• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Mateusz Groen
22 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia? Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia?

Sytuacja w branży gastronomicznej zmienia się jak w kalejdoskopie. Od początku roku z trójmiejskiej mapy gastronomicznej zniknęło wiele lokali, a w niektórych nastąpiły zmiany szyldu. O tych zmianach regularnie informujemy. Które lokale zniknęły w ostatnim czasie i nie zjemy już w nich swoich ulubionych dań? Sprawdziliśmy to.



Wydarzenia kulinarne w najbliższym czasie


Znikają po latach



Czy pracowałeś(-aś) w gastronomii?

Na przełomie marca i kwietnia musieliśmy się pożegnać z kilkoma lokalami. Wśród nich znalazły się restauracje, ale też bardziej imprezowe punkty. Kolejny raz najwięcej miejsc zamknęło się w Gdańsku. Miasto z racji swojej wielkości i nasycenia rynku najbardziej zaskakuje zarówno nowo otwieranymi miejscami, jak i upadkami kolejnych lokali.

Po czterech latach niestety nastąpił moment na pożegnanie się z restauracją Kafëbë. Miejsce specjalizowało się w lokalnej kuchni, można się było napić się też lokalnego piwa. Mimo że restauracja znika z ulicy Piwnej Mapka, to jak zapewniają właściciele - najpewniej usłyszymy jeszcze o Kafëbë w innej lokalizacji.

- Chcielibyśmy podziękować wam za cztery lata wspólnej przygody kulinarnej. Podjęliśmy decyzję trudną, ale przemyślaną o zamknięciu lokalu na ul. Piwnej. W tym miejscu już wkrótce znajdziecie inną restaurację, natomiast my mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś, już w innym miejscu się spotkamy. Dziękujemy za Waszą energię i wspólnie spędzony czas - poinformowali właściciele Kafëbë w mediach społecznościowych.
Czytaj też: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Kafebe Kafebe
W ostatnim czasie zamknął się również Vegan Port. Wegańska pizzeria-bistro funkcjonowała w Gdańsku Wrzeszczu przy ulicy Jesionowej 17 Mapka przez prawie pięć lat.

Vegan Port Vegan Port
- Nigdy nie potrafiłem wyobrazić sobie tego momentu. Pięć lat życia, wszystko podporządkowane pod ukochany Vegan Port. Krew, pot i łzy. Ale też olbrzymia satysfakcja, uwielbiałem TO! Piszę w czasie przeszłym, ponieważ najprawdopodobniej już nie będę miał możliwości gościć was w tym miejscu. Nie tak miało być. Nie na wszystko mam wpływ. Dziękuję wam, niezależnie po której stronie baru staliście. Razem tworzyliśmy to miejsce. Przez te pięć lat poznałem więcej zajebistych ludzi niż przez całe dotychczasowe życie. Masa przygód, chorych i niespodziewanych akcji, porażek i zwycięstw. Czas na kolejne wyzwania. Trzymajcie się, do zobaczenia - napisał właściciel na Facebooku.
Czytaj też: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Po czterech latach z Gdańska zniknął również MaverickMapka, lokal lubiany przez fanów piwa rzemieślniczego. Prócz kilkunastu kranów z piwem, w Mavericku organizowane były wieczory z muzyką na żywo, a także spotkania foodpairingowe. Lokal pożegnał się z przytupem na początku kwietnia, organizując "Ostatnią wieczerzę z Maverickiem" ze szwedzkim stołem i alkoholem za pół ceny.

- Kochani, nie dotrwaliśmy do lepszych czasów. Dziękujemy. Przyszliście tłumnie. Dziękujemy za dobre słowa o tych wspólnych 4 latach oraz za życzenia na przyszłość. Zjedliście wszystko i prawie wypiliście. Jeszcze raz dziękujemy za te wspólne 4 lata - poinformowali właściciele Mavericka w mediach społecznościowych.

Nie odwiedzimy już też Ważka Caffe, która od 2019 mieściła się na Garnizonie Mapka.

- Z przykrością informujemy o zamknięciu najbardziej pachnącej włoską kawą i domowym ciastem kawiarni w Trójmieście. Koniec roku 2021 był dobrym momentem, aby przeanalizować wszystkie za i przeciw prowadzenia przy ul. Szymanowskiego 12 w Gdańsku kawiarenki, przejrzeć założenia biznesplanu - niestety jedynym, rozsądnym i słusznym rozwiązaniem było podjęcie najtrudniejszej decyzji o... zamknięciu Ważka Caffe - poinformowali właściciele Ważka Caffe.
W gastronomicznym świecie miejsca posiadające dobrą lokalizację często zmieniają właścicieli lub przeprowadzają rebranding. W ostatnim czasie klub Xanax mieszczący się przy ulicy TkackiejMapka zmienił się w Cubano. Zapowiadają się egzotyczne zabawy przy latynoskich rytmach. Niewielkie zmiany nastąpiły również na Wyspie Spichrzów. Powstał nowy lokal - Celtic Pub, wcześniej w tym miejscu Gigi Prosecco BarMapka.

Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku

Sopocka gastronomia



Sopot coraz mniej przypomina dawną "stolicę imprez". Mimo to w dalszym ciągu pozostaje atrakcyjnym punktem do prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednak jak w każdym z trójmiejskich miast, tak i tu na gastronomicznej mapie zachodzą zmiany. Z sopockiego dworca zniknęła kolejna restauracja - tym razem próby czasu nie wytrzymała znana franczyza, czyli Sphinx.

Z Sopotu zniknął też Bar Polski SmakMapka. W bistro można było skosztować dobrych ciast, a także zjeść typowo domowe jedzenie. Lokal w dalszym ciągu szuka nowego najemcy.

Czytaj też: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

W Gdyni niewielkie zmiany



Zmiany w gastronomii nie ominęły również Gdyni, jednak tym razem musieliśmy pożegnać się jedynie z jednym lokalem. W ostatnim czasie zamknęła się ZaczarowanaMapka, czyli jedna z gdyńskich "śniadaniowni" mieszcząca się do niedawna przy ulicy Świętojańskiej. Restauracja oferowała bardzo szeroką ofertę, a dania były nie tylko smaczne, ale również solidne oraz za niewielką cenę w stosunku do jakości. Lokal odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale" w ubiegłe wakacje.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (211) ponad 20 zablokowanych

  • (20)

    Nic dziwnego że restauracje upadają. Mało kogo stać na tak drogie żarcie w czasach inflacji. Lepiej do baru mlecznego pójść lub samemu jedzenie przygotować. Barów mlecznych zreszta powinno być więcej a nie wszędzie te restauracje wyrastają, jak grzyby po deszczu.

    • 206 21

    • Ja pracuję w markecie i jakoś mnie stać iść np raz w tygodniu do restauracji

      • 0 0

    • A ja bym chciał żeby (6)

      pojawiły się stragany z ulicznym jedzeniem jak w Azji gdzie możemy zjeść za nie pieniądz i żaden skretyniały sanepid nikomu nie wchodzi w drogę.

      • 28 16

      • To masz tego namiastkę w święta (1)

        Talerzyk bigosu za 15 zeta. Jak ci się sanepid nie podoba to zjedz kinderkę z salmonellą

        • 2 1

        • 15 zeta tanio

          Obstawiam, że w tym roku taki talerzyk będzie na jarmarku po 40 chodził.

          • 1 0

      • ja bym chcial aby bylo cieplo (2)

        jak w bangkoku

        • 23 0

        • a ja jak w dubaju (1)

          • 4 4

          • Nie. Po co. Żeby umierać od skwaru przy każdym wyjściu z domu? Bez sensu. Po proszę pogodę jak w Finlandii albo Norwegii.

            • 1 1

      • Myślę o masochistycznych kiełbaskach od Gardło Sobie Podrzynam i wolę jednak nie ;)

        • 4 2

    • Właśnie poprzez inflację lepiej taniej teraz jest jeść w restauracjach niż samemu kupować i gotować (4)

      Ostatnie lata wszystko wywróciły do góry nogami. Lepiej wydać 50 zł na dobrą kolację w restauracji niż w lidlu wydać 80 zł na kilka marnej jakości warzyw i oliwę.

      • 8 29

      • (1)

        Robiłeś Ty kiedyś zakupy lub gotowałeś? Z Twojej wypowiedzi widać że nie skoro jedzenie w restauracji jest tańsze niż zrobione samemu, co jest oczywistym absurdem. Zapytaj mamy, potwierdzi.

        • 18 2

        • Jak się żywisz tylko schabowymi, to może i wychodzi taniej w domu. Ale ile można jeść to samo?

          • 1 2

      • Może nie jest taniej, ale na pewno ceny są zbliżone. No, poza jakimiś restauracjami z "gfiastkami miszelę"...

        • 1 1

      • troche nie kleisz faktów

        lulka kolejnego lepiej w jape pakuj moze przedmucha

        • 6 5

    • (3)

      A ja posiłki od zawsze przygotowuję sobie sam i nie korzystam z byle jedzenia w pudełku lub w serwetce. Łażenie po lokalach z lenistwa dzisiaj skutkuje otyłością jutro, co już widać na ulicach.

      • 17 23

      • bo restauracje to nie sa do naladowania sobie (2)

        kalduna. tylko do milego spedzania czasu. ale co ty o tym wiesz, skoro pewnie za taki mile spedzony czas uznajesz dobre wyproznienie po porannej kawie sypanej

        • 14 14

        • miło czas to można lepiej spędzić w niezliczonej liczbie innych miejsc a nie resteuracji

          • 3 0

        • Jedno nie wyklucza drugiego

          A raczej wynika

          • 1 2

    • my juz od dawna robimy tylko jedzenie w domu, raz na jakis czas zamawiamy z dzielnicy jakis fast food czy inne jedzonko, z dostawa do domu, nie stac nas na chodzenie po restauracjach, placenie za ryby badz inne dania, na starym oleju przygotowane zreszta po to by pozniej chorowac i placic za leki i lekarzy

      • 3 1

    • Po co chodzić do drogich restauracji jak Ukrainki sprzedadzą pierogi za 1/3 ceny tego co w restauracji...

      • 3 6

    • 90% tych wszystkich "restauracji" nie jest w stanie nawet zblizyc sie do smaku i jakości potraw które sami robimy w domu

      ot i cała tajemnica

      • 33 10

  • Nic dziwnego że Vegan Port upadł.

    Kto by chciał jest to wegańskie świństwo?.

    • 0 6

  • brawo pisuary

    • 2 0

  • Swoją drogą sfinx to już grube dziadostwo smakowe. Ciekawe to było 15 lat temu ale nie teraz.

    Zjadłem niedawno po 5 letniej przerwie. Bardzo źle wydane pieniądze.

    • 9 0

  • Opinia wyróżniona

    Szkoda Ważki (3)

    Świetne miejsce prowadzone przez przemiłą właścicielkę, która robiła to z wielką pasją. Ciasta były obłędne, klimat miejsca również.

    • 17 9

    • Otwierać bary

      • 2 0

    • jsv

      kicz niewpisujący się w klimat garnizonu

      • 2 1

    • Bułgar w Sopocie przy Krzywym domku też podniósł ceny

      niemiłosiernie 20 zł za kawałek zapiekanki, to niezłe przegięcie

      • 3 0

  • (6)

    No coz. Takie koszty histerii covidowej. Lockdowny, obostrzenia a potem rozdawnictwo pieniedzy na bajmy doprowadzilo nie tylko do upadku przedsiebiorcow ale rowniez do inflacji.

    No ale bynajmniej babcia przezyla.

    • 89 55

    • Obostrzeń od dawna nie ma

      Był czas się odkuć, ale pazery zamiast dbać o powrót klientów to skokowo podniosły ceny. Niech sczezną.

      • 1 1

    • pandemia ale tez ogromny stach ludzi a do tego przestanmy sie oszukiwac, sciema z dezynfekcja stolikow czy brakiem ksiazeczek sanepidu przez personel, choroby przenosza nie wiadomo jakie, dziekuje -posilki jem w domu

      • 2 3

    • Jak to jest..

      Tylko na tych kilka lokali był lockdown? Hmmm

      • 9 3

    • Zapamiętaj sobie jedno (2)

      bynajmniej to nie przynajmniej

      • 57 10

      • (1)

        Chyba nie zrozumiales tego zartu stylistycznego

        • 10 31

        • Przepraszam, czego? :)

          • 39 5

  • W Gdyni już wszystko zamknięte id roku. Strefa parkowania (7)

    Świetnie robi robotę ... niszczenia centrum przez UM Gdynia.

    • 59 8

    • Lepiej żebyś nie wiedział o tym, że dług publiczny wzrósł o 400bln zł w dwa lata, bo najpierw się zes... a potem na zawał zejdzi (2)

      • 5 1

      • Widzę nowa taktyka

        Odwracania uwagi od nieudolności szczurzej bandy. Ale w PiS to kradną!

        • 1 0

      • Od tej kwoty to problem pożyczającego

        • 3 3

    • Ciekawe, że przez cały dzień na Świętojańskiej

      wszystkie miejsca parkingowe zajęte. Jakoś te ceny za parkowanie nie odstraszyły ludzi.

      • 2 3

    • Co ty za bzdety opowiadasz.

      Przejdź się po mieście. Do dobrych knajp stoją kolejki. Duży wpływ na zamykanie się knajp ma pazerność kamieniczników, którzy tak windują ceny, że nawet banki rezygnują. Polityka Rządu i polski nieład też dobija restauratorów.

      • 1 2

    • o pojawil sie fetyszysta

      ty pewnie panieny zbierasz na te teksty o darmowym parkowaniu

      • 5 6

    • nie przejmujemy się długiem za rok przy tej inflacji 3500 na głowę

      • 7 1

  • Bar Polski Smak (3)

    To pokazuje, że wbrew jękom w komentarzach, wcale nie ma wielkiego popytu na "domowe jedzenie" na mieście. Chyba, ze tanie typu bar mleczny.

    • 29 7

    • Jak robisz "domowe jedzenie"

      A kasujesz jak za kawior to nie ma się co dziwić.

      • 3 0

    • moze tajemnica tkwila w slabej jakosci?

      • 11 0

    • To chyba jasne

      Że nie po to idę do restauracji by jeść to samo co w domu...

      • 19 2

  • Niech miasto zrobi jeszcze wyższe opłaty za parkowanie (4)

    To upadną w centrum ci, co jeszcze się trzymają. Ile razy mieszkańcy pisali, że centrum Gdańska zdycha bo jak do jakiegokolwiek rachunku trzeba doliczyć ok 50 zł za parking to większość wybierze inny kierunek??? A władze miasta siedziały cichutko, paląc głupa i licząc, że przecież bogaty turysta przyjedzie. Wojna za ścianą mocno ruch turystyczny ograniczyła a chytry dwa razy stracił. Nie ma złotego deszczu za parkowanie i czynszu od wynajmujących.

    • 26 8

    • (2)

      Nie ma taniego parkingu w żadnym nowoczesnym, odnoszącym sukcesy mieście w Europie. przyjedź komunikacją miejską i nie rujnuj naszego miasta.

      • 3 10

      • Czy trolle sprawdziły już dobowy koszt p+R w Amsterdamie?

        • 2 0

      • Tylko my jesteśmy krajem biedaków, zapomniałeś chyba. Płace polskie, opłaty zachodnie. I to miasto nie jest "wasze".

        • 8 1

    • tak zrobimy

      • 1 0

  • Przestańcie chodzić do restauracji gwiazdorów. Typu Wojewódzki, Lewandowski itd.

    Niszczą prawdziwych restauratorów, z krwi i kości bo nie mają co z kasą robić.

    • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane