- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (37 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: mule
Mule to drugie po krewetkach ulubione owoce morza Polaków. Nic dziwnego, że knajpy serwują je w coraz odważniejszych wcieleniach. Zapraszam na krótki spacer szlakiem muli po Trójmieście. To ostatni tekst z cyklu naszych testów "Gdzie w Trójmieście zjeść" - za tydzień podsumowanie.
Najodważniej w mieście z mulami poczyna sobie Mariusz Pieterwas w swojej autorskiej restauracji Krew i Woda w Gdyni. Omułki zjemy tutaj na kilka sposobów. Specjalnością szefa są podobno te po tajsku, a najbardziej wykwintne - w sosie homarowym. Niestety, podczas mojej wizyty mięsa homara akurat nie było, więc wybrałem mule włoskie. W tej wersji małże zanurzone są w pełnym umami śmietanowym sosie z gorgonzolą i parmezanem. Warto dokładnie wybrać cały sos przy pomocy chleba, nie omijając przy tym ziarenek zielonego pieprzu, które pysznie przełamują serowe smaki. Przystawkowa porcja kosztuje 22 zł, obiadowa - 49 zł.
Małże po włosku, ale w zupełnie innej odsłonie znajdziemy również w sopockiej Amici. Tutaj smak sosu zdominowała spora ilość pokrojonej w kostkę pancetty utopionej w gęstej śmietanowej zawiesinie z cebulką i ziołami. Boczku nigdy za wiele, więc moje kubeczki zostały zdobyte. I nawet niespecjalnie się zdenerwowałem, gdy znalazłem w daniu aż pięć nieotwartych muszli. A - co każdy mulożerca wiedzieć powinien - omułek, który się w czasie duszenia nie otworzył, to zepsuty omułek. Plus za chrupiące grzanki - ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba z wypieku na miejscu. Cena to 43 zł, a porcja naprawdę spora.
Mule w gdańskiej restauracji Correze urzekają prostotą. Podane w garnuszku omułki pływają po prostu w pomidorowym sosie z czosnkiem i ziołami. Tajemnica tkwi jednak w jakości tego sosu - to gęsty, pełen zbalansowanego słono-słodkiego smaku krem, któremu konsystencją bliżej do zupy. Koniecznie wyjedzcie go do końca przy pomocy bagietki, a jeśli jej zabraknie, poproście o więcej - pieką ją na miejscu, jest naprawdę świetna. Cena bardzo zachęcająca jak na lokal w centrum miasta: 36 zł.
Na koniec Czarna Owca w gdańskim Śródmieściu. Tutaj - podobnie jak w Krwi i Wodzie - również znajdziemy omułki w nietypowych wcieleniach. Półkilowe porcje podawane są m.in. w sosie śmietanowym zaprawionym imbirem i wermutem czy na słodko-ostro z mango, kolendrą i chilli. Wybieram tę drugą opcję spodziewając się wyraźnych, kontrastujących smaków. Gdyby mango w sosie (w ilości dość śladowej) było bardziej dojrzałe to byłoby lepiej, a tak zostaje zdominowane przez kolendrę i chilli, co nieco odbiera daniu spodziewanego uroku. Szkoda, bo sam pomysł bardzo fajny. Cena: 45 zł.
Gdzie jedliście najlepsze mule w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
-
Pieterwas Krew i Woda Gdynia, Antoniego Abrahama 41
-
Amici Sopot, Króla Jana Kazimierza 2-4
-
Correze Gdańsk, Stara Stocznia 2/7
-
Czarna Owca by Lula Gdańsk, Chlebnicka 13/16
Opinie (103) ponad 10 zablokowanych
-
2017-08-10 08:31
dlaczego w hiszpanii swieze mule kosztują 4 euro i to na rybackiej przystani (4)
a jakieś padło z ciężarówki co jechało pół swiata, przygotowane przez autorskich kucharzy co w życiu w hiszapnii nie byli - 10 euro? te 6 euro to jakis podatek od jedzenia badziewia?
czekam az hiszpńscy kucharze otworzą "taverna varsovia" i bedą podawać tam bigos i pierogi które znają z internetu. oczywiscie 10 euro za porcyjke. 100% podbiją rynek. niech pan specjalista od wszystkiego red. S. napisze conieco o tym.- 24 6
-
2017-08-10 09:20
bo ktoś za ten transport musi zapłacić
- 7 4
-
2017-08-10 09:57
A dlaczego w Afryce kurczaki są towarem ekskluzywnym a w PL traktowane jak ziemniak? Bo mamy tego w opór.
Tu jest Polska i za produkt importowany trzeba zapłacić. Dlatego taka cena. Nie dlatego że ktoś ma fantazje tylko w zakupie produkt nie jest tani. Poza tym mule szybko padają. Muszą być świeże bo się otruc można. Chyba że ktoś jedzie na mrożona h.- 4 4
-
2017-08-10 10:32
niestety transport
dlatego w Polsce jadam polskie posiłki.
- 2 0
-
2019-07-19 15:41
Ale wieśniaknto musiał pisać
- 0 0
-
2017-08-10 09:24
Jak to w Polsce (2)
Bardzo drogo!
Tydzien temu, Cannes Francja: 1 kg muli w gorgonzoli kosztowaly mnie 14 EUR - w centrum miasta, przy bulwarze.
No, ale Polska to bogaty kraj i ma bogatych mieszkancow.- 15 5
-
2017-08-10 10:34
a ja jadłem mule w Hamburgu za 12 EURO i była miska dla 3 osób.... (1)
- 6 1
-
2017-08-10 11:34
I bardzo dobrze
bo idac tym tokiem, w PL powinny kosztowac 6 EUR.
ps. ciekawe, co za frajerstwo mnie minusuje, hehe- 1 5
-
2017-08-10 09:33
W klubie Atelier w Sopocie przy plazy są najlepsze. (2)
Sam prezydent Sopotu tam chodzi.
Ty też powinieneś !- 2 7
-
2017-08-10 10:28
no to jak on tam chodzi, (1)
to myślę, że już nikt nie pójdzie
- 4 1
-
2017-08-10 14:10
Kudłąty co tam wpierniczasz!?
- 1 2
-
2017-08-10 09:45
właściwie zjadam wszystko, ale owocom morza mówię stanowcze nie
- 4 5
-
2017-08-10 10:14
od kiedy to polska zupa jest bardziej gęsta od sosu? (2)
- 2 0
-
2017-08-10 10:39
(1)
zanim do proszku dolejesz wody
- 6 0
-
2017-08-10 12:47
to racja :))
- 1 0
-
2017-08-10 10:18
Mule są zdecydowanie przereklamowane
Zajmują wiele miejsca na talerzu, ale najeść się tym nie najesz. Walory smakowe, też przereklamowane. Może takie świeże prosto z morze, na białym winku z niewielkimi dodatkami, jako przekaska, ale na pewno nie jako danie w restauracji
- 15 3
-
2017-08-10 10:27
Ja już od wielu lat jestem WolnoMularzem
żadna nowość
- 5 1
-
2017-08-10 10:28
Meridian Molo (6)
Ja bardzo polecam mule w sopockim Meridianie na koncu molo- sa przepyszne w gęstym sosie śmietanowym. Próbowałam wielu i te dla mnie cały czas sa numerem jeden!
- 2 12
-
2017-08-10 10:30
już? zareklamowana własna knajpa? (1)
to wiedz, że każdy się skapnął i nikt tam na mule, ani nic innego nie wpadnie :)
- 5 4
-
2017-08-10 14:35
Chciałabym aby to była moja knajpa...
- 2 1
-
2017-08-10 10:35
za ile? (1)
- 1 1
-
2017-08-10 10:56
za 2 gile
a jeżeli już pytasz, to "po ile" - po 8 sztuk na wiadro
- 1 2
-
2017-08-10 11:36
Musze sprawdzic! (1)
Dla mnie maja tam najlepsza na swiecie zupe rybna.
A wiem, co mowie, majac na mysli "swiat" - w przeciwienstwie do januszostwa stawiajacego minusy :)- 1 4
-
2017-08-10 11:42
...powiedział właściciel knajpy, do której nikt nie chodzi
- 3 2
-
2017-08-10 10:31
(1)
Ale sie redaktor popisał ...to jest mit ze zamknięte mule są zepsute ... A wsioki na schabowegoi pierogi idźcie
- 1 8
-
2017-08-10 10:33
mule jem w Hiszpanii
a właśnie wsioki jedzą mule w Polsce :)
- 3 1
-
2017-08-10 10:39
Słuchajcie pseudorestauratorzy polscy! Jadłem mule w Hamburgu ostatnio za 12 Euro i była to porcja dla 3 osób! (1)
Ponadto w Londynie byłem na bufecie greckim i było tam 30 dan do próbowania za 10funtów i jesz ile chcesz! Nie wspomne juz o innych bufetach m.in indyjskim lub chińskim również za 10 funtów...Niedługo bedziecie musieli zmięknąc,bo inaczej zostaniecie bankruptami....
- 9 4
-
2017-08-10 11:18
Adam, zjedz snikersa
i dawaj za kierownicę, bo na rozładunek się spóźnisz
- 13 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.