Wiadomości

stat

Historie kulinarne: gotowanie na ekranie

felieton w trojmiasto.pl

Co pociąga mnie w programie Nigelli, że ciągle do niego wracam? Prostota i naturalność. Lubię zaglądać do pełnego książek kulinarnych mieszkania prowadzącej, buszować po półkach jej spiżarni i zamrażarki.
Co pociąga mnie w programie Nigelli, że ciągle do niego wracam? Prostota i naturalność. Lubię zaglądać do pełnego książek kulinarnych mieszkania prowadzącej, buszować po półkach jej spiżarni i zamrażarki. fot. Anna Włodarczyk/Trojmiasto.pl

Kiedy jest mi smutno, gdy czuję się chora i nie wiem, co ze sobą począć, odpalam "Nigella gryzie" (w oryginale "Nigella Bites"), pierwsze odcinki programu kulinarnego z 1999 roku z Nigellą Lawson w roli głównej. I już po kilkunastu minutach robi mi się lepiej. Tym razem w cyklu Trójmiejskie historie kulinarne na warsztat biorę moje ukochane produkcje o gotowaniu. Ostatnio pisałam o poszukiwaniu pięknych staroci na jarmarkach i rupieciarniach z duszą.



Czy oglądasz programy kulinarne?

tak, bardzo je lubię

58%

tylko te ulubione

19%

kiedyś tak, dziś już nie

17%

nie, nie interesuje mnie to

6%
W związku z tym, że podobną kurację przeprowadzam kilka razy w roku, w zasadzie znam na pamięć niemal wszystkie odcinki, ugotowałam też mnóstwo rzeczy, które poleca Nigella. Gdy zaczynałam przygodę z Nigellą, spisywałam przepisy w starym brulionie (po latach odnajdywałam je w jej książkach kucharskich).

Co pociąga mnie właśnie w tym programie, że ciągle do niego wracam? Prostota i naturalność. Lubię zaglądać do pełnego książek kulinarnych mieszkania prowadzącej (pierwsze odcinki kręcone były w jej ówczesnym domu), podglądać domowników, którzy zasiadają do wspólnego posiłku, buszować po półkach jej spiżarni i zamrażarki.

"Nigella gryzie" to piękna seria bez koloryzowania i ściemy, gotuje tu się prosto i domowo, bez "wypasionych" gadżetów, mocnego makijażu i wielkiego studia. Zainteresowani bez trudu znajdą odcinki w internecie. Zaserwujcie sobie Nigellę w jakiś deszczowy dzień a poczujecie moc tego programu.

Imprezy kulinarne w Trójmieście



Zanim w Polsce pojawiła się Nigella, posiłkowaliśmy się rodzimymi produkcjami. Pośród siermiężnych programów z grubymi kucharzami gotującymi w studiu z plastikowymi warzywami w tle, wyróżniał się on, król erudycji, smakosz dobrego wina i kuchni: Robert Makłowicz. Kolejne odcinki programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" zawsze stanowiły niespodziankę, "gdzie też dzisiaj będzie gotował pan Robert?". Do jego programu zasiadaliśmy całą rodziną, bo w szarawej rzeczywistości była to uczta dla wszystkich. Choć z reguły potrawy prezentowane w programie wydawały mi się zbyt tłuste, nie o to w "Podróżach..." chodziło. Liczyła się cudowna gawęda prowadzącego i ta szczypta szaleństwa sprawiająca, że gotował w wielu zadziwiających okolicznościach.

Najbardziej utkwił mi w pamięci odcinek, gdy Robert Makłowicz gotował na przedszkolnym placu zabaw, na karuzeli. Dzieciaki, niewiele się zastanawiając, zaczęły nią kręcić i o mały włos garnki wylądowałyby na ziemi. Wszystko to było zabawne i spontaniczne. Uwaga dla zainteresowanych: archiwalne odcinki programu są w sieci.


Mogę śmiało powiedzieć, że moją przygodę z gotowaniem rozkręciły właśnie programy kulinarne. Piętnaście lat temu w każdą sobotę wyczekiwałam kolejnego odcinka "Po prostu gotuj" z Pascalem Brodnickim. Prowadzący miał wtedy śmieszną fryzurę i luz młodzieniaszka. I to on uczył mnie innego spojrzenia na kuchnię, gotował zupełnie inaczej niż moja mama czy babcia. Jego potrawy były lżejsze i nowoczesne.

To, co teraz wydaje się oczywiste, kilkanaście lat temu było nowinką kulinarną: połączenie arbuza z fetą, ciasto bez mąki czy tarta z karmelizowanym ananasem. Receptury prowadzącego drukowałam i umieszczałam w segregatorze z przepisami. Niedługo potem Pascal wydał książkę o tym samym tytule i była to jedna z pierwszych pozycji w mojej biblioteczce kulinarnej (która dzisiaj liczy sobie pół tysiąca pozycji). "Po prostu gotuj" emitowano przez pięć lat, niestety ciężko znaleźć jakikolwiek odcinek, a szkoda, bo z chęcią bym do nich wróciła.


Z czasem programy kulinarne stały się bardziej wygładzone. Prowadzący odbywali coraz dłuższe podróże w coraz dalsze zakątki świata a odległe niegdyś smaki bardzo się do nas zbliżyły. Dzisiaj nikogo już nie dziwi ciasto ze szpinakiem, poznaliśmy pobieżnie większość potraw światowej kuchni, od tiramisu po ramen, i wydaje się, że nic już nas nie zaskoczy.

Ile jest prawdy w programach kulinarnych?


Programy kulinarne się mnożą, zarówno te telewizyjne, jak i internetowe - liczba kulinarnych kanałów na YouTube jest ogromna, jest w czym wybierać. Aby odnaleźć się w tej kulinarnej dżungli, polecam kilku moich ulubionych prowadzących: Rachel Khoo (jej "Mała kuchnia w Paryżu" to śliczny spacer po francuskiej kuchni), Sophie Dahl (brytyjska kuchnia w romantycznym wydaniu) i Jamiego Olivera (czy tego pana trzeba przedstawiać?).

I ostrzeżenie na koniec: przed ekran lepiej nie zasiadać z pustym brzuchem.

Opinie (20) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19

maja

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Noc Muzeów bez większych tłumów
Noc Muzeów bez większych tłumów
Trójmiejski casting do kolejnej edycji Top Model
Trójmiejski casting do Top Model

Kultura

Nowe lokale

Fresh Gordon

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: przed nami czas pełen atrakcji
Planuj tydzień: czas pełen atrakcji