• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dary morza, lasu i czekolada, czyli Weekend Kulinarny w Gdyni

Łukasz Stafiej
31 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni. Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni.

Dwadzieścia gdyńskich restauracji od piątku do niedzieli będzie kusić mieszkańców daniami w promocyjnych cenach, a na Placu Grunwaldzkim zobacz na mapie Gdyni odbędzie się kulinarny festyn z pokazami gotowania na żywo i degustacjami - zarówno dań z grzybów i ryb, jak i z czekolady.



Weekend Kulinarny to przede wszystkim okazja, aby zrobić szybki (i stosunkowo tani) rekonesans po gastronomicznej scenie Gdyni. W czasie imprezy (od piątkowego popołudnia do niedzielnego wieczoru) dwadzieścia restauracji przygotowuje specjalne festiwalowe menu, które będzie wizytówką szefa kuchni.

Do udziału zgłosiły się: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower.

Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli. Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli.
- Ten kulinarny rajd to najlepszy sposób, aby bez wydawania dużych pieniędzy sprawdzić, w jakich smakach specjalizują się restauracje - mówi koordynatorka imprezy Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni. - Każda biorąca udział w imprezie restauracja przygotuje dwa dania: jedno za 5 zł, drugie za 10 zł, które będzie można zamówić w wybranych godzinach. Happy hours będą dostępne na ulotce imprezy i w internecie.
Za każdą degustację gość otrzyma naklejkę. Po zebraniu trzech, wklejeniu ich na kartę zgłoszeń i wrzuceniu jej do konkursowej skrzyni w Infoboksie można wziąć udział w losowaniu nagród, m.in. voucherów na posiłek w gdyńskich restauracjach oraz rejsu promem Stena Line.

- Możemy wrzucić nawet kilka zgłoszeń, więc im więcej miejsc odwiedzimy, tym większą mamy szansę na wygraną - dodaje Bińkowska. - Losowanie odbędzie się w niedzielę o godz. 15 na Placu Grunwaldzkim.
To właśnie na Placu Grunwaldzkim przez cały weekend potrwa stacjonarna część Weekendu Kulinarnego.

- Sobotnie wydarzenia odbędą się pod znakiem darów lasu i darów morza. Z morzem Gdynię kojarzą wszyscy, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że prawie pięćdziesiąt procent powierzchni miasta porastają lasy - dodaje Bińkowska.
Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10. Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10.
W sobotę o godz. 12 odbędzie się pokaz gotowania na żywo (oraz degustacja specjałów) z udziałem uczestników programu "MasterChef", Diany VolokhovejMariusza Szweda. Kolejną atrakcją będzie o godz. 14:15 kulinarna gra, w której wezmą udział zarówno profesjonalni kucharze, jak i publiczność. Będzie można stanąć ramię w ramię przy kuchence z takimi szefami kuchni, jak Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Iwona Niemczewska czy Dariusz Struciński. Następnie o godz. 15:30 odbędzie się finał konkursu na "Gdyński Chleb", czyli chlebową wizytówkę miasta. Trzy finalistki zaprezentują swoje wypieki i zaproszą do degustacji, a publiczność wybierze najlepszy.

Drugi dzień upłynie pod znakiem czekolady. Od godz. 11 do godz. 15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.

Wstęp na wydarzenia i degustacje na Placu Grunwaldzkim są darmowe.

Tak relacjonowaliśmy Weekend Kulinarny dwa lata temu.

Wydarzenia

VIII Weekend Kulinarny

Miejsca

Opinie (55) 1 zablokowana

  • Weekend kulinarny a ulice pozamykane, jak to tak?

    W niedzielę całe centrum miasta jest zamknięte bo rowerzyści, tak że nazywanie tej kulawej imprezy weekendem kulinarnym to pomyłka.
    Co najwyżej sobota degustacyjna.

    • 0 0

  • Szkoda, ze mnie ominęło

    Zgłodniałam od tego artykułu, szczególnie jak pomyślę o świeżo upieczonym chlebie i chętnie skoczyłabym na obiad do restauracji Pania Grzegorza Labudy. Szef kuchni na 5! :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane