• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie tylko dla odważnych. Gdzie zjemy żabie udka i ślimaki w Trójmieście?

Mateusz Groen
16 listopada 2023, godz. 07:00 
Opinie (46)
Ślimaki i żabie udka. Dwa specjały, które kochają we Francji. Ślimaki i żabie udka. Dwa specjały, które kochają we Francji.

Niektóre z francuskich specjałów mogą wydawać się egzotyczne, ale właśnie to sprawia, że wiele osób chce ich skosztować. Dwa dania, które jako pierwsze przychodzą nam do głowy, kiedy myślimy o kuchni francuskiej, to żabie udka i ślimaki. Sprawdziliśmy, gdzie dostaniemy je w Trójmieście.




Ślimaki ekskluzywnym przysmakiem z Francji



Czy zjadł(a)byś ślimaki albo żabie udka?

Kuchnia francuska jest znana na całym świecie dzięki wyjątkowej różnorodności smaków. Wśród wielu potraw, które jednych ciekawią, a innych... zniechęcają, znajdują się żabie udka i ślimaki, które to uważane są za rarytasy we Francji.

Mimo że wiele osób ma mieszane uczucia co do nich, bo nie są to popularne dania w Polsce, w kuchni francuskiej stanowią prawdziwą ucztę. Ślimaki znane są jako escargots i podawane najczęściej w formie przystawki. Mają bardzo delikatne mięso.

Agresywni klienci w barach. Tajemnica poliszynela? Agresywni klienci w barach. Tajemnica poliszynela?
Najczęstszą formą podania są ślimaki po burgundzku, czyli faszerowane i pieczone w sosie czosnkowym lub ziołach. Mięso ślimaków można spożywać ze skorupki również w formie farszu, grillowane, zapiekane lub smażone. Ta ekskluzywna przystawka zawiera dużo pozytywnych dla zdrowia mikro i makroelementów, takich jak: białko, wapń, potas, magnez, miedź, cynk i selen.

Ślimaki w Correzze Ślimaki w Correzze
Ślimaki w formie cassolette, czyli pożywnej francuskiej zapiekanki, znajdziemy w znajdującej się blisko sopockiej plaży restauracji Petit ParisMapka. Danie ze ślimakami zapiekanymi po burgundzku dostaniemy za 36 zł. Ślimaki w swojej ofercie możemy spotkać również w karcie dań restauracji Correze w Gdańsku Mapka. Tutaj otrzymamy je w z miksem zielonych sałat, pestkami dyni, czosnkiem, grzanką z serem gruyère, a także oliwą pietruszkową za 62 zł.

- Correze jest restauracją francuską ze śródziemnomorskim twistem. W jesiennej karcie menu w tym roku nie mogło zabraknąć takich specjałów kuchni francuskiej jak żabie Udka i ślimaki. Ślimaki podajemy w lekkiej formie na świeżych sałatach z aromatycznym winegretem i grzanką z serem gruyere. Natomiast żabie udka w rozgrzewającym sosie z mleczkiem kokosowym i miodem. Do każdego z tych dań nasz sommelier dobrał odpowiednie wino. Warto tutaj wspomnieć, co może być cenną wskazówką dla osób, które boją się przełamać, aby spróbować takich dań, że ślimaki są kategoryzowane jako owoce morza i tak też smakują. Natomiast wielu naszych gości wspomina, że żabie udka podobne w smaku i strukturze są do kurczaka - mówią przedstawiciele Restauracji Corrèze.
Ślimaki można było również dostać w A la FrançaiseMapka, czyli bistro ze sklepem, które znajduje się w centrum Gdańska. W sklepie ze specjałami kuchni francuskiej można kupić m.in. krem z kasztanów, pasztet ze ślimaków oraz inne delikatesy.


Żaby na talerzu



  • Żabie udka w Petit Paris.
  • Żabie udka w Correzze
Co może się wydać ciekawe, we Francji rocznie zjada się 700 ton żab, z czego aż 250 ton pochodzi z regionu Dombes. Najsłynniejsze przepisy na żabie udka pochodzą najczęściej z obszarów północnej Francji, w szczególności z regionu Prowansji.

Mięso żab jest delikatne, a w smaku niektórym przypomina nieco kurczaka. Żabie tuszki posiadają sporo małych kosteczek, więc trzeba na nie bardziej uważać podczas jedzenia. Tradycyjnie są duszone na maśle, często w delikatnym sosie czosnkowym i ziołowym. Są znane również jako cuisses de grenouille i najczęściej podawane jako przystawka.


Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do wspomnianej restauracji Petit Paris. W lokalu dostaniemy je w panierce z pietruszki z emulsją śmietanową z czosnkiem i szalotką oraz puree pietruszkowym. Za danie zapłacimy 45 zł. Wśród mniej codziennych francuskich specjałów znajdziemy tu również smażone eskalopki z foie gras z kaczki, domową brioche, konfiturą z czerwonej porzeczki oraz musem z jabłek za 75 zł.

Żabie udka zamówimy także w Corrèze. Podane są w restauracji w postaci przystawki. Na talerzu otrzymamy żabie udka podawane z szalotką, cebulką perłową, pietruszką, miodem, winem i grzanką w cenie 56 zł.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (46)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane