• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta wegetariańska: nie zawsze idealna

Viola Urban
17 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (79)
Las Vegan w Gdyni i Gdańsku proponuje kuchnię roślinną w atrakcyjnym wydaniu. Las Vegan w Gdyni i Gdańsku proponuje kuchnię roślinną w atrakcyjnym wydaniu.

Dietę wegetariańską jako swój codzienny sposób żywienia wybiera coraz więcej osób. W restauracjach coraz częściej pojawiają się pyszne, wegetariańskie opcje. Stosowanie diety wegetariańskiej niesie za sobą wiele różnorodnych korzyści, ale warto również zastanowić się nad zagrożeniami, które mogą wynikać z jej nieumiejętnego stosowania. W dzisiejszym artykule podsumuję zarówno korzyści, jak i zagrożenia wynikające z wegetarianizmu. Poprzednio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o pysznych śniadaniach bez chleba.





Dieta wegetariańska - charakterystyka



Czy mógł(a)byś całkowicie zrezygnować z mięsa?

Klasyczna dieta wegetariańska to sposób żywienia, w którym rezygnuje się ze spożycia mięsa zarówno drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych oraz ryb, jak i owoców morza. Na ten sposób żywienia decydują się często osoby, które, na przykład nie lubią smaku mięsa lub procesu jego przygotowania. Powodami przejścia na wegetarianizm są często również powody religijne, ekologiczne i etyczne.

Podstawą diety wegetariańskiej jest duża ilość warzyw i owoców, nasiona roślin strączkowych oraz różnorodne produkty zbożowe. Odmian diet wegetariańskich jest bardzo dużo, dlatego czasami w diecie wegetarian pojawiają się także nabiał oraz jajka, czasami wyklucza się jedynie mięso czerwone, a czasami stosuje bardzo wiele ograniczeń jak w przypadku weganizmu czy skrajnych odmian wegetarianizmu, takich jak witarianizm i frutarianizm.

Burger dla wegan? Proszę bardzo! Tu kotlet jest zrobiony z buraka i kaszy jaglanej. Świetnie się tu też sprawdzi ser halloumi. Burger dla wegan? Proszę bardzo! Tu kotlet jest zrobiony z buraka i kaszy jaglanej. Świetnie się tu też sprawdzi ser halloumi.

Dieta wegetariańska - korzyści



Wegetarianizmowi przypisuje się szereg pozytywnych skutków, takich jak profilaktyka i leczenie chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów, np. nowotworu jelita grubego. Stosowanie diety wegetariańskiej często pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi do prawidłowych poziomów, a także obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze. Wyższe spożycie warzyw i owoców oraz strączków pozytywnie wpływa na jelita, dzięki czemu wegetarianie rzadziej zmagają się z zaparciami. Styl odżywiania oparty na roślinach również sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co sprawia, że wegetarianie rzadziej zmagają się z otyłością i nadwagą.

Korzyści z diety wegetariańskiej wynikają przede wszystkim z tego, że wegetarianie w porównaniu do osób stosujących tradycyjną dietę, spożywają o wiele mniej tłuszczów nasyconych zawartych głównie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zdrowa dieta wegetariańska obfituje w niskoprzetworzone produkty, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.

Ciekawe imprezy kulinarne w Trójmieście


Niejednokrotnie osoby przechodzące na wegetarianizm również dbają o prowadzenie prozdrowotnego trybu życia, co ma niebagatelny wpływ na stan ich zdrowia. Eliminacja dużej ilości soli, cukru oraz tłuszczów trans z diety, a także dostarczanie bardzo dużych ilości witamin, antyoksydantów, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, pochodzących z roślinnych źródeł pokarmowych, przekłada się na niemałe korzyści wynikające z diety wegetariańskiej.

Dieta wegetariańska ma niewątpliwie wiele korzyści, o których napisałam wyżej, ale zważając na coraz większą popularność wegetarianizmu, należy również zwrócić uwagę na pewne zagrożenia, które kryją się za tym sposobem odżywiania.

Jaja wchodzą w skład diety wegetariańskiej. Idealnie pasują do śniadaniowej szakszuki. Jaja wchodzą w skład diety wegetariańskiej. Idealnie pasują do śniadaniowej szakszuki.

Dieta wegetariańska - zagrożenia



Dieta wegetariańska, jak każda inna zdrowa dieta, powinna obfitować w witaminy i składniki mineralne, odpowiednie ilości białka oraz zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Jeśli nasz wegetarianizm opiera się na wegetariańskich fast-foodach, wyłącznie smażonych i mało odżywczych potrawach, trudno jest mówić o jakichkolwiek korzyściach wynikających z prowadzenia tego sposobu żywienia. Samo pomijanie mięsa i niezastępowanie go innymi wartościowymi produktami roślinnymi, takimi jak na przykład strączki i ich przetwory, może wiązać się z wystąpieniem niedoborów niezbędnych składników, czyli między innymi białka, żelaza i witaminy B12. Składniki te znajdują się w bardzo dobrze przyswajalnej formie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Kolejnym niedoborowym składnikiem w diecie wegetariańskiej może być wapń, gdy wykluczeniu z diety podlega nabiał. W celu zapobiegania niedoborom warto więc kupować produkty roślinne wzbogacane w te składniki, a w razie potrzeby, koniecznie po uprzednich badaniach laboratoryjnych, włączyć odpowiednią suplementację.

Podsumowanie



Dieta wegetariańska to zdrowy i bardzo korzystny sposób żywienia. Warunkiem czerpania korzyści z wegetarianizmu jest jednak dobre bilansowanie diety, stosowanie różnorodnych produktów w diecie, a także kupowanie artykułów spożywczych wzbogacanych w brakujące składniki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (79) 6 zablokowanych

  • Jedzenie warzyw w niekontrolowanych ilościach (1)

    jest bardzo szkodliwe. Np . kapusta, grejpfrut szkodzi tarczycy, zjedzenie więcej niż pół marchewki dziennie zwiększa na tyle ilość witaminy A w organizmie na tyle że już zaburza widzenie a nie polepsza. Dlatego trzeba uważać.

    • 18 15

    • Nie tylko, generalnie rośliny mają więcej składników anty-odżywczych a mniej odżywczych

      Bo po prostu są niżej w łańcuchu pokarmowym - a człowiek jest bardzo słabo przystosowany do jedzenia roślin i gdyby nie technologia, tobyśmy dalej musieli polować i łowić ryby.
      Odżywiając się tylko roślinami zjesz za dużo np. błonnika a za mało np. białka - więc dieta będzie słaba, co da o sobie znać prędzej czy później.
      W roślinach nie ma ani jednego dobrego źródła białka (a np. kreatyny, karnityny czy karnozyny nie ma wcale), tak samo ze zdrowymi tłuszczami (brak EPA/DHA, za dużo omega 6 i 9), brak łatwo dostępnych minerałów typu żelazo, cynk czy wapń (powodzenia w przyswajaniu wapnia w postaci szczawianów), brak witamin B12 czy D a sporo innych jest gorzej dostępnych (nawet witamina A występuje w najuboższej postaci beta-karotenu).
      Dlatego dieta roślina zawsze wymaga suplementacji czy wyrobów wysoko przetworzonych a więc jest niezdrowa.

      • 13 6

  • Jeszcze nawozy azotowe jako zagrożenie (1)

    Azotany -> azotyny -> nitrozoaminy. Skutek - nowotwory przewodu pok. Nb. efekt podobny po mięsie kons. saletrą.

    • 10 6

    • Od rewolucji agrarnej nasza dieta to w 90% rośliny

      stopniowo odeszliśmy też od wypasu zwierząt, więc straciliśmy źródło naturalnego nawozu - a bez nawozu musiałbyś zrezygnować z jakiś 2/3 upraw, co oznacza nie mniej ni więcej, tylko klęskę głodu - czego najlepszy przykład na Sri Lance (gdzie postępowcy zakazali używania sztucznych nawozów).
      Co prawda wypasać zwierzęta czy łowić ryby można niemal wszędzie a pod uprawy nadaje się co najwyżej kilka procent planety, to jednak uprawa roślin jest dużo bardziej wydajna (rosną szybciej, gęściej, nie trzeba ich pilnować itp.).
      Dlatego właśnie nasze diety są oparte o przetworzone węglowodany, czyli produkty zbożowe: kasze, ryże, pieczywo, makarony - no ziemniaki - to jest podstawa naszej diety od jakiś 10 tys. lat. A czy to wyszło nam na zdrowie? Z jednej strony nie musimy być już koczownikami i mamy żarcia pod dostatkiem - z drugiej jednak strony gorsza jakość i wyższy stopień przetworzenia.

      • 5 1

  • Właściwa dieta

    Przez pół roku byłem wegetarianinem wyniki badań nie były dobre : znaczny niedobór vit B12, D3, oraz żelaza !Obecnie jestem flexanem i to jest optymalne.Mięso raz w tygodniu,żadnych tłuszczów zwierzęcych , chude wędliny od czasu do czasu.Wyniki badań optymalne, tylko w zimie dodatek vit D3 niezbędny

    • 12 7

  • (3)

    Nic nie zastapi schaboszczaka,kiełbasy czy kurczaka albo kaczki.Od początku istnienia i epoki kamienia łupanego jesteśmy mięsżercami...po co to zmieniać?

    • 27 43

    • Ty nie musisz nic zmieniać, dalej siedź przy ognisku z dzidą

      • 7 1

    • Tak trudno pojąć, że niektórym mięso nie smakuje?

      I nie mam potrzeby niczym go zastępować. Po prostu odrzuca mnie od mięsa, wędlin- nie wiem dlaczego.

      • 8 7

    • Nie każdy zatrzymał się na poziomie epoki kamienia łupanego.

      • 21 7

  • najwazniejsze ze modna, ze na fejsiku mozna zdjecia swoich sojowych/tufowych kotletow schabowych pokazywac

    • 13 9

  • Nabiał

    Nabiał z diety eliminują weganie, a nie wegetarianie, drobna różnica

    • 28 0

  • Nie zawsze idealna ale modna

    • 20 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane