Wiadomości

stat

Siedem restauracji na uboczu, w których warto zjeść

fot. Trojmiasto.pl

Wybraliśmy się na spacer opłotkami głównego szlaku trójmiejskiej gastronomii. Zboczyliśmy z głównych arterii, odwiedziliśmy mniej znane rejony miasta i dzielnice, w których na co dzień tętno miasta bije powoli. I znaleźliśmy restauracje, które poszukiwacze ciekawych smaków powinni wpisać na swoją listę "do odwiedzenia".



Winne Grono



Winne Grono specjalizuje się w kuchni francuskiej i francuskim winie.
Winne Grono specjalizuje się w kuchni francuskiej i francuskim winie. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Do Winnego Grona przez przypadek nie trafisz - nie oszukujmy się: mało kto spaceruje po ulicy Kopernika zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Ale informacje o tej restauracji miłośnicy kuchni francuskiej podają sobie pocztą pantoflową od dawna. Właściciel zna się na rzeczy - bywał i jadał we Francji wielokrotnie. Wie, jak powinna smakować konfitowana kaczka (tutaj podawana m.in. z sosem jagodowym), z jakich gatunków serów złożyć deskę podawaną do wina, skąd sprowadzić najlepsze foie gras i jak sprawić, żeby sos do krewetek był naprawdę odpowiednio maślany (a nie tylko winny).

To również miejsce, gdzie bardzo ważną rolę odgrywa wino - a jakże, francuskie, kupowane także u mniejszych dostawców. Zjeść tutaj przystawkę czy obiad bez kieliszka wina raczej nie wypada. Każdy Francuz by się obraził. Ceny średnie.

4 miejsce
w rankingu Restauracje
Pegaza 2, Gdańsk



Północ Południe



Aktualizacja: Restauracja właśnie została zamknięta.

W Północ Południe na talerzu spotykają się smaki morza i gór.
W Północ Południe na talerzu spotykają się smaki morza i gór. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Spora restauracja, które przycupnęła w raczej martwej na co dzień części ulicy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni - tj. przy jej początkowym odcinku na wysokości stacji SKM Wzgórze św. Maksymiliana. W kuchni szefuje młody i zdolny Kamil Kowalski, który potrafi składać smaczne (i ładne) talerze zarówno z dań rybnych, jak i mięsnych (choć w karcie nie brakuje też dań wegetariańskich).

Warto wybrać się tutaj na lunch, który jest dobrą okazją do sprawdzenia umiejętności szefa kuchni - za 25 zł dostaniemy dwa dania: przemyślane i skomponowane w taki sposób, że bez problemu mogłyby trafić do karty głównej. Na koniec ciekawostka: do lokalu wejdziemy z dwóch stron: zarówno od Świętojańskiej, jak i od strony przystanku autobusowego przy alei Zwycięstwa. Ceny umiarkowane.

Recenzje restauracji w Trójmieście




Przepis na



W Przepisie na można spróbować dań z różnych stron świata.
W Przepisie na można spróbować dań z różnych stron świata. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Osiedlowa restauracja na Morenie (na tyłach biurowca Skwer Morena pod adresem Jaśkowa Dolina 132/5 zobacz na mapie Gdańska), która znalazła bardzo fajny pomysł na siebie. W nowoczesnym, ale kameralnym wnętrzu serwowane są smaki z przeróżnych stron świata. Aby ułatwić gościom wybór, nawet karta została podzielona geograficznie a do każdej kategorii trafiły przystawki, dania główne i deser.

Jest m.in. polski tatar czy schab z kostką, amerykańskie steki i burgery, tajski pad thai i zupa tom kha, portugalskie owoce morza czy francuska kacza noga lub panierowany camembert. Rano zjemy też śniadania - oczywiście z różnych stron świata i tylko za złotówkę (jeśli zamówimy kawę). Nie jest drogo.


Azzurro



Azzurro specjalizuje się w smakach śródziemnomorskich.
Azzurro specjalizuje się w smakach śródziemnomorskich. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Aby wybrać się do Azzurro, potrzeba samochodu. Trudno bowiem dojść na piechotę do restauracji, która znajduje się przy zjeździe na obwodnicę przy ul. Spacerowej zobacz na mapie Gdańska. Warto więc wybrać się tam większą grupą - tym bardziej, że lokal jest idealnym miejscem na rodzinne (lub w gronie znajomych) biesiady.

W karcie znajdziemy dania inspirowane smakami z regionu Morza Śródziemnego. Jest i włoska pizza, i hiszpańska paella. Są mule po prowansalsku oraz grecka moussaka. Ale najlepiej wybrać się na marokański tadżin z baraniną - niewiele jest w Trójmieście lokali, gdzie serwują ten specjał, a w Azzurro znają się na rzeczy. Dobra rada: w pogodny dzień można zarezerwować miejsce w ogrodzie na tyłach restauracji. Ceny średnie.

Dokąd na obiad przy obwodnicy?



Wozownia Gdańska



Wozownia Gdańska znajduje się w pięknej scenerii Góry Gradowej.
Wozownia Gdańska znajduje się w pięknej scenerii Góry Gradowej. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Restauracja z jednym z najlepszych widoków w Gdańsku - lokalizacja na Górze Gradowej zobacz na mapie Gdańska, w odrestaurowanym budynku wozowni zobowiązuje. Siedząc na tutejszym tarasie grillowym (swoją drogą bardzo fajne miejsce na spotkania przy stole na świeżym powietrzu), możemy spoglądać na dachy miasta i podziwiać panoramę.

W karcie Wozowni Gdańska znajdziemy polską klasykę, ale podaną bez przaśności. Śledzie, tatary, żurek, zrazy, pierogi i tym podobne dania - tego należy się tutaj spodziewać. Uwaga, lokal dość często bywa rezerwowany na imprezy okolicznościowe - przed wizytą (i spacerem na Górę Gradową) warto więc wpierw zadzwonić. Ceny niewysokie.


Secretariat



Secretariat to restauracja ukryta w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie.
Secretariat to restauracja ukryta w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
To miejsce warto odwiedzić nie tylko ze względu na kuchnię, ale i bardzo niecodzienną scenerię. Secretariat znajduje się bowiem na terenie sopockiego hipodromu zobacz na mapie Sopotu, co więcej - w budynku trybuny, która została od podstaw wyremontowana.

Warto przyjść tutaj w któreś z weekendowych popołudni, zaszyć się w bocznej loży i w spokoju, ciesząc oko zieloną panoramą okolic, zjeść coś dobrego. Menu to nowoczesne spojrzenie na europejską kuchnię, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny średnie.



Ryż



Ryż to jedyna w Trójmieście restauracja z tajską kuchnią autorską.
Ryż to jedyna w Trójmieście restauracja z tajską kuchnią autorską. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Restauracja z kuchnią tajską na parterze chałupy przy Starym Rynku Oliwskim zobacz na mapie Gdańska, która zaskakuje niebanalnym, a może wręcz - jak na trójmiejską gastroscenę - nowatorskim podejście do tych całkiem już w Polsce popularnych smaków.

Zjemy tutaj co prawda pad thaia czy zupę tom yum, ale nawet te tajskie standardy smakują ciekawej. Bo Ryż to kuchnia autorska Piotra Żelicha, który terminował m.in. u guru kuchni tajskiej - Davida Thompsona. Łosoś jurajski z liściem betelu i galangalem, chrupiąca golonka z karmelem, kaczka na chrupko z cukrem palmowym i tamaryndowcem czy młody okoń z woka z dżemem chilli i świeżym kafirem to obowiązkowe pozycje podczas pierwszej wizyty. Raczej drogo.

Opinie (76) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rekordowo długi Jarmark Bożonarodzeniowy i sześć koncertów sylwestrowych
Rekordowy Jarmark Bożonarodzeniowy
W sobotę zwiedzanie gdyńskiego dworca
W sobotę zwiedzanie gdyńskiego dworca

Kultura

Dzieła sztuki i wyroby lokalnych artystów. Gdzie je kupić?
Gdzie kupić prace lokalnych artystów?
Pomóż gdańskim carillonom dostać się na listę UNESCO
Carillony na liście UNESCO

Planuj z nami tydzień

Planszówki, Peja i inne koncerty. Planuj tydzień
Planszówki, Peja i koncerty. Planuj tydzień