• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?

Mateusz Groen
15 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi. Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi.

Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. Kebab od lat 90. jest jednym z najpopularniejszych fast foodów, zwłaszcza po nocnych wojażach, ale też sprawdza się idealnie jako szybki lunch. Jedni wolą zjeść go w bułce, czy picie, inni stawiają na pudełka z mięsem i frytkami. W Trójmieście znajdziemy wiele miejsc, w których zjemy kebaba, dlatego postanowiliśmy porównać ceny w kilku najpopularniejszych lokalach. Gdzie zjemy najtańszego kebaba w Trójmieście?



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Po imprezie idę...

Przegląd trójmiejskich kebabowni warto zacząć od rozwiązania odwiecznej wojny. "Kebab", czy "kebap"? Zgodnie z pochodzeniem dania, jego nazwa oznacza po turecku "mięso" i oryginalnie zapisywana jest fonetycznie z "p" na końcu. Jednak poprawna forma przyjęta przez słownik języka polskiego to "kebab". Obie formy spotkamy zarówno w menu lokali, jak i ich nazwach.

Danie zagościło w Europie na przełomie lat 60. i 70. za sprawą tureckich imigrantów, zaś do Polski trafiło dopiero w latach 90., po ówczesnej transformacji gospodarczej i ustrojowej. W naszym kraju najczęściej spotykamy dania ze wsadem z mięsem wołowym, drobiem lub z baraniną. Wariant z baraniną jest niestety bardzo rzadko spotykany w Trójmieście. Co ciekawe, najpopularniejsza forma kebaba z bułką pszenną, warzywami i sosem majonezowym może mieć nawet około 900 kcal.

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

Ceny kebabów w Trójmieście



Pierwszym miejscem, od którego rozpoczniemy przegląd trójmiejskich lokali będzie Istanbul Doner Kebap. Zjemy tutaj "Durum Kebap" w tortilli z 80 g porcją mięsa (do wyboru: kurczak, wołowina lub mięso mieszane), sałatkami i sosem za 20 zł. Możemy nasze rollo wzbogacić o oliwki lub ser feta za 1,50 zł za każdy dodatek. Prócz tego możemy zamówić też "Döner Kebapa", czyli kebaba w bułce również z 80 g porcją mięsa z sałatkami i sosem także za 20 zł. Jednak jeżeli lubimy większe porcje mięsa, mamy okazję zamówić wersję "Special" o 3 zł droższą, wtedy w naszej bułce znajdziemy 110 g mięsa. Tańsze są kebaby wegetariańskie: "Pita Wegetariańska" kosztuje 17,50 zł, a "Falafel w Tortilli" 18,50 zł.

Kebab King Kebab King
Kebab King w Gdańsku to jedna z najpopularniejszych sieciówek w Polsce. Kebaba na grubym cieście zjemy tu za 19,50 zł, zaś wersję w rollo dostaniemy w trzech wielkościach: małej - 15,99 zł, normalnej - 18,99 zł oraz "Kebab King size" za 28,99 zł. Oferowane mięso to kurczak, wołowina lub mięso mieszane. Prócz standardowej opcji, można dostać w lokalu również: "Frytokebab", który zawiera pieczone mięso do wyboru, surówkę, frytki i sos za 18,99 zł, "Chilli cheese mexicana" z mięsem (120 g), pitą, sałatą lodową, jalapeno i sosem cheddar - 21 zł, a nawet "Fit Kebab" oraz inne niespotykane warianty. Dostępne są też dania wegetariańskie zawierające wege koftę, falafel lub placek warzywny.

W zlokalizowanym na gdańskim Garnizonie lokalu Kebway dostaniemy: kebaba w bułce z mięsem z kurczaka lub wołowiną, czerwoną kapustą, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i sosem za 20 zł, "Kebab Box" z warzywami, mięsem do wyboru i sosem za 22 zł lub "Kebab Rollo" z mięsem i warzywami oraz sosem za 19 zł. Zaś w lokalach Alanya Kebap na Przymorzu i na Morenie dostaniemy kebaba Durum (w placku) z mięsem do wyboru, surówkami i sosem za 20 zł, zaś wersję z frytkami za 24 zł. Kebab w bułce z warzywami i sosem kosztuje 20 zł. W Elaviv Kebab również otrzymamy "Durum kebaba" za 20 zł z mięsem kebab, naleśnikiem tureckim, sałatkami, surówkami i sosem.

Kebab u Turka Kebab u Turka
Berlin Doner Kebap dostępny jest m.in. w Galerii Bałtyckiej, Galerii Przymorze, czy też w Galerii Madison. Dostaniemy w nim kebaba (Doner) w bułce za 22,45 zł. Do wyboru mięso z kurczaka lub wołowiny. W skład dania oczywiście wchodzi sałata, kapusta czerwona, pomidor, ogórek, cebula, sos i zapłacić musimy za niego 23,45 zł. Za "Rollo Kebap" w placku - 22,45 zł. Mamy okazję wybrać spośród placka tureckiego pszennego lub wieloziarnistego. Dostępny jest też "Rollo Fit" kebab za 27,45 zł. W jego skład wchodzi: mięso z kurczaka lub wołowiny, sałata, pomidor, rukola, słonecznik z sezamem, turecki placek pszenny, sos jogurtowy, sos winegret i balsamico. Zaś fani "Kebap Boxa" muszą zapłacić za niego 22,45 zł i prócz mięsa do wyboru mogą również wybrać czy chcą zjeść go z frytkami, czy z ryżem.

Czytaj też: Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również Kebaba u Turka, który znają szczególnie gdynianie. W lokalu, który znajduje się na początku skweru Kościuszki, "Durum Kebab" w naleśniku tureckim, ze świeżymi sałatami, surówkami i sosem otrzymamy za 20 zł, kebaba na talerzu z mięsem, ryżem lub frytkami, świeżymi sałatami, surówkami i sosem za 33 zł, a kebaba w bułce z mięsem, bułką turecką, warzywami i sosem za 20 zł. W każdym wariancie mięsnym można wybrać kurczaka, wołowinę lub zmieszać mięsa.

A gdzie twoim zdaniem znajdziemy najlepszego kebaba w Trójmieście? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    W większości kebabów na tak zwanym mieście mięso z kurczaka na etapie produkcji powstaje ze zamieszania mięsa z jakimś zagęszczaczem, dobrze sprawdzi się skrobia ziemniaczana albo mrożone frytki, osobna sprawa to jakość samego dostarczanego mięsa. Mięso podpisane jako wołowe często jest juz drobiowe wołowe, więc zamawiając mieszany z czosnkiem spodziewajcie się kilku procent wołowiny w dłoni. Buła lub naleśnik jest zapyhana warzywami i sosami żeby tak nie śmierdziało. Spróbujcie zamówić kebab z samym mięsem i obserwujcie sprzedawcę najlepiej właściciela.

    • 71 3

    • Przecież w wielu kebabowniach można zamówić sobie samo mięso, sam czasami taki kubełek zamawiam . Takie śmierdzace miesa, taki niesmaczne burgery z maca, a ludzi zawsze pełno.

      • 6 0

    • Prawdziwy kebab (2)

      powinien być zrobiony z baraniny. Będąc przejazdem w Wiedniu miałem okazję takiego spróbować, lepszego nigdy nie jadłem. U nas to co serwują, to nawet koło oryginalnego kebaba nawet nie leżało!

      • 20 0

      • Potwierdzam, Turasy w Wiedniu robią najlepszy kebap

        • 16 0

      • Pomyśleć, że Sobieski bronił ten Wiedeń przed Turasami...

        • 11 0

  • Zdjęcie jak z mcdonalds

    Kebaby nie wyglądają jak na zdjęciu. Szczególnie u turka. Nie ma tam pomidora, ogórka, sałaty. Jest tylko kapusta i sos.

    • 15 3

  • Opinia wyróżniona

    Wszystkie są takie same (17)

    Bo kupowane od masowych producentów. Poza Sopockim kebabem z własną recepturą i innym rodzajem kebaba niż powszechnie używany ściany z "batonu", nikt nie sili się żeby być innym od wszystkich dookoła.

    • 144 7

    • To jest nic (3)

      Jakos nikt nie zaskoczył tytułu
      "Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?"

      Rozumiem że autor kończy impreze nawet szybciej od dzieci bo przed 21.. albo czeka do 11-12 az kebsa otworzą :)

      • 10 9

      • (1)

        Co? Niektóre kebabownie są otwarte nawet do 4.

        • 14 1

        • Zwłaszcza te w galeriach

          • 8 1

      • Kebaby przy 10 Lutego w Gdyni czynne są też późną nocą. W zasadzie w porze powrotu z imprez to jedyna dostępna szama.

        • 9 2

    • Dokładnie (5)

      Sopocki to jest poza tym şiş kebab -
      z posmakiem baraniny i cynamonu jedyny słuszny moim zdaniem
      Reszta to przemysłówka o jednakowym smaku.

      • 24 2

      • Gdzie ten sopocki ma adres???bo nieslyszalem a chetnie zaraz tam pojade (3)

        • 4 0

        • Sopocki Kebab

          Wpisz w google Sopocki Kebab

          • 4 0

        • (1)

          Na dole monciaka po prawej w podwórzu. Idąc z góry. Jest dobry, ale 20, 30 lat temu to był kebab...

          • 13 0

          • Kiedyś to były czasy. Teraz nie ma czasów.

            • 7 0

      • Aleppo Kebab we Wrzeszczu

        bije Sopocki o głowę

        • 8 7

    • Nie nikt (6)

      Zmiana kebab na morenie marynuje mięso i nabija.

      • 9 8

      • Jasne. Tylko w zmianie dają 1/4 suchej porcji niż gdziekolwiek indziej.

        Co z tego jak podobno kurczaka sami robią jak to jest zwyczajnie słaby kebab.

        • 10 0

      • Polują na krowy i kurczaki rownież? Widać, że właściciel tu w pocie czoła płodzi posty pochwalne na temat zmiany. Prawda jest taka, że wasz kebab jest przeciętny i do tego niewspółmiernie drogi.

        • 8 0

      • Nabijaja klientow w butelke (1)

        Mało miesa daja i drogo..

        • 5 0

        • Potwierdzam mnie też oszwabili

          • 3 0

      • Porcje małe i generalnie nic specjalnego.

        • 3 0

      • Zmiana Kebab

        Przez mniej więcej rok po otwarciu trzymali poziom i byli smaczni i ciekawi. Potem widoczna była różnica między zmianami (pracownikami). A potem to już pogorszenie totalne i jakos boje sie ponownie spróbować i zaryzykować rozczarowaniem. Szkoda mi teraz kasy na eksperymenty i dawanie ostatniej szansy.

        • 3 0

  • (3)

    Najlepszy kebab był.kiedys na przeciwko madisona ..... potem niestety zmiana właściciela i koniec ....
    Ostatnia alania na przymorzu się broni

    • 6 2

    • (2)

      Hehe ten koło Madisona to była mega poracha.

      • 1 0

      • (1)

        Na początku istnienia Był mega ....
        Ostry sos najlepszy najostrzejszy w Gdańsku potem. Się zesr....

        • 1 0

        • Oj tak pamiętam ten ostry sos ledwo dało się zjeść :D pyszny

          • 0 0

  • KULT kebab przy hali targowej (1)

    zdecydowanie najlepszy w trójmieście

    • 7 10

    • już nie ma

      • 1 1

  • po art. i wymienionych w nim fastfoodów wnioskuję

    że tylko po zakrapianej imprezie można to zjeść

    • 10 0

  • Tylko baranina!!!

    Reszta to są wyroby kebabopodobne.

    • 21 2

  • Menu

    Gdzie porównanie i opinie, suche fakty wyciągnięte z menu :/. I oczywiście nic o sopockim i turkiczu

    • 7 1

  • Pawilony koło U7

    Tam jadłem dobrego, nokta kebab.

    • 2 11

  • Gdyby dawali normalne, porządne mięso to nawet miałoby to jakiś sens.
    W 99% przypadków dają jakiś mięsny, tani szajs.

    • 20 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane