• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: szakszukę

Łukasz Stafiej
1 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Klasyczna szakszuka w bistro Jak się masz?. Klasyczna szakszuka w bistro Jak się masz?.

Pochodzi z Tunezji, ale popularna jest na całym Bliskim Wschodzie, a szczególnie w Izraelu, gdzie uważana jest za podstawowy posiłek tamtejszej armii. Mowa o szakszuce, której różne wcielenia przetestowałem w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio pisałem o schabowym, a za dwa tygodnie zajmę się makaronem z łososiem.



"Jajka w bałaganie" - tak to danie przedstawia w swojej karcie oliwskie bistro Jak się masz?. Lepszego określenia nie ma. Szakszuka to nic innego jak jajko zapieczone w warzywnym sosie. Skomponować można go z dowolnego rodzaju warzyw, ale bazą zawsze muszą być pomidory. W oliwskiej śniadaniowni postawiono na klasykę - dwa jaja zapieczone są w sosie przyprawionym wyłącznie cebulą, czosnkiem i kuminem oraz chilli i pietruszką. To dobra propozycja na pierwszy raz z szakszuką - warto wpierw spróbować podstaw, zanim zaczniemy eksperymentować. Jajka nie mogą być ścięte, żółtko powinno się rozlewać - ten jajeczno-pomidorowy bałagan trzeba w końcu z czegoś zrobić. Tutaj się to kucharzowi udało. Smak również. Cena zachęcająca - 18 zł.

Najlepsza szakszuka (z kozim serem) w Bagażowni. Najlepsza szakszuka (z kozim serem) w Bagażowni.
W Bagażowni w Sopocie zjecie najlepszą szakszukę w mieście. I dziwić to nie powinno, bo to lokal z kuchnią żydowską prowadzony przez restauratora, który zajmuje się tym od lat. Danie to zajmuje tutaj całą stronę menu i podawane jest w kilku wariacjach: klasycznej, z fetą, kurczakiem, łososiem, szynką prosciutto czy kozim serem. Ja wybieram tę ostatnią. To strzał w dziesiątkę, bo przypieczony ser nadaje całości wyjątkowy aromat. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na sos - przygotowany z pokrojonych pomidorów, a nie pulpy, i delikatnie doprawiony. Pewnie będą tacy, dla których jedno jajko to za mało, tym bardziej za cenę 33 zł, ale warto spróbować, bo to szakszuka przygotowana przez znawcę tematu.

Kombinacja na temat szakszuki w Chwili Moment. Kombinacja na temat szakszuki w Chwili Moment.
Szakszuka w gdyńskiej Chwili Moment to trochę pójście na łatwiznę. Na podgrzanym wielowarzywnym sosie podane są dwa sadzone jajka przykryte odrobiną śmietany. Puryści kulinarni się przyczepią, ale jest to naprawdę smaczna kombinacja. Kwaśna śmietana orzeźwia i przełamuje smak, a skład sosu jest naprawdę imponujący. Obok pomidorów i cebuli są tutaj cukinia, koper włoski i seler naciowy. Bardzo sycące danie, ale nie chce się przestawać jeść. Tym bardziej, że w gdyńskim bistro podają świetne, wypiekane na miejscu pieczywo. Cena: 19 zł.

Szakszuka w Aioli z dużą ilością dodatków. Szakszuka w Aioli z dużą ilością dodatków.
Szakszukę znajdziemy też w śniadaniowej karcie wrzeszczańskiego bistro Aioli. Tamtejsza wersja to również bogata w przeróżne składniki kompozycja. Na patelence w pomidorowym sosie pływa cieciorka, dynia i czerwona cebula. A do tego odrobina słonej fety i słodkawo-cierpki granat. Bardzo trafione smaki i naprawdę nie byłoby na co narzekać - tym bardziej, że tutejsza bagietka jest pyszna - gdyby nie fakt, że jaja zapieczone są na twardo. A przecież możliwość rozbełtania płynnego żółtka z sosem pomidorowym to połowa przyjemności w jedzeniu szakszuki. Oszczędni nie będą jednak marudzić - w tygodniu śniadanie w Aioli kosztuje złotówkę (warunek: musimy zamówić kawę, a najtańsza jest w cenie 7 zł). Cena z karty to 14,90 zł.

Miejsca

Opinie (100) 3 zablokowane

  • Szakszuka oryginalnie robiona była na bazie słodkiej papryki a nie pomidorów (1)

    polecam następnym razem lekturę źródeł przed pisaniem artykułu...

    • 23 0

    • to ja tu jezdem redaktorem i nikt mnie nię będzie krytykować!!!

      ja znam wszystkie prawdy i jestem czołowym reporterem kulinarnym miasta!! a nawet trujmiasta!! od koncepcji to jestem tutaj ja!!!!

      • 3 0

  • Wbijta se w jutuba 'szakszuka kuchnia lidla' i zrobta sami

    • 5 0

  • fajna potrawa ale droga. jeszcze za 1 PLN w Aioli to ok. (2)

    Gdzie dokladnie jest to Aioli , ktos wie ?

    • 7 3

    • We Wrzeszczu przy Manhattanie, dawny Mc Donald

      • 1 2

    • w Ostrołęce

      • 0 2

  • Harrissa

    Bez harissa to nie kazekszuja

    • 1 0

  • (9)

    "Cena zachęcająca - 18 zł".

    Za dwa jajka w sosie rzeczywiście zachęcająca :D

    • 44 15

    • przeciez tam nie sa tylko 2 jajka (2)

      Nikt tu nie oferuje jajecznicy, tylko jajka z dodatkami np. ciecierzyca, swieza pitruszka, smietana, sos pomidorowy, ser kozi idt. Takie rzeczy kosztuja. Oczywiscie mozna zrobic samemu w domu - nikt przeciez nie broni.

      • 6 3

      • Daj spokój, nie wytłumaczysz (1)

        Ci frustraci najchętniej by jedli frykasy w luksusowych wnętrzach, ale za darmo. Bo jajko to 50 gr a "oni chcom za 2 jajka 18 zł"
        Taki paździerz przez was przemawia, że wstydu mało za was.

        • 6 3

        • Komuna w narodzie ciągle silna.

          • 2 3

    • Normalna (1)

      Danie kosztuje 5zl,plus 13 zł za przygotowanie, podanie dania,pozmywanie po Tobie, udostępnienie miejsca,to chyba nie jest dużo.

      • 19 9

      • Dlatego jedzenie na mieście nie ma zwyczajnie sensu ;-) i jeszcze przy okazji można żółtaczki typu A dostać.

        Ostatnia cena w miarę adekwatna (ta w wersji z kawą za 8 PLN), a to że jajka są ścięte wcale nie jest dziwne, bo jak ktoś dostanie salmonellozy, to potem będzie się sądzić i puści knajpiarza z torbami.

        • 6 10

    • Polaki cebulaki (3)

      Tam dalej jest propozycja za 1zł ale tego już nie zauważyłeś cieciu

      • 5 10

      • Dziadziuś był w NKWD?

        • 5 3

      • Wygumiaj do Brukseli albo Moskwy mentalny ełnóhu, jak ci się Polska nie podoba!

        • 4 3

      • "Polaki cebulaki", "cieciu".
        No cóż... Mistrzem ciętej riposty to ty nie jesteś....

        • 10 2

  • ja jem tylko uszijmikatane, a czasami niemamnici :-)

    • 2 0

  • Zawsze to samo pod każdym kulinarnym artykułem. (14)

    Olaboga ale ceny....
    Za warzywka i jajko 20zł? Pff
    Pewnie wszystko z biedry...

    Sami Janusze biznesu. Jasne, że produkty na jedną porcję kosztują 2zł.
    To jest biznes. Proponuję samemu na każdą potrawę robić zakupy w sklepie a potem poświęcić czas na przygotowanie. Dziwnym trafem nie wyjdzie 2zł/os.

    • 63 18

    • (5)

      Na pewno nie wyjdzie 19, 18 czy 33 złote.

      • 11 5

      • cebulaki! (4)

        No przecież płaci się tylko za produkty, za darmo są dostawcy, magazyn, kucharze, kelnerki, lokal, prąd, reklama, wyposażenie kuchni i sali... Poza tym gastronomia jest pro bono i nikt nie chce na niej nic zarobić :D

        • 17 7

        • (3)

          "cebulaki" - spadaj z tymi sucharami, wymyśl coś oryginalniejszego.

          • 5 11

          • (2)

            Gamoń pasowałby do ciebie idealnie.

            • 7 4

            • (1)

              Do ciebie pasuje lepiej.

              • 2 3

              • Dzieci!

                Bo znowu was posadzę do kąta!

                • 4 1

    • (7)

      "Zawsze to samo pod każdym kulinarnym artykułem. Olaboga ale ceny...."

      A mnie to nie dziwi w kraju z 2 tys. brutto jako przeciętną pensją.

      • 15 9

      • (4)

        Minimalna, a przeciętna to jednak różnica. Nawet mediana wyjdzie Ci więcej niż 2 tys. brutto.

        • 6 4

        • (3)

          Obudź się przygłupie. Jedno nie wyklucza drugiego, tym sposobem minimalna jest najczęściej płaconą pensją (czyt. przeciętną).

          • 3 8

          • Szakszuka w głowie (1)

            Nazywać innych przygłupami, a jednocześnie pisać, że płaca minimalna może być płacą przeciętną (to możliwe, owszem, ale wyłącznie wtedy, gdy nikt nie zarabia więcej). I utożsamiać przeciętną z najczęściej płaconą... Brawo.

            Poziom refleksji przeciętny, czyli minimalny.

            • 7 0

            • Myślę, że dla przedmówcy pojęcie mediany może być niezrozumiałe :)

              • 3 1

          • Bzdury

            Bardzo bzdury. Właśnie prawie nikt już nie płacić minimalnej.

            • 1 1

      • (1)

        2 000 brutto to obecnie minimalna pensja. Nie pisz bzdur, w byle markecie zarabia się więcej.

        • 4 6

        • Zgadza się, minimalna. I jednocześnie najchętniej płacona przez Januszy biznesu.

          • 5 3

  • Czyli znowu taka kuchnia biedy,

    za którą chcą horrendalnych cen.

    • 7 3

  • Janusze wolą (3)

    PARÓWKI z biedry + sztuczne bułki = hot Brajan

    • 4 14

    • Jak dobrze poszukasz, to i parówki z Biedry

      znajdziesz w tym daniu.

      • 5 0

    • W biedronce są tylko parówki i inne sztuczne g...... twoim zdaniem? Dobrze, że tak myślisz ty i inne snoby.

      Przynajmniej normalni ludzie mogą zrobić tanio zakupy dobrych nieprzetworzonych produktów. Zresztą ci wasi restauratorzy też tam kupują hurtowo różne rzeczy ;-)

      • 9 1

    • Nie kpij z biednych ludzi, bo los się może odwrócić i będziesz szczęśliwy jak kupisz tam pasztetową drobiową i bułkę, cwaniaczku.

      • 11 0

  • a udzie to zjeść ? ja to bym musial chociaz deczko chrzanu pod te żarło se posmarowac (2)

    Wtedy by miało jakiś smak

    • 9 16

    • chrzanem to sobie możesz d*p... nasmarować (1)

      chrzan do pomidorów i jajka... wieśniak

      • 3 6

      • wszystkie potrawy pochodza ze wsi

        Np pizza, ciasto + co tam zostalo w kuchni

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane