- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (30 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej? Wyniki rankingu
Margherita, pepperoni, a może kontrowersyjna hawajska z ananasem - jaką pizzę najczęściej zamawiają Polacy? Na podstawie danych zgromadzonych przez aplikację PanParagon powstał ranking 10 najczęściej kupowanych rodzajów pizzy w 2023 r. Postanowiliśmy skonfrontować go z preferencjami mieszkańców Trójmiasta.
- Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jakie są preferencje naszych użytkowników przy wyborze rodzaju pizzy. W tym celu sprawdziliśmy paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu mieszczącą się w okresie od stycznia do lipca 2023 r. - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Króluje margherita
Okazało się, że najczęściej kupowaną pizzą tego roku jest margherita, czyli klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Znalazła się aż na 31,1 proc. paragonów ujętych w badaniu.
Na drugim miejscu w rankingu (z wynikiem 19,2 proc) znalazła się capricciosa, czyli pizza z serem mozarella, szynką pieczoną, pieczarkami, pomidorami. Zgodnie z włoską tradycją powinna zawierać również dodatek karczochów, choć w polskich pizzeriach są one często pomijane.
Pomiędzy trzecim, czwartym a piątym miejscem w rankingu różnica nie była już tak spektakularna. Na trzecie miejsce trafiła pizza salami (9,8 proc.), na czwarte pepperoni (9,3 proc.), a na piąte hawajska (9,1 proc.).
Pozostałe miejsca w rankingu należą kolejno do pizzy vegetariana (7,1 proc. paragonów), funghi (4,8 proc. paragonów), pizzy serowej (4,2 proc. paragonów), pizzy z kebabem (2,6 proc. paragonów) oraz pizzy mięsnej (2,5 proc. paragonów).
Preferencje mieszkańców Trójmiasta
Przedstawiony ranking został stworzony w oparciu o analizę paragonów użytkowników aplikacji z całej Polski. My zapytaliśmy trójmiejskie pizzerie o preferencje lokalnych klientów.
- W Viva la Pizza serwujemy klasyczną pizzę neapolitańską z pieca opalanego drewnem. Nasi goście najczęściej wybierają królową pizzy, czyli Margheritę. W drugiej kolejności jest pizza Diavola z salami spianata piccante i papryczkami peperoncino. Zacne trzecie miejsce należy do pizzy Parma z dojrzewającą szynką parmeńską i parmezanem - mówi Sonia Grotkowska, Viva la Pizza.
- Wyniki badań potwierdzają się w naszych obserwacjach. Odkąd zaczęliśmy sezon, najpopularniejszym smakiem pizzy jest Capricciosa, następnie Margherita i Napoli, czyli rodzaj pizzy z łagodnym salami napoli, oliwkami i rukolą. Dużo sprzedaje się też pizzy Cotto, czyli podobnej do Capricciosy, ale bez pieczarek. Popularne są też u nas kompozycje z salami. Co zaskakujące, wielu naszych gości szuka bezmięsnych alternatyw, więc pizza Veggy znajduje się tuż za podium - mówi Mira Smilgin, Pizza Plus.
Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?
- W naszej pizzerii na podium znajdują się Margeritha, Prosciutto e funghi (szynka i pieczarki) oraz Salami (salami, papryka, cebula) - mówi załoga pizzerii Peperino.
- W naszym lokalu to Diavola cieszy się największą popularnością wśród naszych gości. Wyjątkowość tej pizzy, będącej połączeniem, oprócz starannie dobranych pomidorów oraz mozzarelli fior di latte, pikantnego salami spianata piccante, czerwonej cebuli oraz peperoncino, co potwierdza, że nawet i wyraźne smaki zyskują uznanie wśród naszych gości. Następnie na podium mamy Margheritę oraz Salami w rankingu popularności na zmianę z Diavolą właśnie - mówi Aleksandra Dacko, Cacko pizza.
Sprawdź nowe lokale gastronomiczne w Trójmieście
Z sosem czy bez?
Wydawać by się mogło, że sos to popularny dodatek do pizzy. Okazuje się jednak, że paragony konsumentów tego nie potwierdzają.
- Zaledwie 10 proc. dowodów zakupu pochodzących z pizzerii zawierało na swojej liście sos czosnkowy. Jeszcze mniejszą popularnością cieszy się sos pomidorowy, który widoczny był na 4 proc. paragonów ujętych w badaniu. Częstotliwość ich zakupu nie jest zatem wysoka. Warto jednak zauważyć, że część pizzerii w Polsce przy większym zamówieniu oferuje sosy gratis, a takich pozycji próżno szukać na paragonach - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-08-09 16:11
polecajcie dobre pizzerie w gdańsku (17)
mój typ to włoszczyzna, oddział na morenie (w tym na garnizonie nie zamawiałem ale zakładam że nie odstaje). ceny co prawda w górę jak wszędzie ale nie lecą w kulki na jakości
- 20 23
-
2023-08-10 15:20
Napoli (1)
Napoli na Oruni ul. Fieldorfa 2
- 0 1
-
2023-08-10 16:03
Rzecz gustu oczywiście,dla mnie osobiście jedna z gorszych jakie jadlem
- 1 0
-
2023-08-10 15:21
Tylko
Tylko napoli ul. Fieldorfa 2
- 0 1
-
2023-08-10 11:46
Niezły Młyn na Jasieniu
- 1 1
-
2023-08-10 09:13
wloszczyzna ? ten papier ?
buuuu
- 1 2
-
2023-08-10 06:44
Tutti
Tutti Santi podobne lub w Gdyni truflowa. Ewentualnie take it ale są drożsi no i Ideolo też jest spoko.
- 0 0
-
2023-08-09 21:58
Na okrągło (1)
Najlepsza pizza ale trzeba jeść na miejscu (przy rynku we Wrzeszczu)
- 3 3
-
2023-08-10 01:12
Zrobią dobra pizzę, jak się im patrzy na ręce? Bo w dostawie spalona z dziurą na wylot na środku placka. Nie polecam!
- 3 0
-
2023-08-09 21:35
Ostro de Best choć włoszczyzna jest też mega dobra
- 2 1
-
2023-08-09 21:21
Noi pizza
- 2 2
-
2023-08-09 19:59
Ciasto na pizzę z aldika lub od Jarzębińskich (2)
składniki jakie chcemy i mamy pizzę za 25 procent tego co zapłacimy u gastronoma.
- 7 11
-
2023-08-09 21:54
(1)
Przeciez ciasto to łatwizna by zrobic w domu. Mozna zamrozic. I 0 badziewia w srodku w postaci konserwantow.
- 11 2
-
2023-08-10 13:58
Ale spody z aldika mogą że trzy tygodnie poleżeć w lodówce.
A tak zrobię michę ciasta i co? Pizza przez tydzień?
- 1 0
-
2023-08-09 18:14
Polecam: (2)
Husak: Wrzeszcz, Grunwaldzka 28/2. |
Palec do budki: Przymorze Małe, Śląska 17a. |
Mąka i Kawa, J. Kilińskiego 4. |
Włoszczyzna: Wrzeszcz, A. Słonimskiego 6. |
Ostro: Główne Miasto, Długie Pobrzeże 15. |
Kreska Mąki: Przymorze Małe, Czerwony Dwór 26B. |
Rogata: Przymorze Małe, B. Krzywoustego 25.- 8 8
-
2023-08-09 21:22
Jadlem we wszystkich w/w miejscach (1)
I są to znacznie gorsze pizzerie za wyjątkiem może Ostro niż pizzeria NOI na przymorzu
- 3 7
-
2023-08-10 01:55
NOI
XDDD gościu, błagam
- 7 0
-
2023-08-09 16:56
Only and ever
Ostro przy Długim Pobrzeżu, Husak we Wrzeszczu, Pizza Napoli na Oruni
- 8 11
-
2023-08-09 16:15
(4)
Moja ulubiona to z tuńczykiem, czerwoną cebulą, pikantna papryczka oliwkami i dwoma rodzajami sera. Na cienkim cieście oczywiście. Uwielbiam pizze.
- 33 21
-
2023-08-09 21:55
Moja to z pasta truflową ! Och !
- 4 0
-
2023-08-09 20:30
(1)
Ja też taką uwielbiam! Plus ciemne oliwki:) Tylko gdzie zjeść taką, żeby była naprawdę smaczna ?
- 3 0
-
2023-08-09 21:55
W Sopocie na dworcu :)
- 2 1
-
2023-08-09 18:38
Noo smaczne składniki. Lubię wędliny i mieso,ale nie na pizzy.
- 5 0
-
2023-08-09 22:20
Nienawidzę włoskich pitz (7)
tym bardziej, że te w Gdańsku mają mało wspólnego z włoską pizzą, próbują udają, ale i tak nie to. Tino na Chełmie, była Salsa na Chełmie teraz Złota to są pitze
- 9 56
-
2023-08-10 15:06
Pizzarium
Sprawdź pizzarium na podwalu. Jest pRRRo
- 0 0
-
2023-08-10 14:07
Pitza najlepsza z Da Grasso
Zero potrzeb, zero testosteronu...
- 0 0
-
2023-08-10 12:16
Nie pisze się pitz,tylko picow.
- 1 0
-
2023-08-10 08:42
pitca i czos sosnkowy.
tak tak, pitca i czos sosnkowy...wiemy.
- 5 0
-
2023-08-10 08:32
Jakie pice polecasz?:)
- 1 0
-
2023-08-09 23:07
Włoskich nienawidzisz?
Może o tym nie wiesz ale pizza to Włoskie danie.
- 6 3
-
2023-08-09 22:37
Taa tino yhym
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.