- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Gdzie zjeść w Trójmieście: pad thai
W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, gdzie zjeść pad thai. W poprzednim tekście testowałem pizze z sieciówek, a za dwa tygodnie poszukam najlepszej lasagne.
Pad thai to kulinarny paradoks. Z jednej strony jest wizytówką kuchni tajskiej - daniem, które zjemy tam w każdej restauracji i na każdym ulicznym straganie. Większość osób właśnie z tą potrawką ze smażonego ryżowego makaronu kojarzy kuchnię Tajlandii. Z drugiej strony to kulinarny odmieniec w tamtejszej tradycji kuchennej, bo w przeciwieństwie do większości tajskich potraw, pad thai nieczęsto bywa pikantny. W tym daniu chodzi o inny smak: balans słodkiego i słonego, przełamanego lekką kwaskowatością. Dodatki ostre to margines.
Ten balans smaków i aromatów niełatwo jest osiągnąć. Kucharz musi mieć świetne wyczucie w komponowaniu sosu z takich składników, jak sos rybny, sos z tamaryndowca czy cukier palmowy. Mam wrażenie, że najlepiej udaje się to w kuchni gdyńskiego baru Lolo Thai Jolo. To niepozorne miejsce w niepozornej lokalizacji - mało atrakcyjny z zewnątrz pawilon na rogu Portowej i Jana z Kolna. W środku: egzotyczna cepelia, ale na akceptowalnym poziomie. Kto był w podobnych miejscach w Tajlandii, poczuje się dobrze. A po spróbowaniu jeszcze lepiej - słodko-słony sos smakowicie oblepia ryżowy makaron, chrupiących orzeszków ziemnych w miseczce obok nie brakuje, a warzywa są wyjątkowo świeże. Ciekawostką jest omlet zamiast rozbełtanego jajka wymieszanego z makaronem. Kolejny plus to cena - ten najlepszy spośród testowanych pad thaiów kosztuje tylko 20 zł. Minus za plastikowe naczynia, ale odwiedzając bar szybkiej obsługi trzeba się tego spodziewać.
Ponad dwa razy drożej - i najdrożej w całym Trójmieście - bo aż 48 zł zapłacimy za pad thai kung (z krewetkami) w Thai Thai. To tajska restauracja premium, która ma oddziały i w Gdańsku, i w Sopocie. Ja się wybrałem do tego drugiego - na dole Monte Cassino. Danie przegrało z tym z gdyńskiego baru jedynie przesmażonym tofu i odrobinę przesłodzonym sosem. Zakładam, że to jednorazowa wpadka pracujących w otwartej kuchni Azjatów - lokal słynie ze świetnych i dopracowanych receptur. Bardzo dobrym pomysłem było podanie orzeszków i suszonych płatków chilli w osobnym naczynku - to w końcu przyprawy, które nie każdy może lubić. Złym: cytryna zamiast limonki. Aromat tej drugiej naprawdę ma spore znaczenie w tym daniu.
Ciekawostką jest pad thai w wegańskim bistro Avocado na Przymorzu. Co prawda w karcie danie widnieje pod nazwą "noodle", czyli kluski, ale to tak naprawdę roślinna wariacja na temat tajskiego klasyka. Smaku nadaje tutaj nie sos rybny, ale mleczko kokosowe i odrobina mango - również jak najbardziej tajskie produkty. Do tego podsmażone, świeże warzywa, orzechy ziemne, sezam i limonka oraz odrobina ostrego sosu sriracha. Całość tworzy wielką górę przepysznego orientalnego jedzenia, które - jestem o tym przekonany - zasmakuje nie tylko weganom. Cena: 26 zł.
Wizyta w Asia Hoanmy od samego początku zdawała się ryzykowna. Musiałem jednak odwiedzić jakiś "bar u Chińczyka" - w końcu to miejsca, gdzie przeciętny Polak najczęściej próbuje kuchni azjatyckiej (albo raczej: polo-azjatyckiej). Stanęło na nowym oddziale w galerii handlowej Metropolia popularnego baru z Przymorza. Lokalik znajduje się na pierwszym piętrze, tuż przy schodach ruchomych. Zamawiamy przy ladzie, jemy w tzw. "food court" na korytarzu centrum handlowego. W ofercie - jak to bywa w tego typu barach - pełen przekrój azjatyckiego jedzenia. Ja zamawiam pad thai w wersji z wołowiną za 24,90 zł - nigdzie indziej takiego wcielenia tego dania nie jadłem. I jeść nie będę. To, co trafiło na talerz nie miało nic wspólnego z tajskim daniem. Smak zdominowało podsmażone w głębokim tłuszczu mięso i losowo dobrane warzywa zatopione w sosie, którego głównym smakiem był słono-słodki glutaminian sodu (kucharz gotuje tutaj na gotowym, zabutelkowanym sosie). Krótko mówiąc: niewyróżniająca się smakiem, tylko wizualnie mająca przypominać pad thai, klasyczna "chińszczyzna po polsku". Nie warto.
A wy gdzie jedliście najlepszy pad thai w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (110) 9 zablokowanych
-
2017-03-09 07:00
(4)
Potwierdzam, ten bar Lolo Jolo jest spoko. Szkoda, że w takim szałasie z dykty.
- 21 3
-
2017-03-09 14:20
Pananya
Dla mnie zdecydowanie najlepszy pad thai jest w sopockiej Pananyi w górnej części monciaka, niedaleko kościoła. Nie tak drogo jak w Thai Thai i nie taka bieda jak w barach azjatyckich.
- 5 0
-
2017-03-09 08:46
(2)
Myśle ze taki szałas z dykty wpisuje się bardzo w klimat tajski ;) Ale jedzenie tam faktycznie jest prima sort
- 11 3
-
2017-03-09 11:23
Może się wpisuje w klimat tajski ale my mamy klimat bardziej surowy i zimą jest tam zimno, mimo gazowych ogrzewaczy.
- 0 0
-
2017-03-09 11:22
Bo to pierwotnie chyba były głównie dania na wynos, z czasem powiększyli ten lokal, bo cieszył się zainteresowaniem. Nic dziwnego - zawsze pyszne, świeże, poznałam tam kilka nowych smaków, które wprowadziłam w swojej kuchni.
- 6 0
-
2017-03-09 13:35
moze i fajne danie ale drogie. (2)
Za taka kwote kupuje ziemniaki i mieso w biedronce i mam fajne obiady przez 4 dni.
- 5 3
-
2017-03-09 13:45
Dodaj do tego rolkę papieru toaletowego. Warzywa z biedry mają tyle samo smaku. (1)
- 4 2
-
2017-03-09 14:09
Gdzie kupuje się warzywa Znafco?
- 1 1
-
2017-03-09 13:52
mi smakuje w thai street food w gdyni
próbowałam różnych dań w miejscach o których piszecie ale w Gdyni jadłam najlepsze
- 1 0
-
2017-03-09 12:47
tokyo sushi
no jeszcze dobre jest w tokyo sushi
- 0 1
-
2017-03-09 12:21
najlepiej jest w GP
wchodzę do EKLERKA i z Grarzynom jemy ilie chcemy
- 5 0
-
2017-03-09 11:33
Lolo Thai Jolo Super
Świetne jedzonko z świeżymi składnikami.
- 10 4
-
2017-03-09 11:30
Świństwo po którym tylko obstrukcji można dostać.
- 5 10
-
2017-03-09 11:10
Tylko w Tajlandii
Wiadomo tylko w Tajlandii !!!!!
- 13 1
-
2017-03-09 09:53
LAO THAI
W Gdańsku nr uno
- 4 5
-
2017-03-09 06:49
26 za ochlapały, hehe , biznesplan jak w Amber Gold (1)
A kiedy napiszecie o golonce, a nie o jakiś trawach dla świnki morskiej?
- 31 31
-
2017-03-09 09:34
Wtedy będziesz hejtował że powinni napisać o kopytkach. Zawsze źle i niedobrze.
- 15 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.