• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Magda Mielke
8 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (149)
Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać. Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.

Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Czy lubisz czerninę?

Kulinarny serwis TasteAtlas, który słynie z przepisów na lokalne dania ze wszystkich stron kuli ziemskiej oraz różnego rodzaju rankingów, opublikował zestawienie najgorszych dań świata.

W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).

Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie? Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie?

Czernina - zupa z ciekawą historią



Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.

W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

  • Czernina w restauracji Kucharia.
  • Czernina w restauracji Kucharia.

Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?



Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6Mapka i przy ul. Białoszewskiego 6Mapka. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.

Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie SobieszewskiejMapka, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.

- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.

Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.

W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.

- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy? Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań



W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.

Jakie jest najgorsze danie świata?



Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.


Polskie ciasta na topie



Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.

Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście

Miejsca

Opinie (149) ponad 10 zablokowanych

  • Mi natomiast nie smakuje włoska pizza. Brakuje w niej ananasa i sosu 1000 Wysp.

    • 3 2

  • (1)

    Czarnina, obrzydlistwo! Jak można coś takiego jeść?! Zupa (?) dla wampirów!!!

    • 4 9

    • A myślisz

      Że inne zupy nie mają w sobie krwi...? Kwestia uprzedzenia.

      • 2 0

  • Ciekawe, bo dla mnie najgorsze są flaki!!! Błeee!!!

    • 1 6

  • Czernina

    Nie czarnina tylko Czernina ale się nie czepiam. Smak dzieciństwa i zupa raczej regionalna więc jeśli ktoś się wychował kiedy indziej to może smakować mu coś innego.
    Kluski kartoflane lub inaczej szare , z dodatkiem cukru lub soli jak kto woli i pychota. Kujawy!!! Zapraszają. Smacznego

    • 3 2

  • Wolvi72 (2)

    Uwielbiam! z owocami suszonymi, ze śliwką, wiśniami z kompotu, na słodko-kwaśno, z dużą ilością majeranku. W niektórych domach podają z szarymi kluskami, w innych z makaronem. Jak podawano kaczkę to w asyście czerniny. Na pomorzu i kujawach to był świąteczny lub na specjalną okazje obiad, ale to w latach 50-80. Nieliczne gospodarstwa hodowały kaczki i gęsi w tamych czasach. Zachęcam do spróbowania. Kilka lat temu w Rzucewie w zamku, tez była dostępna bardzo smaczna z duza ilościa sliwek wędzonych. Polecam i zachęcam do spróbowania czarniny.

    • 6 4

    • I o to chodzi

      Smacznego

      • 1 0

    • Są wiśnie, są pyszne suszone śliwki po co krwi dolewać :P

      • 0 1

  • Zupa Czekoladowa

    Tak mi tą przepyszną zupę podawała i nazywała Babcia i z wielką przyjemnością jadam ją do dzisiaj czyli prawie 60 lat i ciężko trafić w ten babciny smak

    • 5 3

  • (1)

    Moja mama w Wigilię zawsze robiła czerninę. Ta zupa to koszmar mojego dzieciństwa.

    • 4 3

    • to był barszcz z uszkami

      i to nie były prawdziwe uszy

      • 3 0

  • jadłem kiedyś wątrobę

    masakra

    • 2 7

  • Bzdura (1)

    Pewnie kolejny ranking ekoterrorystow, wege-terrorystow i innych maniaków od kochania zwierzatek

    • 7 4

    • Sa jeszcze terrorysci od czerwonych paskow w tv

      • 1 1

  • Poza czerniną zjem wszystko (1)

    • 6 4

    • To zjedz w Islandii

      Rekina z puszki...

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane