- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (109 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
Gastrobanda: Kamil z bułką pełną krewetek
Niektórzy pieją z zachwytu nad krewetkami, inni za nimi nie przepadają. Dlatego przepis, jakim się podzielę, zapewne pokochają... wszyscy. To będzie prosta bułka z bardzo obfitą zawartością smakową. Ostatnio w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda Kamila Sadkowskiego" pisałem o przepysznej karkówce w grilla.
Te składniki spowodują, że zwykła bułka będzie smakowała wyśmienicie. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie domowego menu.
Zacznijcie od przygotowania pasty z awokado. Musicie wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem, do tego dorzucacie posiekane chili i czerwoną cebulę, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz z układu pokarmowego i krwionośnego (pokarmowy to ta zielona lub żółta masa na grzbiecie, krwionośny to ta czarna żyłka pod spodem, delikatnie nacinamy i oczyszczamy, następnie płuczemy). Chorizo kroimy w cienkie plastry. Smażymy chorizo i dodajemy pokrojone w kawałki krewetki, kilka minut wspólnego smażenia wystarczy.
Majonez mieszamy z tabasco, pomidory kroimy w drobną kostkę, sałatę siekamy lub kroimy w cienkie paski. Szczypiorek drobno siekamy. Bułki nacinamy wzdłuż. Kilkanaście minut i składniki gotowe.
Podgrzewamy bułki w piekarniku i smarujemy pastą z awokado i majonezem, dodajemy sałatę i krewetki z chorizo, posypujemy pomidorem i szczypiorkiem.
Doskonale smakuje z kieliszkiem zimnego wina. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował dwie butelki: lekko musujące Caves Da Cerca Famega Vinho Verde Branco 2018 (29 zł) lub Fritz Haag Riesling 2018 (69 zł). Te wina idealnie uzupełnią lekko ostry i kwaśny posmak bułki z dodatkami.
Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
Opinie (61) 8 zablokowanych
-
2019-08-20 21:40
najlepszą bułę z krewetkami z morza północnego (inaczej smakują) (3)
jadłam w Oslo, ale kosztowała ze 150 zł :D
- 5 2
-
2019-08-20 22:41
nie 150 tylko 35-40zl. (2)
i nie bulka tylko kanapka. chyba ze w duty free kupowales to moze 150
- 2 1
-
2019-08-21 08:17
nie wiem co, nie wiem za ile i nie wiem gdzie kupowałam (1)
a ty wiesz :D
- 0 0
-
2019-08-21 08:26
To jak nie wiesz to nie pisz glupot
Ze bulka w Oslo kosztuje 150zl. To chyba jakis kolega ci opowiadal i przesadzil
- 2 1
-
2019-08-20 18:41
chorizo + krewetki + majonez = bomba cholesterolowa !! (2)
- 9 6
-
2019-08-20 22:48
95% mózgu to zły cholesterol, nie bój się żyć
- 3 1
-
2019-08-20 21:39
cholesterolu nikt jeszcze nie widział na oczy
więc on nie istnieje:)
- 1 4
-
2019-08-20 18:05
(1)
ciekawy jestem jaki jest koszt tego hot doga?
- 7 4
-
2019-08-20 20:24
patrząc na ceny w knajpach to z 30zł
- 7 2
-
2019-08-20 19:43
bułki maślane???
- 9 2
-
2019-08-20 19:35
w gdyńskim honolulu juz jest
a tam żadna nowość. w gdyni w honolulu buła z krewetkami od dawna jest. polecam
- 7 2
-
2019-08-20 18:25
Nie lubie robali..
niema miesa nie ma zarcia.
- 8 10
-
2019-08-20 18:13
Patrzę i widzę tam parówkę. Nic na to nie poradzę.
- 14 3
-
2019-08-20 17:23
nic specjalnego.
- 16 4
-
2019-08-20 16:48
Połączenie krewetek i tłustej wieprzowiny to standard w kuchni chińskiej. Taka mała uwaga.
Kluczowe jest słowo "tłustej".
- 16 0
-
2019-08-20 15:59
Opinia wyróżniona
Ale bym jadła :)
Fajny przepis, spróbuję w weekend, tylko ograniczę tabasco i chili, bo jednak wolę łagodne smaki ;)
- 13 18
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.