- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (33 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (42 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Food trucki opanowały dziedziniec przy Forum Gdańsk
Po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Przez cały weekend w godz. 12-20 (w sobotę do 21) na dziedzińcu przy Forum Gdańsk na miłośników kuchni ulicznej czeka 17 barobusów. Poza ofertą gastronomiczną, organizatorzy przygotowali także strefę relaksu, zawody kulinarne, konkurs z nagrodami i grę terenową dla rodzin. Wstęp wolny. Ceny od ok. 10 do 40 zł.
Kochasz jeść i gotować? Te imprezy mogą cię zainteresować
Chińskie bułeczki bao, kuchnia meksykańska, gruzińskie pierogi, makarony z woka, langosze, serowe tosty, burgery, pastrami czy belgijskie frytki - po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Nie przeszkodził nawet deszcz - imprezy pod gołym niebem, zwłaszcza nad morzem w okresie wiosennym, to zawsze pogodowa ruletka. W sobotę, po porannych opadach, pogoda z godziny na godzinę poprawiała się, co prawdopodobnie wpłynęło na przyzwoitą frekwencję na Festiwalu Smaków Food Trucków, który odbywa się na dziedzińcu przy Forum Gdańsk . W porze obiadowej coraz liczniej zaczęli przybywać tu zgłodniali uczestnicy wydarzenia: grupy przyjaciół, rodziny z małymi dziećmi oraz rowerzyści.
Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach
Festiwal - ze względu na liczbę food trucków - jest niewielkim wydarzeniem. Na górnym tarasie przy centrum handlowym zaparkowało ok. 17 barobusów, m.in.: Kultowe Zapiekanki, Belgijki, Jack Burger, Pan Baozi, Chinkali, Arizona Pastrami, Beef'N'Roll, Węgierska Fabryczka i Wok Gang. Przestrzeń dla food trucków była ograniczona, ale duża rotacja uczestników sprawiała, że nawet w porze obiadowej (w godz. 13-14) można było znaleźć wolne miejsce przy stołach, na ławkach czy leżakach i w spokoju cieszyć się posiłkiem. Również przy food truckach, czekając na złożenie zamówienia i odbiór dania, zachowywano bezpieczny dystans z innymi uczestnikami wydarzenia.
Smaki z całego świata
Mimo niewielkiej, jak na takie wydarzenie, liczby food trucków, nie można narzekać na brak wyboru. Choć obyło się bez kulinarnych zaskoczeń - na dziedziniec galerii handlowej zjechały w większości dobrze znane w Trójmieście barobusy, ich oferta jest różnorodna i inspirowana kuchniami z różnych części świata, a przez to każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.
Oprócz klasyków kuchni ulicznej, takich jak: burgery (22-28 zł), belgijskie frytki (9/14 zł) oraz zapiekanki (15-25 zł), znajdziemy tu też kilka ciekawych propozycji, których nie powstydziłyby się dobre restauracje. W większości mobilnych lokali nie brakuje też opcji wege.
Naszą uwagę szczególnie zwróciły kanapki z szarpaną wieprzowiną podawane w rumianym pieczywie o uroczych nazwach np. "Mama świnka" czy "Wilczy apetyt" (19-39 zł), tosty z dużą ilością grillowanego sera i dodatków (18-26 zł) oraz zapiekane buły o nazwach amerykańskich miast z m.in. pastrami, karkówką, żeberkami, łososiem czy tofu (16-20 zł). Dużym zainteresowaniem cieszą się pierogi gruzińskie chinkali (28 zł), tradycyjne węgierskie langosze (22-28 zł), kanapki z pastrami (22-26 zł), burrito i quesadilla (28-29 zł). Nie brakuje też azjatyckich klasyków, takich jak: pierożki dim sum (22 zł), pad thai (25-32 zł) czy bardzo modne bułeczki bao z farszem (25 zł).
Zobacz także: Nowe lokale. Polskie steki, hiszpańskie tapasy, wegańskie burgery i orientalna shisha
Miłośnicy słodkości na pewno skuszą się na hiszpańskie churrosy (13/20 zł), świeże owoce w czekoladzie (7-14 zł) oraz lody rzemieślnicze (6 zł za porcję). Do popicia jest zaś orzeźwiająca lemoniada (12 zł) z rowerka "Wyciskamy" i piwo od browaru Amber.
Lista wszystkich food trucków, biorących udział w zlocie:
- Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
- Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
- Chinkali - gruzińskie pierogi,
- Arizona Pastrami - pastrami,
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
- Beef'N'Roll - burgery,
- Węgierska Fabryczka - langosze,
- Wok Gang - makarony z woka,
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
- Food Cab - zapiekane buły,
- Fura Żarcia - serowe tosty,
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
- Jack Burger - burgery,
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
- Świnki Trzy - pulled pork,
- Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
- Para Buch - pierożki dim sum.
Czytaj też: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
Nie tylko jedzenie
Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. Organizatorzy pomyśleli także o innych atrakcjach, kierowanych zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Przez cały czas trwania wydarzenia chwilę wytchnienia można znaleźć w strefie chilloutu - na uczestników czekają tu leżaki i muzyka. Dużo emocji i śmiechu dostarczają zawody jedzenia na czas - w sobotę odważni zmierzyli się z burgerami od Jack Burger, w niedzielę (godz. 14) na śmiałków czekać będzie walka z czasem i frytkami belgijskimi. Doskonałą zabawą dla całych rodzin jest gra terenowa (niedziela, godz. 15).
Odbywa się także głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu - po spróbowaniu różnych dań można oddać swój głos na najlepszy barobus. Głosowanie odbywa się w namiocie organizatora (przy wejściu na teren wydarzenia) przez całą sobotę i w niedzielę do godz. 17.
Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do godz. 20. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Festiwal Smaków Foodtrucków (5 opinii)
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (84) ponad 50 zablokowanych
-
2021-05-30 09:44
Nigdy nie ma degustacyjnych porcji (1)
Zjem jedno i koniec miejsca, tak obskoczylbym połowę trackow
- 8 0
-
2021-05-30 10:57
i to jest tak jak piszesz
- 5 0
-
2021-05-30 11:26
Na cenę.,, papu,, (1)
Ma wpływ cena nanjmu miejsca, nie ma się co dziwić, że koszt potrawy jest taki wysoki.
Powtorze pytanie, Gdzie jest Sanepid, tu pandemia, a może ktoś,,,,,,- 8 3
-
2021-05-30 18:17
zadzwoniłas już
do sanepidu????
- 1 0
-
2021-05-30 12:18
osobiście nie lubię
nic smaczengo jeszcze nie zjadłem z food truck'a w polsce za to w niedalekiej norwegii i niemczech TAK, sądzę że coś jest nie tak z tymi food truckami
- 7 0
-
2021-05-30 12:21
Promują jedzenie w stylu "slow"? (2)
Czyli jakie? Jemy na ulicy żarcie dla robotników na budowie i udajemy że jesteśmy w ekskluzywnej restauracji i zajadamy wykwinntne danie. A tymczasem siedzimy na murku i jemy bułkę z kotletem. Aspekt sanitarny pominę.
- 13 0
-
2021-05-31 12:45
W stylu slow jest na przyklad szynka wieprzowa wedzona na zimno. Zajadamy sie tym od wiekow. (1)
Ale tradycyjna szynka nie jest cool, choc najczesciej jedzona jest na zimno, za to grillowana/wedzona 8 godzin karkowka jest juz cool, choc je sie ja na cieplo (od czego moze bolec misia brzuszek).
- 1 0
-
2021-06-01 07:00
Szynka na zimno i na surowo. Z parujacymi flakami ociekajacymi jeszcze krwia.
- 1 0
-
2021-05-30 12:51
Do tego ludzie, którzy nie mają pojęcia o porządku (1)
Wszędzie gdzie pojawiają sie foodtracki to po takiej imprezie jest syf jakich mało.
Ważne aby zeżreć cokolwiek (o gustach nie dyskutuje) a w porządek ma się wbite. Sałaty, pomidory, ogórki itd są wszędzie bo dzicz nie potrafi normalnie zjeść.
Nie trzeba czekać do końca imprezy aby widzieć efekt.- 34 2
-
2021-05-30 20:54
Prawda
Takie niestety mamy społeczeństwo. Większość ludzi to buraki i chamy oraz idioci którzy myślą że wszystko im wolno i wszystko wypada nie mając najmniejszego pojęcia o kulturze osobistej. Ot takie polskie piekiełko.
- 3 0
-
2021-05-30 13:34
Pad Thai - najprostsze i dla najbiedniejszych z biednych danie, a kosztuje 30 zl :)
W relacji do ceny dania w prawdziwej restauracji, czyli z biezaca woda w kuchni, znajdujacej sie w znacznie drozszej lokalizacji, cena smazonych warzyw z makaronem jest iscie imponujaca :) Z reszta tak jak i chocby zblizona cena kanapki ze swinina , wcale nie szarpana, bo w tym wbrew pozorom nie chodzi tylko o poszarpanie miesa.
- 14 0
-
2021-05-30 14:45
Aby się tylko nie zakazić w tłumie.
Należy być ostrożnym.
- 2 2
-
2021-05-30 14:57
Jakiej przerwie? Przeciez jedzenie na wynos caly czas sie sprzedaje
chocby zabka.
"Po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki.
Czytaj więcej na:
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Food-Trucki-opanowaly-dziedziniec-przy-Forum-Gdansk-n156469.html#tri
"- 3 0
-
2021-05-30 14:59
Same inteligentne twarze nie skalane rozumem :) Kupią i zjedzą wszystko byłe to modne było :)
- 10 2
-
2021-05-30 15:01
Higiena
Mam pytanie do sanepid,u czy ktoś czyta gdzie tego tupu imprezy się odbywają ????
W środku miasta Gdańska przy ogólnym przyzwoleniu odbywa się festyn a gdzie minimum sanitarne- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.