• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dorsz, flądra, a może łosoś? Sprawdzamy ceny ryb w trójmiejskich smażalniach

Julia Rzepecka
10 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Ryba z frytkami, znana jest także jako "fish & chips"  - brytyjskie danie ze smażonej ryby, skropione octem, całość tradycyjnie zawinięta w gazetę. Ryba z frytkami, znana jest także jako "fish & chips"  - brytyjskie danie ze smażonej ryby, skropione octem, całość tradycyjnie zawinięta w gazetę.

Ryba z frytkami w smażalni - klasyk nadmorskiej wizyty. Ile zapłacimy w Trójmieście za taki obiad? Czy ceny zmieniły się po pandemii?



Smażalnie ryb w Gdańsku, Sopocie i Gdyni


Często jesz ryby?

Mało ryb i mniej rąk do pracy



Jak mówią eksperci, Morze Bałtyckie jest przełowione, a także mało słone, dlatego większość ryb sprzedawanych w naszych nadmorskich kurortach wcale nie pochodzi z Bałtyku, również w sezonie letnim.

- Klienci narzekają, że ryby podawane w smażalniach są mrożone - mówi kelnerka w jednej z trójmiejskich restauracji. - A jakie mają być? Skąd restauratorzy mają brać miliony fląder, skoro w Bałtyku ryb jest coraz mniej? Nie ma czego złowić, nie będzie czego podać. Poza tym ryby są po prostu drogie! Jeśli ktoś liczy, że zamówi rybę z frytkami za 10 lub 15 zł, to może o tym zapomnieć. To nie tylko kwestia dostępności ryb. Ceny podskoczyły, ponieważ brakuje rąk do pracy w gastronomii. Wiele osób zmieniło branżę przez pandemię koronawirusa. To wszystko wpływa na ostateczną cenę w smażalni.
Czytaj też: Zupy, zupy dla ochłody! Gdzie w Trójmieście zjeść chłodnik?

Złocista i chrupiąca - taka powinna być idealna ryba ze smażalni. Złocista i chrupiąca - taka powinna być idealna ryba ze smażalni.
Od lat mówi się o bardzo złym stanie dorsza w Morzu Bałtyckim. Jego populacja stale się zmniejsza, a jakość jest krytyczna. Ryby wyławiane przez rybaków są wychudzone lub chore. Część ekspertów wskazuje jednoznacznie na przełowienie jako główną przyczynę tego zjawiska. Jednak sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, o czym pisaliśmy na łamach naszego portalu.

- Niestety wszystko jest teraz droższe, a ryb po prostu nie ma - mówi Irena Bullmann, właścicielka Baru IKA znajdującego się na molo PołudniowymMapka w Gdyni. - Połowy są coraz dalej, na północy Bałtyku, i dlatego ceny są wyższe. Mrożonych jest owszem dużo, ale świeżych mało. Jeśli już się pojawią, to są naprawdę drogie. My z kolei planujemy także podniesienie stawek dla naszych pracowników, bo nie chcą pracować za te, co dotychczas. Znacznie chętniej wyjeżdżają za granicę. Wszystko zresztą poszło w górę: prąd, olej, warzywa, no wszystko. A klientów wciąż brak. Jeszcze dajemy sobie czas do pierwszego weekendu lipca, a potem zobaczymy. Niewykluczone, że będziemy zmuszeni podnieść ceny o 7-10 procent.

Zakazy połowów



Turyści, którzy idą do smażalni zachęcającej świeżą i smaczną rybą "prosto z kutra", mogą się niemile zaskoczyć i dostać mrożoną. Jak przekonać się, czy ryba rzeczywiście jest świeża? Warto wprost zapytać sprzedawcy. Jeśli w przypadku flądry lub dorsza będzie gorliwie zapewniał, że ryba została złowiona jeszcze tego samego dnia, to nie jest to prawda.

Połowy obu ryb są w naszej części Bałtyku obecnie zakazane. Z powodu zakazu połowu dorsza rybacy protestują w sobotę od rana na wjeździe na Półwysep Helski.

Jest zatem wysoce prawdopodobne, że na naszym talerzu znajdzie się ryba mrożona, nie z Bałtyku, lecz z Wietnamu czy Chin.

Sprawdzamy ceny w smażalniach



Przyglądamy się cenom w trójmiejskich smażalniach. Trzeba pamiętać, że podawane są zawsze za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję.

Sopocki Bar Przystań za 100 gramów dorsza smażonego lub pieczonego policzy 11 zł, tyle samo co w zeszłym roku. Porcja frytek kosztuje nadal 7 zł, a surówki 5 zł. Za zestaw składający się z 200 gramów dorsza, porcji frytek i surówki zapłacimy tam więc 34 zł. Flądra jest tańsza i kosztuje 8 zł za 100 g. W podobnym zestawie zapłacimy więc 28 zł. Sandacz i miętus kosztują po 16 zł, szprotki 9 zł. Przystań sprzedaje także ryby pieczone, a ich ceny za 100 g są podobne. Makrela 8 zł, pstrąg tęczowy 9 zł, dorsz 11 zł, halibut 11 zł, łosoś 14 zł.

Podobnie w gdańskiej Zagrodzie Rybackiej, 100 g dorsza kosztuje tam 11 zł i tu również cena nie zmieniła się względem minionego roku. O złotówkę podskoczyła cena flądry - do 9 zł. Zestaw z dorszem będzie kosztował 37 zł, a z flądrą 34 zł. Za łososia, turbota i sandacza zapłacimy po 15 zł. Za miętusa 13 zł, kergulenę 16,5 zł, halibuta 11 zł, śledzia 9 zł. W karcie są także dania rybne z dodatkami, jak polędwica z dorsza (39 zł), cały pstrąg z pieca (43 zł) stek z halibuta (39 zł) czy mule (39 zł).

W Gdyni Smażalnia ryb "Fregata" znajdująca się przy skwerze Kościuszki nie odbiega cenami od pozostałych miejsc. 100 g dorsza sprzedają również za 10 zł, a flądry za 8 zł. Wyceniony już zestaw z flądrą, frytkami (lub ziemniakami - mogą być opiekane) i surówkami kosztuje 32 zł, a zestaw z sandaczem 38 zł. Średnia porcja serwowana jest jako 200-250 gramów, można zamówić większą, ok. 300 g.

Gdzie zjeść rybę w Trójmieście



Bar A nóż widelec - ryba w Gdańsku sprzedaje dorsza za 10 zł, a flądrę za 8 zł. W zestawie z frytkami za obiad z dorszem zapłacimy tam 27 zł, a za obiad z flądrą 23 zł. Za 100 g pstrąga zapłacimy 9 zł, łososia 13 zł, halibuta 11 zł. W karcie są także smażone śledzie (7 zł) i szprotki (7 zł) oraz krewetki z masłem czosnkowym (30 zł).

Smażalnia Ryb "Keja" w Sobieszewie także nie ma wygórowanych cen. Dorsz za 10 zł i flądra za 7 zł. W 200-gramowych zestawach z frytkami zapłacimy kolejno 27 zł21 zł. W sprzedaży także okoń (8 zł), gładzica (10 zł), halibut, łosoś, sandacz i troć (12 zł), turbot oraz kergulena (13 zł), a także węgorz (17 zł).


Zamawiając rybę w smażalni, trzeba pamiętać, że ceny podawane są za 100 gramów. Należy zwrócić uwagę, kiedy i gdzie ryba jest ważona - przed czy po smażeniu oraz czy na naszych oczach. Jeśli sprzedawca waży rybę już po obsmażeniu w cieście na zapleczu, możliwe, że kwota będzie zawyżona. Wyznacznikiem dobrej smażalni będzie też zapach - woń starego oleju może sygnalizować też inne niedopatrzenia w kuchni, takie jak nieświeże produkty.

Zamawiając latem rybę na obiad, warto spróbować innych smaków niż tylko dorsz i flądra - pozytywnie smakiem zaskoczą belona, turbot, śledź czy szprotki.

Miejsca

Opinie (189) 10 zablokowanych

  • Bulwar oksywski to jakieś nieporozumienie (2)

    schody tymczasowe drewniane, brak możliwości wjazdu i wyjazdu rowerem WTF ? co to ma być? jak się zaprzesz to wtargasz tam rower ale osoby mnie sprawne fizycznie co mają powiedzieć. Kpina

    • 3 5

    • (1)

      Rowerem na plażę...typowy janusz

      • 3 3

      • betonowy bulwar to plaża ?

        głąb kapuściany

        • 2 1

  • Przybywa nam klasy średniej a to 500+ dają a to 13 emerytura czy piętnastą. (1)

    To chyba każdego stać na te ceny. Jeżeli nie to mam pomysł, może by tak tego nie kupować ;)

    • 7 1

    • A kto wtedy sfinansuje 500+ i piętnastkę? Mam pomysł, dodrukujemy ;)

      • 0 0

  • Ludzie poświęćcie się dla dobra kraju i kupujcie jak najdroższe rzeczy i usługi.

    Trzeba wydawać i jeszcze raz wydawać kasę. Kto oszczędza ten frajer !

    • 6 4

  • (5)

    Łosoś atlantycki mrożony do piekarnika za Odrą kosztuje 2 euro, 75% to ryba. Nikt nie ma mniej niż 10 euro na rękę. Fajna ta Polska, ale nawet na wczasy jest droga.

    • 36 8

    • *Waga 400 gramów

      • 2 0

    • serio ktos na zachodzie robi za 10 e? za godzine? (3)

      paaanie, ja za tyle w Gdańsku bym nawet lewego oka nie otworzył. by wyśmiać

      • 2 8

      • (2)

        45 zł na rękę? To ile jest to w Polsce brutto? 57 zł? Gdzie tyle płacą minimalnie w Gdańsku? Słyszałem, że ludzie z Lotosu odchodzili, bo argumentowali, że po 5 latach w Lidlu idzie więcej zarobić.

        • 6 1

        • w IT, nie wiem, czy ktos pracuje za mniej, to przeciez ok 6tys netto (1)

          średni miesiąc pracy to ok 120 h, licząc to rpzez magiczne, niesamowite 45 zl, daje nam 5400zl netto na miesiąc ! haj lafj i zycie bez stresu, co nie?

          • 1 4

          • Uwielbiam te wzmianki o programistach. 25 mln ludzi w wieku produkcyjnym i każdy z nich może przecież być programistą, a jak nim nie jest to jest oczywiście nieudacznikiem.

            • 11 1

  • Ktoś jeszcze je ten bałtycki syf? Litości (1)

    • 6 3

    • Tak !

      • 1 0

  • Proszę nie zapomnieć o krfatowym piwie za 20 PLN i tradycyjnych lodach po 6 PLN za gałkę (2)

    Restaurator

    • 15 1

    • i nie ubierac skarpetek do luksusowych mokasynow z olx

      • 2 1

    • i rzemieślniczych przysmaków i autorskiej kuchni

      • 0 0

  • najpierw sami zaśmiecają Bałtyk

    załatwiają potrzeby a potem ze ryby to sam syf. Ludzka logika

    • 5 1

  • Powinny być inne ceny dla warsiawiaków i dla pozostałych, normalnych ludzi. (1)

    Warsiawiaki, złodzieje kamienic i ćwaniaki powinni płacić za wszystko 100% drożej. I będzie wtedy ok

    • 13 7

    • Lkm

      Tak, bo w Polsce jest tylko Warszawa i Trojmiasto .. Macie waskie horyzonty w Gd

      • 1 3

  • Jadlem z kotami. Lowilem na wedke z Motlawy, a co wyciagnalem pozeraly mi dzikie koty, ktore sie zbiegly nie wiedziec skad.

    • 4 2

  • Wszyscy, walą

    Syf do Bałtyku.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane