- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (2 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Wielkanocne cateringi. Zamów jedzenie na święta
Wielkanoc tuż tuż. Wiele trójmiejskich restauracji, cukierni, hoteli i firm cateringowych prowadzi zapisy na tradycyjne potrawy na świąteczny stół. Czasu pozostało coraz mniej, więc warto już teraz pomyśleć o przygotowaniach i złożyć zamówienia. Spieszymy z pomocą i przyglądamy się wybranym ofertom.
Villa Eva
Villa Eva przygotowuje tradycyjne dania wielkanocne według staropolskich receptur naszych babć. W ofercie m.in. zupy (żurek staropolski i kołduny w rosole), mięsa (pasztety, galaretki z nóżek, biała kiełbasa, zrazy wołowe, schab), ryby (śledzie, sandacz faszerowany liściami nori i pstrągiem w galarecie, dorsz po grecku, sałatka z raków i kawioru) oraz różne dodatki, przetwory i ciasta. Zamówienia można składać do 24 marca.
Restauracja Kubicki
Restauracja Kubicki przygotowała w tym roku ofertę składającą się głównie z ryb i mięs w galarecie (łosoś, pstrąg, ozorki, schab), jest też kaczka w maladze i matias z cebulą w oliwie pietruszkowej. Do tego dania idealne na świąteczny obiad: kaczka na czerwonej kapuście, golonka na zasmażanej kapuście, zrazy w sosie własnym czy żurek z białą kiełbasą, a do tego sernik na deser. Zamówienia można składać do 26 marca pod numerem telefonu 58 301 00 50.
Restauracja Filharmonia
Wiele tradycyjnych dań znajdziecie też w ofercie restauracji Filharmonia. Wybierać można spośród zimnych przekąsek, takich jak: domowy pasztet z żurawiną, jajka faszerowane łososiem wędzonym i wasabi lub musem z szynki i pora, tatar wołowy czy z łososia, zup (żurek, gdańska zupa rybna), dań do podania na ciepło (m.in. filet z dorsza lub łososia, staropolska gęś, kaczka w jabłkach czy de volaille). Naszą uwagę szczególnie zwróciły dania premium: halibut w sosie winogronowym, goleń jagnięca w sosie z porzeczek, eskalopki z dzika w sosie borowikowym oraz deska pieczonych mięs i pasztetów. Zamówienia przyjmowane są mailowo (marketing@restauracjafilharmonia.pl) do 25 marca.
Biały Królik
- Wybór cateringu to nie tylko nowe, fantazyjne smaki, ale także szansa na to, aby ograniczyć ilość świątecznych przygotowań i w pełni skupić się na spędzaniu czasu z bliskimi - czytamy na stronie restauracji Biały Królik.
Restauracja jak zawsze podeszła do sprawy nieszablonowo, mając jednocześnie w pamięci tradycyjne dania, które goście chcieliby zobaczyć na swoim stole. Poza tradycyjnymi daniami, takimi jak żurek, pasztet z dziczyzny czy kaczka pieczona w pomarańczach, w ofercie cateringu znalazł się np. krem z białych szparagów, pastrami z kaczki z konfiturą borówkową, faszerowana przepiórka w Porto z kasztanami, królik pieczony w borowikach, małże nowozelandzkie z cytrynowym beszamelem i szpinakiem, a także chleby własnego wypieku i desery. Zamówienia można składać mailowo: manager@bialy-krolik.pl lub telefonicznie: +48 691 992 557 do 24 marca.
Sheraton Sopot
W kulinarnych przygotowaniach do świąt chętnie wyręczy was też Sheraton Sopot, który przyszykował specjalne menu dań na wynos. Wszystkie potrawy przygotowane są z najwyższej jakości składników oraz z największą starannością przez kucharzy Sheraton Sopot, co dostarcza kulinarnej podróży po tradycyjnych smakach kuchni polskiej, ale nie tylko.
Domowy pasztet z gęsi, jaja faszerowane tatarem z podwędzanego łososia i kawiorem z pstrąga, zrazy z jelenia, pierogi z kaczki, kaszusbki zylc i żuchel to tylko niektóre dania bogatego menu. Na talerzach pojawią się również rozpływające się w ustach desery, takie jak czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową czy tarta cytrynowa. Zamówienia można składać telefonicznie: 58 767 10 00 i mailowo: gsc.sopot@sheraton.com do 26 marca.
Tabun
Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje restauracja Tabun. Pierogi, kulebiaki, śledzie, domowe pasztety, tradycyjną sałatkę, swojski chleb, zrazy, pieczenie, mazurki czy serniki zamawiać można mailowo pod adresem: tabun@kuznia.net do 25 marca do godz. 12.
Hotel Spichrz
Świąteczne dania kuchni kaszubskiej, tradycyjne potrawy oraz wiele ciekawych, sprawdzonych dań proponuje na Wielkanoc restauracja hotelu Spichrz. W menu m.in. zupy (żurek - również w wersji wege, chrzanowa, rosół czy czernina, przystawki zimne (jajka na kilka sposobów, pasztety, rolady, śledzie, tatar z łososia, biała kiełbasa), wyroby z własnej wędzarni, mięsa (szmurowana kaczka, gęś pieczona w całości, zrazy, polędwiczki wieprzowe i wiele więcej), ryby, pierogi, krokiety, różne dodatki, sałatki, ciasta i chleby rzemieślnicze. Zamówienia można składać drogą mailową (marketing@hotelspichrz.com.pl) do 27 marca.
Stary Maneż
- Wielkanoc to zawsze idealna sposobność, by wraz z najbliższymi nacieszyć się rodzinną atmosferą oraz odradzającą się wokół przyrodą. W Starym Maneżu rozumiemy, jaką rolę w tej pięknej tradycji odgrywają kulinaria, dlatego z przyjemnością zapraszamy do skorzystania z oferty garmażu wielkanocnego na świąteczny stół - czytamy na stronie Starego Maneżu.
Wśród propozycji znalazły się zarówno dania z wielkanocnego kanonu, jak i oryginalne kompozycje, które z pewnością urozmaicą świąteczne menu. W menu m.in. barszcz biały, rosół z kaczki, razy z dzika, domowa biała kiełbasa, pasztet wielkanocny z dzika z żurawiną, gravlax z łososia i sałatka jajeczna. Zamówienia można składać do 24 marca - telefonicznie pod numerem 730 704 731 lub osobiście w Starym Maneżu.
Restauracja Zacisze
Restauracja Zacisze przygotowała catering, który obejmuje zarówno potrawy tradycyjne, jak i znane dania oraz przekąski w nowej odsłonie. Wśród klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak tymbaliki drobiowe, jajka faszerowane wędzoną rybą, konfitowane udko z kaczki czy sernik z belgijską czekoladą. Zamówienia można składać drogą mailową na adres biuro@zacisze.gda.pl do 25 marca do godz. 18.
BanGlob
BanGlob catering przygotował specjalną ofertę wielkanocną w formie dań na wynos, wydawanych na eleganckich jednorazowych półmiskach.
- Czy planujecie kameralne spotkanie w gronie najbliższych czy elegancką kolację w gronie przyjaciół, mamy dla was wyjątkowe menu, które podkreśli magię tego święta. Nasze wielkanocne menu zawiera świeże, sezonowe składniki i starannie przygotowane potrawy, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia - czytam na stronie firmy cateringowej.
Wśród propozycji znajdziecie tradycyjne dania wielkanocne, wyrafinowane przekąski i słodkie pyszności, m.in. "rewia jaj" z musami, carpaccio z łososia, tymbalik drobiowy, świąteczny pasztet, żurek staropolski, roladka z indyka, "makowa pokusa", agrestowiec i słonecznikowiec. Zamówienia przyjmowane są do 24 marca.
Marmolada chleb i kawa
Dania wielkanocne zamówicie też w restauracji Marmolada chleb i kawa, a ciasta w ich autorskiej piekarni Mamy Wypieki. W ofercie m.in. pieczeń rzymska, pasztet wieprzowy, schab pieczony z morelą, bitki wieprzowe w sosie chrzanowym, pasztet wegański ze śliwką wędzoną, a na słodko: sernik chałwowy, mazurek pistacja-malina, mazurek lemon curd czy babka piaskowa królik. Zmówienia można składać do 22 marca.
Umam
Umam, jak zawsze, łączy tradycję z nutą nowoczesności. W ofercie wielkanocnej cukierni czekają: mazurek z kremem orzechowym i porzeczkową konfiturą, baba drożdżowa, aksamitny sernik z kremem marakujowym oraz tort cytrynowo - migdałowy, który podkreśli wyjątkowość czasu spędzanego w gronie najbliższych. Zamówienia można składać online lub stacjonarnie we wszystkich cukierniach Umam do 24 marca.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-03-19 08:46
Wielkanoc to święta (1)
Niech każdy spędza i je co i gdzie chce za ile zł chce i z kim chce itd
- 24 4
-
2024-03-19 18:52
To prawda
Trzeba odpocząć i zjeść to co się lubi , większość dzieciaków nie lubi tych tradycyjnych potraw a dorosły wiadomo że zje co mu podadzą aczkolwiek mi też już znudziły się te same potrawy co roku , dlatego na pierwszym miejscu leniuchowanie po ciężkiej pracy
- 4 1
-
2024-03-19 07:49
Wyrafinowane przekąski :)
Większość tego wszystkiego wymaga wyjęcia z opakownia i pokrojenia oraz ułożenia na talerzu. Nie potrzeba tutaj dodatkowej otoczki kateringu i doliczenia kosmicznej marży. Chyba to potrafi każdy. Wszystko to kupimy w sklepie .
Ale jak ktoś jajka na twardo nie ugotuje to wtedy przepraszam.- 32 2
-
2024-03-19 21:10
Jak to jest. (1)
Mamy tyle udogodnień. Auta którymi jedziemy do sklepu, Piekarniki płyty indukcyjne. Gotowe przepisy na YouTube itd. A nie mamy czasu aby to wszystko robić w domu,lenistwo? Wygoda,głupota. Za chwilę to nikt nie będzie umiał zagotować wody na herbatę
- 11 11
-
2024-03-19 22:03
Kwestia wyboru. Czas nie jest z gumy. Jeden wykorzysta go na stanie przy garach, inny na spacer z rodziną , a jeszcze inny na szydełkowanie. Nie dla wszystkich żarcie jest najważniejsze.
- 11 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.