- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (62 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Lato to czas na rybkę. Szczególnie cieszą się z tego faktu lokalne smażalnie, do których przychodzą wygłodniali turyści, chcący zjeść rybkę "prosto z Bałtyku". Dorsza oferuje niemal każda smażalnia w pasie nadmorskim ciągnącym się od Gdańska aż do Gdyni. My jednak postanowiliśmy sprawdzić dorsza w wydaniu restauracyjnym, nieco innym niż typowa "smażonka" na oleju. Na szczęście dorsz jest bardzo uniwersalną rybą i wiele lokali oferuje go w ciekawej formie. Wybraliśmy kilka z nich.
Smażalnia ryb w Trójmieście
Dorsz atlantycki lub pacyficzny
Warto wiedzieć, że jego kaloryczność zależy od gatunku: dorsz pacyficzny ma 82 kalorie i 18 gramy białka na 100 gramów, a dorsz atlantycki zawiera 105 kalorii i 23 gramy w 100 gramach. Najpopularniejszą formą podawania tej ryby jest jej smażenie na oleju. Dorsza można też piec, wędzić oraz grillować. Coraz więcej szefów kuchni dostrzega wszechstronność tej ryby i poszerza karty menu restauracji o nieco inne pozycje, które pokazują rybę z nieco mniej banalnej strony.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Street food: dorsz z frytkami i burgery
Dorsz jest idealną rybą, by stworzyć z niego popularne zwłaszcza w Wielkiej Brytanii fish&chips. Danie otrzymamy m.in. w restauracji New Port, która mieści się przy ul. Wilków Morskich 16B w Gdańsku. Rybę z frytkami otrzymamy w restauracji za 38 zł. Dorsz w restauracji podawany jest w panierce i sosem tatarskim.
Rybę z domowymi frytkami i sosem tatarskim otrzymamy też Osterii Fino z Gdyni za 59 zł. Prócz tego w Osterii Fino możemy zamówić pikantną zupę rybną z mlekiem kokosowym za 33 zł z pierożkami z dorszem "Skrei" (odmiana zwana przez smakoszy maybachem wśród dorszy), pomidorem i kolendrą.
Fish&chips oferuje też sopocka restauracja Cały Gaweł mieszcząca się na sopockim dworcu. Danie stworzone jest z fileta ze świeżej polędwicy z dorsza w piwnym cieście i podawane z frytkami, kapustą kiszoną i sosem limonkowo-ziołowym. Cena - 47 zł. Prócz tego w Całym Gawle zjemy również fish burgera za 46 zł. Burger stworzony jest z polędwicy z dorsza w cieście piwnym, wakame, majonezem miso, ogórka, sałaty, konfitury z czerwonej cebuli z podawanymi do niego frytkami.
Burger z dorszem dostępny jest również w Whiskey On The Rocks na Przymorzu . Burger stworzony jest z soczystej polędwicy z dorsza, sałaty, czerwonej cebuli, pomidorem i sosem tatarskim. Kosztuje 59 zł.
Dorsz w wydaniu restauracyjnym
Dorsza w nieco bardziej wykwintnej formie dostaniemy w restauracji nieSztuka . Danie podawane jest z perłami z tapioki, bulionem dashi, escabeche (sposób marynowania po hiszpańsku) z muli, z bobem i kurkami. Cena też bardziej wykwintna - 68 zł. Rybę podawaną w nieco innej formie otrzymamy również w restauracji Trafik w Gdyni przy Skwerze Kościuszki 10 . Dorsz w tym miejscu podawany jest z ratatouille (potrawką warzywną), makaronem orzo, emulsją ziołową. Za danie trzeba zapłacić 45 zł. Szukając dorsza w Sopocie warto wybrać się również do Endi Wine House . W restauracji otrzymamy go z młodymi warzywami, koprem, porem, marchewką i pomarańczą za 69 zł.
W restauracji Chmielna w Gdańsku dorsza zjemy w dwóch postaciach - bardziej klasyczna forma to ryba z frytkami, sosem tatarskim, sałatką colesław, octem słodowym i frytkami za 59 zł. Niemniej, mamy też okazję skosztować go w bardziej oryginalnej formie. Na przystawkę polecany jest tutaj tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i musztardą francuską za 39 zł.
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej?
Ryba ciekawie podawana jest też w restauracji Tu Można Marzyć w Gdańsku przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 . W restauracji otrzymamy dorsza cassoulet. Ryba podawana jest z zielonym cassoulet (forma francuskiego dania w postaci gulaszu) z sezonowych warzyw w emulsji winno-maślanej i oliwą koperkową za 58 zł. Dorsza zjemy również w restauracji Fischgarten mieszczącej się przy ul. Kościerskiej 1A w Gdańsku . Danie dostępne w restauracji, oprócz solidnej porcji ryby, zawiera też patatki (gatunek niewielkich ziemniaków), marchew baby, bób oraz sos z pokrzywy i mięty. A wszystko to za 58 zł.
A wy gdzie polecacie dorsza w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (74)
-
2022-07-27 14:57
Pani! A te lody to świeże czy z zamrażarki?
Panie my tylko świeże sprzedajemy....
- 4 0
-
2022-07-27 15:18
Bella Maria i Przyjaciele w Brzeźnie (1)
Tam to dopiero jest pychotka i w przystępnej cenie. W niedzielę wybraliśmy się tam z Żonką na obiadek. Postanowiliśmy spróbować owoców morza. Palce lizać.
- 1 3
-
2022-07-27 16:57
Na samą myśl o mule ślinka mi leci, a i krewetki przepychota. Oczywiście jak ktoś lubi, a dla tych co nie przepadają za owocami
- 2 1
-
2022-07-27 16:01
Pani, czy ten losos napewno jest norweski? A chce pan go jesc, czy z nim gadac?
- 0 0
-
2022-07-27 16:07
Zdradzę Wam nasz przepis na niebywale smakowitą rybkę...
Dowolny mokry filet solimy i bardzo gęsto i grubo obsypujemy z każdej strony, bardzo grubą warstwą ziół różnych. Odstawiamy pod przykryciem na 6 godzin aby zioła przeżarły mięso. Potem ostrożnie aby nie strącić przyległych ziół panierujemy(mąka/jajko/bułka tarta) i smażymy na 5/9 (dla indukcji) po uprzednim mocnym rozgrzaniu ciężkiej (najlepiej żeliwnej) patelni przez ok 15 min przewracając 3-4 razy do ciemnej, chrupiącej skorupki.
Smak ryby jest zupełnie inny niż standardowy. W naszej rodzinie jest ubóstwiany. Z uwagi na mocną jego wyrazistość nie każdemu może przypaść do gustu. I zawsze smakuje inaczej bo mieszanki ziołowe są różne...- 1 1
-
2022-07-27 17:02
Miało być o innym zrobieniu dorsza a tu dorsz w panierce z frytkami, brawo. Wiadomo, że to reklama tych lokali.
- 2 0
-
2022-07-27 17:02
Przed laty
Jedliśmy - niebo w gębie - świeżutkiego sandacza w Łebie. Po drodze zajeżdżamy na owego sandacza. Jest, ale mrożony. Zamawiamy, ale smak coś nie za bardzo. Na dowód kelner przynosi kartkę ze skrzynki po sandaczu, czytamy - made in malysia, termin ważności 2032 r.
- 1 0
-
2022-07-27 17:26
Jak ryba
To tylko w Rybakówce !!!!!! Sprawdzone , pysznie i świeżo, co najważniejsze !!!!!
- 2 3
-
2022-07-27 17:34
Nie rozumiem (3)
Narzekają że drogo , porównują ile kosztuje w sklepie, przeliczają i biadolą. Jak wam drogo , to jedzcie w domu . Przecież w tych restauracjach pracują ludzie ,którym trzeba zapłacić, do tego koszy typu czynsz ,podatki ,zuzsy ,prąd, gaz i pewnie dużo innych kosztów. To proszę się nie dziwić że są takie ceny ! Mnie też te ceny denerwują, ale nie będę narzekał. Jak mnie nie stać to nie idę do restauracji ,tylko gotuję w domu .
- 15 2
-
2022-07-27 21:00
Leo
Racja!
- 0 0
-
2022-07-27 21:22
user (1)
Tak jest w świecie idealnym, u nas dostajesz stara rybę, płacisz jak za andaluzyjska wołowinę, ludzie pracują na zlecenie oficjalnie na poł etatu a rzeczywiście po 12h i zarabiają grosze, a ty płacisz za leasing pana biznesmena w bmw. Też nie chodzę do restauracji z tego powodu.
- 2 1
-
2022-07-28 09:11
To wszystko dlatego że ludzie się na to godzą
- 0 0
-
2022-07-27 22:56
U nas teraz teraz tylko mrożony. Czyli stary.
- 2 1
-
2022-07-28 00:59
Ja tam się nie boję mrożonych ryb. Lepsza rybka zamrozona na kutrze zaraz po zlowieniu niż rachityczny malutki dorsz aka "bolek" niby świeży ale nie aż tak bardzo....
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.