• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z najszybszymi ślimakami świata

Kamil Sadkowski
30 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski. Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski.

- Zawsze stawiam na proste i uzasadnione połączenia smakowe. Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi i ta zasada również w kuchni się sprawdza - mówi Kamil Sadkowski, autor cyklu "Gastrobanda", szef kuchni i założyciel akademii kulinarnej K5, który będzie nas oprowadzać po swoich ulubionych smakach i przepisach. Ostatnio polecał tajemniczą okrę, a dziś przygotował... ślimaki.



Czy jadłe(a)ś kiedyś ślimaki?

Leniwe popołudnia sprawiają, że poruszamy się czasami jak pewne mięczaki. To one będę podstawą sałaty, a właściwie ich mięso. Kilka dodatkowych składników, które bez problemu są do zdobycia w sklepach i mamy mieszankę, która urozmaici nasze menu. Potraktujcie to jako danie właściwie, bo to idealne rozwiązanie na upalne dni, ucieszy nawet najbardziej wyszukane gusta.

Nie namawiam do zbierania ślimaków i mozolnego procesu ich przygotowania. Kupcie gotowe mięso, mrożone lub w zalewie, taką solidną garść. Niezbędnych jeszcze będzie kilka plasterków bekonu (cienko pokrojonych), rukiew wodna (idealnie słodko-gorzka, to jest źródło zdrowia, jedna doniczka), ulubione sałaty (kilkanaście listków), nać pietruszki (kilka gałązek), rzodkiewki (w ilości kilku sztuk), czosnek (jeden ząbek), do dresingu potrzebnych będzie kilka płynów o różnych smakach i konsystencji (łyżeczka musztardy gruboziarnistej i taka sama ilość miodu i octu winnego, trzy łyżeczki dobrej oliwy), chleb razowy (kilka poszarpanych kawałków).

Smak mięsa mięczaków w połączeniu z całą resztą to kalejdoskop doznań, który miło was zaskoczy.

Będzie pysznie! Najciekawsze imprezy kulinarne w czerwcu


  • Przygotowanie sałatki ze ślimakami.
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na oliwie i dodajemy mięso ślimaków, przez chwilę pozwalamy jeszcze nabrać temperatury, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • Bekon wypiekamy w piekarniku, aż wytopi tłuszcz i zrobi się chrupki i rumiany, w sumie powstaną lekko słone bekonowe chipsy.
  • Z miodu, musztardy, oliwy i octu winnego zrobimy prosty dresing (mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji).
  • Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy i stajemy się posiadaczami sałaty, która bez dwóch zdań pozwoli rozkochać się w smaku tych rarytasów.
  • Nie namawiam do zbierania ślimaków i mozolnego procesu ich przygotowania. Kupcie gotowe mięso, mrożone lub w zalewie, taką solidną garść.
Bekon wypiekamy w piekarniku, aż wytopi tłuszcz i zrobi się chrupki i rumiany, w sumie powstaną lekko słone bekonowe chipsy. Na pozostałym tłuszczu poukładajcie poszarpane grzanki z chleba razowego, pieczcie w piekarniku, przemieszajcie je co jakiś czas. Nie pozwólcie jednak, aby były zbyt suche, nie ma nic gorszego jak składnik, który rani nasze podniebienie. Sałatę i rukiew delikatnie szarpiemy, rzodkiewki kroimy w plasterki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu winnego zrobimy prosty dresing (mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji).

Czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na oliwie i dodajemy mięso ślimaków, przez chwilę pozwalamy jeszcze nabrać temperatury, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy i stajemy się posiadaczami sałaty, która bez dwóch zdań pozwoli rozkochać się w smaku tych rarytasów. Ślimaki na szczęście pojawiają się na naszych stołach częściej, nie tylko w formie zapakowanych w muszelki i zapiekanych z aromatycznym masłem.

Dobór wina pozostawiam specowi w tej dziedzinie. Piotr ZastrożnyFestusa proponuje Pierre Amadieu Viognier Mediterranee Blanc 2016 w cenie 44 zł lub Louis Jadot Pernard-Vergelesses Les Combottes 2014 w cenie 199 zł, dla każdego coś dobrego. Schłodzone wyjątkowo uzupełnią mieszankę tych różnych smaków.

Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (51) 4 zablokowane

  • Zdjęcia tragedia (1)

    • 6 0

    • Lakierowana rzodkiewka wprawiła mnie w osłupienie... (mam ogródek warzywny)

      • 1 0

  • Obrzydlistwo żeby robactwo jeść.

    • 3 2

  • kamil zjedz snickersa

    • 7 1

  • Żal

    Trójmiasto.pl Buuuuuuuuuuuuuu

    • 2 1

  • Nie winniczki

    Winniczków szkoda,niech sobie zaserwuje te czarne z lasu,albo te brązowe bez skorupek.

    • 2 1

  • A to się je z flakami w środku? (2)

    I z zawartością flaków? Bo nie słyszałem o filetach że ślimaków..

    • 1 0

    • Bardzo dobre pytanie

      Oczywiście że się ich nie je z flakami w środku :)
      Natomiast niewielu pewnie wie jak się je czyści, bowiem trochę czasu to trwa a i niektórzy pewnie by się brzydzili.
      Zebrane ślimaki wpierw przez 2-3 dni się głodzi, po prostu by wydaliły z siebie wszelkie ekskrementy . Potem traktuje się je solą i octem oczywiście żywe, by po pierwsze zwinęły się całkowicie do muszli a po drugie ile się da wydzieliły z siebie mnóstwo śluzu, jako rzecz zupełnie niepotrzebną i obniżającą smak. Gdy się tak zrobi, to po kilkunastu minutach do godziny czasu po opłukaniu wciąż żywe wrzuca się do wrzątku tak na ok. 5-8 minut by je ostatecznie zabić i wtedy też wyciąga się z muszli całą zawartość a więc widoczną "stopkę" czyli to co widać (oczywiście gdy ślimak żyje) poza skorupką oraz resztą czyli układem pokarmowym itd a którą to część odcinamy. Dopiero wtedy gotujemy w dobrym wywarze ślimacze stopki od 2 do 3 godzin (bywa i dłużej) i z tak sprawiony przygotowujemy dania.
      Jak zatem z powyższego widać, ślimaki to produkt spożywczy wybitnie sezonowy oraz najczęściej jedzony przez osoby mające spore problemy z uzyskaniem pokarmu mięsnego, wysokobiałkowego a więc biedotę. Jednakże fakt, że przygotowanie jest bardzo czasochłonne i pracochłonne, elity upatrzyły tutaj sobie danie wykwintne, ekskluzywne, snobistyczne i dlatego te stworzenia tak obficie występujące w naturze, są tak drogie.
      Ale cóż, nuworysze blichtru zawsze muszą się czymś pochwalić

      P.S. Oczywiście od mnóstwa lat są fermy ślimacze i tam się je hoduje całorocznie i są dostępne cały czas a nie jak w przyrodzie w okresie wiosennym jedynie.
      To info dla wyznawców kulinarnych typu, łosoś norweski, tuńczyk z hodowli tureckiej itd.
      Smacznego

      • 7 0

    • Ślimaki przed pakowaniem są na specjalnej 'diecie ' tak żeby pozbyć się treści żołądka. Dlatego leoiej jie zbierać a kupić gotowe ze sklepu

      • 0 0

  • Brawo (1)

    Ostatnio jadłem w Bistro Ślimaka koło Pasłęka na Warmii i Mazurach. Polecam szczególnie alla mule. Ten przepis zrobie w domu, kupiłem u nich prosto z przetwórni ślimaków, mają świeżutkie. Podziele się opinią..a winko faktycznie wyborne.

    • 0 2

    • Ślimak a'la mulle to trzeba być trzepniętym, by zmieniać nazwę czemuś co ją już ma.
      Nic dziwnego że nawet UE z ślimaka zrobiła owoc morza.

      • 0 0

  • Cmoki co w d*p...e byliscie i go...o widzieliscie.

    Cała ta menażeria co tutaj poci te opinie to ćmoki co w biedrze kupuJą lasagne za 10zł i żrecie nie jecie.A to z z biedy slimaki,a ze zdjecie liche a ze marza popierdo...cy kto o jakies marzy wspomina.Facet fajnie pisze chce wam odmózgi troche rozjasnic w tych tanich czerepach.Wy odporne pustostany gołąbki.kaszanke chcecie promowac.Ok ja tez lubie opedzlowac gołębia,ale na nim swiat sie nie kończy.Po jakiego grzyba jestescie takimi ignorantami.Wiem po co ...Bo g*wno w życiu zrobiliscie g... widzieliscie w du...ie byliście i odejdziecie z tego świata zapomnieni.Pies nie będzie za wami nawet wył.

    • 2 1

  • Ślimaki to min 16% białka, ponad 70% nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega) i selenu (pierwiastek życia) tyle co ryby morskie. Ponadto w obrocie są ślimaki śródziemnomorskie, winniczki to głównie Francja, w której tak na prawdę jadają je turyści, a nie żadni Francuzi! W Polsce były już w 1682 roku w pierwszej książce kucharskiej jest więcej na nie przepisów jak na wieprzowinę. Ponadto po ponad 300 latach od tej pozycji.. została wydana książka tylko z przepisami na polskiej ślimaki, a która została w 2017 roku, uznana za najlepszą pozycję kulinarną na świecie i to w kategorii "mięso" ...ślimak to najczystsze zwierzęta w hodowli..nic nie mamy przeciwko wieprzowince, czyli świni"... też ją lubimy :)

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane