Wiadomości

Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Tradycyjny schabowy w Motlavie.
Tradycyjny schabowy w Motlavie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • Ja robię całkiem niezłe ;) (1)

    .

    • 48 2

    • Tak ci sie wydaje

      • 1 1

  • OK 30 zł schabowy 100 gram gdzie cena mięsa to 15 zł za kilogram??? (20)

    • 74 32

    • Gramów! Grać to sobie możesz na gitarze.

      • 63 9

    • (3)

      Nie wiem gdzie schab masz za 15 zł?? pewnie z supermarketu jakieś maszynę w chemii.
      Normalnie schab za kg ok 18-20 PLN kosztuje.

      • 7 18

      • A ty marzysz

        o tym, że do knajpy kupują ten droższy?

        • 52 0

      • normalnie tak, dla knajpy w hurcie dużo mniej

        • 14 1

      • szefa jednej z gdańskich restauracji

        bardzo często widuję rano w carefour'ze bądź lidl'u, w zależności gdzie lepsze promocje. Do nich dobiera kartę dań :D

        • 22 1

    • (9)

      żaden z powyższych nie waży 100 gramów a znacznie więcej.

      • 5 7

      • 110 lub 120g

        g jak stolec

        • 7 3

      • niech waży i 600g (6)

        za 27 zł zrobisz schabowych, kapusty i ziemniaków dla 4-osobowej rodziny i jeszcze ci reszta zostanie na colę

        • 22 10

        • Scenariusz marzeń (4)

          Januszu, pamiętaj jeszcze o kosztach pracy, opłatach za prąd, gaz, wodę, podatkach i ubezpieczeniach społecznych. Poza tym, przyjemnie jest zjeść coś na mieście w miłym towarzystwie. Może to być schabowy.

          • 26 9

          • Krzycz Trybson! (3)

            No i liczac koszty samodzielnego wyprodukowania schabowego w domu nalezaloby doliczyc tez swoj czas, medniana zarobkow w 2016 to okolo 2300zl netto, czyli okolo 14zl/h. Przygotowanie obiadu zakladajac ze nie trzeba isc po nic do sklepu (bo do bistro tez trzeba dojechac) + zywanie to i tak wyjdzie godzina lekko. Zdecydowanie bardziej rozwojowe jest ta godzine poswiecic na czytanie ksiazki albo czasopisma czekajac na jedzenie w lokalu, niz bicie kotletow.

            • 9 10

            • Te twoje odpowiedzi trollu (1)

              Są juz znane na Trójmieście. Większego kretyna tu chyba nie ma

              • 7 4

              • Krzycz Trybson!

                I jak zwykle zero argumentacji, tylko inwektywy. Takie to społeczeństwo mamy przykre. Widać boli to, że zazwyczaj sam używam rzeczowych argumentów i mam rację. :) Już nie wspomnę, że chyba kolego nie wiesz co to jest "trollowanie" i na czym polega.

                • 3 5

            • kiedy ostatnio przeczytałeś książkę?

              • 2 0

        • Pierdyknij jeszcze 5 kilo kaszy to starczy na tydzień!

          Sos z paczki i będzie zarąbiście. Dieta cód - a inni na mieście to wieśniaki bo wydaje pienionse!

          • 11 8

      • chyba z panierka grubą na centymetr i tłuszczem

        • 2 0

    • (2)

      To zjedz surowego. Dolicz sobie pracownikow, koszta energii, dodatkow jak tluszcz do smazenia, przyprawy czy nawet umycie naczyn itd. Reszte sobie dopowiedz.

      • 18 9

      • czyli taniej się nie da (1)

        A w przypadku tych za 15-19 zł to właściciele z dobroci serca dopłacają do różnicy w cenie?

        • 11 2

        • Moze dostajesz zwykle badziewie, ktore ma wiecej wody niz miesa? Jakosc kosztuje. Chcesz tanio to idz do baru mlecznego badz gotuj w domu. Nikt Cie nie zmusza.

          • 4 3

    • Za cenę całej świni, rewelacja.

      • 3 3

    • Następnym razem jak będziesz miał ochotę na schabowego

      to kup w Biedronce (nie przepłacaj!) kawał schabu, stań pod sklepem i wsuń surowy z papieru. Będziesz miał uspokajającą świadomość, że nie przepłaciłeś.

      • 21 9

  • W domu.

    • 41 0

  • Majlepszy (2)

    Najlepszy schab z kością jadłem w Gdyni w knajpie "dwa w jednym", mega:)

    • 3 19

    • Barbik przy Castorami (1)

      Mega jedzenie. Forszmak nieziemsko pyszny. filett panierowany z kurczaka - przepyszny Jak bym mieszkał tam w okolicy to byłbym tam niemal codziennie i nie, nie zapłacili mi żeby tak pisać. Stwierdzam fakty !

      • 2 0

      • Z posypką glutaminianu sodu wszystko gawiedzi smakuje

        • 1 4

  • w ikeji kiedys bula promocja schabowy z frytkami za 5 zybli (4)

    Teraz to drozyzna jest

    • 45 2

    • i pomidorowa do tego jeszcze (3)

      • 5 0

      • Za zyla (2)

        Mozna?
        Mozna!

        • 6 0

        • ale w knajpie dostaniesz taką samą zupę za 12 złotych :-) (1)

          aha, i jeszcze kawa/herbata za 8,50 zł, gdzie w Ikea masz za friko

          • 6 2

          • bieda i dziadostwo

            jak by za darmo było to byscie tam zamieszkali

            • 0 2

  • (1)

    Ja chodzę z pracy na schab, żurek i mega pierogi do budynku Mostostalu na Marynarki Polskiej.

    • 16 7

    • Bistro 96

      Prawda, zaje....E pierogi z kaszą i placek po cygańsku.

      • 7 3

  • do Kmara leppiej iść.. i cena dobra i kotlet jak trza (1)

    • 32 13

    • lepppszy kottlet

      • 1 0

  • Schabowy i frytki to pożywienie dla pisowców. (4)

    Prawdziwy kosmopolita je sushi, pizzę lub dania wegańskie.

    • 31 65

    • koniecznie bez glutenu! (2)

      • 15 1

      • I bez tlenku wodoru (w nadmiarze moze zabić) (1)

        • 8 1

        • :D

          lepiej brzmi i wiekszy strach wzbudza dawniej uzywana nazwa : monotlenek diwodoru :D

          • 1 0

    • ha

      Boryna by pękł ze smiechu

      • 6 0

  • W Lubrowej w Gdańsku smacznego schaba można zjeść, choć nie jest tani.

    • 6 5

  • Gdzie w Trójmieście zjeść dobre flaczki? (1)

    Schabowy za 32 pln

    • 7 6

    • Podpisuje sie pod pytaniem. Tez bym skosztowal ;)

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2