- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (46 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (42 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy
Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.
Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.
Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (142) 9 zablokowanych
-
2017-05-18 12:25
(2)
Bar Turystyczny- nie polecam pełno meneli co podchodzą do stolika i daj na zupkę 2 zł.
- 3 1
-
2017-05-18 14:38
Byłem dzisiaj jadłem zupkę pomidorową------- podszedł '' żurek i zaproponował mi dofinansowanie do posiłku...???? A gdzie kierowniczka z rodzinką ???. To bar dla meneli polecam syrenę gd- wrzeszcz super jadło i czysto nawet tanio...
- 2 0
-
2017-05-18 18:36
Zareaguj i poproś kogoś i po sprawie. Ja polecam😁
- 0 1
-
2017-05-18 12:26
(1)
Najlepsze schabowe u babci na stoczni GSR,na bogato i przystępne ceny
- 4 0
-
2017-05-18 13:40
na kartkę od majstra :-)
- 1 0
-
2017-05-18 12:28
Bistro - Piwna 16
wspanialy schabowy, zdecydowanie polecam
- 1 2
-
2017-05-18 12:40
Bar Turysyczny (2)
Nie polecam. Jak ktoś chciałby wiedzieć co je to powinien tam pracować....Personel-0 mięsa i ryb na obiad......
- 2 0
-
2017-05-18 18:37
(1)
Farmazony opowiadasz....
- 0 1
-
2017-05-18 19:02
Zgłoś się do justynki i co ci powie....
- 0 0
-
2017-05-18 12:55
Cesky Film
Byłem tam ze znajomymi jakieś 3 mies temu.Znajomi zamówili wołowinkę knedliki a ja sznycla. sznycel wielki smaczny kapusta niebo w gębie....
- 4 2
-
2017-05-18 12:59
(1)
Przykro mi, ale jeśli chodzi o Motlave, dobra była jedynie kapusta.
Kotlet zeschniety, przesmazony.
Puree (które b. lubię) tonace w maśle. Tłuste ponad miarę, niejadalne.
Frytki b.smaczne, fajny sos do nich.
Kompot naprawdę pyszny.
Zupa rybna okropna. Zbyt ostra, warzywa niedogotowane, zaprawione maggi (a przynajmniej tak smakowalo).
Rosół również z niedogotowanymi warzywami.
Dorsz smażony - suchy, przesmazony, warzywa znów polsurowe.
B. dobre pierogi, świetne, cieniutkie ciasto.
Przystawka sledziowa - średnia.
Desery :budyń czekoladowy niezły - gorzka czekolada z bitą śmietana. I szarlotka z sosem i malinami - smaczna.
Mila obsługa, kuchnia trochę nie wyrabia ;)
To tak pokrótce wrażenia.- 6 0
-
2017-05-23 13:36
Co z wami jest ludzie
Puree robi się z masłem więc nie ma możliwości żeby go nie czuć. Każda normalna restauracja warzywa podaje lekko ugotowane żeby czuć co się je to nie szpital ani dom starców. Z tego co się orientuję a jadam tam często rosołu w ogóle nie ma w Menu. Zjadłam tam już praktycznie każde danie i nie mogę przyczepić się do żadnego. Ja szczerze polecam tą restauracje.
- 0 0
-
2017-05-18 14:29
PRL (3)
W PRL będąc dzieckiem jadłem w domu schabowe tylko bez kości i to było moje ulubione danie. Ewentualnie poledwiczki wieprzowe ale schabowy rządził. Jakie było moje zdziwienie jak około 1987 r. bylem z rodzicami w restauracji i dostałem schabowego z kością!
- 2 0
-
2017-05-18 14:39
Komuno wracaj ze schabowym i kapustą.......
- 2 0
-
2017-05-18 15:49
podobno schabowy z kością lepiej smakuje i na smalcu.....
- 4 0
-
2017-05-18 17:21
Dziecko resortowca?
- 1 4
-
2017-05-18 14:45
Jedzonko babci... (5)
Tak tak... w latach 80-tych z rodzicami jeździliśmy często do babci sp. na niedzielne obiady do dzisiaj mam smak schabowego i kapusty czerwonej, białej zasm. to były smaki..................................................
- 6 1
-
2017-05-18 17:22
(4)
ok
Ale to nie jest festiwal wspomnień.
Choć sam nie odwiedzam tych miejsc, to tekst dotyczy ogólnie "jadania na mieście".
Takie bzdety wpisuj na FB bo pewnie masz.- 0 4
-
2017-05-18 18:59
(2)
Nie musisz czytać przeszkadza ci ???? Smacznego....
- 1 2
-
2017-05-18 19:04
(1)
Popracuj nad interpunkcją.
Nie rób chlewu z mojego języka.- 0 2
-
2017-05-19 19:35
Ty najlepiej idź do baru mlecznego na kaszę gryczaną z dżemem. Nie musisz pisać pyrko. Pisze co chcę.....
- 0 1
-
2017-05-19 19:37
jesteś chyba studencikiem albo Januszkiem co je tylko ze słoików . Polecam jedzenie babci,,,,
- 1 0
-
2017-05-18 15:01
dobrze wspominam
lokal Swojski Smak w Gdyni na Władyslawa IV vis a vis skarbówki. Schaboszczak na pół dużego talerza, ziemniaczki i zasmażana kapucha. Do tego zimny kompot.
Pyszne mieli też pierogi robione na miejscu
Szkoda, że już nie istnieje.- 7 1
-
2017-05-18 17:55
Najlepszy schabowy
Najlepszego schabowego jadłem w restauracji Baby Cafe, marynowany w mleku, chrupiący, polecam
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.