• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju

Mateusz Groen
27 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Dorsz to jedno z najpopularniejszych dań rybnych w okresie letnim. Gdzie dostaniemy go w ciekawej formie? (zdj. Endi Wine House) Dorsz to jedno z najpopularniejszych dań rybnych w okresie letnim. Gdzie dostaniemy go w ciekawej formie? (zdj. Endi Wine House)

Lato to czas na rybkę. Szczególnie cieszą się z tego faktu lokalne smażalnie, do których przychodzą wygłodniali turyści, chcący zjeść rybkę "prosto z Bałtyku". Dorsza oferuje niemal każda smażalnia w pasie nadmorskim ciągnącym się od Gdańska aż do Gdyni. My jednak postanowiliśmy sprawdzić dorsza w wydaniu restauracyjnym, nieco innym niż typowa "smażonka" na oleju. Na szczęście dorsz jest bardzo uniwersalną rybą i wiele lokali oferuje go w ciekawej formie. Wybraliśmy kilka z nich.



Smażalnia ryb w Trójmieście


Dorsz atlantycki lub pacyficzny



W jakieś formie przyrządzenia najbardziej Ci smakuje ryba?

Dorsz to jedna z najbardziej lubianych ryb i często goszcząca na naszych stołach. Nic dziwnego, ryba jest bardzo łagodna w smaku i dostępna przez cały rok. Na naszych talerzach najczęściej znajdziemy dwa gatunki dorsza: atlantycki lub pacyficzny. Prócz typowych dla ryb wartości odżywczych, jak źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin z grupy B, dorsz może być też dobrą alternatywą dla mięsa z uwagi na wysoki poziom zdrowego białka.

Warto wiedzieć, że jego kaloryczność zależy od gatunku: dorsz pacyficzny ma 82 kalorie i 18 gramy białka na 100 gramów, a dorsz atlantycki zawiera 105 kalorii i 23 gramy w 100 gramach. Najpopularniejszą formą podawania tej ryby jest jej smażenie na oleju. Dorsza można też piec, wędzić oraz grillować. Coraz więcej szefów kuchni dostrzega wszechstronność tej ryby i poszerza karty menu restauracji o nieco inne pozycje, które pokazują rybę z nieco mniej banalnej strony.

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje



  • Restauracja Chmielna
  • Cały Gaweł - burger z dorszem

Street food: dorsz z frytkami i burgery



Dorsz jest idealną rybą, by stworzyć z niego popularne zwłaszcza w Wielkiej Brytanii fish&chips. Danie otrzymamy m.in. w restauracji New Port, która mieści się przy ul. Wilków Morskich 16B w GdańskuMapka. Rybę z frytkami otrzymamy w restauracji za 38 zł. Dorsz w restauracji podawany jest w panierce i sosem tatarskim.

Rybę z domowymi frytkami i sosem tatarskim otrzymamy też Osterii Fino z Gdyni Mapka za 59 zł. Prócz tego w Osterii Fino możemy zamówić pikantną zupę rybną z mlekiem kokosowym za 33 zł z pierożkami z dorszem "Skrei" (odmiana zwana przez smakoszy maybachem wśród dorszy), pomidorem i kolendrą.



Fish&chips oferuje też sopocka restauracja Cały Gaweł mieszcząca się na sopockim dworcuMapka. Danie stworzone jest z fileta ze świeżej polędwicy z dorsza w piwnym cieście i podawane z frytkami, kapustą kiszoną i sosem limonkowo-ziołowym. Cena - 47 zł. Prócz tego w Całym Gawle zjemy również fish burgera za 46 zł. Burger stworzony jest z polędwicy z dorsza w cieście piwnym, wakame, majonezem miso, ogórka, sałaty, konfitury z czerwonej cebuli z podawanymi do niego frytkami.

Burger z dorszem dostępny jest również w Whiskey On The Rocks na Przymorzu Mapka. Burger stworzony jest z soczystej polędwicy z dorsza, sałaty, czerwonej cebuli, pomidorem i sosem tatarskim. Kosztuje 59 zł.

  • nieSztuka
  • Restauracja Chmielna - tatar z dorsza

Dorsz w wydaniu restauracyjnym



Dorsza w nieco bardziej wykwintnej formie dostaniemy w restauracji nieSztuka Mapka. Danie podawane jest z perłami z tapioki, bulionem dashi, escabeche (sposób marynowania po hiszpańsku) z muli, z bobem i kurkami. Cena też bardziej wykwintna - 68 zł. Rybę podawaną w nieco innej formie otrzymamy również w restauracji Trafik w Gdyni przy Skwerze Kościuszki 10 Mapka. Dorsz w tym miejscu podawany jest z ratatouille (potrawką warzywną), makaronem orzo, emulsją ziołową. Za danie trzeba zapłacić 45 zł. Szukając dorsza w Sopocie warto wybrać się również do Endi Wine House Mapka. W restauracji otrzymamy go z młodymi warzywami, koprem, porem, marchewką i pomarańczą za 69 zł.

W restauracji Chmielna w Gdańsku Mapka dorsza zjemy w dwóch postaciach - bardziej klasyczna forma to ryba z frytkami, sosem tatarskim, sałatką colesław, octem słodowym i frytkami za 59 zł. Niemniej, mamy też okazję skosztować go w bardziej oryginalnej formie. Na przystawkę polecany jest tutaj tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i musztardą francuską za 39 zł.

Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej?



Ryba ciekawie podawana jest też w restauracji Tu Można Marzyć w Gdańsku przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 Mapka. W restauracji otrzymamy dorsza cassoulet. Ryba podawana jest z zielonym cassoulet (forma francuskiego dania w postaci gulaszu) z sezonowych warzyw w emulsji winno-maślanej i oliwą koperkową za 58 zł. Dorsza zjemy również w restauracji Fischgarten mieszczącej się przy ul. Kościerskiej 1A w Gdańsku Mapka. Danie dostępne w restauracji, oprócz solidnej porcji ryby, zawiera też patatki (gatunek niewielkich ziemniaków), marchew baby, bób oraz sos z pokrzywy i mięty. A wszystko to za 58 zł.

A wy gdzie polecacie dorsza w Trójmieście?

Miejsca

Opinie (74)

  • Pani! A te lody to świeże czy z zamrażarki?

    Panie my tylko świeże sprzedajemy....

    • 4 0

  • Bella Maria i Przyjaciele w Brzeźnie (1)

    Tam to dopiero jest pychotka i w przystępnej cenie. W niedzielę wybraliśmy się tam z Żonką na obiadek. Postanowiliśmy spróbować owoców morza. Palce lizać.

    • 1 3

    • Na samą myśl o mule ślinka mi leci, a i krewetki przepychota. Oczywiście jak ktoś lubi, a dla tych co nie przepadają za owocami

      • 2 1

  • Pani, czy ten losos napewno jest norweski? A chce pan go jesc, czy z nim gadac?

    • 0 0

  • Zdradzę Wam nasz przepis na niebywale smakowitą rybkę...

    Dowolny mokry filet solimy i bardzo gęsto i grubo obsypujemy z każdej strony, bardzo grubą warstwą ziół różnych. Odstawiamy pod przykryciem na 6 godzin aby zioła przeżarły mięso. Potem ostrożnie aby nie strącić przyległych ziół panierujemy(mąka/jajko/bułka tarta) i smażymy na 5/9 (dla indukcji) po uprzednim mocnym rozgrzaniu ciężkiej (najlepiej żeliwnej) patelni przez ok 15 min przewracając 3-4 razy do ciemnej, chrupiącej skorupki.
    Smak ryby jest zupełnie inny niż standardowy. W naszej rodzinie jest ubóstwiany. Z uwagi na mocną jego wyrazistość nie każdemu może przypaść do gustu. I zawsze smakuje inaczej bo mieszanki ziołowe są różne...

    • 1 1

  • Miało być o innym zrobieniu dorsza a tu dorsz w panierce z frytkami, brawo. Wiadomo, że to reklama tych lokali.

    • 2 0

  • Przed laty

    Jedliśmy - niebo w gębie - świeżutkiego sandacza w Łebie. Po drodze zajeżdżamy na owego sandacza. Jest, ale mrożony. Zamawiamy, ale smak coś nie za bardzo. Na dowód kelner przynosi kartkę ze skrzynki po sandaczu, czytamy - made in malysia, termin ważności 2032 r.

    • 1 0

  • Jak ryba

    To tylko w Rybakówce !!!!!! Sprawdzone , pysznie i świeżo, co najważniejsze !!!!!

    • 2 3

  • Nie rozumiem (3)

    Narzekają że drogo , porównują ile kosztuje w sklepie, przeliczają i biadolą. Jak wam drogo , to jedzcie w domu . Przecież w tych restauracjach pracują ludzie ,którym trzeba zapłacić, do tego koszy typu czynsz ,podatki ,zuzsy ,prąd, gaz i pewnie dużo innych kosztów. To proszę się nie dziwić że są takie ceny ! Mnie też te ceny denerwują, ale nie będę narzekał. Jak mnie nie stać to nie idę do restauracji ,tylko gotuję w domu .

    • 15 2

    • Leo

      Racja!

      • 0 0

    • user (1)

      Tak jest w świecie idealnym, u nas dostajesz stara rybę, płacisz jak za andaluzyjska wołowinę, ludzie pracują na zlecenie oficjalnie na poł etatu a rzeczywiście po 12h i zarabiają grosze, a ty płacisz za leasing pana biznesmena w bmw. Też nie chodzę do restauracji z tego powodu.

      • 2 1

      • To wszystko dlatego że ludzie się na to godzą

        • 0 0

  • U nas teraz teraz tylko mrożony. Czyli stary.

    • 2 1

  • Ja tam się nie boję mrożonych ryb. Lepsza rybka zamrozona na kutrze zaraz po zlowieniu niż rachityczny malutki dorsz aka "bolek" niby świeży ale nie aż tak bardzo....

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane