• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?

Mateusz Groen
15 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi. Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi.

Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. Kebab od lat 90. jest jednym z najpopularniejszych fast foodów, zwłaszcza po nocnych wojażach, ale też sprawdza się idealnie jako szybki lunch. Jedni wolą zjeść go w bułce, czy picie, inni stawiają na pudełka z mięsem i frytkami. W Trójmieście znajdziemy wiele miejsc, w których zjemy kebaba, dlatego postanowiliśmy porównać ceny w kilku najpopularniejszych lokalach. Gdzie zjemy najtańszego kebaba w Trójmieście?



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Po imprezie idę...

Przegląd trójmiejskich kebabowni warto zacząć od rozwiązania odwiecznej wojny. "Kebab", czy "kebap"? Zgodnie z pochodzeniem dania, jego nazwa oznacza po turecku "mięso" i oryginalnie zapisywana jest fonetycznie z "p" na końcu. Jednak poprawna forma przyjęta przez słownik języka polskiego to "kebab". Obie formy spotkamy zarówno w menu lokali, jak i ich nazwach.

Danie zagościło w Europie na przełomie lat 60. i 70. za sprawą tureckich imigrantów, zaś do Polski trafiło dopiero w latach 90., po ówczesnej transformacji gospodarczej i ustrojowej. W naszym kraju najczęściej spotykamy dania ze wsadem z mięsem wołowym, drobiem lub z baraniną. Wariant z baraniną jest niestety bardzo rzadko spotykany w Trójmieście. Co ciekawe, najpopularniejsza forma kebaba z bułką pszenną, warzywami i sosem majonezowym może mieć nawet około 900 kcal.

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

Ceny kebabów w Trójmieście



Pierwszym miejscem, od którego rozpoczniemy przegląd trójmiejskich lokali będzie Istanbul Doner Kebap. Zjemy tutaj "Durum Kebap" w tortilli z 80 g porcją mięsa (do wyboru: kurczak, wołowina lub mięso mieszane), sałatkami i sosem za 20 zł. Możemy nasze rollo wzbogacić o oliwki lub ser feta za 1,50 zł za każdy dodatek. Prócz tego możemy zamówić też "Döner Kebapa", czyli kebaba w bułce również z 80 g porcją mięsa z sałatkami i sosem także za 20 zł. Jednak jeżeli lubimy większe porcje mięsa, mamy okazję zamówić wersję "Special" o 3 zł droższą, wtedy w naszej bułce znajdziemy 110 g mięsa. Tańsze są kebaby wegetariańskie: "Pita Wegetariańska" kosztuje 17,50 zł, a "Falafel w Tortilli" 18,50 zł.

Kebab King Kebab King
Kebab King w Gdańsku to jedna z najpopularniejszych sieciówek w Polsce. Kebaba na grubym cieście zjemy tu za 19,50 zł, zaś wersję w rollo dostaniemy w trzech wielkościach: małej - 15,99 zł, normalnej - 18,99 zł oraz "Kebab King size" za 28,99 zł. Oferowane mięso to kurczak, wołowina lub mięso mieszane. Prócz standardowej opcji, można dostać w lokalu również: "Frytokebab", który zawiera pieczone mięso do wyboru, surówkę, frytki i sos za 18,99 zł, "Chilli cheese mexicana" z mięsem (120 g), pitą, sałatą lodową, jalapeno i sosem cheddar - 21 zł, a nawet "Fit Kebab" oraz inne niespotykane warianty. Dostępne są też dania wegetariańskie zawierające wege koftę, falafel lub placek warzywny.

W zlokalizowanym na gdańskim Garnizonie lokalu Kebway dostaniemy: kebaba w bułce z mięsem z kurczaka lub wołowiną, czerwoną kapustą, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i sosem za 20 zł, "Kebab Box" z warzywami, mięsem do wyboru i sosem za 22 zł lub "Kebab Rollo" z mięsem i warzywami oraz sosem za 19 zł. Zaś w lokalach Alanya Kebap na Przymorzu i na Morenie dostaniemy kebaba Durum (w placku) z mięsem do wyboru, surówkami i sosem za 20 zł, zaś wersję z frytkami za 24 zł. Kebab w bułce z warzywami i sosem kosztuje 20 zł. W Elaviv Kebab również otrzymamy "Durum kebaba" za 20 zł z mięsem kebab, naleśnikiem tureckim, sałatkami, surówkami i sosem.

Kebab u Turka Kebab u Turka
Berlin Doner Kebap dostępny jest m.in. w Galerii Bałtyckiej, Galerii Przymorze, czy też w Galerii Madison. Dostaniemy w nim kebaba (Doner) w bułce za 22,45 zł. Do wyboru mięso z kurczaka lub wołowiny. W skład dania oczywiście wchodzi sałata, kapusta czerwona, pomidor, ogórek, cebula, sos i zapłacić musimy za niego 23,45 zł. Za "Rollo Kebap" w placku - 22,45 zł. Mamy okazję wybrać spośród placka tureckiego pszennego lub wieloziarnistego. Dostępny jest też "Rollo Fit" kebab za 27,45 zł. W jego skład wchodzi: mięso z kurczaka lub wołowiny, sałata, pomidor, rukola, słonecznik z sezamem, turecki placek pszenny, sos jogurtowy, sos winegret i balsamico. Zaś fani "Kebap Boxa" muszą zapłacić za niego 22,45 zł i prócz mięsa do wyboru mogą również wybrać czy chcą zjeść go z frytkami, czy z ryżem.

Czytaj też: Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również Kebaba u Turka, który znają szczególnie gdynianie. W lokalu, który znajduje się na początku skweru Kościuszki, "Durum Kebab" w naleśniku tureckim, ze świeżymi sałatami, surówkami i sosem otrzymamy za 20 zł, kebaba na talerzu z mięsem, ryżem lub frytkami, świeżymi sałatami, surówkami i sosem za 33 zł, a kebaba w bułce z mięsem, bułką turecką, warzywami i sosem za 20 zł. W każdym wariancie mięsnym można wybrać kurczaka, wołowinę lub zmieszać mięsa.

A gdzie twoim zdaniem znajdziemy najlepszego kebaba w Trójmieście? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

  • IMHO w Gdańsku brak dobrego (2)

    Kebabu. Jerusalem obok hali- dobry po imprezie,grę robi pasta dodawana na gore. Alanya obleci w tłumie, king zawsze czuje tam biala kapustę.Nie jadłem jeszcze w Medinie na Pańskiej. Nowy lokal chyba i musze spróbować. Kult No comment.

    • 8 7

    • Jerusalem jest niejadalny

      Syf nad syfy

      • 8 0

    • Jerudalem jadłem raz, sama kapucha aż wywalilem do śmieci bo nie dało się tego jeść

      • 3 0

  • Po imprezie idę... do domu z nowo poznanym kebabem.

    • 20 0

  • Opinia wyróżniona

    Chwaszczyno (4)

    W Chwaszczynie na BP stoi budka i Pan sam przygotowuje mięso, sporo ludzi mówiło że b. Smaczny, ja jeszcze nie dotarłem ale się wybieram przy okazji przejazdu.

    • 42 0

    • Papa Gyros - polecam :-)

      • 14 0

    • Kebs

      Tam jeszcze jest kebs w małym lokalu w którym jest pełno zdjęć z Fc Barcelona. Polecam!!

      • 4 0

    • Byłem (1)

      Niestety był nadzgany

      • 0 0

      • Kebab czy pan?

        • 0 0

  • Kto nie wymiotował tęczą po wojażach po gdańskich knajpach niech pierwszy rzuci kamieniem

    • 13 0

  • Prawdziwy (2)

    kebab jest w Londynie.Mam to szczęście że jem co weekend.Podany w picie lub naan a nie w jakimś naleśniku lub twardym chlebku.Mięsa od groma obojętnie czy wezmę lamb doner lub chicken lub sish.Do tego zawsze green peppers i prawdziwy sos chilli na gorąco.Fakt kosztuje £9 ale warto.I jeszcze grube angielskie fryty z winegarem.Mniam.Moze kiedyś pojawi się coś takiego w Gdańsku.

    • 10 11

    • (1)

      Prawdziwy Kebab zjesz w Berlinie bo stamtąd się wywodzi!

      • 8 0

      • Ale

        w Londynie jest dużo Turków i Kurdów i w większości oni prowadzą te biznesy

        • 7 0

  • Ararat Smaki Orientu na Wita Stwosza

    dobry kebab i inne orientalne dania. Kiedyś chodziłem z przyzwyczajenia, bo zaraz obok pracy. Dziś pracuję na drugim końcu Gdańska, ale raz w miesiącu znajduję czas, żeby podjechać. Czy kebab jest najsmaczniejszy - kwestia gustu, ale nigdy mnie nie zawiódł.

    • 10 0

  • Sułtan (1)

    Pruszcz gdański...

    • 3 15

    • Masowka, jadłem kilka razy, naprawdę bez szału

      • 6 1

  • Nie chodzę na kebaby

    Pomijając jakość momu na tych batonach....to jeśli nawet, kilka ścinek tego czegoś do bułki wrzuca ale większość tego co w środku to wyżerka dla królika a że nie jestem wege wolę zdecydowanie solidnego burgera

    • 8 0

  • Po pierwsze co na to teczowi przecież chca zakazac jedzenia miesa!! I jak juz to kupuje zapiekanki sa smaczniejsze

    • 3 3

  • Na Morenie przy Amundsena jest spoko kebab rzemieślniczy. (7)

    • 4 20

    • Zmiana się nazywa

      Zgadza się. Jest spoko

      • 1 7

    • I co jeszcze mają tam rzemieślniczego, bo jak słyszę to określenie to się zielony robię.....

      • 13 2

    • A stolarze go robią czy szewcy?

      • 11 1

    • w czym jest spoko? jadłem tam 3 razy i zanotowałem 3 porażki. Zimny i pełen kapuchy, chociaż miały tam być jakieś warzywa z niemiecką nazwą.

      • 10 0

    • Właścicielu, widać że dwoisz się i troisz

      aby nazwę swojej kebabiarni w komentarzach ciągle zamieszczać, ale nie zmieni to faktu, że serwujecie obecnie straszne dziadostwo. A początek mieliście niezły...

      • 12 1

    • Rzemieslniczy tylko z nazwy. Troche inne skladniki.

      • 7 0

    • Po pierwszej porażce dostał szanse po roku i było to coś innego, ale lokalizacja i stosunek wielkości i jakości do ceny nie zachęca.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane