• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • dragon pizza

    Dragon pizza zapieksy z kurczakiem! Sprawdzcie tam :)

    • 0 4

  • Tylko w biedronce

    • 0 2

  • Pizza Bar

    Jak dla mnie najlepsze zapiekanki są w Pizza Barze na Orunii Górnej. Serio polecam !

    • 3 1

  • te wszystkie zapiekanki to nic! (1)

    Najlepsze można dostać na lotnisku u słynnego Józefa Bąka!

    • 4 3

    • Czesty bywalec

      Widzę, że często z tym Bąkiem wyjeżdżasz. Widzę ze elektorat niedorajd Pisowskich sięga nawet tego Fora

      • 3 3

  • Najlepsze zapiekanki (1)

    były w barze Jaś na Wejhera, naprzemiennie zamawiane z bagietką z pieczarkami. I farsz gotowany na miejscu w garnuszku

    • 6 0

    • i do tego napój firmowy z takiej kuli...

      • 2 0

  • A gdzie można zjeśc dobrego hot doga? (3)

    Ale nie takiego jak w Żabce, ale z prawdziwą bułką, parówką, sosami, majonezem, ogórkiem, cebulą, kapustą...takiego co w obu rękach się kiedyś trzymało. Pamiętam jak latałam po takie hot dogi za małolata, do budki na Szerokiej naprzeciw dewocjonaliów.

    • 4 0

    • Dobry hot dog (2)

      Najlepiej smakuje przyrządzony w domu. Wiesz co jesz przynajmniej.

      • 1 3

      • tak, jesz nadmuchaną bułkę, kupską musztardę i parówkę z psa z budą. rzeczywiście.

        • 0 1

      • Alto chyba tylko wtedy, gdy sam upieczesz bułkę, zrobisz ser i parówkę. W innym przypadku jest to to samo co w budzie.

        • 3 1

  • Przepis (3)

    Biorę bagietkę i ciach na pół, smaruję majonezem, potem idą przesmażone z cebulką i lubczykiem pieczarki. Wszystko posolone i popieprzone wcześniej. Tarty ser na górę i jakieś 6-8 minut zapiekam do zrumienienia. Na to ketchup, dla hipsterów może być kraftowy z sycylijskich pomidorów z południowego stoku, ugniatanych zabytkową prasą drewnianą babci Franceski z okolic przedmieść Neapolu. Więc to chyba proste danie tanie niesłychanie.

    • 18 1

    • majonez zapiekany, brrr

      • 1 0

    • Zapiekasz majonez? To raczej słaby pomysł... (1)

      • 3 1

      • Why?

        • 0 1

  • (1)

    i tyłek rośnie

    • 6 1

    • Oby im w cycki szło.

      • 0 2

  • bar z zapiekankami na końcu Piastowskiej (6)

    Przy wejściu na plażę przy dawnej Bacówce. W zeszłym roku były mega. Nie wiem jak teraz bo jeszcze nie byłem.

    • 11 12

    • Jadłem w ostatni weekend (4)

      Rzeczywiście dobre - jednak cena ok 14-16 zł / szt.
      Spory wybór naprawdę fajnych kraftowych piw (też za ok 15 zł).

      • 5 1

      • Nie lubię marudzenia n/t cen, ale tu się trochę garbię. (3)

        Zapiekanka w budzie przy plaży za 16 zł to powiedzmy ujdzie, jeśli jest dobrze zrobiona i duża, ale krajowe piwo, nawet nazwane "kraftowym" za 15 zł to już gruba przesada. Tym bardziej, że te kraftowe wynalazki powstają najczęściej w ten sposób, że wrzucamy co mamy i "zobaczymy co z tego wyjdzie". Jak da się pić to dorabiamy ideologię i leci do frajerów za niebotyczne, okraszone ideologią, że to jedyne takie i więcej nie będzie. No jasne, że nie będzie, bo jest dziełem przypadku.

        • 15 2

        • No i aby się tego napić koniecznie trzeba mieć brodę i czinosy na du.... (1)

          • 10 0

          • czinosy są ok. Rurki są do du.y

            • 1 2

        • Tak, zobaczmy co wyjdzie z warki za 50 tys zł xD Janusz to się na browarnictwie zna, i na polityce, i motoryzacji!

          • 0 1

    • To jest BAR UNO . Tam jadłem najlepsze zapiekanki w Trójmieście !

      Serio, nie wierzę, że autor nie opisał tego baru w artykule.

      • 0 2

  • (4)

    Autorskie zapiekanki...
    Trochę Was poniosło...

    • 87 1

    • (3)

      A gdzie w wersji wege i bezglutenowej?

      • 16 8

      • A gdzie

        Dla gejów i lesbijek?

        • 9 0

      • i bez pieczywa?

        • 7 0

      • Tam jeszcze wariactwo nie dotarło ;-)

        • 23 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane