• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na: golonkę

Łukasz Stafiej
8 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo. W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo.

Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem krewetki, a w tym tygodniu - golonkę. Za dwa tygodnie poszukam japońskiego klasyka - zupy ramen.



Jaśkowa to nowy lokal w miejscu dawnego Gościńca Myśliwskiego. Restauracja znajdująca się na terenie gdańskiej strzelnicy zobacz na mapie Gdańska na razie kontynuuje drogę obraną przez poprzednika - w karcie króluje dziczyzna. I to właśnie golonka z dzika mnie tutaj sprowadziła. Na miejscu okazuje się jednak, że dzik nie dojechał, ale dostępna jest klasyczna wieprzowa goleń. Zamawiam i po kilkunastu minutach dostaję gustowny żeliwny półmisek z mięsiwem. Porcja jest ogromna. Dla głodnego klienta powinno to być zaletą, ale w tym konkretnym przypadku daniu nie wychodzi to na dobre. Z powodu swojej wielkości upieczone wcześniej mięso nie zostaje dokładnie odgrzane - przy kości jest zimne i nie nadaje się do jedzenia. Poważna wpadka, ale raczej z kategorii tych przypadkowych. Ciepłe fragmenty są niezłe i amator golonek na pewno się tutaj nie zawiedzie. Plus za dodatki: kapusta z kminkiem i pieczone ziemniaki to bardzo porządne, domowe jedzenie. Poza tym, kelner przejął się wpadką i zrekompensował ją deserem. Tylko cena mogłaby być niższa - 36 zł za golonkę w takim miejscu to zbyt wiele.

  • Ogromna golonka w Jaśkowej.
Polska Zagroda to jedno z tych miejsc, które automatycznie kojarzy się golonką. Karczma na granicy Gdańska i Sopotu zobacz na mapie Gdańska funkcjonuje od wielu lat i można bez przesady stwierdzić, że to jedno z ulubionych miejsc trójmieszczan, gdzie serwowane jest wiejskie jadło. Wystrój jest dość siermiężny, ale taki też ma być w takim miejscu. Podawane tutaj jedzenie to również proste smaki, bez udziwnień i eksperymentów - ma być jak na domowym obiedzie. Tutejsza golonka jest tania (29,50 zł), a wybierać można spośród kilku sposobów podania: z czosnkiem, w piwie i sosie miodowo-musztardowym. Decyduję się na ten ostatni wariant. Kelner podaje danie w kilka minut. Miłośników sutych posiłków uprzedzam, że w Zagrodzie dużo mięsa nie zjedzą - większość porcji to skóra i kości. Sosu jest sporo, ale niestety jest mało aromatyczny i naprawdę trzeba się postarać, aby wyczuć w nim smak miodu. Mięso doprawić można sobie musztardą albo chrzanem. Kapusty i ziemniaków z kiełbasą i cebulką (bardzo dobre) na talerzu nie brakuje. Dramatu nie ma - ot, zwyczajna golonka, jakich setki zjemy w innych knajpach. Warto chyba jednak spróbować innych polskich specjałów z karty. Ponoć pieczeń z żubra jest świetna.

  • Prosta, swojsko przyrządzona golonka w Zagrodzie Polskiej.
Żabusia to rodzinny lokal na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, który działa od przeszło czterdziestu lat i wśród miłośników zwyczajnej, polskiej kuchni ma wyrobioną renomę. W środku panuje staromodna atmosfera i jeśli szukacie lokalu uciekającego najnowszym trendom wnętrzarskim i kulinarnym (które w niektórych lokalach zaczynają przytłaczać smak potraw), to właśnie tutaj powinniście się wybrać. Jedną ze specjalności kucharzy jest golonka, którą gotują według autorskiego przepisu w warzywach i chmielu i podają bez kości. To chluba tej knajpki i nic w tym dziwnego. Mięso jest przygotowane pierwszorzędnie, jest delikatne, rozpada się pod naciskiem widelca i rozpływa w ustach. Tę delikatność świetnie przełamują chrupiące krokiety z ciecierzycy i suszonych pomidorów - dodatek zaskakujący, ale bardzo trafny i nie tak nudny jak wszechobecne ziemniaki i kapusta. Byłaby to zapewne najlepsza golonka, jaką jadłem, jednak jej smak był dla mnie odrobinę zbyt delikatny - sos na bazie wywaru z warzyw i chmielu miał zbyt neutralny smak, zabrakło mu charakteru. Mimo to zdecydowanie polecam. 35 zł, jakie musimy zapłacić za to danie, to adekwatna do jakości cena.

  • W Żabusi golonka to specjalność kuchni.
Najdroższą, ale również najsmaczniejszą golonkę zjemy w Tłustej KaczceOrłowie zobacz na mapie Gdyni. Ta jedna z lepszych restauracji w Trójmieście specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej, ale nie ma nic wspólnego ze swojskimi gospodami. Minimalistyczne, wykończone w drewnie wnętrze jest jasne i eleganckie, obsługa kelnerska jest z wyższej półki, a klasyczne dania przygotowywane są z pomysłem i z wykorzystaniem nowoczesnych kulinarnych trendów. Tutejsza golonka (42 zł) nie ma nic wspólnego z wulgarnym mięsiwem, z jakim kojarzy się to danie. Wręcz przeciwnie - to wykwintna potrawa o zróżnicowanej fakturze: delikatne mięso otacza lekko chrupiąca skórka bez nadmiaru tłuszczu. Dla wygody golonka jest pozbawiona kości, a przed podaniem kelner polewa ją wyśmienitym sosem piwno-śmietanowo-musztardowym. Daniu towarzyszą śląskie kluski (ilość symboliczna) oraz lekko podduszona, grubo siekana młoda kapusta. Zdecydowanie warto się tutaj wybrać, aby odkryć ten często niedoceniany kawałek mięsa, jakim jest golonka na nowo.

  • Wykwintna golonka w Tłustej Kaczce.
  • W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo.
A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (135) 8 zablokowanych

  • Ciężko porównywać golonki, kiedy każda z nich przygotowywana i wykonywana była inaczej. Już samo odwrócenie kolejności czyli wpierw gotowanie a potem dopiekanie czy najprzód pieczenie a potem duszenie, sprawia że używając tych samych przypraw i przy tych samych proporcjach, wyjdzie nam jednak co innego.
    Mało tego, ktoś tu w komentarzach wrzucił sprawę golonki peklowanej, której obecnie z świeca szukać w lokalach a która przez ten proces obróbki ma zupełnie inny smak.
    Swoją drogą, cztery raptem lokale jako porównywanie tego dania, to stanowczo zbyt mało. Mniemam, iż niemal każdy golonkożerca potroiłby ich liczbę, tak bez przesadnego wysilania pamięci.
    Fajnie, że przy zalewie dań pochodzących z terenów nam obcych, postawiono na golonkę, potrawę znaną od wieków i chyba dalej, mimo wielu przesądów i mitów, lubianą i często spożywaną.

    • 4 0

  • Gdynska

    na starowiejskiej... tam rowniez golonka rozpada sie pod naciskiem widelca, rozplywa sie w ustach. Po prostu idealna...

    • 0 1

  • Polecam

    Restauracja MULK w Miszewku polecam bardzo dobra kuchnia i przystepne ceny

    • 1 3

  • Golonka najlepsza w IKEI normalna cena 13 zł. (6)

    13zł za super golonkę, która jest delikatna i nie śmierdzi Szadulkami. Do golonki zawsze proszę ziemniaczki polane sosem pieczeniowym. Tyle w temacie!!!!
    Chyba was powaliło z tymi cenami?

    • 78 11

    • Byłem wczoraj w IKEA Gdańsk

      wpitzieliłem 5 hot dogów po 1zł/szt :) ceny dobre ale śmietnik w brzuchu...

      • 0 1

    • (3)

      W IKEA Panie Marianie :) w IKEA.

      • 5 2

      • jednak Ikei (1)

        odmienia się, odmienia.

        • 3 2

        • Do tego hot dog za zeta cała rodzina 4 osoby zjemy za 50 zeta obbiad i to z piciem

          • 3 1

      • a można coś opierdzielić na ciepło w Kastoramie albo Liroju Merlinie?

        • 7 1

    • Golonka w Ikei jest smaczna,

      ale sos pieczeniowy do ziemniaków mają fatalny.

      • 9 2

  • Wygląda nieźle ale ceny kosmos. 30 -42 zł za kawałek słabego mięsa. (4)

    Zw świni jest golonka a później w hierarchii już chyba cały tylko łeb i skóry.

    • 38 5

    • w slupsku

      tam sa najlepsze golonki w barze u gabrysia

      • 0 1

    • zmień pracę weź kredyt

      • 5 4

    • Tylko PAPAJ w Jastrzębiej Górze!

      Jedna porcja nie do zjedzenia przez jedną osobę /polecam brać na pół/ do tego ziemniaczki zapiekane! cud, miód!

      • 0 3

    • a płucka, nerki i przyrodzenie?? to chyba jest jeszcze za tłustą goloną.

      • 4 0

  • MULK (1)

    pyszna golonka z dzika i indyka

    • 5 2

    • Popieram,

      Ale wieprzowa też pyszna! Nie cudzych knurem, mięsko rozpływa się w ustach.

      • 1 0

  • Najlepsza golonka w dobrej cenie

    Najlepsza golonka w Prawdzicu Jelitkowo,
    Pieczona z warzywami w pomidorowym sosie i podlana piwem, do tego baba ziemniaczana z boczkiem i kapusta kiszoną zasmazana. Palce lizać

    • 1 1

  • Darzlubie

    • 0 1

  • ssg

    Sorki, a gdzie dzisiaj występuje porządna, katolicka golonka peklowana?

    • 2 0

  • Najlepsza golonka jest na Placu Pigale. Idioci łykają ją nie tylko jesienią.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane