Wiadomości

Trójmiejskie historie kulinarne: przedszkolne smaki

felieton w trojmiasto.pl

Kotlety, ziemniaki z koperkiem i mizeria - dla wielu to jedno z najlepszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. A do jakich smaków wy lubicie powracać?
Kotlety, ziemniaki z koperkiem i mizeria - dla wielu to jedno z najlepszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. A do jakich smaków wy lubicie powracać? fot. Anna Włodarczyk/Trojmiasto.pl

"Ale szczypiorek to ja lubię tylko w przedszkolu, wiesz, mamo?" - powiedział do mnie ostatnio mój syn, wydłubując zielone kreseczki z jajecznicy. Wiem, rozumiem, to magia zbiorowego żywienia. Sama mam na swej liście ulubionych potraw kilka pozycji ze szkolnej podstawówki, o których napiszę w cyklu Trójmiejskie historie kulinarne. Ostatnio pisałam o gotowaniu na ekranie.



Jak wspominasz jedzenie z czasów przedszkola?

dobrze, to cudowne i sentymentalne smaki 35%
miała(e)m kilka ulubionych dań, ale bez przesady 37%
źle, mało co mi smakowało 28%
zakończona Łącznie głosów: 952
Odkąd mój syn chodzi do przedszkola, słyszałam już sporo historii o pysznych obiadach, niezwykłych kotlecikach, najlepszych zupach, których - choćbym nie wiem jak się starała - nie jestem w stanie odtworzyć. Werdykt brzmi zwykle: "dobre, ale nie tak dobre, jak w przedszkolu". Okej, biorę to na klatę. Nie da się konkurować z przedszkolnym menu. Sama bardzo chętnie je studiuję i zazdroszczę maluchom tych wszystkich podwieczorków, "kakałek" i kopytek. Zazdrość ta podszyta jest nostalgią, bo przypominają mi się smaki mojego przedszkola i szkoły.

W tym pierwszym uwielbiałam moment śniadania, gdy zgromadzeni przy miniaturowym stoliku, siorbiąc bawarkę, wyczekiwaliśmy, aż pani postawi na stole talerz pełen kolorowych kanapek. Na chlebie najczęściej lądował twarożek ze szczypiorkiem, awanturka (pasta z sardynek) albo żółty ser z pomidorem. Niby zwykłe kanapki, ale w jakiś magiczny sposób to właśnie tam, przy stoliku przedszkolnym w grupie Poziomki, smakowały najlepiej.

Mój ukochany przedszkolny obiad to ziemniaki zalane śmietaną z twarogiem. Powiedzieć, że to oszczędnościowa wersja posiłku, to nic nie powiedzieć! Ale jadam go do dzisiaj, zwłaszcza gdy przychodzi sezon na młode ziemniaki. Posypuję je koperkiem i zalewam maślanką albo kefirem, fundując sobie tym samym podróż w czasie.

Albo kotlety jajeczne... Swoją drogą, próbowałam je niedawno odtworzyć, tym razem na potrzeby własnego podniebienia. Nawet podałam je tak, jak niegdyś jadłam - z ziemniakami i mizerią, ale jednak ciągle coś mi w nich nie grało. Pewnych smaków nie jesteśmy w stanie odbudować, choćbyśmy nie wiem jak się starali.

Z kolei przedszkolne menu mojego synka to już dla mnie inspiracja kulinarna. Czasy się zmieniły, więc i jedzenie w przedszkolach ewoluowało, wiele tu warzyw, kasz i pełnych ziaren. Gołąbki po meksykańsku, kotlety z kaszy gryczanej czy kalarepka na przekąskę to tylko przykładowe smaczki.

Swoją drogą, wybierając przedszkole, zależało mi na takim, w którym nie ma cateringu i jedzenie nie podróżuje w plastikowych pojemnikach, a przygotowywane jest na miejscu. Wbrew pozorom przedszkolna stołówka to już rzadkość, tym bardziej cieszę się, że trafiliśmy do pięknego przedszkola w centrum Gdańska.


W naszym przedszkolu dużą wagę przywiązuje się do zdrowego jedzenia. Dzieciaki uprawiają sałatę, kiełki i rzodkiewki, dzięki czemu te niezbyt popularne produkty (zbyt zielone!) cieszą się powodzeniem. Za przedszkolnym placem zabaw jest ogródek, w którym starszaki sadzą warzywa. Raz na jakiś czas dzieci pieką chleb czy pizzę.

Ostatnio moja latorośl wróciła do domu i powiedziała mi, jak krok po kroku zrobić masło. Okazało się, że robili je do chleba, który dzień wcześniej wypiekali.

Takie przedszkole z misją to skarb. Dokonując wyboru, warto zbadać również kulinarną stronę miejsca, do którego ma trafić dziecko. W końcu to tutaj będą powstawać jego wspomnienia smakowe... Warto o nie zadbać.

Opinie (164) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • W przedszkolu pamiętam że najlepsze (1)

    Były schabowe :)

    • 13 10

    • jak schabowe?!

      schabowe z żyłami były!

      • 8 0

  • Fasolka po bretoňsku, Bzdurna nazwa. Kompot, kaszka manna, szpinak... tak bylo w prl

    • 9 13

  • Zupa mleczna (4)

    czy kasza manna z sokiem, to moje najgorsze wspomnienia z przedszkola.

    • 52 18

    • (2)

      kasz manna z sokiem :( nie mogę tego smaku do dzisiaj

      • 5 10

      • Ni w końcu, jak mówię o tym koszmarze z dzieciństwa w postaci kaszy manny z łyżeczka syfiastego soku do rozpuszczania to wszyscy zaskoczeni jak można tego nie lubić...

        • 8 4

      • Kasza manna

        A ja uwielbialam kasze manną z sokiem, taką na sztywno. I owsiankę.

        • 7 1

    • Pamiętam z dzieciństwa, że mówiło się na to przysmak gruźlika, jeśli kojarzycie, o co chodzi ;)

      • 2 0

  • Czy jest wegańskie przedszkole? (10)

    Rodzi mi się syn i chcę wychować go na człowieka.

    • 25 97

    • tak jest !!!

      ..prowadzi je kolarz amator ,który jest bezglutenowo -weganinem ...

      • 30 1

    • Musisz zatem syna oddać do patriotycznego przedszkola (2)

      gdzie karmią tylko schabowymi, bigosem i flakami. Porządny człowiek jada tylko polskie, narodowe i katolickie potrawy.

      • 34 16

      • słaby trolling (1)

        • 16 8

        • nie trolu edziu pracowniku, to dowcipna odpowiedź na twój slaby troling

          • 2 0

    • (1)

      To w pisie nikt nie jest vege???

      • 4 3

      • PiS wciąga paski TVPutin a potem ma odlot

        i żywi się pancerną mgłą

        • 2 0

    • Ale po co się chwalisz byciem ksenofobem?

      Nie wiesz, że twój patriotyczny kotlet mielony to nic innego jak gotowy, zmielony hamburger?

      • 3 3

    • uderz w stół a bydło polityczne się odezwie....pełno chlewu w polsce

      • 5 3

    • No cóż

      Żeby wychować Go na człowieka musiałabyś nim być. Więc nie ma szans

      • 4 1

    • jest

      jest w chorej wyobrazni

      • 3 0

  • Kaszanka smazona z ziemniakami.

    • 26 5

  • W nielam wszystkich przedszkolach publicznych jest wasna kuchnia :) (3)

    I panie naprawdę w każdym starają się robić cuda! :)

    • 33 9

    • byla kuchnia ,teraz wszystko catering dowozi w steropianie (1)

      • 13 9

      • Nie prawda. Większość przedszkoli publicznych ma własne kuchnie. Tylko prywatne placówki korzystają z cateringu.

        • 16 4

    • w gdyni połowa placówek ma katering jakość jak w szpitalu

      • 5 3

  • A kiedy będą szpitalne smaki ? (3)

    • 75 5

    • Patrząc na zdjęcie to pewnie gdzieś za 40 lat...

      • 8 0

    • Catermed wymiata

      Szczególnie pulpety rybne i barbelucha z nie wiadomo czego

      • 1 0

    • W szpitalch

      Robia co moga nie mamy budzetu Niemieckiego a i tak jest poziom dobry

      • 1 3

  • (7)

    Ohyda ! Zupa owocowa , bułka paryska zalana ciepłym mlekiem albo zacierki , ohyda

    • 31 25

    • (2)

      bułka z mlekiem jest git :)

      • 12 8

      • (1)

        Bułka z mlekiem rulez

        • 5 3

        • a po tłustym czwartku z pączkami

          jak zostaną

          • 2 0

    • (1)

      buła + maślanka idealna na kaca

      • 5 1

      • serwowit lepszy

        • 1 0

    • Mniam!

      Aż mi ślinka pociekła :D Pewnie jestem w mniejszości, ale od dzieciaka byłam mocno "mleczna", po dziś dzień zacierki opitoliłabym na miejscu z pocałowaniem ręki :D

      • 7 1

    • Zupa owocowa zabielona z makaronem, mniam.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4