• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wege-uczta w Starym Maneżu

Łukasz Stafiej
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów. Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów.

Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.



Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska restauratorzy, kulinarni pasjonaci oraz niewielcy producenci sprzedają swoje dania i produkty przygotowane zgodnie z hasłem przewodnim edycji.

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.

Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.

Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.

  • Stoisko Banku żywności, gdzie promowano niemarnowanie jedzenia.
  • Schronisko Dla Roślin tłumaczyło, co zrobić z niechcianym kwiatem.
  • Można było zjeść i wytrawnie, i na słodko. I oczywiście - wyłącznie roślinnie.
  • Tomasz Deker z córkami.
  • Goście
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.

Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.

Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".

- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (114) ponad 10 zablokowanych

  • roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu (14)

    w moim odczuciu to kuchenne oksymorony

    • 31 8

    • Na szczęście (4)

      Twoje odczucie nikogo nie obchodzi

      • 3 18

      • może nie obchodzi (3)

        ale sporo osób podziela ten osąd

        • 13 1

        • (2)

          Tylko że są to osoby, których ten temat w ogóle nie dotyczy.
          I jak to o tych osobach świadczy?

          • 2 7

          • (1)

            rozumiem, że wszystkich znasz osobiście i wiesz kto co myśli. fenomen

            • 2 3

            • znam wystarczająco wiele osób

              z obu grup, żeby ekstrapolować ogół.

              • 0 2

    • Wege są mistrzami fałszu (5)

      Piszą jak to mięso nie ma smaku albo ich obrzydza a potem wciągają antrykot z sałaty xD
      Nie szczepią dzieci i popierają alt-med, ale jak ich spytasz wprost to się odetną. Każą zagryzać rośliny tabletkami dla zdrowia, ale jak się rozchorujesz "to nie wege, to zła dieta".
      To strasznie trójlicowi ludzie (jedna twarz dla wege ziomków, druga dla mięsojadów a trzecia dla siebie).
      Bardzo niski poziom intelektualny i etyczny wegów sprawia, że są chyba najbardziej wyśmiewaną i wyszydzaną subkulturą.

      • 16 7

      • (1)

        Strasznego pecha musisz mieć, jeśli spotykasz w życiu tylko takich wegetarian :c

        • 4 7

        • Zaryzykuję stwierdzenie

          że żadnego jeszcze nie spotkał, a zdanie wyrobił sobie w internecie.

          • 5 6

      • smuteczek (1)

        po co ten jad i obrażanie człowieku

        • 4 2

        • To samo powiedział mi kiedyś wege...

          ... po czym natychmiast podesłał mi na FB kolejny materiał jednego z najbardziej znanych wege guru, który krzyczy, że nienawidzi wszystkich ludzi a kobiety w futrach trzeba gwałcić
          xD

          • 7 1

      • dużo naukowców za zachodnią granicą jest wege

        • 1 3

    • (1)

      Taki sam oksymoron jak tatar z łososia, szynka z indyka, stek z tuńczyka, kotlet jajeczny czy kiszka ziemniaczana. Wymieniać dalej?

      • 4 5

      • Tak - np. kotlet sojowy z jagnięciny

        Wymyśliłem go dla tych, którzy chcieliby spróbować smaku wege-potraw a którym względy etyczne nie pozwalają utożsamiać się z Gersonem czy Grahamem
        xD

        • 1 0

    • Oksymorona

      na talerzu nie położysz. A tu proszę :)

      • 0 0

  • Drogo! (3)

    Wiem od znajomego że wystawcy płacą spore pieniądze za możliwość wystawienia się na tych targach. Wiec dlaczego jeszcze my musimy płacić za wejście 10 zł od osoby? Wcześniej było 5 zł. Dlaczego po opłaceniu wejścia nie dostałem paragonu? Przydałoby się aby przyglądał się temu urząd skarbowy. A jedzenie pyszne. Wegański bigos i boczniaki a la śledzie najlepsze !

    • 25 3

    • Dokładnie. Myślałem, że w ramach tych 10 zł można chociaż dostać jakiś mały poczęstunek.

      • 4 0

    • No niestety..

      Nikt nic za darmo nie zrobi.
      Wynajęcie sali, obsługi, ochrony, też kosztuje.

      Chociaż również moim zdaniem to zdzierstwo.
      Polecam weganmanię (nie było w tym roku :/ ), organizowaną przez faktycznych wegan, gdzie wstęp jest za darmo.

      • 3 1

    • to tzw kompromis

      czyli gdyby maneż chcial zedrzec z wystawców po tysiaku to nikt by sie nie wystawial, wiec placi sie 4-5 stówek od stoiska a reszte dokładają zwiedzający. w ten sposob goleni są demokratycznie wszyscy biorący udział, a organizator maksymalizuje zyski.

      • 0 0

  • (2)

    Świetna impreza, byłem, polecam. Weganizacja Polski - tego nie powstrzymacie!

    • 6 21

    • Wege może być ale weganie to żeby już

      • 1 2

    • Weganizacja świata

      Staje się faktem.
      U nas dopiero raczkuje, ale ludzie się budzą.
      Roczny wzrost sprzedaży wegańskich produktów sięga tysiąca procent.

      "Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa. Przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja, będą patrzeć na mordowanie zwierząt tak samo, jak teraz patrzą na mordowanie ludzi."
      Leonardo da Vinci

      • 5 3

  • Jedzenie nowa religia

    Kiedyś ludzie po prostu jedli,a teraz jest to wyniesione do rangi wręcz mistycznej. Wszelkiej maści hipsterzy, narcyzi, perfekcjoniści prześcigają się w pomysłach , jak tu zaskoczyć kogoś oryginalnością swojego pożywienia. Powiedz mi jak jesz,a powiem ci kim jesteś.

    • 17 9

  • Raz, prez przypadek i po pijaku, jadłem wege podróbę mięsa.

    Dwa gryzy i wyrzuciłem, bo nie dało się tego jeść..

    • 11 8

  • roślinny boczek, burgery (5)

    skoro żrecie trawę to po co nadajecie nazwy kojarzone wyłacznie z mięsem ?

    • 19 7

    • Bo tak się nam podoba.

      • 3 8

    • (1)

      właśnie, słowo boczek powinno odrzucać wegetarian

      • 3 0

      • błędne założenie - są ludzie wśród wegan, którzy chętnie zjedzą coś co mięso przypomina ale nim nie jest. Oni odrzucają jedzenie zwierząt ale nazwa boczek im nie straszna

        • 0 1

    • Wytłumaczyłbym Tobie

      konkretnie i rzeczowo, ale używając pejoratywnego "żrecie trawę" pokazujesz, jakim jesteś człowiekiem i że nie warto Tobie niczego tłumaczyć.

      • 1 1

    • ponieważ tak chcą i tak mogą i co najważniejsze nie jedzą zwierzaków

      • 0 1

  • Najpierw się z Ciebie śmieją (2)

    Potem z Ciebie szydzą.
    Potem Cię wyzywają.
    A na koniec umierają na zawały i cukrzyce.

    • 16 7

    • Za to żyją smaczniej. (1)

      Ty za to umrzesz jak bardzo zdrowy człowiek.

      • 2 2

      • Aktywna emerytura na świeżym powietrzu
        Kontra renta w szpitalu

        Masz rację, ważne, że smakowało :D

        • 1 2

  • zapraszam do kwiaciarni

    może tam będzie jeszcze smaczniej?:)

    • 7 6

  • (2)

    jak patrze na fotkę tej czołowej weganki, to myślę, że dieta ta jej nie służy, może jakby zjadła trochę zwykłego boczku....

    • 15 7

    • Dokladnie...szkoda że mnie nie było zaprosiłbym ją na kotleta...pewnie nikt jej nie pokazał że w naszym świecie istnieje mięso...albo po prostu sytuacja materialna nakazuje jeść trawę

      • 4 4

    • Większość kobiet dałaby się pokroić, żeby wyglądać tak przy pięćdziesiątce.

      • 7 3

  • Schronisko Dla Roślin

    to oni je przerabiają na wege dania?

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane