• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na: hummus

Łukasz Stafiej
11 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Hummus z baraniną w Malice. Prawdopodobnie najlepszy w mieście. Hummus z baraniną w Malice. Prawdopodobnie najlepszy w mieście.

Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem zupę rybną, a w tym tygodniu na tapetę wziąłem hummus. Za dwa tygodnie w czwartek spróbuję w kilku trójmiejskich lokalach dania z wyższej pod względem cenowym półki, czyli krewetek.



Hummus niesłusznie postrzegany jest jako przekąska. Owszem, w wielu miejscach pasta z ciecierzycy jest traktowana wyłącznie jako zdrowszy niż paluszki czy orzeszki barowy dodatek, na przykład do piwa. Tak naprawdę jednak, o czym nie wiedzą nawet niektórzy szefowie kuchni, to bliskowschodnie danie jest samodzielnym posiłkiem, serwowanym z różnymi dodatkami jako danie obiadowe czy lunchowe. Tak jest oczywiście w Hummuslandzie - pierwszej i jedynej hummusiji (tak nazywają się bary z hummusem) w Trójmieście. Lokal przy Wajdeloty jest malutki, ale większego wyboru hummusów nigdzie indziej nie znajdziemy. Bazę z ciecierzycy z sezamową pastą tahini łącza tutaj m.in. z pomidorami, marchewką, papryką czy awokado. Smaki można łączyć, więc ja wybieram buraczany i dyniowy. Oba są świetnie dopracowane. Ten pierwszy podany jest z dodatkiem aromatycznej arabskiej przyprawy za'atar, drugi - ze słodkimi pestkami granatu i czarnuszką. Nie brakuje też obowiązkowych dodatków, jak świeża natka pietruszki, gotowane ziarna ciecierzycy czy spora ilość oliwy, której w dobrym hummusie nigdy za wiele. Kompozycje smakowe są dopracowane, pasty idealne, ukręcone do kremowej konsystencji, a sposób podania wiernie naśladuje ten z bliskowschodnich barów. Mimo lokalizacji przy ul. Wajdeloty 3 zobacz na mapie Gdańska w opanowanym przez hipsterów Dolnym Wrzeszczu, atmosfera w lokalu nie jest pretensjonalna - każdy powinien poczuć się tutaj dobrze. Za najprostszy hummus zapłacimy 14 zł, za porcje z dwóch łączonych smaków - 17 zł. Każda trafia na stół ze sporą, ciepłą pitą. Warto popróbować dodatków - od ogórków małosolnych, przez marchewkę i seler naciowy (3 zł), po arabską sałatkę tabbouleh (5 zł). Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z hummusem, to specjalizujący się w nim Hummusland jest pierwszym miejscem, gdzie powinniście się wybrać.

  • Buraczany i dyniowy hummus w Hummusland. Zjemy tutaj kilka różnych smaków tego bliskowschodniego dania.


Wegańskiej restauracji Avocado miłośnikom hummusu zapewne przedstawiać nie trzeba - w końcu właśnie ze zwolennikami diety roślinnej ta potrawa powszechnie jest kojarzona. Lokal ma obecnie dwa oddziały - funkcjonujący od kilku lat wrzeszczański przy ul. Wajdeloty 25 zobacz na mapie Gdańska i otwarty kilka tygodni temu przy ul. Obrońców Wybrzeża 2 zobacz na mapie Gdańska. Ja wybieram się do tego drugiego. Lokal jest przestronny, ale w porze obiadowej niełatwo o miejsce. Na zamówiony hummus czekam około kwadransa. Przyniesione przez kelnerkę danie jest naprawdę spore i z powodzeniem może zastąpić obiad. Nie jest też żadną miarą nudne. Duża porcja dość delikatnego, ale dobrze doprawionego czosnkiem i pastą sezamową hummusu podana jest w towarzystwie wielu różnych dodatków: świeżego ogórka, pomidora, papryki i marchewki. Na talerzu nie brakuje też chleba, kiełków czy oliwek. Przy tak dużym bogactwie dodatków nawet niespecjalnie uwiera brak oliwy czy przypraw takich jak kumin czy papryka. Forma podania - w postaci kopczyka, niczym puree ziemniaczane - może i jest dość nietypowa jak na pastę z ciecierzycy, ale to bez znaczenia, bo za 12 zł otrzymuję w Avocado bardzo dobre i sycące danie. Polecam nie tylko weganom.

  • Sycąca i tania (12 zł) obiadowa porcja hummusu w Avocado.


Nie polecam za to hummusu w sopockiej Filiżance i Kubku. Restauracyjka jest położona w zacisznym miejscu przy plaży (ul. Emilii Plater 12 zobacz na mapie Sopotu), posiada uroczy ogród, obsługa jest bez zarzutu i w zasadzie nie miałbym żadnych powodów, aby narzekać, gdyby zamówiony przeze mnie hummus był rzeczywiście hummusem. A była to raczej pasta z ciecierzycy inspirowana tym bliskowschodnim daniem. Mam wrażenie, że szef kuchni niezbyt dokładnie przygotował się do tematu. Słyszał, że ma być ciecierzyca, obiło mu się o uszy coś o sezamie i oliwie, ale nie do końca połączył fakty. W efekcie w Filiżance i Kubku otrzymałem miseczkę z ciecierzycową pastą wymieszaną z oliwą i ziarnami sezamu, a nie sezamową pastą tahini. Różnica w smaku była kolosalna. Choć przyznam, że jako pasta kanapkowa do gorącej focacci, z którą ją podano, całkiem pasowała. Choć przydałoby się więcej dodatków: jakieś warzywa, pikle albo chociaż zioła i przyprawy. Za tę cenę (13 zł) zdecydowanie lepiej wybrać się do Avocado, a w sopockiej knajpce zjeść coś innego.

  • Hummus z ziarnami sezamu w Filiżance i Kubku. Nieudana wariacja na temat.


Na najlepszy hummus spośród wszystkich opisanych tutaj miejsc (oraz - jestem o tym przekonany - najlepszy w całym Trójmieście) warto wybrać się do Maliki w Gdyni. Trudno, żeby było inaczej, skoro restauracja przy ul. Świętojańskiej 69 zobacz na mapie Gdyni właśnie w smakach arabskich (a dokładniej regionu Maghrebu) się specjalizuje. Warto wpierw jednak wziąć pod uwagę fakt, że Malika to lokal z wyższej półki i tanio tutaj nie zjemy. Hummus podawany jest jako przekąska, ale również jako niewielkie danie lunchowe (pozycja w menu w kategorii "mały talerz") z mięsem baranim. Zamawiam to drugie. Na stół przede mną trafia wcale nie taki znowu mały talerz pełen idealnie doprawionego hummusu (wyczuwam czosnek, kumin), któremu towarzyszą pestki granatu, pokruszone orzechy nerkowca i ciepłe kawałki baraniny. Jest aromatycznie, słodko, a do tego chrupiąco. Idealne połączenie smaków i faktur. A porcja wcale nie okazuje się mała - na lunch w sam raz. Niech nie odstraszy was cena, bo choć 29 zł to sporo jak za hummus, w Malice trzeba go spróbować. Najlepiej z kieliszkiem czerwonego wina.

  • Hummus w Malice jest bardzo smaczny, ale i drogi - porcja kosztuje 29 zł.
  • Hummus z baraniną w Malice. Prawdopodobnie najlepszy w mieście.


A wy gdzie jedliście najlepszy hummus w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (101) 3 zablokowane

  • szalom alechem proszem Pan (2)

    Ja bardzo lubiem ten hummus,ja nie rozumiem czemu polacy nie widzieli go wczesniej?u nas w tel aviv wszyscy jedzom hummus ,kazdego dnia..ale kto to jest ten hipster?co on robi?to nie jest dobre dla hummus i dla nas

    • 13 3

    • widz

      Hipster to taki nazi w rurkach więc zacznij się bać😂.

      • 5 0

    • w tel avivie to dopiero macie hipsterow zatrzesienie :)

      wiec Icek powinienes wiedziec. A hummus rzeczywiscie dobry tam macie

      • 3 0

  • Ja tam wolę pierogi i kaszanke...

    • 8 7

  • Bioway (1)

    Zdecydowanie odradzam "hummus" z Biowaya, jest obrzydliwy.

    • 11 1

    • Bioway generalnie jest obrzydliwy - kiedyś był dobry greenway, ich gulasz meksykański z kaszą to było dzieło sztuki, tak samo jak kotlety warzywne.

      • 6 2

  • oj jak ja sie z tym zgadzam ,aj..

    Mnie tate zawsze mowili jak mieszkałem jeszcze w Hajfie "synu ty uwazaj na hipsterow ,bo nie wiadomo co oni chca."I jedliśmy hummus codziennie,czy w czwartek czy w szabas -hummus musial byc...tak tam bylo w Hajfie,prosze pan.

    • 8 1

  • sam przetestuj

    Co człowiek to opinia, najlepiej sprawdzić samemu i jeść tam gdzie smakuje😃.

    • 9 2

  • Malika? Hummus? 29 ZL? (2)

    W Tel Avivie talerz hummusu na Rotschild Boulvard kosztuje mniej.

    Hummus z kieliszkiem wina? hmmmmmm....

    • 20 1

    • a gdziew Tel awivie

      bylem pol roku temu, hummus z wolowina to ok 40-50zl w zwyklej budce nie przy glownje ulicy. Ceny sie koszmarnie roznily w zaleznosci od lokacji i widzimisie

      • 0 1

    • Pomijam kwestię robienia hummusu w domu, ale u Maliki naprawdę warto zamówić hummus!:)

      • 0 0

  • Hummusland (5)

    Poprawiło się tam czy coś?

    Jadłem 4 razy i 2 razy był taki sobie a 2 razy paskudny...

    Jeżeli się poprawiło to może warto spróbować a jeśli to brak smaku recenzenta to...

    • 10 12

    • Kłamczuszek (1)

      Jadłeś cztery razy jak Ci nie smakował. Dobry jesteś - chyba z konkurencji.

      • 13 2

      • właściciel

        w takim razie Ty chyba od właściciela...

        Dałem im kilka razy szansę, nie wykorzystali jej...

        • 2 8

    • w hummuslandzie jadalam najlepszy hummus jak do tej pory

      w Gdansku i spora porcja mozna podjesc,

      • 12 4

    • Januszek kłamczuszek (1)

      I tyle w temacie...

      • 9 2

      • uuuu, sami właściciele się odzywają...

        To ja mam postulat, zamiast wpisywać się na forum podszywając pod "zwykłych" użytkowników zacznijcie robić dobry hummus...

        Po zmianach chętnie ponownie spróbuję...

        • 3 8

  • (2)

    Lukasz, tak jak pisza poprzednicy Hummuslandowy humus daleki jest od idealu, niedoprawiony i praktycznie o smaku niczego. Do tego "pity" bardziej przypominaja nieudolne podklady do pizzy niz placki pita. Nie mowiac juz o ich swiezosci.
    Avocado to raczej wariacja na temat hummusu, nie prawdziwy hummus.
    Maliki nie jadlem, ale ze zdjecia wyglada na poprawnie podany.

    Wiem ze nie sa stacjonarni ale jak mowimy o hummusie to powinien sie dla mnie znalezc tez Muka bar w artykule..

    • 6 14

    • (1)

      Napisali artykuł i teraz każdy swoje będzie chwalić ... tak aby resztę uwalić, oto Polska właśnie.

      • 3 2

      • nie chodzi o uwalanie
        bardziej wskazywanie drogi do poprawy. kazdemu wyjdzie to na dobre i powyzszym lokalom i ich potencjalnym klientom.

        • 1 2

  • Tylko Tonka! (1)

    https://www.facebook.com/Tonka.Hummus/ Jalapeno

    • 2 4

    • A gdzie można go zjeść, dostarczają go gdzieś?
      Kiedyś był w Żaku (potwierdzam, pyszny) a teraz jakby znikli, ostatni wpis na profilu 5 stycznia...

      • 0 2

  • Śródmieście

    Bardzo smaczny i niedrogi w Śródmieściu...

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane