- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Z rodzynkami czy bez? Nieważne! Nadchodzi święto sernikożerców
Niezależnie od tego, czy jesteście w drużynie "z rodzynkami" czy "absolutnie bez rodzynek", czy wolicie z galaretką, słonym karmelem, wilgotny czy suchy - sernik ma wielu zwolenników, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. 30 lipca jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Sernika, a z tej okazji wypada zjeść chociaż kawałek. Pytanie tylko: gdzie?
Chociaż jakość wszystkich produktów ma wpływ na smak i strukturę sernika, nie trzeba nikogo przekonywać, że to właśnie ser stanowi jego najważniejszy składnik. To właśnie on decyduje o tym, czy ciasto będzie aksamitne oraz słodkie, ale lekko kwaśne.
Co ciekawe, deser ten zawitał do naszego kraju podobno dzięki Janowi III Sobieskiemu, który poznał go podczas odsieczy wiedeńskiej (stąd nazwa: sernik wiedeński). Inny znany sernik to np. nowojorski (New York Cheesecake), który swoją niezwykłą kremowość zawdzięcza wykorzystaniu serka Philadelphia. W Hiszpanii do sernika dodaje się często anyż, natomiast w Japonii ciasto to jest przygotowywane przy użyciu kąpieli wodnej.
Gdzie kupić smaczny sernik w Trójmieście? Serniki w kilku wersjach smakowych przygotowuje między innymi cukiernia Słodka Strefa, zlokalizowana przy ul. Filipkowskiego z Gdyni (mają także drugi lokal w Redzie). Zamówicie tam sernik słony karmel, czyli ciasteczkowym, czekoladowo-orzechowy spód i boki, w środku sernik karmelowy, całość zakończoną karmelem i migdałami (66 zł/kg), mango-kokos na chrupiącym spodzie z orzechów laskowych, z delikatną masą z mascarpone i kokosem, zakończoną galaretką z puree mango (72 zł/kg), pomarańczowo-czekoladowy na ciasteczkowym, czekoladowy spodzie i bokach, w środku sernik pomarańczowy zakończony czekoladową polewą i płatkami czekolady (64 zł/kg).
Jest też sernik oreo na zimno na spodzie z pokruszonych ciastek czekoladowych, z masą śmietankową z kawałkami ciastek oreo, posypany kakao i udekorowany ciasteczkami (64 zł/kg), biała czekolada-malina, czyli chrupiący spód z kruszonki, masa sernikowa z białą czekoladą, malinami i wanilią, całość zakończona ganaszem i płatkami z białej czekolady (72 zł/kg) czy sernik tradycyjny posypany pudrem (58 zł/kg).
Domowy smak
Tradycyjne wypieki proponuje od lat mieszkańcom Gdańska Cukiernia W-Z, znajdująca się przy ul. Słodowników. Ich serniki są wypiekane według własnych przepisów, a co więcej w oparciu o przedwojenne receptury. Zamówicie tam sernik domowy, sernik królewski, sernik z malinami i białą czekoladą, sernik ze śliwkami i kruszonką, sernik z karmelem i orzechami, sero-mak i sernik kokosowy z mandarynką, ananasem i bezą.
Większe ilości zamówić można także w cukierniach Jacek Placek. Swoje oddziały mają na Zaspie, przy Al. Jana Pawła II (lokal przeszedł niedawno gruntowną renowację i obecnie można zajmować stoliki w środku), na Osowej przy ul. Kielnieńskiej i w Sopocie przy ul. 3 maja - to najmniejsza z ich cukierni, choć prawdopodobnie najczęściej odwiedzana. Jest w czym przebierać, ponieważ cukiernie Jacek Placek proponują serniki w wielu odmianach, niemal wszystkie w cenie 49 zł/kg: domowy, "Brzoskwiniowa Chmurka", sernik z kruszonką bez rodzynek, sernik z jabłkami i kokosem, sernik z wiśniami, z brzoskwiniami, sernik snikers, sernik rosa, cytrynowy, cygański, sernik Izaura, królewski i domowy bez mąki. Jedyny, nieco droższy to serniko-makowiec (53 zł/kg).
Nowojorska kremowość
Czy można spróbować w Trójmieście sernika nowojorskiego? Taką opcję proponuje cukiernia Le Delice przy ul. Partyzantów w Gdańsku. Zamówicie tam sernik New York, aksamitny upieczony w 100 stopniach, delikatny sernik o smaku śmietankowo-waniliowym na kruchym spodzie (80 zł). Poza tym, Le Delice serwuje także sernik baskijski, czyli rodzaj ciemnego, wyglądającego jak nieco przypalony, koślawego sernika bez spodu, który skrywa niesamowicie kremowe wnętrze (96 zł).
"Z cenami odlecieli". Ile za gofry i lody w tym roku?
A jeśli nie chcecie kupować od razu całej blachy? Kawałek sernika można zjeść także na przykład po spacerze nad morzem, chociażby w Restauracji Zdrojowej, w Domu Zdrojowym w Brzeźnie. Serwowane jest tam menu według czterech żywiołów (Powietrze - drób z ekologicznych farm, Ogień - danie grillowane, pieczone, mięsne, wędzone, Woda - ryby, owoce morza, Ziemia - menu całkowicie wegańskie). Sernik znajdziecie w dziale "Woda" i jest serwowany z musem malinowym, owocami i czekoladową kruszonką (27 zł).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-07-28 13:17
(6)
"Z rodzynkami czy bez? Nieważne! " Ważne, bez rodzynek.
- 34 46
-
2023-07-31 20:46
Zdejm czapkie
Przeproś matkę
- 0 0
-
2023-07-29 13:41
sernik z rodzynkami jest jak pizza z ananasem (1)
albo sushi z serkiem philadelphia :/
- 2 6
-
2023-07-29 18:02
to nie jest dobre porownanie
- 1 1
-
2023-07-28 16:15
(1)
Problem jest w tym, że jeśli w serniku są rodzynki, to nawet jak się je wydłubie to reszta sernika nadal jest "skażona" tymi rodzynkami. To czuć...
- 12 12
-
2023-07-29 11:42
to sobie
rób bez rodzynek. Proste
- 6 1
-
2023-07-28 15:57
Uwielbiam rodzynki
Szczególnie w wersji jumbo
- 9 2
-
2023-07-28 13:03
(1)
ale bym sobie zjadl taki serniczek z rodzynkami i skorka pomaranczy
- 56 10
-
2023-07-29 16:36
To
Jak sobie w domu zrobisz te kupne to podróba jaja w proszku tam jest wszystko brakuje tylko coś i stali gorącej
- 2 0
-
2023-07-28 17:20
Tylko na zimno- bo bez nagrzewania mieszkania piekarnikiem w lecie! (2)
Zrobienie takiego sernika to chwila ( pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy składniki), a nie zaskoczy nas zbędnymi składnikami i bakteriami, jak te z cukierni
- 5 27
-
2023-07-29 11:05
Podpis Greta mowi wszystko czyli nie gotujesz wlecie tez bo to takie same nagrzewanie mieszkania latem :)
- 3 0
-
2023-07-28 23:09
Całe lato niczego nie pieczesz bo nagrzewa się mieszkanie?
może zamykaj ten piekarnik na czas pieczenia.
- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.