• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych

Aleksandra Wrona
2 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.

Czy wegetarianie jedzą ryby, a weganie miód? Co przygotować na obiad dla fleksitarianina? Mnogość diet zakładających wyeliminowanie lub ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych może przyprawić o ból głowy, szczególnie jeśli spodziewamy się gości. Sprawdziliśmy, czym różnią się one od siebie.



Restauracje z kuchnią wege w Trójmieście



Czy ograniczasz mięso w swojej diecie?

Powody niejedzenia mięsa są różne. Wśród najpopularniejszych znajdują się względy etyczne, zdrowotne i środowiskowe. Niezależnie od tego, który przemawia do nas najbardziej, popularność diet roślinnych z roku na rok rośnie, a osoby które nie czują się gotowe na całkowitą rezygnację z produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, decydują się na "warianty pośrednie".

Podstawowe rozróżnienie: wege i wegan



Wśród diet bezmięsnych najczęściej spotykane są dwie - wegańskawegetariańska. Używanie tych określeń zamiennie to błąd, ponieważ diety te znacząco się różnią. W dużym uproszczeniu - wegetarianie nie spożywają mięsa (w tym ryb), a weganie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

- Bardzo irytują mnie sytuacje, kiedy proszę o posiłek wegetariański i dostaję rybę - mówi Karolina, która od pięciu lat jest na diecie wegetariańskiej. - Najczęściej takie sytuacje spotykały mnie na weselach i innych imprezach z cateringiem, ale bywa, że i w restauracji na pytanie, co bezmięsnego mają w ofercie, słyszę odpowiedź: "rybę".

Jemy na mieście: cykl artykułów



Uściślając - wegetarianin nie zje mięsa (w tym ryb), za to chętnie poczęstuje się serem, jajkami, mlekiem czy miodem. Osoby na diecie wegetariańskiej unikają też żelatyny (produkowana jest z kolagenu uzyskiwanego z kości, skóry oraz ścięgien zwierząt) ani twardych serów takich jak parmezan (produkowanych na podpuszczce pochodzenia zwierzęcego).

W przypadku wegan rozróżnienie jest łatwiejsze - nie jedzą oni nic, co pochodzi od zwierząt. Weganin nie zje więc nabiału, miodu, jajek ani mleka. Co ciekawe, weganie zwracają też uwagę na sposób produkcji alkoholu, który spożywają, ponieważ niektóre wina czy piwa filtrowane są z pomocą produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd na sklepowych półkach wina oznaczone jako wegańskie.

  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.
  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.
  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.

Fleksi i inne odmiany



Świat byłby prosty, gdyby diety oparte na produktach roślinnych dało się podzielić tylko na dwa rodzaje. W rzeczywistości odmian wegetarianizmu jest znacznie więcej. Dla przykładu pescowegetarnianie (zwani ichtiwegetarianami) to ci, którzy nie obraziliby się, widząc na talerzu rybę. Zachowują oni zasady diety wegetariańskiej z tym wyjątkiem, że dopuszczają spożycie ryb i owoców morza.

Okiem dietetyka: elastyczny wegetarianizm Okiem dietetyka: elastyczny wegetarianizm
Laktowegetarianie natomiast wykluczają z diety mięso (także ryb) i jajka. Inne produkty odzwierzęce, takie jak miód czy mleko, mogą być przez nich spożywane. Odwrotnie uważają owowegetarianie, którzy wykluczają spożywanie mięsa oraz produktów mlecznych, dopuszczają jednak spożycie jajek.

Bardzo popularny jest też fleksitarianizm, czyli po prostu ograniczanie ilości mięsa w codziennym jadłospisie. To dobra opcja dla tych, którzy nie potrafią całkowicie z niego zrezygnować, jednak stopniowo chcieliby wprowadzać zmiany w swoim sposobie odżywania.

Kuchnia roślinna



Coraz częściej zamiast określania różnego rodzaju "-izmów" używa się wspólnego określenia "kuchnia roślinna".

- Określenie "kuchnia roślinna" jest bardziej inkluzywne. Nie trzeba być weganinem czy wegetarianinem, żeby jeść roślinnie. Ponadto mówiąc o kuchni roślinnej, koncentrujemy się na tym, co jemy, a nie skupiamy się na wykluczeniach - mówi Karolina. - Ludzie zbyt dużą wagę przywiązują do etykiet. Czy jeśli ktoś je w 95 proc. roślinnie, a raz na kilka miesięcy zdarzy mu się zjeść mięso, to traci bezpowrotnie tytuł "wegetarianina"? Właśnie dlatego przywiązywanie się do określeń budzi więcej negatywnych niż pozytywnych skojarzeń. Niech każdy je to, co uważa za smaczne i słuszne.

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Jestem wegetarianką już 30 lat (16)

    Nie jem mięsa,drobiu,nie jem ryb nie jem zup gotowanych na mięsie Jem warzywa owoce nabiał kaszę ryż makarony można dobrze się najeść nie zjadając cudzych ciał

    • 17 16

    • Zjadasz tkankę ogórka, jego też boli gdy go kroisz. (7)

      • 11 7

      • jedz swoja swinkę (5)

        i nie pocieszaj sie ogórkiem

        • 4 10

        • Dziś na obiad soczysta pierś z kurczaka, ze świeżymi warzywami. Na deser pyszny arbuz. (4)

          Na świnkę przyjdzie pora ale to nie dziś. Pamiętaj tylko aby załatwiać ogórki szybko i sprawnie - aby zminimalizować ich cierpienie.

          • 6 4

          • (3)

            Jakkolwiek jadam mięso i rozumiem radość z dobrze przygotowanego posiłku, wiem też jednak. że jeśli Twoja "soczysta pierś z kurczaka" została zakupiona w sklepie, a nie pochodzi od własnoręcznie wyhodowanej kury, to jest ona soczysta głównie dlatego, że zawiera dużo wody. Drób dostępny obecnie w handlu to katastrofa.

            • 4 2

            • A składniki dań wegetariańskich i wegańskich potrzebują wielu ton nawozów i chemii

              • 7 3

            • Napisała to osoba, która je same warzywa, kasze, ryże itp ze swojego ogródka? (1)

              Jak tam glifosat z kaszy gryczanej, smaczny?

              • 5 0

              • Glifosat jest prawie nietoksyczny dla człowieka. I w tym stężeniu nie ma smaku ;) Tu nie chodzi tylko o to, że niezdrowe. Lubię drób, ale przeciętna pierś z kurczaka, jaką można kupić w sklepie, mnie po prostu odrzuca. Śmierdzi, kiepsko smakuje, jest pełna wody.

                • 2 4

      • Koń i ogórek

        Ciekawe zestawienie coś koleś w głowie ci się przestawiło

        • 2 2

    • Nie myśl tymi kategoriami (3)

      Bo w końcu dotrze do ciebie, że wiele różnych zwierzątek i niczemu nie winnych robaczków straciło swoje norki i miejsca bytowania, żebyś ty miała swoje mieszkanie/dom.
      Jesteśmy częścią natury i jak to w naturze, jedni zjadają innych. Wiesz taka piramida żywieniowa. Może coś Ci się obiło o uszy.

      • 7 3

      • Mięso to po prostu zwłoki, które są konserwowene (1)

        Chemią, żeby nie zgniły nim je zdążysz zjeść. Proces rozkładu zwłok zaczyna się zaraz po śmierci. Smacznego

        • 3 9

        • A roślinki też gniją i butwieją.

          • 11 2

      • Zwłoki to sformułowanie zarezerwowane dla ciała człowieka po śmierci

        Zwierzęta hodowane na mięso to... mięso.
        Ciało padłego zwierzęcia to padlina.
        To co w końcu z tymi zwierzątkami rozgniecionymi gąsienicami spychaczy w czasie budowy twojego domu? Żal ci jest ich? Czy uważasz, że to jednak naturalna kolej rzeczy?

        • 7 2

    • Tak tak... powiedz to dorosłemu facetowi, który pracuje ciężko fizycznie (np. górnik) żeby najadł się samymi warzywami (3)

      powodzenia :)

      • 11 4

      • (2)

        To jest kwestia przyzwyczajenia.

        • 3 10

        • Tak tak, oczywiście - tak sobie wmawiaj...

          Taki górnik musiałby jeść wiadrami te warzywa i papki z soi, żeby najeść porządnie i na dłuższy czas.

          • 8 1

        • Pewien chodowca postanowił odzwyczaić swoją świnię od jedzenia

          Trzy tygodnie eksperyment przebiegał prawidłowo.
          W czwartym tygodniu świnia zdechła.
          Nie proponuj takich eksperymentów na ludziach.

          • 7 1

  • rozwój intelektualny tutaj widać zatrzymany.... (2)

    Jak czytam co tu wypisują, zupełnaignorqncja, ludzie nie woedzą co jedzą tylko byle się zapchać!
    ... miód..... ludzie nawet nie wiedzą, że to wymiociny pszczół - dlatego odzwierzęce.
    Póki nie rozwinął się mój mózg też myślałem, że wegetarianizm to sekta. To było jakoś na poziomie gimnazjum....

    Swoją drogą, te wege kiełbaski to wymysł dla tych, co się nie mogą od mięsa odkleić zazwyczaj są produkowane przez mięsitarian bo tracą dochody z mięsa. Na szczęście świadomość wzrasta! Jako wegetarianin nie tykam tego bo to zwyczajnie niesmaczne.
    Za to przepisy ze strączkami, fasolą, grochem, soczewicami i ciecierzycą, tofu, wszelakie makarony azjatyckie,zupy jarzynowe... no kocham. Tyle,że kiełbasę Janusz złapie w rękę a aby wege żarcie było ok to trzeba się napracować i przede wszystkim umieć gotować a nie tylko dowalić wegety i soli.

    • 6 17

    • Oto typowy wojujący weganin, albo zwykły internetowy troll

      Trudno odróżnić jednego od drugiego.
      Ma nawet problemy ze składnią zdania i ortografią.

      • 7 3

    • Choćby dlatego, że mój organizm wprost nie znosi roślin tego typu, trudno by mi było utrzymać dietę wegetariańską. Fasola i soczewica ujdą, jeśli je dobrze przygotuję. Po ciecierzycy, o Chryste, co się dzieje...

      • 4 1

  • A ja lubię mięso. Ale tylko ludzkie. (1)

    • 7 5

    • Obgryzasz sobie skórki?

      • 1 1

  • Pytanie.

    Organizujesz imprezę, jak wśród gości znaleźć wegetarian?
    Sami Cię znajdą :)

    • 8 4

  • A ja (1)

    Ja jem kaszankę i bigos

    • 11 0

    • a ja tatar wołowy, boczek i karkówkę

      • 1 0

  • Takie artykuły są potrzebne że względów edukacyjnych (3)

    Zaproponowanie ryby jako dania wegetarianskiego to wiocha totalna. A dla niektórych kurczak jest wege.

    • 8 8

    • Kurczak to może nie, ale parówki są na pewno wege. (1)

      • 4 0

      • Celuloza 100% :D

        • 2 0

    • Mi też proponowano rybę jako potrawę wegetariańską

      Powiedziałem pani kelnerce, ze wegetariańskie to nie to samo co postne.

      • 0 0

  • Dlaczego wegetarianie oszukują siebie, nadając mięsne nazwy swoim potrawom z roślin? (2)

    Dieta roślinna odbiera zdolność wymyślania nowych nazw potraw i zostaje tylko naśladownictwo?

    • 18 6

    • Dlatego.

      • 3 0

    • A masło orzechowe zajadasz?

      • 2 2

  • Jak sobie chcą jeść trawę niech jedzą, ale jeśli ktoś będzie mi coś próbował narzucić, jak Spurek, wysłałbym do wariatkowa.

    • 19 2

  • a mówią (2)

    że postęp daje wolność, gdzie ona, kiedy twardo walczą ze sobą dwie sekty?

    • 5 3

    • To nie jest walka sekt. (1)

      To jest walka ludzi, którzy chcą mieć prawo do życia i jedzenia jak ich przodkowie, którzy zbudowali ten świat. Z sektą, która chce dyktować jak ludzie mają żyć, czym jeździć, w co się ubierać i co jeść.

      • 3 2

      • Druga z sekt ma problem z przekonaniem, że zawsze ma rację. Pierwsza nie zauważyła, że świat zbudowany przez przodków nie jest już tym samym światem, i żyje na nim kilkukrotnie więcej ludzi. Obie grupy są równie oderwane od rzeczywistości.

        • 0 0

  • A na odwrót (3)

    Jak jak przyjdę do weganina to przygotuje mi steka?

    • 15 3

    • (1)

      Przygotuję Tobie jedzenie. Stek tylko dla stekożerców będzie.

      • 1 3

      • Jedzenie zna wiele potraw i ma wiele nazw. Większość jest starsza niż sojowe late

        Schabowy z zasmażanymi buraczkami to też jedzenie.

        • 3 0

    • odpowiedzi szukaj

      a jak bys mial do wyboru wyrwac cukinie z ogrodu i zrobimy ci steka a zabic zwierze wlasnorecznie to co bys wybrał

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane