• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z miską szczęścia

Kamil Sadkowski
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia". Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia".

Dla zabieganych i kochających świeże oraz wyjątkowe smaki mam jeden z moich wątków azjatyckich. Miskę pełną wartościowych, smacznych produktów, czyli PokeBowl. Ostatnio polecałem w moim cyklu "Gastrobanda" rozgrzewające danie z dynią.




Na początek dobra wiadomość: przygotowanie wszystkiego to będzie szybka akcja. Jeśli lubujecie się w tym regionie świata, to lista dodatkowych produktów będzie minimalnie krótka i zapewne większość podstawowych składników macie w zakamarkach kuchennych.

Potrzebujecie:

- kawałek świeżego łososia (0,4 kg bez skóry, polecam Mowi);
- ryż basmati lub jaśminowy (ryż 1 kubek, woda do gotowania 1,2 kubka);
- jedno awokado;
- kilka gałązek kolendry;
- pół ogórka;
- jedną lub dwie łyżki pasty chilli;
- jedną łyżkę octu ryżowego;
- dwie łyżki cukru pudru;
- jedną średniej wielkości marchew;
- kilka rzodkiewek;
- cztery łyżki jasnego sosu sojowego;
- dwie łyżki oleju sezamowego;
- jedną łyżeczkę czarnego lub białego prażonego sezamu;
- jedną papryczkę chili Bird's Eye;
- pół limonki;
- dojrzałe mango;
- jedną dymkę;
- dowolne kiełki;
- dwie szalotki;
- olej roślinny do smażenia;
- kawałek świeżego imbiru.

  • Miskę szczęścia przygotujecie szybko i bez trudności.
  • Mango kroicie w kostkę.
  • Łososia kroicie w solidną kostkę, następnie mieszacie go w marynacie.
  • Kolendra doda daniu oryginalnego smaku i aromatu.
Zatem zaczynajcie. Gotujecie ryż z odrobiną soli i odstawiacie do przestudzenia. W trakcie gotowania, kroicie w solidną kostkę łososia, którego mieszacie w marynacie (sos sojowy, olej sezamowy, imbir otarty na małych oczkach). Następnie dodajecie sezam i mieszacie składniki. Ogórka kroicie obieraczką wzdłuż na cienkie plastry ze skórką i wkładacie do marynaty (pasta chili, cukier puder, ocet ryżowy), po kilkunastu minutach odsączacie na sitku.


Mango kroicie w kostkę. Marchew obieracie i kroicie w cienkie paski. Rzodkiewki kroicie w cieknie plasterki. Chili i dymkę kroicie w słupki lub plasterki. Szalotkę kroicie na cienkie plastry i smażycie na gorącym oleju, aż delikatnie się zrumienią i odsączacie na ręczniku papierowym.

Przekładacie do miski ryż, na nim układacie całe dobro, które wcześniej przygotowaliście. Tylko tyle, albo aż tyle. Micha pełna samych dobroci jest gotowa i tylko czeka na uzupełnienie. To uzupełnienie będzie wyjątkowe, zadba o nie Piotr ZastróżnyFestusa.

Ze swoich zasobów proponuje dwa wina, które wyjątkowo poleca do tej miski, mianowicie: Fritz Haag Riesling 2018 (cena 69 zł), oraz Terra de Asorei Nai Albarino 2018 (cena 54 zł).

Teraz wystarczy idealnie spocząć pod kocem. Z miską pełną szczęścia i kieliszkiem wina nie będą wam straszne krótkie i chłodne dni.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (56) 3 zablokowane

  • Prostota? (1)

    Łosoś zabity mnogością mocnych smaków gotowców przyprawowych.
    Autor o sobie pisze, że cechuje go prostota wykonania....a tu takie niepotrzebne komplikacje.
    Sztuką jest wydobyć smak z nieskomplikowanych połączeń, a nie zasypać mocnymi gotowcami.

    • 11 3

    • które z tych smaków są mocne?

      łosoś ma dosyć mocny smak, ja nie widzę nic mocniejszego?

      • 2 1

  • 21 składn..............no to na szybko :))))

    Nie chce krytykować bo wszyscy mamy lekkiego fisia w gotowaniu , ale to lekka przeginka :)
    Na szybko to paczka warzyw np. azjatyckich do gara i torba ryzu z biedry
    pomieszac i to jest szybko :)

    • 9 3

  • A krotszej listy zakupow nie bylo ? Haha tak to sie mozna w restaurant jak sie robi 20 misek

    • 5 3

  • (8)

    Szybka akcja to dla mnie grzanki z serem i keczupem. Potrzebny jest do tego - stary chleb, stary ser, jakis keczup. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni a nastepnie umieszczamy w nim chleb z plasterkami sera na wierzchu. Pieczemy az zobaczymy, ze ser sie roztopi a grzanka zarumieni. Pozdrawiam

    • 12 3

    • (5)

      Jeśli kupiłem już nowy ser, to czy muszę poczekać aż będzie stary?
      Czy ketchup może być normalny czy też stary?

      • 3 4

      • (4)

        Generalnie preferowany jest stary chleb. Ser moze byc nowy byle sie topil. Zapomnialem o tym napisac ale nie jestem profesjonalista. Przepraszam. Keczup swiezy prosze dodac.

        • 2 1

        • tostowy chleb działa bardzo dobrze nawet jak jest świeży (3)

          także od razu można robić

          • 4 0

          • (2)

            Tostowy już z piekarni wychodzi jak stary

            • 2 3

            • nie wiem którędy ty z piekarni wracasz (1)

              że po drodze chleb ci się starzeje

              • 2 0

              • Uśmiałam się, czytając tę konwersację... :-))

                • 0 0

    • spróbuj tuńczyka z puszki w dużych kawałkach w zalewie własnej dać pod ser (1)

      ja smaruję chleb koncentratem pomidorowym cienko, potem vzosnek, na to kiełbasa albo tuńczyk, cebula, czerwona papryka w proszku, oregano, ser a po wyjęciu keczup i ogórek kiszony

      • 3 1

      • ...na koniec polać lukrem, posypać vegetą i dać psu do polizania.

        • 1 6

  • Hm. (1)

    Jaka szybka akcja, skoro muszę wyskoczyć i znaleźć w sklepie biały sezam, świeżą kolendrę, ocet ryżowy, olej sezamowy i JEDNĄ papryczkę chilli Bird's Eye?
    Ale obiecuję, że jak zdarzy się sytuacja, że wszystko będzie przypadkiem na chacie, to wypróbuję ;)

    • 7 3

    • to nie macie w Polsce sezamu i kolendry?

      nie chce mi się wierzyć, lata temu kupowałem w Gdyni wszystkie te rzeczy, nie było problemu

      • 2 4

  • No tak, jak coś bardziej skomplikowanego niż schabowy, kartofel z wody i kapusta, to dla ludu zbyt udziwnione i czasochłonne.

    • 2 6

  • nie ma innych ryb? (1)

    "Dżizas k..a ja pi..dole", jak mawiał klasyk, nie ma innych ryb? Wiecznie ten ohydny łosoś

    • 7 3

    • łosoś jest pyszny, jeśli jest dziki z Atlantyku

      polecam się przekonać, będziesz w szoku jak wielka jest różnica

      • 2 3

  • (3)

    Przepis może i ok, ale z prostotą i szybką akcją to nie ma wiele wspólnego. Na pokebowl jest wiele prostszych przepisów. Poza tym surowy łosoś, ze sklepu, bez przemrożenia? Życzę szczęścia, przyda się, bo efekty mogą być różne...

    • 7 3

    • odkrecenie butelki i wlanie czegoś do miski zajmuje kilka sekund (2)

      cała sałatka zajmie ze 3 minuty nie licząc gotowania ryżu i czekania aż marynata zetnie rybę

      • 2 4

      • (1)

        Misiu, idź zobacz gdzie indziej, czy Cię tam nie ma. Dopisujesz przemądrzałe odpowiedzi pod połową postów pod tym artykułem. Chyba mało zadane na jutro?

        • 2 4

        • pracowniku trójmiasto pl

          szczypie cię coś?

          • 2 0

  • proste i smaczne!

    nie ma co marudzić , że trudne i żmudne! mam wrażenie, że dłużej sie czyta ten przepis niż robi to danie... no prawie!. W sumie 10 min max - tyle ile zagotowanie ryżu. Skladniki to żadna filozofia, jesli się gotuje w domu i LUBI orientalne smaki - to te wymienione raczej znajdą się w szafce. u mnie są :-)

    • 5 5

  • Super pomysł! Dynia i łosoś - fajne połączenie. Ale koniecznie łosos z Duninowa - mega smak!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane