- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Tłumy na urodzinach restauracji Kubicki
Zobacz, jak gdańszczanie obchodzili 100. urodziny restauracji Kubicki
Ozory w galarecie, kaczka w maladze, tatar ze śledzia czy golonka na kapuście. To tylko niektóre specjały przygotowane z okazji 100-lecia restauracji Kubicki, zlokalizowanej przy ul. Wartkiej 5 w Gdańsku. Huczna impreza odbyła się w namiocie ustawionym tuż przed lokalem i mógł wziąć w niej udział każdy zainteresowany. Z bezpłatnego zaproszenia skorzystało kilkuset gdańszczan.
Gdańszczanin obwieścił w nim otwarcie swojej restauracji, która mieściła się nad brzegiem Motławy przy ulicy Am Brausenden Wasser 5 (pol. Przy Pieniącej się Wodzie), noszącej obecnie nazwę Wartkiej.
Stuletnia tradycja
- Szanownych rodaków miasta Gdańska i okolicy uwiadamiam uprzejmie, iż dnia 25 stycznia otworzyłem restauracyę z codziennym koncertem. Moyem zamiarem jest rzetelna usługa - widnieje w zachowanym do dnia dzisiejszego egzemplarzu Gazety Gdańskiej, wydanym dokładnie sto lat temu.
Czytaj też: Kubicki obchodzi 100 urodziny i zaprasza na ucztę
Pierwotna nazwa restauracji brzmiała Cafe International, dopiero kilka lat później przemianowano ją na nazwisko wspomnianego właściciela. I choć w ciągu ostatnich stu lat wiatr historii wiał w Gdańsku wyjątkowo silnie, Kubicki przetrwał niemal bez szwanku II wojnę światową, epokę komunizmu czy przemiany ustrojowe po 1989 roku. Dzięki temu restauracja przy ul. Wartkiej 5 jest najstarszym, nieprzerwanie działającym lokalem Gdańsku.
Lista specjałów
Z okazji 100. rocznicy powstania Kubickiego jego właściciele postanowili wyprawić huczną imprezę, która trwała w godz. 18-20 w namiocie ustawionym pomiędzy wejściem do lokalu a nabrzeżem Motławy i była otwarta dla wszystkich chętnych. Z zaproszenia skorzystało kilkuset gdańszczan. Od stałych bywalców restauracji, poprzez okazjonalnych gości, na tych, którzy jeszcze w Kubickim nie byli - choć w większości doskonale znali tę nazwę - kończąc.
Pomimo tak dużej frekwencji, po prostu nikt nie mógł opuścić namiotu nienajedzony do syta. Kucharze serwowali gościom z tac ogromne ilości przeróżnych specjałów, wśród których znalazły się m.in. ozory w galarecie, tatary ze śledzia, pasta z makreli, kaczka w maladze, żurek z białą kiełbasą, dorsze w wędzonce na szpinaku czy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
Muzyka na żywo i pokaz fajerwerków
Oczywiście nie zabrakło również sztandarowego dania Kubickiego, czyli golonki na kapuście, z której restauracja słynęła już w okresie międzywojennym. Natomiast wśród napitków znalazło się piwo, grzane wino oraz kawa i herbata. Goście świętowali przy dźwiękach polskiej muzyki rozrywkowej, odgrywanej przez siedmiu muzyków Detko Band Orchestra.
Huczną ucztę zakończył pokaz sztucznych ogni, który rozpoczął się ok. godz. 20:15. Wielobarwne fajerwerki, które rozświetlały wieczorne niebo przez dobrych kilka minut, zostały odpalone z przeciwległego brzegu Motławy, czyli z terenu wyspy Ołowianka.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (92) 8 zablokowanych
-
2018-01-26 10:08
niestety
świetny pomysł, gratuluję rozmachu. Niestety spora część gości wygląda jakby poprostu przyszła się najeść...
- 7 4
-
2018-01-26 09:16
A jedzenie w namiocie. Wstyd (2)
- 2 18
-
2018-01-26 09:39
(1)
Krytyk się znalazł. Restauracja była otwarta dla gości, ale kilkuset by tam nie weszło. Do tego wiele stołów i Detko Band.
- 4 0
-
2018-01-26 09:50
ok.ok.
- 2 0
-
2018-01-26 09:15
Caly rok na to czekalem, nawet na świętach zaoszczędziłem.. (1)
No i w koncu sie nażarłem na cały kwartał... A frajerzy niech kupuja jedzenie :)
- 12 8
-
2018-01-26 09:43
Teraz zasuwaj do Obsession tam wyrównasz rachunki i nie będziesz się musiał spowiadać z chytrości.
- 7 0
-
2018-01-26 08:26
Zawsze.. (2)
z gośćmi bywam u Kubickiego, karafeczka ma powodzenie. Gratulacje!
- 11 2
-
2018-01-26 08:30
(1)
Masz klasę i piniądz
- 3 0
-
2018-01-26 09:34
Golnij sobie..
- 1 0
-
2018-01-26 09:08
Bo za darmo hehe
- 12 4
-
2018-01-26 06:54
Była cwana baba z Radomia? (3)
- 37 8
-
2018-01-26 08:34
a nie chytra :P
- 0 1
-
2018-01-26 08:17
chytra i cfana ....
- 5 1
-
2018-01-26 07:15
Chytra - łosiu jeden...
- 6 3
-
2018-01-26 07:11
(1)
bardzo fajna impreza może gdyby więcej takich spotkań to i relacje międzyludzkie byłby lepsze
restauracji życzę kolejnych 100 lat- 29 1
-
2018-01-26 08:32
I za darmo do tego pewnie...
No nie?- 4 5
-
2018-01-26 07:38
Gratulacje!!! (1)
Podziwiam rozmach zorganizowanych urodzin. Byłem, próbowałem... jedzenie pyszne, muzyka wspaniała, atmosfera rewelacyjna. No i jeszcze do tego uśmiech Pani Michaliny współodpowiedzialnej za znakomite dania. Pozdrowienia!
- 42 3
-
2018-01-26 08:11
Dużo wziąłeś ze soba do domu?
- 8 9
-
2018-01-26 08:11
Taka imreza to święty graal Januszy i Grażyn...
- 37 19
-
2018-01-26 06:46
lepszy świat
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.