- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (19 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (40 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę
Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.
Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.
A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.
W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.
Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (314) ponad 10 zablokowanych
-
2017-06-29 06:11
U szwagra (21)
Dobre zapiekanki ma Szwagier na pętli w Oliwie
- 208 13
-
2017-08-11 07:57
U SZwagra to tylko podwójny arabski
Czasem potrafię pojechać specjalnie z moreny na podwójnego arabskiego.
- 1 0
-
2017-06-29 18:13
Najlepsze zapiekanki w Gdańsku u Szwagra
Bardzo dobre są też hotdogi. Szwagier to legenda, dużo znajomych to samo mówi. Lata lecą nikt zdania nie zmienił, nikt nigdy się nie zatruł.
- 4 2
-
2017-06-29 10:15
Szwagier (3)
Tu się zgadzam , jedziesz do gościa po 10 latach a wszytsko smakuje jak kiedyś.Perarda i tyle w temacie !
- 62 2
-
2017-06-29 11:23
Mąż sie kiedyś zatruł po ratytasie u szwagra (2)
Ja tego nawet nie próbowałam zjeść bo ohydne było. Nie polecam
- 6 39
-
2017-06-29 13:15
widocznie (1)
Nie było chemii A twój mąż nic poza chemią nie toleruje.
- 29 3
-
2017-06-29 17:59
racja, pleśń to nie chemia
- 1 5
-
2017-06-29 15:58
Potwierdzam - szwagier jest najelpszy!!!!
- 4 2
-
2017-06-29 15:22
The best of the best
Nie dobre-najlepsze! Buda która od wielu lat trzyma niezmiennie najwyższy poziom
- 2 2
-
2017-06-29 08:40
(3)
Facet receptury nie zmienil od 30 lat, Mistrzostwo świata. Jedząc tam masz pewność że na pewno dostaniesz świeże i pyszne jedzenie. polecam
- 77 6
-
2017-06-29 10:17
Składniki też ma 30-letnie? (2)
- 14 48
-
2017-06-29 10:56
Chyba tak, 30-letnie pajęczyny w kuchni też wiszą. (1)
- 11 21
-
2017-06-29 12:23
pajęczyny wpisane do rejestru zabytków Miasta Gdańska
- 25 1
-
2017-06-29 11:19
zapiekanka u szwagra słaba.
Ale doner mmmmm.... pyszny
- 1 14
-
2017-06-29 11:15
Szwagier i jego smuty
Dobre???? NAJLEPSZE!!
To jedyna tradycyjna zapiekanka w Trójmieście i żadna inna nie ma do niej podjazdu.
Przy dużym rynku (obecnie Zielony Rynek) były kiedyś jeszcze lepsze ale nie miał kto przejąć schedy po poprzednich właścicielach i budka upadła- 19 3
-
2017-06-29 10:54
No ba Szwgier zawsze od lat ten sam (1)
Tylko czasami może czegoś nie być ale to raczej naplus bo wiadomo że wszystko jest swieże
- 28 4
-
2017-06-29 11:15
Naplus
czy naplul?
- 4 11
-
2017-06-29 10:36
Najlepsze jedzenie i od X lat
- 32 3
-
2017-06-29 10:35
Szwagier Debeściak ;)
- 43 3
-
2017-06-29 10:22
szwagier
na temat fast jadłodajni "u szwagra" powinien powstać osobny artykuł, reportaż, esej (niepotrzebne skreślić)- niezmienny smak, niezmienny wystrój, niezmiennie świeżo i smacznie :)
polecam- 58 3
-
2017-06-29 10:21
sama prawda
Od lat jemy Szwagra chicken burger' y - pycha lepszych nigdzie nie jedliśmy
- 47 3
-
2017-06-29 08:52
kebab arabski, majstersztyk.
Polecam.
- 28 5
-
2017-08-10 13:11
Najlepsza na dworcu w oliwie każdy z Trójmiasta to wie a wy nie
Najlepsza od lat dworzec oliwa
- 1 1
-
2017-07-01 18:56
Tylko pruszczańsi smaczek (1)
może nie trójmiasto, ale blisko
- 0 1
-
2017-08-09 15:50
W Pruszczu dobrego jedzenia brak.
Oj nie. W Pruszczu dobrego street food nie ma ani Smaczek ani Smakosz ani odrażający Sułtan
- 0 0
-
2017-08-04 21:32
Najlepsze zapiekanki są w:
CZARNOBYLU!!! wyciągasz z starego reaktora i masz to samo co zapiekanka!!!
Bon Appétit- 0 1
-
2017-07-31 11:36
dla mnie duże znaczenie mają sosy
dlatego dziwie się, że właściciele poszczególnych food trucków tka rzadko korzystają z wysokiej jakości ketchupów, np. Międzychodu, a raczą nas niskiej jakości sosami pełnymi świństwa.
- 3 0
-
2017-07-27 23:19
Artykuł sponsorowany na 100 %
Bez czytania artykułu obstawiam :
Że są to najbardziej lansowane miejsca w 3 City
Że są to jedne z najdroższych zapiekanek
Że są to "autorskie" "fit" "niezwykłe" zapiekanki
Że są przeciętne a ludzie tam jedzą bo to modne.- 0 5
-
2017-07-22 15:50
Brakuje ti Kultowych Zapiekanek i Wielkiej Buły
No ale to auta, a nie miejsca stacjonarne
- 0 1
-
2017-06-29 14:55
Słynne olsztyńskie zapiekanki (4)
w Olsztynie przy dworcu były najlepsze ;p
- 4 8
-
2017-07-22 15:47
Byłem jadłem
ohydne, zresztą jak maja smakowac jak za pół metra płaci się 5 zł?
- 0 0
-
2017-06-29 21:29
to może... wróć do domku?
- 3 2
-
2017-06-29 15:58
Dla kogo slynne ? (1)
- 3 2
-
2017-06-29 16:33
Dla słoików z warmińsko mazurskiego
- 10 2
-
2017-06-29 11:10
Jedne z najlepszych zapiekanek jakie jadłem, były w Toruniu. (3)
Taka zwykla buda obok dworca kolejowego, ale zapieksy fantastyczne.
Bardzo dobre były też we Wrzeszczu, w budzie przy placu Komorowskiego - budy już nie ma.
Dość dobre i tanie są w budzie obok dworca kolejowego Wrzeszcz.
Kiedyś były bardzo dobre w XL burgerze, teraz to zwykłe paskudztwo i wcale przez to nie tanie.
Legendarnych zapiekanek z przyczep stojących na placu we Wrzeczczu też już nie ma, podobnie jak samego placu (jest Manhattan)....- 4 1
-
2017-07-13 16:56
Toruń
W Toruniu to najlepsze zapiekanki pod Arkadami :)
- 0 0
-
2017-06-29 12:26
Rydzyk Aproved!
- 2 0
-
2017-06-29 11:37
dobrze ze nie na Antarktydzie januszku :)
- 0 0
-
2017-06-29 08:10
(2)
Najlepsze były na Grabówku przy Fali
- 1 1
-
2017-07-13 08:42
one tam sa
zapiekanki i inne specjaly sa wciaz w tym miejscu
- 0 0
-
2017-06-29 11:10
I jeszcze te mega hambuxy
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.