Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Tradycyjny schabowy w Motlavie.
Tradycyjny schabowy w Motlavie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • Ja robię całkiem niezłe ;) (1)

    .

    • 48 2

    • Tak ci sie wydaje

      • 1 1

  • OK 30 zł schabowy 100 gram gdzie cena mięsa to 15 zł za kilogram??? (20)

    • 74 32

    • Gramów! Grać to sobie możesz na gitarze.

      • 63 9

    • (3)

      Nie wiem gdzie schab masz za 15 zł?? pewnie z supermarketu jakieś maszynę w chemii.
      Normalnie schab za kg ok 18-20 PLN kosztuje.

      • 7 18

      • A ty marzysz

        o tym, że do knajpy kupują ten droższy?

        • 52 0

      • normalnie tak, dla knajpy w hurcie dużo mniej

        • 14 1

      • szefa jednej z gdańskich restauracji

        bardzo często widuję rano w carefour'ze bądź lidl'u, w zależności gdzie lepsze promocje. Do nich dobiera kartę dań :D

        • 22 1

    • (9)

      żaden z powyższych nie waży 100 gramów a znacznie więcej.

      • 5 7

      • 110 lub 120g

        g jak stolec

        • 7 3

      • niech waży i 600g (6)

        za 27 zł zrobisz schabowych, kapusty i ziemniaków dla 4-osobowej rodziny i jeszcze ci reszta zostanie na colę

        • 22 10

        • Scenariusz marzeń (4)

          Januszu, pamiętaj jeszcze o kosztach pracy, opłatach za prąd, gaz, wodę, podatkach i ubezpieczeniach społecznych. Poza tym, przyjemnie jest zjeść coś na mieście w miłym towarzystwie. Może to być schabowy.

          • 26 9

          • Krzycz Trybson! (3)

            No i liczac koszty samodzielnego wyprodukowania schabowego w domu nalezaloby doliczyc tez swoj czas, medniana zarobkow w 2016 to okolo 2300zl netto, czyli okolo 14zl/h. Przygotowanie obiadu zakladajac ze nie trzeba isc po nic do sklepu (bo do bistro tez trzeba dojechac) + zywanie to i tak wyjdzie godzina lekko. Zdecydowanie bardziej rozwojowe jest ta godzine poswiecic na czytanie ksiazki albo czasopisma czekajac na jedzenie w lokalu, niz bicie kotletow.

            • 9 10

            • Te twoje odpowiedzi trollu (1)

              Są juz znane na Trójmieście. Większego kretyna tu chyba nie ma

              • 7 4

              • Krzycz Trybson!

                I jak zwykle zero argumentacji, tylko inwektywy. Takie to społeczeństwo mamy przykre. Widać boli to, że zazwyczaj sam używam rzeczowych argumentów i mam rację. :) Już nie wspomnę, że chyba kolego nie wiesz co to jest "trollowanie" i na czym polega.

                • 3 5

            • kiedy ostatnio przeczytałeś książkę?

              • 2 0

        • Pierdyknij jeszcze 5 kilo kaszy to starczy na tydzień!

          Sos z paczki i będzie zarąbiście. Dieta cód - a inni na mieście to wieśniaki bo wydaje pienionse!

          • 11 8

      • chyba z panierka grubą na centymetr i tłuszczem

        • 2 0

    • (2)

      To zjedz surowego. Dolicz sobie pracownikow, koszta energii, dodatkow jak tluszcz do smazenia, przyprawy czy nawet umycie naczyn itd. Reszte sobie dopowiedz.

      • 18 9

      • czyli taniej się nie da (1)

        A w przypadku tych za 15-19 zł to właściciele z dobroci serca dopłacają do różnicy w cenie?

        • 11 2

        • Moze dostajesz zwykle badziewie, ktore ma wiecej wody niz miesa? Jakosc kosztuje. Chcesz tanio to idz do baru mlecznego badz gotuj w domu. Nikt Cie nie zmusza.

          • 4 3

    • Za cenę całej świni, rewelacja.

      • 3 3

    • Następnym razem jak będziesz miał ochotę na schabowego

      to kup w Biedronce (nie przepłacaj!) kawał schabu, stań pod sklepem i wsuń surowy z papieru. Będziesz miał uspokajającą świadomość, że nie przepłaciłeś.

      • 21 9

  • W domu.

    • 41 0

  • Majlepszy (2)

    Najlepszy schab z kością jadłem w Gdyni w knajpie "dwa w jednym", mega:)

    • 3 19

    • Barbik przy Castorami (1)

      Mega jedzenie. Forszmak nieziemsko pyszny. filett panierowany z kurczaka - przepyszny Jak bym mieszkał tam w okolicy to byłbym tam niemal codziennie i nie, nie zapłacili mi żeby tak pisać. Stwierdzam fakty !

      • 2 0

      • Z posypką glutaminianu sodu wszystko gawiedzi smakuje

        • 1 4

  • w ikeji kiedys bula promocja schabowy z frytkami za 5 zybli (4)

    Teraz to drozyzna jest

    • 45 2

    • i pomidorowa do tego jeszcze (3)

      • 5 0

      • Za zyla (2)

        Mozna?
        Mozna!

        • 6 0

        • ale w knajpie dostaniesz taką samą zupę za 12 złotych :-) (1)

          aha, i jeszcze kawa/herbata za 8,50 zł, gdzie w Ikea masz za friko

          • 6 2

          • bieda i dziadostwo

            jak by za darmo było to byscie tam zamieszkali

            • 0 2

  • (1)

    Ja chodzę z pracy na schab, żurek i mega pierogi do budynku Mostostalu na Marynarki Polskiej.

    • 16 7

    • Bistro 96

      Prawda, zaje....E pierogi z kaszą i placek po cygańsku.

      • 7 3

  • do Kmara leppiej iść.. i cena dobra i kotlet jak trza (1)

    • 32 13

    • lepppszy kottlet

      • 1 0

  • Schabowy i frytki to pożywienie dla pisowców. (4)

    Prawdziwy kosmopolita je sushi, pizzę lub dania wegańskie.

    • 31 65

    • koniecznie bez glutenu! (2)

      • 15 1

      • I bez tlenku wodoru (w nadmiarze moze zabić) (1)

        • 8 1

        • :D

          lepiej brzmi i wiekszy strach wzbudza dawniej uzywana nazwa : monotlenek diwodoru :D

          • 1 0

    • ha

      Boryna by pękł ze smiechu

      • 6 0

  • W Lubrowej w Gdańsku smacznego schaba można zjeść, choć nie jest tani.

    • 6 5

  • Gdzie w Trójmieście zjeść dobre flaczki? (1)

    Schabowy za 32 pln

    • 7 6

    • Podpisuje sie pod pytaniem. Tez bym skosztowal ;)

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie