• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • Zapiekanki 2 wejscia na prawo od mola na zaspie

    Najlepsze zapiekanki z pieca są w budzie 2 wejscia na prawo od mola na zaspie. Za pół metrową chrupiącą przepyszną zapieksę trzeba zapłacić 8 zł. Do tego wyczesany sos czosnkowy. Całość 10/10 mniam.

    • 1 2

  • Serio serio...Jadłem TE ZAPIEKANKI w Olsztynie, jako najlepsze na świecie, jakieś 10 - 12 lat temu i już wtedy miejscowi mówili

    " To już nie te same zapiekanki co kiedyś..." , nie były złe, ale żadna Ameryka, może znowu są mega, nie wiem. Olsztyniacy są mega lokalnymi patriotami, śpiewają piosenki o Olsztynie i uważają, ze to najlepsze miasto na świecie mimo, że osiedlają się np. w Gdańsku:-)

    Pomijając partactwo to sprawa wygląda tak, ze dobry produkt jest droższy w produkcji a nacisk idzie na cenę i tak kółko się zamyka, ponadto problemem są miejsca, lokale, punkty, miasto nie wydaje zezwoleń a prywatnemu musisz zapłacić dużo pieniędzy za lokalik np malutkie pomieszczenie po kantorze na Długiej z 10 LAT TEMU wyceniane było na 14. 000 złotych miesięcznie.... A sezon trwa krótko, co z resztą roku ?

    • 1 0

  • Kto plCi 15 za zapieka ke?;

    • 2 0

  • Oczywiście Mandarynka we Wrzeszczu ;) no i można zamówić pół zapiekanki a to duży plus..

    • 1 0

  • Tylko pruszczańsi smaczek (1)

    może nie trójmiasto, ale blisko

    • 0 1

    • W Pruszczu dobrego jedzenia brak.

      Oj nie. W Pruszczu dobrego street food nie ma ani Smaczek ani Smakosz ani odrażający Sułtan

      • 0 0

  • ...szwagier rządzi

    ...a do szwagra w oliwie???

    • 0 0

  • Brakuje ti Kultowych Zapiekanek i Wielkiej Buły

    No ale to auta, a nie miejsca stacjonarne

    • 0 1

  • Artykuł sponsorowany na 100 %

    Bez czytania artykułu obstawiam :
    Że są to najbardziej lansowane miejsca w 3 City
    Że są to jedne z najdroższych zapiekanek
    Że są to "autorskie" "fit" "niezwykłe" zapiekanki
    Że są przeciętne a ludzie tam jedzą bo to modne.

    • 0 5

  • dla mnie duże znaczenie mają sosy

    dlatego dziwie się, że właściciele poszczególnych food trucków tka rzadko korzystają z wysokiej jakości ketchupów, np. Międzychodu, a raczą nas niskiej jakości sosami pełnymi świństwa.

    • 3 0

  • Najlepsze zapiekanki są w:

    CZARNOBYLU!!! wyciągasz z starego reaktora i masz to samo co zapiekanka!!!

    Bon Appétit

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane