• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gęsina króluje w listopadzie. Gdzie ją zjeść?

Łukasz Stafiej
11 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najdroższa gęsina w trójmiejskich restauracjach - gęś rozmarynowa serwowana w całości w Brovarni w cenie 650 zł. Najdroższa gęsina w trójmiejskich restauracjach - gęś rozmarynowa serwowana w całości w Brovarni w cenie 650 zł.

Consomme z pieczonej gęsi, półgęsek z dżemem, gęś pieczona w całości, foie gras czy czekoladowy sernik z gęsią wątróbką - to tylko kilka z wielu pomysłów trójmiejskich szefów kuchni na dania z gęsią w roli głównej. W listopadzie króluje ona w menu wielu restauracji.



Nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta - 11 listopada smakosze świętować mogą nie tylko niepodległość, ale i Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" organizowanej przez organizację Slow Food Polska - ptak ten trafia coraz częściej na talerze w polskich domach i restauracjach. W wybranych trójmiejskich lokalach będzie można zjeść dania z gęsią w roli głównej przez cały listopad.

- Gęś nie nadaje się do chowu przemysłowego jak inny drób. Jesienią kończy się rozpoczynany na wiosnę cykl tuczenia na świeżym powietrzu. Dlatego najlepiej jeść ją właśnie teraz i na początku zimy, bo wtedy mięso jest najlepsze. Posiada fantastyczny smak i pięknie pachnie - tłumaczy Adrian Gabryszak, szef kuchni w sopockiej restauracji M15, który w ubiegłym roku zdobył tytuł "Króla Gęsiny" przyznawany przez Slow Food Polska.
W M15 zjemy salceson z gęsi z kiszoną cebulą, konfiturą z mirabelki i maślaną brioszą (24 zł), pierogi z gęsi (33 zł), krem z pieczonego jabłka z gęsim rillettes (18 zł), szarpaną gęś podaną w otrzewnej z kaszą gryczaną białą, brukselką, sosem z krwi i chipsem ze skóry (52 zł) czy czekoladowy sernik z pieczoną pietruszką, wątróbką gęsią i konfiturą z czeremchy (21 zł).

- Czerwone mięso z gęsi jest bogate w fosfor, magnez i żelazo. Zawiera dużo cennego białka. Jest delikatne w smaku i dużo zdrowsze od np. wieprzowiny. Jest dość tłuste, ale są to korzystne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe - dodaje Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji GåRD.
W gdyńskim lokalu w listopadzie będzie można zjeść m.in. pierś z gęsi wędzoną na mieszance brzozy i drewna owocowego (32 zł), gęsie żołądki konfitowane z karmelizowaną gruszką (26 zł), tradycyjny rosół gotowany na gęsinie z pierożkami, żółtkiem sous vide oraz kolendrą (18 zł), udo z gęsi konfitowane (68 zł) oraz pierogi z gęsiną i grzybowym ratatouille (48 zł).

Consomme z pieczonej gęsi z Słowacki Bistro. Consomme z pieczonej gęsi z Słowacki Bistro.
- Moim zdaniem gęsinę powinno się jeść cały rok, jest to jedno z najbardziej smacznych mięs w naszym kraju i można się nim zajadać w różnych postaciach - mówi Jacek Majcherek, szef kuchni gdańskiego Słowacki Bistro. - Jadamy jej jednak stosunkowo mało, bo mało kto wie, jak ją dobrze przyrządzić. Ja zawsze staram się dobierać składniki tak, aby nie zaburzały głębi smaku głównego składnika. Smalec, mięso do smarowania, pasztety, terriny to niejedyne możliwości, jakie daje gęś.
W listopadowej karcie Słowacki Bistro znalazły się takie dania, jak m.in. consomme z pieczonej gęsi (18 zł); wędzony w dymie z drewna wiśniowego i beczki po whisky półgęsek z dżemem z czarnej porzeczki (21 zł); pierogi z gęsią okrasą oraz popcornem z kaszy gryczanej (16 zł); konfitowane udo z gęsi z pasternakiem, kalafiorem, żurawiną i marynowanymi w miodowo-octowej zalewie kurkami (48 zł), a na deser lody z foie gras z ciastkiem maślanym, białą czekoladą, bazylią oraz rabarbarem (18 zł). Wszystkich dań będzie można spróbować także pod postacią menu degustacyjnego w cenie 95 zł za osobę (lub 135 zł z dobranymi winami).

W gdyńskiej Sztuczce gęś również będzie bohaterką menu degustacyjnego. Do niedzieli, 19 listopada będzie można spróbować siedmiu dań w cenie 140 zł od osoby (235 zł z sześcioma kieliszkami dobranych win).

- Na warsztat wzięliśmy całą gęś, każde danie dedykujemy jednemu poszczególnemu jej elementowi. Zaczniemy od podsuszonej piersi, skończymy na crème brûlée ze skwarkami. Zapewne najciekawszym połączeniem w całej koncepcji będzie danie główne, a w nim gęsie udo z turbotem, całość zostanie dopięta przez kwaśną gruszkę, chowder z turbota oraz pomidorowo-morelowy ketchup - zdradza szef kuchni Jacek Koprowski.
Gęś będzie królowała również w czterodaniowym menu degustacyjnym Sztuczki Bistro w Sopocie. Za 90 zł (lub 150 z winem) zjemy takie dania, jak: carpaccio z gęsi, emulsja z popcornu, majonez estragonowy, piklowana radicchio, pomarańcze; bulion z gęsi na wędzonce, pierożki gyoza z gęsiną confit, marynowany imbir, rzepa, sezam; duet gęsiego mięsa z piersi i udka, wędzona śliwka, topinambur, orzechy i ciepły pączek, konfitura z czarnych porzeczek, słony karmel.

W restauracji Pasjami w sopockim hotelu Rezydent gęsiny w wydaniu raczej tradycyjnym będzie można spróbować podczas cotygodniowego Bufetu Niedzielnego.

- Głównym punktem programu będzie stacja live cooking, na której przygotujemy gotowaną sous-vide pierś gęsi ze złotymi kopytkami i sosem wiśniowym. Gęsiny nie zabraknie również na bufecie przekąskowym, w którym goście znajdą takie przysmaki, jak wędzony półgęsek podany na paście śliwkowej, pasztet z gęsi z sosem żurawinowym czy sałatkę z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami i marynowaną piersią z gęsi - mówi szef kuchni Łukasz Barbarski.
Udziec z gęsi to danie, które znajdziemy w karcie niemal każdego lokalu serwującego to mięso. Nz. propozycja szefa kuchni Brovarni. Udziec z gęsi to danie, które znajdziemy w karcie niemal każdego lokalu serwującego to mięso. Nz. propozycja szefa kuchni Brovarni.
Z kolei Krystian Szidel, szef kuchni w Polskich Smakach w sopockim Sheratonie przygotował m.in. terrinę z gęsiej wątroby marynowanej w nalewce z pigwy i podaną z konfiturą jabłkowo-morelową (36 zł), rillettes z gęsi w cieście drożdżowym z piklowaną dynią (42 zł), podwędzaną pierś z gęsi z młodymi sałatami (33 zł) oraz kruche ciasto na gęsim smalcu z gorzką czekoladą i wiśniami (26 zł).

Gęsina serwowana będzie również w Mieście Aniołów, Smaku Morza, Całym Gawle, Zatoce Sztuki oraz Brovarni.

- Naszą specjalnością jest kaszubska gęś rozmarynowa serwowana w całości i krojona przy gościach. To popisowe danie Brovarni Hotelu Gdańsk zdobyło w tym roku tytuł najlepszego Pomorskiego Dania Regionalnego w Konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Do gęsiny rekomendujemy limitowaną edycję piwa jasnego warzonego z udziałem tylko i wyłącznie świeżych szyszek chmielowych zebranych na początku września przez naszego piwowara podczas Chmielowych Dożynek 2017 w Karczmiskach na Lubelszczyźnie - mówi Mateusz Kinda, menedżer Brovarni.
Gęś w całości to najprawdopodobniej najdroższe danie z tego mięsa w trójmiejskich restauracjach. Zamówimy ją w Brovarni za 650 zł. W listopadowym menu znajdą się też oczywiście tańsze pozycje, m.in. konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej serwowany z karmelizowanymi burakami, jarmużem i czosnkowym puree (67 zł), kaszotto z gęsiną konfitowaną i grzybami (38 zł) czy pierś z gęsi z puree selerowym i żurawiną (58 zł).

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (64) ponad 20 zablokowanych

  • Sztuczka i M15

    Byliśmy na gęsinie w obu tych miejscach. Pysznie, ładnie podane. Oby więcej takich miejsc ;)

    • 10 5

  • Okrasa z gęsi najsmaczniejsza i najzdrowsza (1)

    Na kaszubach robiło się okrasę . Jadało się ją również na surowo ( pyszna i zdrowa ),polecam .Sam taką jadałem.

    • 9 4

    • Flum?

      Za Niemca tak to się zwało, możliwe że Kaszubi też to tak zwą. Smalec gęsi z majerankiem.

      • 5 1

  • No cóż gęś ma specyficzny zapach dla mnie nie do przyjęcia

    • 4 9

  • Brovarnia, gęsina za 650 PLN (1)

    Szok! Pracuję w gastronomi, oni mają marżę 1000%. Jedyny taki przypadek w 3mieście

    • 31 0

    • Proponuję

      Pójsc i ich zlikwidowac. Za takie ceny winni się zabijać

      • 6 0

  • jak można tak piękne i inteligętne ptaki mordować (3)

    • 4 13

    • Inteligentne...

      • 7 1

    • :) przepraszam za minusa :)

      • 0 6

    • Morderstwa

      Kłania się polska ortografia, wydanie dla inteligentów.

      • 1 0

  • Wolę sam sobie przyrządzić

    Pieczona w całości ze śliwką, jabłkiem i cebulą i z majerankiem. Tyle tylko że za całą gęś 5 kilową zapłaciłem 70zł, a nie 650zł.

    • 32 0

  • I znowu dla wegan nic nie ma? Jak mi z tego powodu wszystko jedno. (1)

    • 10 6

    • precz do niemiec uchodzcom pomagac

      • 2 2

  • Kuźwa, poszedł bym z Grażynką

    Ale nawet jedno 500+ nie starczy.

    • 16 1

  • Ja mam gęsi zamiast chomika :) wyprowadzam je na smyczy codziennie bo jestem wege.

    • 3 5

  • zjadłbym sobie gęś, jednak te ceny...

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane