Wiadomości

W tych lokalach nie spotkasz hipstera. 7 miejsc z tradycją (i przymrużeniem oka)

Wystrój Restauracji Gdańskiej to hołd złożony XVII-wiecznej gdańskiej tradycji.
Wystrój Restauracji Gdańskiej to hołd złożony XVII-wiecznej gdańskiej tradycji. fot.Monika Goldszmidt/Trójmiasto.pl

Masz już dość urządzonych w identycznym stylu tak zwanych modnych restauracji, które są bliźniaczo do siebie podobne? Tracisz apetyt, gdy kelner poleca carpaccio z topinamburu, kompresowane ogórki albo kolagen z sardeli? Oto nasza subiektywna i stworzona z przymrużeniem oka lista miejsc, gdzie zamiast chwilowych trendów od lat rządzi tradycja.



Lokale, w których zatrzymał się czas:

odwiedzam regularnie, bo mam do nich sentyment 23%
chodzę, ale od czasu do czasu, bo też potrzebuję odmiany 50%
kiedyś chodziłem(am), ale dziś wolę nowoczesne restauarcje i knajpy 11%
to relikt przeszłości, dawno z nich zrezygnowałem(am) 16%
zakończona Łącznie głosów: 324
Kulinarna rewolucja, która przetoczyła się w ciągu ostatnich kilku lat przez Trójmiasto sprawiła, że pojawiła się cała masa nowych lokali, a stołowanie się na mieście stało się dla jednych niemal wyznacznikiem statusu społecznego, a dla innych normą. Niektóre z restauracji zdążyły już dawno ogłosić bankructwo, inne radzą sobie całkiem nieźle i zyskują coraz pokaźniejsze grono stałych klientów. Nie da się jednak ukryć, że większość tych miejsc ma jasno określony, bardzo podobny target: to młodzi ludzie dość dobrze sytuowani, regularnie bywający na hipsterskich imprezach i żywiący się modnym obecnie jedzeniem. A co z resztą? Co z tymi wszystkimi tak zwanymi "normalsami", którzy nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami, lubią duże porcje i nie obchodzi ich, czy krzesło, na którym siedzą w restauracji, jest perełką minimalistycznego designu rodem ze Skandynawii?

Przedstawiamy kilka miejsc, gdzie możecie liczyć na tradycyjne receptury poszczególnych dań, a do tego nie poczujecie się przytłoczeni ilością kulinarnych nowinek. To miejsca, gdzie zatrzymał się czas, co traktujemy jako zaletę.

Dla miłośników Kaszub - Tawerna Mestwin

Odwiedzają was w wakacje goście z zagranicy i nie wiecie, jak ich dobrze nakarmić, a jednocześnie pokazać kawałek unikatowej lokalnej tradycji? Zabierzcie ich do Mestwina. Ten lokal, pomyślany jako restauracja specjalizująca się w kuchni kaszubskiej, to prawdziwa gratka dla fanów folkowych klimatów - został urządzony na wzór tradycyjnej kaszubskiej chaty. Można powiedzieć, że to właściwie mała galeria sztuki ludowej: znajdziemy tu wyroby ceramiczne, stroje, książki i obrazy, wszystko rodem z Kaszub. W menu też same regionalne rarytasy: począwszy od słynnego napoju ogórkowego, poprzez kapuśniak podawany w chlebie, na tradycyjnym placku ziemniaczanym z gulaszem wieprzowym kończąc. Nie ma szans, żebyście wyszli z Mestwina głodni.

Dla tych, co chcą mieć ładny widok - Panorama

Powiedzmy to otwarcie: usytuowana na 16. piętrze Zieleniaka Panorama ma za sobą długą i burzliwą historię, między innymi za sprawą decyzji właścicieli o wzięciu udziału w pierwszej edycji słynnych "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Nie wszystkie zaproponowane przez słynną "kreatorkę smaku i stylu" rozwiązania się sprawdziły, ale Panorama dała sobie radę i działa dalej. Na szczególną uwagę w menu zasługują ryby: halibut, łosoś i flądra, wszystkie podawane z dość tradycyjnymi dodatkami takimi jak frytki, puree ziemniaczane czy ryż. Kolejny atut restauracji to piękny widok na stoczniowe żurawie.

Dla tęskniących za dawną Polską - Karczma w Pensjonacie Irena

Ci, którzy szukają w sopockim kurorcie tradycyjnej, polskiej kuchni, nie mają łatwego zadania. Na szczęście wśród mnóstwa nowoczesnych knajp jest Karczma Irena. Urządzona w staropolskim stylu, ze zdobiącymi ściany szablami i portretami szlachciców zadumanych nad losem kraju, jest idealnym miejscem na długie biesiady w gronie znajomych i rodziny. Zjemy tu m.in. pierogi domowej roboty, pyzy, golonkę czy żurek na zakwasie. Polecamy nie tylko fanom Trylogii Sienkiewicza.

Zobacz więcej trójmiejskich lokali, w których zatrzymał się czas

Tawerna Mestwin to raj dla wielbicieli kaszubskich specjałów.
Tawerna Mestwin to raj dla wielbicieli kaszubskich specjałów. mat. prasowe
Dla tych, co kochają golonkę - Żabusia

Ta ukryta wśród bloków restauracja na stałe wpisała się w kulinarny krajobraz Żabianki. I choć Żabusia, działająca od 1976 roku, przeszła niedawno zauważalny lifting - wnętrze odświeżono i zadbano o to, by nie przypominało PRL-owskiego reliktu - wciąż można tu zjeść tradycyjnie przyrządzane specjały kuchni polskiej, z golonką po bawarsku na czele. Jest klasycznie, domowo i bezpretensjonalnie.

Dla bogatych mieszczan - Restauracja Gdańska

Przerażają was urządzone w minimalistycznym stylu lokale? Lubicie zagubić się wśród bibelotów, kontemplować historyczne drobiazgi i portrety dostojnych mieszczan? Koniecznie odwiedźcie to miejsce. Wystrój Restauracji Gdańskiej gwarantuje w pierwszym momencie potężny oczopląs, ale chyba warto zaryzykować. Tym bardziej, że w karcie dań znajdziemy same rarytasy: zrazy wołowe (obowiązkowo z jarzyną), kaczkę z jabłkami czy śledzia prezydenckiego Wałęsy. A po obfitym obiedzie będzie można chwalić się znajomym, że jadło się w miejscu, gdzie bywał Aleksander Kwaśniewski, arcybiskup Tadeusz Gocłowski czy... Michał Wiśniewski.

Bar Piwny w Oliwie istnieje od lat 70. i wciąż ma się dobrze.
Bar Piwny w Oliwie istnieje od lat 70. i wciąż ma się dobrze. fot. Łukasz Unterschuetz/Trójmiasto.pl
Dla poszukiwaczy przygód - Bar Piwny w Oliwie

Opiewany przez poetę Tadeusza Dąbrowskiego bar, przypominający z zewnątrz barak "w kolorze piwa i mordoklejki" to prawdziwy fenomen. Założony w 1979 roku, przetrwał w niemal niezmienionej formie do dziś, zachowując fason i styl rodem z lat 80. Tanie piwo, pieczone kurczaki i kultowe w pewnych kręgach szaszłyki, a do tego wspólnie oglądane transmisje meczów - drugiego takiego lokalu w Gdańsku próżno szukać. Oczywiście, to nie jest miejsce na rodzinny obiad z teściami. Ale już na męskie spotkanie przy piwie - jak najbardziej.

Dla (nieortodoksyjnych) fanów pizzy - Gdynianka

Nasze zestawienie zamyka właśnie ta pizzeria. Dlaczego? "Nie byłeś w Gdyniance, nie byłeś w Gdyni" - to bardzo proste. Malutki lokal przy ul. Świętojańskiej od lat cieszy się ogromną popularnością: może to zasługa grubaśnego, puszystego ciasta, może nieskromnej ilości sera, a może tajemnica tkwi w charakterystycznym pomidorowym sosie? Jakkolwiek by było, Gdynianka uzależnia i od 28 lat przyciąga zarówno turystów, jak i lokalsów.

A jakie wy lokale "z przeszłością" najczęściej odwiedzacie?

Opinie (88)

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Nowe lokale: tapasy, pizza i kuchnia amerykańska
Nowe lokale: tapasy, pizza i makarony
Do Hollywood po marzenia. Historia muzyka z Gdyni
Przeprowadził się z Gdyni do Hollywood

Kultura

Rozstrzygnięto konkurs na rozbudowę Opery Leśnej
Będzie rozbudowa Opery Leśnej

Nowe lokale

Na Fali Beach Bar

Bar na plaży
Gdańsk
al. gen. Józefa Hallera 280

Santa Cafe

Kawiarnie i herbaciarnie
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38/5

Cafe Bar Mon Balzac

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10