• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether. - To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether.

Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".



Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza PieterwasaKrew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.

- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.

- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.

- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.

Miejsca

Opinie (56) 1 zablokowana

  • młody, zdolny i ogolony. Super! Gratuluję!!

    • 71 3

  • (2)

    Tomek Grota ma 22 lata i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach.

    i z praktyką

    • 29 2

    • epoka można goowno robić i nieźle żyć już za nami - teraz kończysz gimnazjum i lecisz do technikum lub lub zawodówki robić zawód i staż - studia po 25 roku życia kiedy masz już ustabilizowaną sytuację zawodową i spore umiejętności - jako hobby.

      • 8 3

    • Bu ha ha szef z praktyką ......

      Śmiech nie szef

      • 14 6

  • Spoko

    Gratki ale beke mam z tego ogolony:-)

    • 34 0

  • (2)

    Gratulacje Tu'gether! Jeden z ciekawszych adresów w Sopocie.

    • 9 13

    • Młoda krew

      Młodzież wygryza pomału starą gwardię, która ogranicza się do starych technik. 22 lata i już szef kuchni- gratulacje

      • 7 10

    • drogie goowno !

      • 0 0

  • Brzmi bardzo dobrze, nic dziwnego ,że wygrał z tą sarną i deserem...Czekam na te pozycje w karcie!

    • 8 6

  • Gratulacje ! Takich nam potrzeba zdolnych i kreatywnych. (1)

    a nie ' pisiewiczkow '

    • 20 10

    • Stop Debilom.

      Od tych POdskoków we łbie się tobie miesza.

      • 4 7

  • Dobra wiadomość (1)

    Teraz wiem gdzie zjem rodzinny obiad w niedziele. Trzeba to sprawdzić.

    • 6 10

    • Tugether

      Po raz kolejny ten mały lokalik mnie zaskakuje. Szkoda, że w wakacje nie było lunchu.

      • 3 5

  • Mniam mniam

    Chętnie pochłonę te rarytasy ale pewnie będą kosztować krocie

    • 11 1

  • W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka. - Kacper (4)

    a gdzie teraz szefuje Kacper ?

    • 6 8

    • Sheraton (2)

      Zmywak

      • 8 1

      • czyli powrót do korzeni :-)

        • 6 0

      • banda zazdrośników

        • 0 0

    • A dla młodego wilka

      czyli tego nowego "szefa kuchni" 21 letniego ktory zdecydował się pracować za 1350zł też się coś na zmywaku znajdzie???
      Ja do S tez chce wrocic :(((

      • 4 0

  • Mam nadzieję, że coś się poprawi.

    Może powinni rzadziej zmieniać lunch, ale jednak bardziej go dopracowywać? Byłem tam kilka razy i za każdym razem coś było nie tak. Niby poprawnie, ale daleko od rewelacji. Trzymam kciuki za młodzieńczą fantazję, oby nie gubił jakości pod presją codziennego wymyślaniu potraw.

    • 7 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane