- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (62 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Lato to czas na rybkę. Szczególnie cieszą się z tego faktu lokalne smażalnie, do których przychodzą wygłodniali turyści, chcący zjeść rybkę "prosto z Bałtyku". Dorsza oferuje niemal każda smażalnia w pasie nadmorskim ciągnącym się od Gdańska aż do Gdyni. My jednak postanowiliśmy sprawdzić dorsza w wydaniu restauracyjnym, nieco innym niż typowa "smażonka" na oleju. Na szczęście dorsz jest bardzo uniwersalną rybą i wiele lokali oferuje go w ciekawej formie. Wybraliśmy kilka z nich.
Smażalnia ryb w Trójmieście
Dorsz atlantycki lub pacyficzny
Warto wiedzieć, że jego kaloryczność zależy od gatunku: dorsz pacyficzny ma 82 kalorie i 18 gramy białka na 100 gramów, a dorsz atlantycki zawiera 105 kalorii i 23 gramy w 100 gramach. Najpopularniejszą formą podawania tej ryby jest jej smażenie na oleju. Dorsza można też piec, wędzić oraz grillować. Coraz więcej szefów kuchni dostrzega wszechstronność tej ryby i poszerza karty menu restauracji o nieco inne pozycje, które pokazują rybę z nieco mniej banalnej strony.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Street food: dorsz z frytkami i burgery
Dorsz jest idealną rybą, by stworzyć z niego popularne zwłaszcza w Wielkiej Brytanii fish&chips. Danie otrzymamy m.in. w restauracji New Port, która mieści się przy ul. Wilków Morskich 16B w Gdańsku. Rybę z frytkami otrzymamy w restauracji za 38 zł. Dorsz w restauracji podawany jest w panierce i sosem tatarskim.
Rybę z domowymi frytkami i sosem tatarskim otrzymamy też Osterii Fino z Gdyni za 59 zł. Prócz tego w Osterii Fino możemy zamówić pikantną zupę rybną z mlekiem kokosowym za 33 zł z pierożkami z dorszem "Skrei" (odmiana zwana przez smakoszy maybachem wśród dorszy), pomidorem i kolendrą.
Fish&chips oferuje też sopocka restauracja Cały Gaweł mieszcząca się na sopockim dworcu. Danie stworzone jest z fileta ze świeżej polędwicy z dorsza w piwnym cieście i podawane z frytkami, kapustą kiszoną i sosem limonkowo-ziołowym. Cena - 47 zł. Prócz tego w Całym Gawle zjemy również fish burgera za 46 zł. Burger stworzony jest z polędwicy z dorsza w cieście piwnym, wakame, majonezem miso, ogórka, sałaty, konfitury z czerwonej cebuli z podawanymi do niego frytkami.
Burger z dorszem dostępny jest również w Whiskey On The Rocks na Przymorzu . Burger stworzony jest z soczystej polędwicy z dorsza, sałaty, czerwonej cebuli, pomidorem i sosem tatarskim. Kosztuje 59 zł.
Dorsz w wydaniu restauracyjnym
Dorsza w nieco bardziej wykwintnej formie dostaniemy w restauracji nieSztuka . Danie podawane jest z perłami z tapioki, bulionem dashi, escabeche (sposób marynowania po hiszpańsku) z muli, z bobem i kurkami. Cena też bardziej wykwintna - 68 zł. Rybę podawaną w nieco innej formie otrzymamy również w restauracji Trafik w Gdyni przy Skwerze Kościuszki 10 . Dorsz w tym miejscu podawany jest z ratatouille (potrawką warzywną), makaronem orzo, emulsją ziołową. Za danie trzeba zapłacić 45 zł. Szukając dorsza w Sopocie warto wybrać się również do Endi Wine House . W restauracji otrzymamy go z młodymi warzywami, koprem, porem, marchewką i pomarańczą za 69 zł.
W restauracji Chmielna w Gdańsku dorsza zjemy w dwóch postaciach - bardziej klasyczna forma to ryba z frytkami, sosem tatarskim, sałatką colesław, octem słodowym i frytkami za 59 zł. Niemniej, mamy też okazję skosztować go w bardziej oryginalnej formie. Na przystawkę polecany jest tutaj tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i musztardą francuską za 39 zł.
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej?
Ryba ciekawie podawana jest też w restauracji Tu Można Marzyć w Gdańsku przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 . W restauracji otrzymamy dorsza cassoulet. Ryba podawana jest z zielonym cassoulet (forma francuskiego dania w postaci gulaszu) z sezonowych warzyw w emulsji winno-maślanej i oliwą koperkową za 58 zł. Dorsza zjemy również w restauracji Fischgarten mieszczącej się przy ul. Kościerskiej 1A w Gdańsku . Danie dostępne w restauracji, oprócz solidnej porcji ryby, zawiera też patatki (gatunek niewielkich ziemniaków), marchew baby, bób oraz sos z pokrzywy i mięty. A wszystko to za 58 zł.
A wy gdzie polecacie dorsza w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (74)
-
2022-07-28 09:24
Dorsz to rybi śmieć ... (1)
...za czasów mojej młodości był w tyle za śledziem i flądrą ...z dorsza pyszna ryba jak z lidla delikatesy.
- 1 1
-
2022-07-30 07:08
Dorsz...srorsz
Kiedyś powadało się: jedzcie dorsze bo g...wno jeszcze gorsze. Może przesadny tekst, ale coś w tym jest, że ta "zwykła" ryba zostala między innymi cenowo wywindowana ostro w górę
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.