• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: sałatkę

Łukasz Stafiej
3 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Klasyczny, dobrze przygotowany Cezar w Mariaszku. Klasyczny, dobrze przygotowany Cezar w Mariaszku.

Sałatki czy też - jak coraz częściej chcą tego restauratorzy - sałaty znajdziemy w karcie każdego lokalu. Nie ma chyba innego, równie prostego dania, które byłoby lepszym sprawdzianem z kreatywności dla szefa kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Gdzie w Trójmieście" smakuję sałatki klasyczne i nietypowe. Poprzednio testowałem risotto, za dwa tygodnie przyjrzę się meksykańskiemu specjałowi - quesadilli.



Gdyby zrobić statystyki dotyczące najczęściej zamawianych sałatek w restauracjach, prawdopodobnie pierwsze miejsce zająłby Cezar. Jadł ją, w tej czy innej postaci, niemal każdy z nas. Często pewnie nawet nie wiedząc, że danie to nazwane zostało imieniem jego włoskiego autora, który na pomysł wpadł - jak to często w kuchni bywa - przez przypadek. Dzięki temu od prawie stu lat w lokalach na całym świecie zamówić można różne wariacje na temat połączenia sałaty z kurczakiem i parmezanem. W orłowskim Mariaszku do tematu podchodzi się dość klasycznie. Brakuje co prawda jajka, ale pierś z kurczaka zgrillowana jest bezbłędnie, parmezanu nie brakuje, grzanki chrupią, sałaty są świeże, a koktajlowe pomidorki i majonezowy sos odświeżają całość. Za 27 zł dostajemy prosty i lekki, ale sycący posiłek zjedzony w przyjemnym, zacisznym lokalu z profesjonalną obsługą. Powodów do narzekań po wizycie na Cezarze w Mariaszku nie mogę mieć żadnych.

Jesienna, sycąca sałatka z warzywami i owocami w Śwince w trawce pod jabłonką. Jesienna, sycąca sałatka z warzywami i owocami w Śwince w trawce pod jabłonką.
Daleki od klasyki pomysł na kompozycję sałatkową znajduję w karcie sopockiej restauracji Świnka w trawce pod jabłonką. Lokal specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej i nie inaczej jest z ich jesienną sałatką. To ogromny talerz z mieszanką różnych sałat skropionych ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Główną rolę odgrywają tutaj jednak pieczone warzywa i owoce. Jest marchew, seler, gruszka i aromatyczna marynowana dynia. Razem z gruszką to właśnie ona tworzy korzenne nuty tej słodko-wytrawnej kompozycji. Do tego chrupiąca posypka z prażonego słonecznika i kilka kromek upieczonej na miejscu brioszki. Bardzo ciekawy pomysł nie tylko dla wegan i wegetarian. Cena 23 zł jak na sopockie standardy (i tak dużą i sycącą porcję) jest atrakcyjna.

Sałatka z melonem w A la francaise tak naprawdę towarzyszy pysznym grzankom z camembertem i suszoną piersią z kaczki. Sałatka z melonem w A la francaise tak naprawdę towarzyszy pysznym grzankom z camembertem i suszoną piersią z kaczki.
W A la francaise zamawiam na wskroś francuską pozycję z suszoną piersią z kaczki. Okazuje się jednak, że mięso nie znajduje się w sałatce, a jest położone na grzankach z zapiekanym serem camembert. Pysznych grzankach. I to one tak naprawdę stanowią bazę tego dania. Sałata z winogronami i migdałami przełamuje wytrawny smak pieczywa słodkością. Ale chyba najlepszy w tej kompozycji jest melon skropiony sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Francuskie smaki w domowym wydaniu - suszona pierś z kaczki (podobnie jak foie gras w innych daniach) to specjał, który szef lokalu przygotowuje według własnego przepisu. Wpływa to niestety na cenę, ale 30 zł za tej jakości produkty warto zapłacić. Szkoda, że grzanki w zestawie są tylko trzy. Po ich przegryzieniu chcę więcej. Warto przejść się do tej małej restauracyjki na uboczu gdańskich śródmiejskich szlaków nie tylko dla potraw, ale również niezobowiązującej, przyjemnej atmosfery rodzinnego bistro.

Pyszna feta panierowana na ciepło w orzechach w Czarnej Owcy. Pyszna feta panierowana na ciepło w orzechach w Czarnej Owcy.
Najsmaczniejszą sałatkę jem w Czarnej Owcy w centrum Gdańska. Lokal działa od niedawna, ale prowadzą go te same osoby, które wyrobiły renomę wrzeszczańskiej Luli. W nowym miejscu karmią równie dobrze, choć przygotować się trzeba na wyższe ceny. Z menu sałatkowego wybieram tę z owczym serem. To tak naprawdę wariacja na temat greckiej. Z każdą inną wygrywa jednak serem. Co najważniejsze, jest to prawdziwa feta o świetnym, intensywnym smaku i aromacie. A do tego panierowana na ciepło w pokruszonych orzechach włoskich. Petarda. Jej kawałki spoczywają na mieszance sałat z oliwkami, czerwoną cebulą i pomidorkami polanymi lekko słodkim winegretem. Trafiona w dziesiątkę, dobrze zrównoważona smakowo kompozycja. Choć 34 zł to niemało jak na sałatkę.

A wy gdzie jedliście najlepszą sałatkę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (86) 1 zablokowana

  • Soul Fresh

    Na sałatkę polecam: restaurację Soul Fresh! (ul. Świętojańska) w Gdyni

    • 0 0

  • sałatka

    Swietna salatkę ostatnio jadłam w grill way bar w Gdyni. Połączenie grillowanej wołowiny ze swiezymi warzywami i płatkami migdałow to mistrzostwo swiata!

    • 0 0

  • Genralnie wariacje na bazie składników z Lidla czy Biedronki (7)

    • 92 4

    • (6)

      Natimiast w domu masz najlepsze skladniki zbierane osobiscie na polach i w sadach?

      • 14 14

      • Nie (5)

        Ale wiem co kupuję i za ile. I nie płacę za nie jak za przysłowiowe zboże.

        • 16 1

        • W restauracji nie płacisz wyłącznie za składniki Panie Lidlu (4)

          • 2 12

          • ty, panie "Nie Lidlu" (1)

            aleś ty "mondry", no, no... A słomkę ci w restauracji podają czy sam z butów wyciągasz?

            Przecież to jasne, ale to nadal nie usprawiedliwia 3 czy 4-krotnej różnicy w końcowej cenie.

            • 8 1

            • Pan Lidl wyraził swoją opinię o cenach. Ale na szczęście mamy wolny rynek. Najlepiej żeby personel restauracji robił w nich za darmo, byle Pan Lidl miał tanio. Stołuj się pan w przyzakładowym barze.

              • 0 0

          • Tam jest dodatek za kleksa postawionego z sosu na talerzu przez kuchcika. (1)

            • 17 0

            • Ewentualnie polane zygzakiem i trzy, żeby nie cztery listki zielonej pietruszki

              • 12 0

  • Nie polecam sałatek w lokalach. (4)

    Zazwyczaj niemyty mix sałat, kawałek mocno przyprawionej i zgrillowanej piersi bo już śmierdziała, sos z czegoś pod ręką i grzanka z bułki która powinna być już dawno na Szadółkach.

    Koszt wszystkiego około 3 zł, a ludzie płacą 20 zł i zachwycają się że zdrowe, świeże i smaczne hahaha.

    • 74 12

    • Przez te 20 lat musiał Pan pracować w strasznych lokalach skoro ma Pan takie doświadczenie ;(

      • 2 0

    • koszt 3 zł? powiedz proszę, gdzie kupujesz tak tanie składniki ;)
      Sałatka z pomidorem, awokado, oliwkami, cebulą i kurczakiem plus grzanki. Pojedyncze składniki wychodzą 'ciut' drożej niż 3 zł.

      • 1 0

    • Napisz ,gdzie "gotujesz" te rarytasy. (1)

      Kucharzem to ty nigdy nie byłeś i już chyba nim nie zostaniesz. Na Szadółkach to ty powinieneś pracować, a nie w kuchni.

      • 6 20

      • szkoda ze nie wiesz jak jest w rzeczywistości

        zgadzam się z kucharzem.znasz kuchnie z programów tv a ta nie ma nic wspólnego z normalną gastronomią.
        z drugiej strony tak ma być.gdyby wszyscy znali prawde i szczegóły kto by chodzil do resrauracji?

        • 7 0

  • sałatka

    ...proponuje "Billego" w Madisonie...też dobre sałatki ale trochę drogo..

    • 0 0

  • (1)

    A gdzie, ze "subiektywnie" i "na wlasny koszt", jak kalka z Beaty Testsmaku, to na powaznie..

    • 18 2

    • Beatka na szczęście już w niebyt odeszła

      i tak nic nie wnosiła do tematu kulinaria,tylko komentarze pod "recenzjami" były śmieszne i fajnie się je czytało,tyle jadu i zawiści,do tego pewnie udzielali się tam też ci,którzy nie powinni;);)

      • 0 0

  • Piqniq Gdynia Swiętojanska 105

    Najlepsze Sałatki są w Piqniq Naleśnikarni - do wyboru różne sosu polecam malinowego vinegrette pyssssszzzzzne! Ceny Ok 20-25 zł wiec cena tez przystępna

    • 0 2

  • Marmolada Chleb i Kawa

    Tam się stołuje, najlepsze jedzenie.
    Zawsze czysto, tanio, dużo

    • 0 2

  • Cezar z piaskiem (1)

    W pizza hut ( riviera) Cezar z piaskiem. Przy reklamacji manager i Kelner odpowiadaja, że "przecież to z paczki, skąd mogli wiedzieć"... Natomiast na temat słabej kawy kelnerka odpowiada" bo ekspres jest zepsuty, ale jak macie państwo uwagi - przekaże ekspresowi... ". Masakra, nigdy tam nie wrócę!

    • 5 0

    • nie wiedziałam, że ktoś jeszcze chodzi do pizza hut. a wiesz, że wszystkie spody do pizzy mają mrożone? :)

      • 1 0

  • Aleja 40 (1)

    Jestem wierna fanka salatki z kozim serem z alei 40. W wielu knajpach probowalam pomyslow na salatke z tym skladnikiem, ale tylko tu zachwycila mnie na tyle, ze ciezko mi wybrac cos innego z karty, gdy tam jem. Kozi ser jest upieczony na grzance i przykryty konfitura z czerwonej cebuli. W miksie salat ukrywaja sie kawalki marynowanej w occie gruszki, pieczonych burakow, karmelizowanych orzechow wloskich. Do tego pyszny dressing.
    Pewnie jakbym sie uparla to w domu tez bym zrobila cos podobnego, ale stracilabym na przygotowanie z 1,5h. To juz wole wydac 28 zl i w milym lokalu z mama lub kolezankami zjesc nie babrzac sie w garach.

    • 1 4

    • Niezła reklama;-)

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane