• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: co zamawiali gdańszczanie w 2022 roku?

Magda Mielke
5 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (79)
Najpopularniejszą potrawą zamawianą do domu w 2022 roku okazał się cheeseburger. Najpopularniejszą potrawą zamawianą do domu w 2022 roku okazał się cheeseburger.

Choć czasy są ciężkie, nie rezygnujemy z zamawiania jedzenia do domu - szukamy w nim pocieszenia. Wśród najczęściej zamawianych dań przez mieszkańców Gdańska w 2022 roku znalazły się: cheeseburger, pizza margherita i kebab rollo. Rośnie też popularność kuchni indyjskiej, arabskiej i amerykańskiej. Jakie jeszcze trendy w kwestii zamawiania jedzenia odnotowano w ostatnich miesiącach?



Gdzie zjeść? Jedzenie na telefon


Jak często zamawiasz jedzenie do domu?

W trudnych i niepewnych czasach, jedzenie ma nam przynieść pocieszenie. Sięgamy więc po potrawy, które dobrze znamy, które kojarzą nam się z kojącą atmosferą rodzinnego domu czy beztroskim dzieciństwem.

Wśród najczęściej zamawianych potraw w 2022 roku są zarówno typowe dla polskiej kuchni dania, takie jak kotlet schabowy, pierogi ruskie czy rosół z makaronem, jak i propozycje fast foodowe (m.in. pizza, cheeseburger, chrupiący kurczak czy sajgonki). Włoski, amerykański i wietnamski fast food jako pierwszy pojawił się na polskich ulicach po zmianie ustroju i otwarciu granic, stając się przepustką do wielkiego świata. Nic więc dziwnego, że to właśnie tamte potrawy są dziś najczęściej zamawianymi przez pokolenie, które pamięta lata 90., czy też młodsze. To pokolenie "odziedziczyło" te smaki i kojarzy je ze specjalnymi okazjami czy też spotkaniami rodzinnymi i towarzyskimi.

Dowozy przez aplikacje. Pyszne.pl, Glovo, UberEats, Wolt, a może dowóz własny? Dowozy przez aplikacje. Pyszne.pl, Glovo, UberEats, Wolt, a może dowóz własny?
Jak pokazują wyniki najnowszego raportu Food Trendów, przygotowanego przez portal Pyszne.pl we współpracy z agencją WGSN, na zamawianie jedzenia najczęściej decydujemy się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie jedzenia lub sprzątanie, chcemy zaspokoić potrzebę głodu oraz wtedy, gdy mamy ochotę na ulubioną przekąskę. Najczęściej zamawiamy wspólnie z żoną/mężem czy partnerką/partnerem, z dziećmi lub z przyjaciółmi. Zwykle dzieje się to przy okazji spotkań z przyjaciółmi i rodziną, oglądania filmu lub telewizji oraz powrotu z pracy.

Pizza zajęła drugie miejsce w zestawieniu najczęściej zamawianych dań z dowozem do domu. Pizza zajęła drugie miejsce w zestawieniu najczęściej zamawianych dań z dowozem do domu.

Kuchnie, które uwielbiamy i dania, którym nie możemy się oprzeć



Niezmiennie prym wiedzie kuchnia włoska - najczęściej zamawiamy pizze: margheritę, capricciosę i pepperoni. Tuż za nią plasują się dania kuchni amerykańskiej (cheesburger, nuggetsy, klasyczny burger) oraz polskiej (kotlet schabowy, pierogi ruskie i rosół z makaronem). Nieco rzadziej decydujemy się na "chińszczyznę": chrupiącego lub słodko-kwaśnego kurczaka czy sajgonki oraz danie wywodzące się z kuchni arabskiej, czyli kebeb: rollo, w bułce lub box.

Zmienił się jednak lider, jeśli chodzi o klasyfikację najpopularniejszych potraw w kraju. Zwycięska przed rokiem pizza została zdetronizowana przez burgery. Włoskie placki tym razem ulokowały się na drugiej pozycji. Stabilne, trzecie miejsce na podium, podobnie jak przed rokiem, zajmuje z kolei kebab. Wśród top pięciu najczęściej zamawianych dań w 2022 roku znalazł się jeszcze kurczak orientalny i pad thai.

Choć kebab zajął dopiero trzecie miejsce w kategorii najpopularniejszych potraw, to kuchnia arabska jest tą, która najbardziej zyskała w 2022 roku na popularności. W porównaniu z poprzednim rokiem, zdecydowanie przybyło również zamówień z restauracji greckich i indyjskich.


Warto też zauważyć, że zamawiając z dostawą coraz częściej decydujemy się na jedzenie wegetariańskie i wegańskie. W 2022 roku potrawy wegetariańskie stanowiły już 17 proc. wszystkich zamówień na Pyszne.pl. Ulubionymi daniami kuchni wegetariańskiej są: pizza margherita, vege sushi i sałatka grecka, zaś kuchni wegańskiej: wrap, pizza i smażone pierożki gyoza z warzywami. Co ciekawe, częściej sięgają po nie również mięsożercy.

Jak jedzą mieszkańcy Gdańska?



Gdańsk plasuje się na piątym miejscu w kategorii miast z największą liczbą zamówień (przed nim jest Warszawa, Kraków, Wrocław i Poznań). Trzema najczęściej zamawianymi w 2022 roku daniami były tu: cheeseburger, pizza margherita i rollo kebab. Najszybciej popularność zyskuje kuchnia indyjska, arabska i amerykańska.

Ile trzeba zapłacić za klasyki? W zależności od miasta cena standardowego burgera i pizzy margherity różni się nawet do 7 zł. Najwięcej za pizzę i burgera zapłacimy w Warszawie. Najtańszym miastem w zestawieniu okazał się Poznań.

Choć kebab zajął dopiero trzecie miejsce w kategorii najpopularniejszych potraw, to kuchnia arabska jest tą, która najbardziej zyskała w 2022 roku na popularności. Choć kebab zajął dopiero trzecie miejsce w kategorii najpopularniejszych potraw, to kuchnia arabska jest tą, która najbardziej zyskała w 2022 roku na popularności.
A jak wypada Gdańsk? Za burgera zapłacimy średnio 25,66 zł (drożej jest tylko w Warszawie i Krakowie), zaś cena pizzy margherita wynosi średnio 35,29 zł (dla porównania: wśród dużych miast najwyższa średnia cen jest w Warszawie - 41,61 zł, a najniższa w Poznaniu - 34,29 zł). W 2021 roku średnia cena włoskich placków w Polsce wynosiła 33 zł. W 2022 roku to już 39 zł, co oznacza wzrost aż o 18 proc.


Pięć trendów, które kształtują rynek



Małe przyjemności

Pandemia, a obecnie rosnące koszty życia istotnie wpływają na nasze przyzwyczajenia w wielu obszarach - także żywieniowe. Coraz chętniej ulegamy pokusie małych, jedzeniowych przyjemności, zamawiając z ulubionych restauracji niewielkie przekąski czy desery. Jak pokazują badania, aż 30 proc. Polaków zamawia przekąski z dostawą do domu.

Co jest powodem takich zachowań? "Comfort food", czyli jedzenie, które koi, poprawia nastrój, podnosi na duchu, oznacza też sięganie po przysmaki, które stają się odskocznią od szarego, zwykłego dnia. Smakołyki przynosiły odrobinę psychicznego luksusu w czasie pandemii, były czymś, co mogliśmy zrobić dla poprawienia swojego samopoczucia. Choć pandemia już za nami, nawyk sięgania po drobne, jadalne przyjemności pozostał.

Dlaczego jednak decydujemy się na zamawianie ich z dostawą? Główną przyczyną jest oszczędność czasu. Aż 67 proc. Polaków decyduje się na ten sposób zapewniania sobie "małych przyjemności", ponieważ nie ma ochoty lub możliwości przygotować ich samemu. Konsumenci chętnie zamawiają też produkty, których nie potrafią przyrządzić (48 proc.) lub nie są one aż tak dobre w ich wykonaniu (35 proc.). To może wskazywać na spore zapotrzebowanie na pozycje bardziej wyszukane i lepszej jakości.

Na popularności zyskują potrawy proste, bazujące na znanych recepturach, ale odświeżone ciekawym dodatkiem lub nowym sposobem podania. Na popularności zyskują potrawy proste, bazujące na znanych recepturach, ale odświeżone ciekawym dodatkiem lub nowym sposobem podania.
Choć trudna sytuacja ekonomiczna może wskazywać, że konsumenci będą rezygnować z zamawiania przekąsek i deserów na rzecz bardziej podstawowych potraw i potrzeb, jest też druga strona medalu - tzw. efekt szminki, czyli pozwalanie sobie na małe przyjemności, takie jak pudełko lodów do ulubionego serialu, które zastępują momenty kojarzone dotychczas z luksusem.

Sprytna oszczędność

Coraz wyższe ceny podstawowych produktów sprawiają, że uczymy się oszczędzać - również w kuchni. Coraz lepiej rozumiemy też negatywne skutki marnowania jedzenia. Rozsądne rozporządzanie zasobami, czyli znana pokoleniom naszych babek tzw. "gospodarność", to dziś mocno zauważalny trend funkcjonujący pod nową, bo anglojęzyczną nazwą "zero waste". Widać to także w zamawianiu jedzenia z dostawą do domu - coraz częściej wybieramy pozycje zawierające wyłącznie danie główne (31 proc. ankietowanych). Na jedzeniu w dostawie oszczędzamy również, zamawiając potrawy z myślą o zjedzeniu ich kolejnego dnia (34 proc. respondentów). 43 proc. Polaków potwierdza z kolei wykorzystanie resztek z zamówionych potraw do przygotowania kolejnych posiłków. Oszczędne podejście do zamawiania jedzenia obserwujemy także w wyborze konkretnych pozycji z menu. Aż 59 proc. Polaków przyznaje, że przeglądając oferty restauracji, poszukuje jak najtańszych opcji.

Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22 Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Świadome wybory

Każdy rok, to nowe wyzwania, ale też coraz większa świadomość. Jesteśmy lepiej zorientowani w trendach żywieniowych, ale też bardziej świadomi tego, co trafia na nasze talerze. Czynniki zewnętrzne, takie jak: klimat, ekonomia, chęć dbania o własne zdrowie popychają nas do roztropniejszych decyzji zakupowych. Potwierdzają to też badania, zgodnie z którymi, na przykład, 41 proc. respondentów potwierdza, że zwraca uwagę, czy zamówione danie przyrządzone jest z lokalnych produktów.

Uczta dla zmysłów

Ponadto, według danych zgromadzonych w raporcie, coraz więcej osób podchodzi do jedzenia jak do "uczty dla zmysłów", a nie jedynie sposobu na zaspokojenie głodu. Ważna jest już nie tylko ilość i smak, ale również prezentacja potrawy. Media społecznościowe przyczyniły się do rozwoju całej kultury "jedzenia oczami". Wygląd posiłków jest dziś niezwykle istotny, a fotografia kulinarna przeżywa prawdziwy "boom". Aż 41 proc. Polaków przyznaje, że decyduje się na wybór potrawy nie na podstawie składników, a... jej zdjęcia.

Eksperymenty z tradycją i moda na retro

Wraca także moda na retro i eksperymenty z tradycją. Jak twierdzą analitycy, coraz chętniej wracamy do domowych smaków, ale nie jesteśmy w ich kontekście tradycjonalistami. Na popularności zyskują potrawy proste, bazujące na znanych recepturach, ale odświeżone ciekawym dodatkiem lub nowym sposobem podania. Za czasów naszych mam i babć, potrawy świąteczne przyrządzać można było tylko w wybrane dni w roku. Obecnie aż 46 proc. Polaków przyznaje się do spożywania ich także poza okresami świątecznymi.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (79)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane