• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chaczapuri, chinkali i pkhali. Kuchnia gruzińska coraz popularniejsza w Trójmieście

Julia Rzepecka
20 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (70)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Kuchnia gruzińska jest bardzo różnorodna i zróżnicowana, pełna smaków i kolorów. Kuchnia gruzińska jest bardzo różnorodna i zróżnicowana, pełna smaków i kolorów.

Na ulicach Trójmiasta od kilku lat widać coraz więcej piekarni gruzińskich, nie brakuje też restauracji serwujących dania tej kuchni. Jej popularność nie powinna dziwić - przez wielu zaliczana jest do jednych z najsmaczniejszych w świecie. Jest sycąca, różnorodna i kolorowa, oparta na prostych i świeżych składnikach. Na czym polega fenomen kuchni gruzińskiej?



Restauracje i piekarnie gruzińskie w Trójmieście



Zauważyłe(a)ś wzrost liczby gruzińskich lokali?

Kuchnia gruzińska ma mnóstwo smaku. Jest słona i tłusta, pachnie aromatyczną solą Swanetii, kolendrą, przeróżnymi gatunkami sera, śmietaną, a wszystko zagryza się chlebem puri. Pełna jest aromatu i kolorów, a także silnej tradycji i historii, co przyciąga wielu miłośników dobrego jedzenia.

Kiedyś była mało znana w Polsce, dziś staje się coraz popularniejsza. W Trójmieście przybywa piekarni i restauracji serwujących potrawy tamtego regionu, a coraz więcej osób zaczęło doceniać jej różnorodność. To bez wątpienia za sprawą napływu Gruzinów do Polski w ostatnich latach.

Pierwszym lokalem gruzińskim w Trójmieście i jednym z pierwszych w Polsce była restauracja Ocneba.

- Restauracja powstała za namową bliskich mi osób, które wiedziały, że to moja prawdziwa pasja. Postanowiliśmy pokazać Polakom naszą kulturę i kuchnię. Przy otwarciu dużo się stresowaliśmy, ale na szczęście wszystko się udało. Nasza restauracja jest schowana w patio na Monte CassinoMapka, dlatego przez dłuższy czas nie wszyscy wiedzieli o naszym istnieniu. Teraz, po dziewięciu latach, mamy stałych gości, którzy pokochali nasze smaki - mówi założyciel, Teimuraz Gogua.
Jemy na mieście: Ocneba - przepyszne jedzenie Jemy na mieście: Ocneba - przepyszne jedzenie
Z danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców wynika, że Gruzini są jedną z najdynamiczniej rosnących grup cudzoziemców osiedlających się w Polsce, a proces ten ma charakter ekonomiczny. Liczba obywateli Gruzji posiadających ważne zezwolenia na pobyt była w 2021 r. dwukrotnie większa niż w 2019 r. Nie bez znaczenia jest też fakt, że Gruzja stała się też bardziej dostępna turystycznie.


- Polacy zaczęli coraz chętniej wybierać Gruzję jako kierunek swoich wycieczek - mówi Joanna Wasewicz z restauracji Moja Gruzja. - Myślę, że popularność kuchni gruzińskiej wynika również z tego, że jej dania są trochę jak znane melodie, tylko że w nieco innej aranżacji. Część takich przebojów, jak chinkali czy chaczapuri, budowana jest na produktach, których Polacy na co dzień używają w swojej kuchni: wieprzowina, wołowina, ser, mąka, a więc to, do czego my jesteśmy przyzwyczajeni, jednak w nowym wydaniu i z lekkim twistem innych przypraw. Jest to coś egzotycznego, a jednak trochę znajomego. Nie ma takiej niezwykłości jak na przykład w kuchni chińskiej, a jednocześnie pewne urozmaicenie codzienności.
  • Roladki z bakłażana.
  • Chaczapuri.
  • Chinkali z mięsem.
  • Kuchnia gruzińska jest bardzo różnorodna i zróżnicowana, pełna smaków i kolorów. Na zdjęciu: restauracja Ocneba.

Zamiast hamburgera



W Trójmieście gruzińskich wypieków spróbujemy m.in. w Piekarniach Gruzińskich Gogua, które znajdują się w Gdańsku-Wrzeszczu przy al. GrunwaldzkiejMapka, w Galerii Przymorze przy ul. Obrońców WybrzeżaMapka czy w Gdyni przy ul. WielkopolskiejMapka, a także w piekarni Batumi - Smaki Gruzji przy ul. PiecewskiejMapka w Gdańsku. Poza wspomnianą wcześniej restauracją Ocneba przy Monte CassinoMapka warto zajrzeć do delikatesów Moja Gruzja przy ul. Opata Jacka RybińskiegoMapka w Oliwie, by kupić regionalne produkty, dzięki którym wprowadzimy gruzińskie smaki do codziennego gotowania. Kupimy tam sosy, przyprawy, miody czy słodycze, ale przede wszystkim wino.

Najbardziej znane dania tej kuchni to m.in. placki drożdżowe z serem w charakterystycznym kształcie - chaczapuri. Jak mówi Mariola Szczepańska z restauracji Ocneba, aby danie było smaczne, bardzo istotne są jego składniki.

- To sztandarowe danie tej kuchni, jednak musi być przygotowane z prawdziwym serem Suluguni. Nie może to być mieszanka naszych żółtych serów z twarogami, co się czasem zdarza. To nie ten sam smak.
Inne znane potrawy to pierożki chinkali nadziewane mięsem, warzywami lub wypełnione bulionem, gulasz z mięsem i warzywami - chakhokhbili czy shashlik, czyli kebab z grilla. Popularne jest też gruzińskie pieczywo, puri. Klienci podkreślają, że lubią widzieć piekarzy przy pracy, którzy uwijają się przy rozgrzanych piecach. To prawdziwy chleb "prosto z piekarni", a najlepiej smakuje na ciepło. Wiarygodności dodaje fakt, że w takich miejscach pracują często sami Gruzini.



- Zauważyłam, że piekarnie gruzińskie wyrastają w Trójmieście jak grzyby po deszczu - mówi jedna z mieszkanek Gdańska, pani Monika. - Próbowałam kilka razy tego pieczywa i to miła odskocznia od głęboko mrożonych bułek z dyskontu, a pachnie przepięknie już z daleka.
- Te piekarnie to dobry zamiennik fast foodów - mówi student Politechniki, Karol. - Kiedy nie mam czasu gotować, a nie chcę wydawać dużych kwot na jedzenie na mieście, lubię iść do takiej piekarni. Moja dziewczyna mówi, że te wypieki są tłuste, ale mi się to właśnie podoba.

Gruzińskie słodkości



Chociaż w kuchni tej przeważają smaki słone, można w Trójmieście spróbować także słodkich wypieków.

- Mamy ciasta, takie jak np. drożdżówkę gruzińską, którą nasze kucharki przygotowują według tradycyjnej receptury, dokładnie tak jak robiły to u siebie, w Gruzji. Nie są to więc wypieki spolszczone. Są ciastka Qada, mamy też rożki z kremem. Można je porównać do naszej rurki, jednak w rożkach kremu jest znacznie więcej i ciasto nie rozmiękcza się po kilkunastu minutach, tak jak w przypadku rurek długo pozostaje kruche. To wszystko są przekąski, które można wziąć w rękę na drogę - mówi Radosław Ryszkowski z piekarni Batumi.
  • Grillowany comber jagnięcy.
  • Soko - czyli po gruzińsku grzyby, podawane najczęściej ze świeżym estragonem. Jest to jedno z najbardziej znanych dań gruzińskiej kuchni.
  • Czaqapuli robi się z jagnięciny lub cielęciny. To tradycyjne danie przygotowywane jest zwykle wiosną na Wielkanoc.
  • Kuchnia gruzińska jest bardzo różnorodna i zróżnicowana, pełna smaków i kolorów.
  • Kuchnia gruzińska jest bardzo różnorodna i zróżnicowana, pełna smaków i kolorów.

Saperavi i rkatsiteli, czyli białe i czerwone



Gruzja jest uważana za kolebkę winiarstwa, więc także i tamtejsze wina cieszą się coraz większą popularnością w Polsce. Metoda polegająca na dojrzewaniu wina w glinianych kwewri spotykana jest jedynie w Gruzji. Największym regionem winiarskim jest Kachetia na wschodzie kraju i to stamtąd pochodzi zdecydowana większość krajowej produkcji. W tym także te, z którymi wielu z nas kojarzy Gruzję - półsłodkie czerwone wina ze szczepu saperavi, w tym słynne Kindzmarauli. Saperavi po gruzińsku oznacza barwnik, kolor, co dobrze odzwierciedla jego ciemne zabarwienie. Z kolei białym przedstawicielem jest rkatsiteli.

- Gruzińskie wina zaczynają zyskiwać na popularności, choć to proces powolniejszy, bo wciąż muszą konkurować z winami z Francji, Hiszpanii czy Włoch. Mają także trudniejszy start, ponieważ to są szczepy autochtoniczne, przypisane do tamtego regionu. Jednak są u nas lubiane, ponieważ są przyjazne naszym kubkom smakowym - delikatne, przyjemne, słoneczne. Mają w sobie dużo słodyczy, którą Polacy chętnie wybierają.
Co i za ile kupujemy w sklepach z winem? Co i za ile kupujemy w sklepach z winem?
Jeśli chcielibyśmy spróbować przygotować samemu gruzińskie przepisy w swojej kuchni, Joanna Wasewicz z Mojej Gruzji poleca podjęcie wyzwania i przygotowanie pierożków chinkali.

- Świetnym daniem do nauki i własnoręcznego przygotowania w domu są chinkali. Jest to danie dość pracochłonne, ale kto umie sam lepić pierogi, nie powinien mieć większego problemu. Ciasto jest plastyczne, a gotowe danie bardzo smaczne i miłe dla oka. Proces wymaga manualnego zaangażowania, dlatego będzie to na pewno ciekawe doświadczenie kulinarne.
Jeśli jednak nie planujemy samodzielnego przygotowywania gruzińskich dań, można spróbować ich w piekarniach Aga PuriKetili Puri w Gdyni, piekarni Ormiańsko-Gruzińskiej Isika w Gdańsku czy w restauracjach BatumiChinkalia.

Miejsca

Opinie (70) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Od wielu lat Krakusy już miały kilka lokali na starym mieście. Pamiętam jak pierwszy raz tam zjedłem. Błem oczarowany. Na stolik się czekało na zewnątrz...

    • 6 15

    • przecież u nas też są od wielu lat

      • 6 4

  • Moja Gruzja (1)

    Najlepsze chachapuri z Mój Gruzjia ! Sami robią ser i ciasto jestt wyśmienite! Nigdzie tak dobrych nie jadłam. Placki nie są ciężkie i tłuste i czuć najlepszej jakości produkty.

    • 4 9

    • ser tez robia sami? a jestem ciekaw jak i z czego

      • 9 1

  • Super ale w przyszłosci chca jej zakazac jak i Polskiej kuchni jedyne wysjcie to bedzie emigracja z UE Pisze otym raport C40 (2)

    I jak powiedzial prezydent warszawy trzeba isc jeszce dalej czyli zabronic jedzenia miesa,nabialu zabronic aut spalinowych w miescie i zabronic wielu innych rzeczy w miescie .
    Jedyne co nam zostanie too mamy zostac zmuszeni do wege bo zamiast miesa mamy jes robaki.
    Naturalnie poza elita ci beda jesc co chca i jechac czym chca bo z zakazu zostały juz wykluczone ferrari i inne luksusowe marki

    • 27 18

    • (1)

      co ty bredzisz ...

      • 3 5

      • Napisal prawde. Zainteresuj sie co bredzi ten lewak z warszawy.

        • 4 3

  • Kuchnia gruzińska to tania kuchnia

    A nie kolejny szybki sposób na zarobek i leasingi bmw...

    Nigdy do poziomu zachodu nie dojdzie ten kraj, wyzyskując siebie nawzajem

    • 14 5

  • Jadlem, smacznie. Tez jadlem w pierogarni chyba Kazachskiej w Sopocie.

    • 0 4

  • Phii (1)

    Nigdy nie zrozumiem fenomenu kuchni gruzińskiej. Tłusta, plebejska, bez wielkiej finezji.

    • 17 18

    • ty jako polski szlachcic jesz niebanalnie i wytwornie? Byles kiedys w gruzji? jadles kiedys cos na miejscu?

      • 5 5

  • Wypieki gruzińskie (5)

    Wypieki gruzińskie tylko na ciepło ! Jak zimne to wielki ,gumowaty gniot ! Kupiłem raz chleb na Przymorzu ,przy zielonym rynku , niestety zimny . Poszedł cały dla mew ! Nie dało się jeść , guma arabska posypana toną soli ! Nie polecam ,szkoda kasy !

    • 32 7

    • moze sklepp chemiczny/paierniczy z piekarnia pomyliles (2)

      • 0 8

      • Taka prawda

        Na ciepło są pyszne. Na zimno gumowate

        • 4 0

      • a ty pupę z twarzą pomyliłeś?

        • 2 1

    • (1)

      nie karmi się ptactwa chlebem

      • 4 1

      • Mewy mogą jeść chleb !

        • 0 2

  • Za tłusto za drogo, na początku fakt był szał, ale ile można maki z tłuszczem jeść, nie na chore żołądki .

    • 22 4

  • Opinia wyróżniona

    Kuchnia wschodnia (1)

    Dania kuchni wschodniej są smaczne, chociaż dosyć tłuste i ciężkie. Od czasu do czasu warto jednak odwiedzić restaurację serwującą podobne dania.
    W Gdańsku brakuje natomiast sklepu z moim ulubionym chlebem litewskim czy z innymi wyrobami z Litwy.

    • 42 10

    • Są Delikatrsy Wschodnie Ukrainoczka

      Koło dworca PKP we Wrzeszczu Są tam specjały litewskie i łotewskie.

      • 0 0

  • My robimy często kubdari

    To takie calzone robione na patelni:-p

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane