- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (37 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (34 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach
Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.
Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach
Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.
Sprawdź także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce
Gzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?
Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę
Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy al. Jana Pawła II, zaraz za parkiem Rady Europy i kawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.
W menu Grubej Ryby znajdziemy:
- złocicę - 13 zł/100 g,
- dorsza - 14 zł/100 g,
- halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
- miętusa - 15 zł/100 g
- grillowanego łososia - 18 zł/100 g.
Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną
Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.
W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak:
- łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
- łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
- makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
- stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
- smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
- filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
- dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.
Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.
Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój
Następnie udajemy się do Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.
W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:
- filet z tilapii - 10 zł,
- tuszka flądry - 11 zł
- filet z flądry - 12 zł,
- filet z dorsza - 12,90 zł,
- filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
- filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
- tuszka kerguleny - 18 zł
Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.
Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi
Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi. Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo.
Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb
Idąc dalej w kierunku Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.
Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny
Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar Przystań Smaków.
W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy:
- dorsz filet - 12 zł/100 g,
- okoń filet - 13 zł/100 g,
- sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
- łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
- flądra tuszka - 11 zł/100 g,
- pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
- halibut dzwonko - 13 zł/100 g.
Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.
Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?
Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"
Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.
"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:
- flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
- filet z flądry - 11 zł/100 g,
- filet z dorsza - 12 zł/100 g,
- filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
- filet z łososia - 14,50/100 g,
- filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
- tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
- tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
- turbot - 15 zł/100 g,
- kergulena - 17 zł/100 g,
- filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
- tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
- tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
- danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g
Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.
Marina w Gdyni - ceny ryb
Tuż obok znajduje się smażalnia "Marina".
W Marinie za rybę zapłacimy:
- filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
- flądra - 12 zł/100 g,
- sandacz - 14 zł/100 g,
- sola - 11 zł/100 g,
- tilapii - 10 zł/100 g,
- łosoś - 15 zł/100 g,
- pstrąg - 14 zł/100 g
- halibut - 16 zł/100 g
- tuszka flądry - 11 zł/100 g,
- halibut - 14 zł/100 g
- kergulena - 18 zł/100 g.
gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni
Na końcu tego pasa barów usytuowana jest smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.
Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów:
- dorsz filet - 12 zł,
- flądra - 10 zł,
- halibut - 13 zł,
- łosoś filet - 13,90 zł,
- sandacz filet - 13,90 zł,
- pstrąg - 10,50 zł,
- sola filet - 11,90 zł,
- okoń filet - 11,90 zł,
- antar filet - 11,90 zł,
- turbot - 15 zł,
- kergulena - 12,90 zł,
- morszczuk kapski - 13,90 zł.
Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.
Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:.
- dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
- dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
- dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
- łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
- łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
- łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
- halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.
Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę
Rybkę zjemy też po drugiej stronie al. Jana Pawła II. Obok restauracji Róża Wiatrów znajduje się Laguna smaków.
Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak:
- flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
- dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
- tilapia - 9 zł/100 g,
- sola - 10 zł/100 g,
- łosoś - 14 zł/100 g,
- halibut - 12 zł/100 g,
- pstrąg - 10 zł/100 g,
- kergulena - 16 zł/100 g,
- sandacz - 12 zł/100 g.
Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.
Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych
Bar "Ika" w Gdyni - ceny ryb
W znajdującym się obok barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.
W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:
- dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
- flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
- pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
- stek z halibuta - 12 zł/100 g,
- turbot tusza - 11 zł/100 g,
- sandacz filet - 12 zł/100 g,
- łosoś filet - 14 zł/100 g,
- kergulena tusza - 15 zł/100 g,
- do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.
Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.
gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb
Dalej znajduje się smażalnia Fregata, która również serwuje ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.
Cennik ryb w smażalni Fregata:
- dorsz filet - 11 zł/100 g,
- flądra tusza - 9 zł/100 g,
- flądra filet - 10 zł/100 g,
- halibut tusza - 12 zł/100 g,
- łosoś filet - 14 zł/100 g,
- sandacz filet - 12 zł/100 g,
- pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
- turbot tusza - 12 zł/100 g,
- kergulena tusza - 15 zł/100 g.
Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.
Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:
- filet z flądry (200 g) - 38 zł,
- filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
- fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.
Ponadto w ofercie jest też:
- dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
- dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
- łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
- sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.
Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni
W Orłowie zaś, przy ul. Króla Jana III 9, znajduje się Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.
W menu Ryba Bar znajdziemy:
- dorsz (200 g) - 36 zł,
- sandacz (200-300 g) - 39 zł,
- halibut (200 g) - 39 zł,
- flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
- pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
- paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.
Miejsca
Opinie (209) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-21 20:47
przed lub po sezonie ogórkowym
rybki nad morzem najświeższe to tylko przed szalonym sezonem lub po, bo w sezonie pełnym już nie liczy się jakość, a ilość...tak to wygląda...
- 2 0
-
2022-06-21 20:15
Wyłowione z głębin zamrażarki :)
- 8 0
-
2022-06-21 12:25
(3)
Rybka wbrew obiegowym opiniom przed smażeniem powinna być przemrożona, co skuteczniej eliminuje pasożyty, szczególnie jeżeli podawana jest w formie tatara.
- 7 12
-
2022-06-21 20:01
Spokojna twoja
Ta podawana w tych smażalniach była mrożona bardzo głęboko.
- 4 0
-
2022-06-21 15:14
Jeszcze nie widziałem tatara ze smażonej ryby
- 7 0
-
2022-06-21 15:12
bądź pewny, że ryba z tych smażalni była przemrożona
może z wyjątkiem pstrąga, bo ten potrafi być świeży
ale sandacz, dorsz, dorada, tilapia czy halibut przybyły do smażalni w kartonikowym pudełku, z odpowiednią glazurą- 7 0
-
2022-06-21 19:40
Rybe to wole zrobic w domu
Przynajmniej mam kontrole nad surowcami, a smaze tez lepiej niz studenci z lapanki. Wole pojsc na dobra pizze, jakiej sama nie zrobie bez pieca.
- 7 0
-
2022-06-21 19:01
Xxx
A skąd ryby świeże jak sami rybacy mówią ich po prostu nie ma to wszystko mrożonki
a te surówki z pojemnika one nawet jak mają termin ważności to w samym pojemniku widać jakie to już mętne i ma ostatnie podrygi. Pangi mrożone w sklepach dawno powinien być zakaz ich sprzedaży to tak jakby łowić ryby na obiad w kanalizie bo takie to są ryby.- 8 0
-
2022-06-21 13:02
Lepiej (1)
Późno niż w cale ale uprzedze was mleko się wylało i po ostatnim długim weekendzie artykuły typu drogi Sopot zalały Polskę !! Wyszło że bardziej opłaca się wyjechać np do Bułgarii niż spędzić je nad zimnym morzem Bałtyckim.
- 20 0
-
2022-06-21 18:26
W sumie
To żadna nowość, już wcześniej tak było
- 6 0
-
2022-06-21 18:23
Zostan w domu
Tak trzeba robic jak w covid zostac w domu. Jak nic nie pasuje .A jak sie gdzies jedzie to kazdy sam wydaje tyle ile chce albo na co go stac. I mozna wydac malo i byc zadowolonym i duzo i narzekac. Wazne zeby sie dobrze bawic i spedzic fajnie wakacje. Jak sie bedzie patrzyc tylko na ceny i narzekac nic dobrego nie bedzie:) wakacje to ma byc odpoczynek/zwiedzanie a nie wydawanie kasy. A jesc czlowiek musi czy w domu czy na urlopie. To niech narzekajacy janusz policzy w domu prad/gaz/wode czas na zakupy/gotowanie. Paliwo na dojazdy i czas. A potem ze je cos na urlopie nic nie robiac placi nie wiele wiecej niz by wydal w domu. Jesli mowimy o maks 2 osobach. A i dzieci w sklepie jak sa to kup to tamto. Jak na urlopie to samo. Jest drozej ale jak sie to wszystko sumuje juz nie jest to majatek czy drozyzna. Tylko problem ze nikt o tym nie mysli. W domu wszystko samo sie kupuje i robi za darmo widac:) zamiast narzekac trzeba pracowac a nie liczyc na 500+ i inne dodatki. To bedzie stac.
- 3 1
-
2022-06-21 18:14
'prosto z kutra'
ahahahaha! i sie paździochy z interioru łapią na to jak muchy na lep
- 2 0
-
2022-06-21 13:40
Bar "U Kaszuba" - to ten od dyskryminacji? (1)
- 10 3
-
2022-06-21 17:50
Dyskryminacja ze patalachow nie chce przyjmowac?
Popieram wlasciciela, od niego wymaga sie najwyzszych standardow obslugi a zabrania dobrania ekipy tak jak mu sie podoba? Tak trzymac , jestem stalym klientem. Patalachy i ofermy do domu.
- 7 0
-
2022-06-21 17:49
Czy to są rybki z Bałtyku? Łowione głównie blisko brzegów?
Znalezione w necie: "Poparzone i owrzodzone ryby wyławiane z Bałtyku to istny dowód na to, że wody te są silnie skażone toksyczną chemią, która przedostaje się do środowiska naturalnego ze stopniowo korodujących pojemników z toksycznymi środkami bojowymi, które zostały wrzucone do morza podczas II Wojny Światowej."
Powyższe pasuje do opowieści pewnego rybaka, że poparzone flądry i dorsze idą za bezcen - wycina się fragmenty i po sprawie. Aż nie chcę pisać ile kosztują bo i tak nie uwierzycie. W każdym razie on ryb z Bałtyku nie je i nie poleca.- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.