- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (5 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
30 listopada: dzień bez zakupów
Zapamiętajcie tę datę: 30 listopada. Wtedy to obchodzimy Dzień bez zakupów (Buy Nothing Day, co roku przypada w ostatnią sobotę listopada), w kontrze do Black Friday. Jeden dzień, dużo i mało zarazem, czy uda się wam nic nie kupić? Ostatnio w cyklu Trójmiejskie historie kulinarne wspominałam moje ukochane przedszkolne smaki.
Czytaj też: Black Friday czy może Black Frajer
Jeśli do Dnia bez zakupów podejdziemy bez wcześniejszego przygotowania, możemy mieć trudności w jego obchodach. Bo - zakładając, że nie mamy biletu miesięcznego - jak tu dostać się np. na uczelnię czy do pracy w sobotę bez biletu? Co z drugim śniadaniem kupionym w drodze? Dlatego warto nieco się do niego przygotować, uzbroić się w prowiant i wodę, a uda się przeżyć nawet tak koszmarny dzień, jak ten bez zakupów (oczywiście teraz ironizuję...).
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
W domu regularnie praktykuję dzień bez zakupów spożywczych. Od dawna przyjęłam system czyszczenia lodówki i szafek przed większymi zakupami. Idea jest prosta: kilka dni z rzędu staram się nie odwiedzać sklepu spożywczego, by wyjeść wszystkie zapasy zalegające na półkach od ostatnich zakupów. Czyszczę lodówkę do ostatniej marchewki i zaschniętego plasterka sera. Niby brzmi to jak oczywistość, ale mogę się założyć, że większość osób robi zakupy spożywcze na długo przed tym, nim w lodówce pozostanie tylko pustka.
Takie czyszczenie jest fajne z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze, znacznie zmniejsza ryzyko marnowania żywności, bo daje nam panowanie nad lodówką. Koniec z zalegającymi w kątach jogurtami, zapomnianymi ogórkami czy wołającymi "zjedz mnie!" dżemami. Po drugie, gotowanie na podstawie kilku składników bardzo zwiększa kreatywność kulinarną. Zaglądam do kuchni i czuję się jak uczestnik "MasterChefa" gotujący na zadany temat. "Aha, w lodówce mam cukinię, jedną marchewkę i dwa jajka" - co by z tego ugotować, dumam. Po chwili wpadam na pomysł, by na obiad usmażyć warzywne placuszki, z marchewki i cukinii, wystarczy dorzucić nieco mąki i soli.
Podobnie działam z suchymi produktami, które lubię zachomikować w głębi szafki. Niepalona kasza gryczana pamiętająca poprzednie Boże Narodzenie? Wygrzebuję ją z ukrycia i gotuję, a potem daję sobie czas na zastanowienie. Zrobię z niej sałatkę z ostatnimi suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Resztki płatków, otrębów i bakalii? Zaraz upiekę domową granolę.
Zobacz także: Jak nie marnować jedzenia?
W ten sposób można spokojnie wytrzymać kilka dni bez zakupów i twórczo wykorzystać produkty, które wydają się być skazane na dożywocie w szafkach kuchennych. Oczywiście nie ma się co męczyć! Zamiast jeść suchą kaszę z omastą z oleju lnianego (swoją drogą, to klasyczne postne danie sprzed wieków), dobrze dokupić sobie do tego świeżych warzyw w ilości, która wystarczy akurat jako dodatek do potrawy.
Co ciekawe, najlepsze rzeczy w kuchni wychodzą mi właśnie podczas takich kulinarnych improwizacji. Jestem wówczas najbardziej twórcza i chętnie eksperymentuję ze smakami, czego i wam życzę.
O autorze
Anna Włodarczyk
miłośniczka dobrego jedzenia, autorka bloga Strawberriesfrompoland oraz książek "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" i "Retro kuchnia". Od lat zakochana w Trójmieście. W swoim cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" oprowadza nas po swoich ulubionych smakach i miejscach.
Opinie (91) ponad 20 zablokowanych
-
2019-11-29 19:01
Sterowanie masami czas zacząć (5)
- 116 7
-
2019-11-30 09:08
TVP zaczęło już cztery lata temu (1)
- 8 10
-
2019-11-30 10:24
TVN ogłupia, jak widać z dobrym skutkiem już 22 lata.
- 11 7
-
2019-11-29 20:03
Z obserwacji ? (1)
Mądre te masy , ogłupiałe i oczekujące sterowania ,Niestety .
- 10 0
-
2019-11-29 20:19
powiedz to kierowcom z upera i polta
uświadom przy najbliższej okazji korzystania z promocji dla mas
- 1 4
-
2019-11-29 20:18
Ogłupienie to właśnie Black friday
- 19 1
-
2019-11-29 19:39
Ktoś siedząc w toalecie coś wymyśli i ja mam to praktykować? Dlaczego? (2)
- 70 6
-
2019-11-30 09:09
ktoś kiedyś wymyślił też papier toaletowy (1)
i ty go praktykujesz
- 1 16
-
2019-11-30 10:06
Ale on nie pyta "Dlaczego" ma używać papieru, bo doskonale wie
Durne porównanie.
- 12 1
-
2019-11-30 10:02
MY Wam powiemy co macie robić. Kim są ci MY. Na jakie jeszcze mądrości wpadną ?
Głupota nie zna granic a może socjotechnika.- 12 0
-
2019-11-30 09:32
A ja tam mam gdzies Black friday
Większość to oszustwa cenowe , także nikt mi nie może zabronić dzisiaj jakiegokolwiek zakupu
- 12 0
-
2019-11-29 20:33
Pierwsze słyszę (1)
I tak na zakupy pójdę, bo w każdą sobotę się wybieram na zakupy do marketu. Coś muszę jeść.
- 27 0
-
2019-11-30 09:29
A ja tego dnia akurat nie obchodzę
Jeszcze nie doszedłem do siebie po "Dniu chorążego" a już w poniedziałek będę celebrował "Dzień walki z uciskiem" xD
- 5 0
-
2019-11-30 09:20
Niedługo zaczną mówić w jakich godzinach wolno będzie nam ziewać, żeby nie marnować zbyt dużo tlenu.
- 14 0
-
2019-11-30 09:18
bez zakupów?
nawet tych tak tutaj lansowanych = na gdańskim Jarmarku ?
- 6 0
-
2019-11-30 09:10
U
Tak bardzo chcą nas kontrolować ze nawet wymyślają nam kiedy mamy robić zkupy a kiedy nie! Część z nas i tak sie podporządkuje...a resztę myślących serdecznie pozdrawiam! Tak trzymać!
- 15 0
-
2019-11-30 09:09
JAK
jak teraz mamy niedziele bez zakupów?
dzień nie ma sensu już, bo mamy ten dzień kilka razy w miesiącu.- 11 0
-
2019-11-30 09:09
bez sensu ta data i to nie tylko przez black friday ale przez to że to sobota a w niedziele sklepy zamknięte
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.