• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z najszybszymi ślimakami świata

Kamil Sadkowski
30 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski. Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski.

- Zawsze stawiam na proste i uzasadnione połączenia smakowe. Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi i ta zasada również w kuchni się sprawdza - mówi Kamil Sadkowski, autor cyklu "Gastrobanda", szef kuchni i założyciel akademii kulinarnej K5, który będzie nas oprowadzać po swoich ulubionych smakach i przepisach. Ostatnio polecał tajemniczą okrę, a dziś przygotował... ślimaki.



Czy jadłe(a)ś kiedyś ślimaki?

Leniwe popołudnia sprawiają, że poruszamy się czasami jak pewne mięczaki. To one będę podstawą sałaty, a właściwie ich mięso. Kilka dodatkowych składników, które bez problemu są do zdobycia w sklepach i mamy mieszankę, która urozmaici nasze menu. Potraktujcie to jako danie właściwie, bo to idealne rozwiązanie na upalne dni, ucieszy nawet najbardziej wyszukane gusta.

Nie namawiam do zbierania ślimaków i mozolnego procesu ich przygotowania. Kupcie gotowe mięso, mrożone lub w zalewie, taką solidną garść. Niezbędnych jeszcze będzie kilka plasterków bekonu (cienko pokrojonych), rukiew wodna (idealnie słodko-gorzka, to jest źródło zdrowia, jedna doniczka), ulubione sałaty (kilkanaście listków), nać pietruszki (kilka gałązek), rzodkiewki (w ilości kilku sztuk), czosnek (jeden ząbek), do dresingu potrzebnych będzie kilka płynów o różnych smakach i konsystencji (łyżeczka musztardy gruboziarnistej i taka sama ilość miodu i octu winnego, trzy łyżeczki dobrej oliwy), chleb razowy (kilka poszarpanych kawałków).

Smak mięsa mięczaków w połączeniu z całą resztą to kalejdoskop doznań, który miło was zaskoczy.

Będzie pysznie! Najciekawsze imprezy kulinarne w czerwcu


  • Przygotowanie sałatki ze ślimakami.
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na oliwie i dodajemy mięso ślimaków, przez chwilę pozwalamy jeszcze nabrać temperatury, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • Bekon wypiekamy w piekarniku, aż wytopi tłuszcz i zrobi się chrupki i rumiany, w sumie powstaną lekko słone bekonowe chipsy.
  • Z miodu, musztardy, oliwy i octu winnego zrobimy prosty dresing (mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji).
  • Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy i stajemy się posiadaczami sałaty, która bez dwóch zdań pozwoli rozkochać się w smaku tych rarytasów.
  • Nie namawiam do zbierania ślimaków i mozolnego procesu ich przygotowania. Kupcie gotowe mięso, mrożone lub w zalewie, taką solidną garść.
Bekon wypiekamy w piekarniku, aż wytopi tłuszcz i zrobi się chrupki i rumiany, w sumie powstaną lekko słone bekonowe chipsy. Na pozostałym tłuszczu poukładajcie poszarpane grzanki z chleba razowego, pieczcie w piekarniku, przemieszajcie je co jakiś czas. Nie pozwólcie jednak, aby były zbyt suche, nie ma nic gorszego jak składnik, który rani nasze podniebienie. Sałatę i rukiew delikatnie szarpiemy, rzodkiewki kroimy w plasterki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu winnego zrobimy prosty dresing (mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji).

Czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na oliwie i dodajemy mięso ślimaków, przez chwilę pozwalamy jeszcze nabrać temperatury, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy i stajemy się posiadaczami sałaty, która bez dwóch zdań pozwoli rozkochać się w smaku tych rarytasów. Ślimaki na szczęście pojawiają się na naszych stołach częściej, nie tylko w formie zapakowanych w muszelki i zapiekanych z aromatycznym masłem.

Dobór wina pozostawiam specowi w tej dziedzinie. Piotr ZastrożnyFestusa proponuje Pierre Amadieu Viognier Mediterranee Blanc 2016 w cenie 44 zł lub Louis Jadot Pernard-Vergelesses Les Combottes 2014 w cenie 199 zł, dla każdego coś dobrego. Schłodzone wyjątkowo uzupełnią mieszankę tych różnych smaków.

Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (51) 4 zablokowane

  • Brawo ty !!! (1)

    Nazbiera ślimaków na łące , dorzuci sałaty do wino jakości tego z lidla za 20 zeta i trzepiemy kasiorę.

    • 12 2

    • Pośród win z Lidla za 20 złotych, można znaleźć całkiem ciekawe pozycje, które w wytwornych sklepach winiarskich zaczynają się od złotych 60 czy nawet więcej.
      Jeśli ktoś lubi wina i szuka dla siebie smaku, to smakuje wszystkiego co jest w zasięgu ręki a jak już znajdzie to co mu leży najbardziej (a nie tego co mu sommelier wybierze) to jeśli ma ku temu odpowiednie miejsce do przechowywania, to nigdy nie kupi w sklepie nawet najbardziej uznanej marki ale będzie szukał tego wina w hurtowniach a nawet sam je sprowadzi zza granicy jeśli będzie taka potrzeba.

      • 4 0

  • Uwielbiam slimaki. Moja Grazynka rowniez. (4)

    Zazwyczaj zbieramy po deszczu winniczki lub takie czarne podluzne bez skorupy. Gotujemy na wolnym ogniu i jemy z majonezem lub chrzanem. Do tego wino musujace Dorato. Wspaniale wplywa na potencje.

    • 20 9

    • bo ślimaki z Szadółek najlepsze (2)

      • 11 2

      • Te z Ołowianki też. Posiadają wyjątkowy aromat.

        • 5 1

      • Naprawde smaczne. Zapraszam.

        • 5 2

    • a Budyń woli rozwodnione klocki z Motławy

      • 5 3

  • Żal

    Trójmiasto.pl Buuuuuuuuuuuuuu

    • 2 1

  • kamil zjedz snickersa

    • 7 1

  • Obrzydlistwo żeby robactwo jeść.

    • 3 2

  • za talerz jak dla Pana to pińcet!

    • 4 1

  • (1)

    Dlaczego zdjęcia do tego cyklu są zawsze takie smutne?

    • 17 2

    • Poniewaz artykuł mówi o jedzeniu martwych zwierząt. :-(

      • 13 1

  • Polacy, gatunek wszystkożerny, byle by weszło do r**a

    • 2 6

  • Jadałem

    Tyłka nie urywa.
    Snobizm i tyle.
    Ani to pożywne,ani specjalnie smaczne.
    Wolę kaszankę na dobrej kaszy z cebulką

    • 25 5

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane