opinię:)

      • 0 3

      • kiepskie tłumaczenie

        byliśmy koło 14 i były pustki

        • 3 1

  • Uzupełnienie (6)

    Nie zapraszamy ludzi o zamkniętych umysłach. Zapraszamy tych z otwartymi. Ideą festiwalu jest propagowanie filozofii Slow Food czyli spotkania przy stole, celebracji smaku, rozszerzania własnych kulinarnych horyzontów, przypominanie tradycji regionu, odkrywanie nowych kompozycji smakowych, rozmowy z kucharzami, wymiana opinii na żywo. Festiwal od pięciu lat cieszy się ogromną społeczna akceptacją wśród wszystkich grup społecznych. Ludzie mniej zamożni mają okazję spróbować wielu potraw po 5 zł na które nie stać ich w drogich restauracjach. Ludzie tzw. obyci mają okazję odkryć talenty wybitnych kucharzy, artystów oraz porównać poziom serwowanych dań z innymi na Świecie. To święto smaków, przyjaźni, otwartości i dobrej energii. Jeżeli komuś nie odpowiada taka formuła niech zostanie w swoim zamkniętym Świecie, ale mimo wszystko zapraszamy również tych zamkniętych. Warto się otwierać, próbować i mieć więcej doświadczeń - również kulinarnych. Wybór dań i śmiesznie niska cena za porcję zadowoli każdego malkontenta. Serio! ..aha, sopocianie z kartą sopocką nie płacą za wejście na Molo.

    • 20 25

    • "Święto dobrej energii" - do wszystkiego można dorobić ideologię.

      Wolałabym smaczne, zdrowe i nie bardzo drogie jedzenie.

      • 10 1

    • Niesmaczne. (1)

      "Ludzie tzw. obyci"....niesmaczne, bardzo.

      • 8 2

      • "lepszy sort" to już ok, co?

        • 0 2

    • Wyciągnij korek...

      • 3 0

    • z otwartymi umysłami?

      na wylot? wiatr gwiżdże w pustej mózgoczaszce....

      • 3 0

    • A po Polsku nie można nazwać tej imprezy ? Czy już wstyd mowic po Polsku czy mieszkamy w Afryce?

      • 1 0

  • Wszystko fajnie, ale molo nie jest dostosowane do takiej ilości osób. (2)

    W zeszłym roku był straszny ścisk. Również jest za mała ilość stanowisk bądź obsługi - prawie wszędzie kolejki na kilkanaście, kilkadziesiąt minut. Wydasz min. 200 zł na rodzinę, a bawisz się jak żebrak czekający na jałmużnę.

    • 17 3

    • Pomyśleliśmy o tym. W tym roku stoiska będą większe i będzie więcej restauracji. Mamy nadzieję, że nie utworzą się gigantyczne kolejki. Podpowiedzią jest jeszcze godzina przybycia. Sugeruję okolice południa. Jest mniej ludzi i większy komfort. Dodatkowo zapewnimy w tym roku ławy do jedzenia i stoliki wzdłuż Molo. Serdecznie zapraszamy i życzymy dobrego nastroju i pozytywnej energii. Smacznego!

      • 1 1

    • Wyciągnęliśmy wnioski z poprzednich edycji i powiększyliśmy stoiska. Ponadto zaangażowało się w tym roku więcej restauracji co daje nadzieję na rozładowanie ruchu. Sugeruję przybycie wcześniej np ok 12.00 Wtedy ruch jest mniejszy. Dodatkowo zapewniamy miejsce do spożycia (stoły z ławami i stoliki koktajlowe wzdłuż Molo) Mamy nadzieję na zmianę opinii w tym roku:)

      • 0 1

  • za to ze wydam na wejscie na molo, oraz dodatkowo nabye jedzenie (4)

    To ci kucharze powinni w mig robić to żarcie oraz podawać mi to z wdzięcznością na twarzy

    • 5 9

    • (2)

      Tak działa Fast Food, a ten festiwal niesie ideę Slow Food

      • 2 2

      • Czyli zamów teraz... dostaniesz za 2 godziny... (1)

        ...truskawkę polaną śmietaną...
        Cena 15zl.

        • 3 1

        • Poczytaj. Doedukuj się troszkę. Nie krzycz, nie machaj rączkami. Nikogo to nie obchodzi.
          Bylem na każdej edycji. Za 5 zł można na prawdę dostać duże porcję degustacyjne. A uwierz ze koszt ich przygotowania często jest większy. O tym już nikt nie myśli

          • 2 4

    • 'Ci ' kucharze na pewno nie są z panem na 'ty' a w mig do można dostać przesolone frytki i burgera z tektury w maku ... tu widać ewidentny przykład osoby dla której ten festiwal nie został stworzony ...

      • 2 3

  • A co to jest slow food ?

    Fast food to wiem ... slow food ... moze jeszcze s*it food wymyślą boni tak wszystko jedną stroną wyjdzie ...

    • 4 3

  • Cena za porcję ujdzie jeżeli jest dobre

    Ale nabijać kasę przez miasto za wejście na molo to trochę nie fajnie.
    Przy takiej imprezie powinno być za darmo, już byście nie zbiednieli.

    A tak ciekawe ilu sopocian z karta darmoszka przyjdzie i coś poje hmm ?

    • 15 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Bary i puby komentują obecną sytuację
Bary i puby komentują obecną sytuację

Kultura

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Hasztagi na plakaty. O czym i do kogo krzyczą protestujący?
O czym i do kogo krzyczą protestujący?

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

NOI pizza i wino

Pizzerie
Gdańsk
Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14