- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (214 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (43 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Jedzenie do domu: testujemy hot dogi
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile - tym razem bierzemy na widelec lokale serwujące hot dogi. Poniżej test trzech lokali: Hot Bear Fusion Hot-Dogs, Franco Hot Dogs z Gdańska oraz Hot Doggie z Gdyni. Ocenialiśmy już pizze, burgery, obiady, zestawy sushi, makarony, pierogi oraz dania w słoikach z dowozem do domu.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
To jeden z najpopularniejszych fast foodów, który wywodzi się z Niemiec. Hot dog w formie zwykłej kajzerki, długiej kiełbaski i musztardy to też jedno z moich kulinarnych wspomnień dzieciństwa podczas pobytu u naszych zachodnich sąsiadów. Niestety, wielu danie to kojarzy ze słabej jakości jedzeniem ulicznym, zjedzonym na szybko na stacji benzynowej, ale niech pierwszy rzuci kamieniem, kto choć raz nie stał w kolejce po parówkę z bułką w Ikei (śmiech).
Postanowiłam odczarować tę przekąskę i pokazać, że fast food nie zawsze znaczy źle pod względem jakości i smaku. Przetestowałam więc hot dogi rzemieślnicze z trzech różnych lokali w Trójmieście. W każdym zamówiłam po dwa rodzaje tego dania.
Hot Bear Fusion Hot-Dogs
Hot Bear serwuje hot dogi w całkiem nowej odsłonie. Sami wypiekają maślane bułki, a kiełbaski wytwarzane są przez regionalną masarnię i nie zawierają konserwantów oraz soli peklującej.
Z całej gamy hot dogów zamawiam w wersji XL:
- Sparkling - rzemieślnicza kiełbaska, ser, bekon, piklowany ogórek Hot Bear (23 zł);
- Sexy Duck - szarpane mięso z kaczki, kimchi Hot Bear, chutney mango, szczypiorek
(30 zł).
Za dowóz do Oliwy zapłaciłam 3,70 zł.
Zacznę może od prostego i klasycznego hot doga, jakim jest Sparkling. To przede wszystkim dobra bułka, która zachowała swoją chrupkość i smaczne dwie kiełbaski o pokaźnych rozmiarach. Proszę mi wierzyć, że te kiełbaski nie mają nic wspólnego z parówkami. Dwa podstawowe składniki spełniły swoją rolę, a dodatki, takie jak fajne słodkawe pikle, delikatnie chrupiący bekon i ciągnący się ser, świetnie się w wkomponowały. Dodam jeszcze, że bułka była wypełniona po brzegi, a całość ładnie podana.
Można się spierać, czy hot dog bez kiełbasy to nadal hot dog, czy też już zupełnie inne danie, ale dla mnie najważniejsze jest wnętrze, a to w Sexy Duck było przepyszne. Mięciutkie, aromatyczne mięso z kaczki, pikantne kimchi, którego ostrość łagodził słodki sos mango, a to wszystko w chrupiącej maślanej bułce - harmonia smaków. Sexy Duck skradła moje kulinarne serce.
Hot Bear zasługuje na duże brawa za świetne połączenia smakowe oraz jakość składników, które czuć w każdym kęsie. Widać, że dbają też o kompozycję i ułożenie poszczególnych warstw.
Franco Hot Dogs
Tutaj również znajdziemy hot dogi w ciekawych odsłonach (np. hot dog z makaronem w stylu iście amerykańskim), a głównym składnikiem są sprowadzane prosto z Hamburga niemieckie schinkenwurst, czyli kiełbasy szynkowej.
Decyduję się na hot dogi:
- Classic Dog - sałata, majonez, wurst, prażona cebulka, ogórek, ketchup (16 zł);
- Górol - sałata, majonez, wurst, rukola, oscypek z żurawiną ze Schroniska Smaków Gessler (22 zł).
Zamawiam bezpośrednio na stronie Franco, a za dowóz do Oliwy płacę 9 zł.
Classic Dog był ultra prosty i smaczny. Doskonała, bardzo mięsna kiełbaska z subtelną nutą wędzenia. Dobra bułka: z zewnątrz chrupiąca, w środku mięciutka. Do tego świeże warzywa, chrupiąca cebulka, ilość sosów w sam raz. Najprostsza, a zarazem najsmaczniejsza kompozycja, ale zdecydowanie główne skrzypce gra tutaj wyśmienita schinkenwurst.
Górol to kolejna czysta forma hot doga, ale tutaj, prócz doskonałej schinekwurst, kluczowym składnikiem jest także słony, ale nie przesolony, miękki i przyjemnie skrzypiący między zębami - oscypek, którego intensywność przełamuje słodko-kwaśna konfitura z żurawiny. Tak naprawdę to miałam ochotę wyjąć kiełbaskę, oscypka i zjeść te dwa najlepsze składniki. Bułka oraz pozostałe dodatki bez zarzutu.
Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście
Żeby nie było tak kolorowo, to mam też kilka uwag, a mianowicie sugeruję zmianę opakowania na nieco dłuższe, bo hot się gniecie i dołożyłabym odrobinę więcej sałaty i innych warzyw. A poza tym to świetne hot dogi w amerykańskim stylu z niemiecką kiełbaską.
Hot Doggie
W tym lokalu w Gdyni zjemy wyłącznie wegańskie hot dogi, zapiekanki i burgery. Jeśli ktoś mnie zapyta, czy wegańskie hot dogi mogą być smaczne, to bez wahania odpowiem, że w Hot Doggie są rewelacyjne, ale po kolei.
Zamówienie odebrałam osobiście, a składało się na nie:
- Classic Dog - kiełbaska wiejska wege, sałata, pomidor, ogórek, pikle, kukurydza, prażona cebulka plus sos czosnkowy (18 zł);
- Mad Dog - hiszpańska kiełbaska wege, sałata, cebula czerwona, pomidor, kukurydza, jalapeno plus sos majonezowy (18 zł).
Hot dogi wiozłam z Gdyni do Oliwy, dojechały ciepłe, ale sałata nieco zwiędła, co być może widać na zdjęciu, ale takie są niekiedy uroki jedzenia na wynos. Wszystkie kiełbaski są wegańskie na bazie białka grochu, białka pszennego z odrobiną tofu i co ważne, bez konserwantów.
W Classic Dog wege kiełbaska była bardzo delikatna, odpowiednio wilgotna. W smaku zbliżona do białej kiełbaski. Do tego dużo świeżych warzyw, pyszny sos czosnkowy na bazie wegańskiego majonezu - wyszła z tego kapitalna wegańska wersja hot doga, który w smaku niczym nie ustępował temu klasycznemu. Wszystko to skryte w smacznej, chrupiącej z zewnątrz i mięsistej w środku bułce.
Mad Dog uwiódł mnie od pierwszego kęsa. Świetnie doprawiona, z paprykową nutą hiszpańska kiełbaska, która smakowała tak dobrze jak tradycyjne chorizo. Pozostałe składniki, w tym ostre jak diabli jalapeno, które nadało charakteru, tylko dopełniły smaku. Ostrość złagodził delikatny majonezowy sos wegański.
Gdyby mi nie powiedziano, że w bułce nie ma mięsnych kiełbasek, to jedząc wege hot dogi w połączeniu z tymi wszystkimi dodatkami, mogłabym się nie zorientować - tak dobrze doprawione były kiełbaski. To doskonała alternatywa dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem.
Podsumowanie będzie krótkie. Podstawą dobrego hot doga jest prostota, smak, świeżość dodatków i dobra jakość bułki i oczywiście kiełbaski. To wszystko znalazłam w zamówionych hot dogach, zarówno w tych mięsnych, jak i wegańskich. A więc nie taki ten fast food straszny, jak go malują, pod warunkiem, że stawiamy na jakość, a nie na ilość.
O autorze
Miejsca
Opinie (138) ponad 20 zablokowanych
-
2021-01-24 17:59
Hot dogi (1)
A nie lepiej zrobić sobie samemu?? Smaczniejsze i wiadomo z czym na prawdę się je
- 3 0
-
2021-01-28 21:52
No trochę trudno
Zrobić samemu parówkę
- 0 0
-
2021-01-28 21:50
Co zechcę
Wpakuję do buły itd.hot dog mniam mniam
- 0 0
-
2021-01-22 17:44
Może ktoś mi wytłumaczy (3)
dlaczego atutem ma być sprowadzana prosto z Hamburga kiełbasa jeśli polskie mięsne wyroby tego typu uchodzą za jedne z najlepszych w Europie? Mamy rewelacyjne kiełbasy , kabanosy, dlaczego więc "wurst"?
- 50 3
-
2021-01-28 21:47
Dlatego
Że osoba która wyemigrowała do USA to był Niemiec i ładował niemieckie parówki do bułki.
Hot Dog to jest paten tego jegomościa. Emigranta z Niemiec.- 0 0
-
2021-01-23 00:31
Cytat: Mamy rewelacyjne kiełbasy... Taaaa, tylko nie w masowej sprzedaży. Zatem nie żartuj. Mamy chłam i trochę doskonałych, ale trzeba ich poszukać.
Niemcy też mają taki sam chłam i tak samo doskonałe w niszowym obrocie. Cały świat ma swoje przysmaki, a kiełbasa to bynajmniej nie tylko polska specjalność. Chyba tylko anglosasi nie potrafią zrobić kiełby :)- 7 9
-
2021-01-22 17:54
Bo to zapatrzeni na zachód euroentuzjaści. Wszystko co zza Odry to najlepsze.
A polskość to nienormalność. Wszystko złe, biedne, przaśne, zacofane. Celebryci wstydzą się mówić po polsku za granicą. A inni sprzedają domy i wyjeżdżają twierdząc w swej nieskanczonej mądrości, że w Polsce jest dyktatura. Pseudo elity.
Dlatego wszędzie powstają eco wege bary co serwują napój z pokrzyw za 30 zł. I odrazu padają, bo jednak nie jesteśmy tacy nowocześni żeby zrozumieć, że to jest właściwy kierunek.- 27 10
-
2021-01-22 17:41
Hod-dog powinien być tanią przekąską a nie daniem za 30 złotych. (9)
- 82 1
-
2021-01-22 18:00
dlaczego? (3)
- 1 21
-
2021-01-28 21:44
Bo to
Nie hipsterskie danie, tylko buła i parówa, a buła lubi parówę.
- 0 0
-
2021-01-24 19:38
Bo to bułka i parówka. A ile to niby ma kosztować?
- 6 0
-
2021-01-22 18:13
bo takie było założenie
- 32 1
-
2021-01-23 10:47
W centrum nowego jorku (2)
Zjesz hot doga za 1-2 dolary z dodatkami... a u nas robia nie wiadomo jakis fikołki i 30zl sie należy za produkt wartości 5zl xD
- 9 4
-
2021-01-24 15:45
Z dowozem wyjdzie więcej
- 0 0
-
2021-01-23 11:09
Nie zjesz za tyle nigdzie w Nowym Jorku.
Może w Costco ale tam musisz wykupić kartę członkowską. Wiadomo, że dotują gastronomię żeby przyciągnąć klientów. Nowy Jork jest droższy niż Oslo. Poza ciuchami.
- 5 1
-
2021-01-23 14:18
Hod-dog huehehehehe (1)
15 lat temu widziałem taki błąd na szyldzie w prowincjonalnym miasteczku ściany wschodniej
- 0 0
-
2021-01-24 09:36
Widziałeś jak wyjeżdżałeś z kartonem pod pachą.
- 2 0
-
2021-01-22 17:34
To już nawet kiełbasa moze być (4)
rzemieślnicza?
- 39 1
-
2021-01-28 21:43
Dlatego
Że są dwa gatunki kiełbas te z g*wna i te zrobione zpasja nie z g*wna.
- 0 0
-
2021-01-28 21:41
Tak
Najlepiej z Liszek
- 0 0
-
2021-01-22 22:09
I bio
- 6 1
-
2021-01-22 17:40
Oczywiście. Nieprodukowana w fabryce jak Sokołów, Gzela i takie tam.
Mebel też moze byc z fabryki, np. od Ikei, albo od stolarza - rzemieslnika. Cow tym dziwnego?
- 10 11
-
2021-01-22 17:20
Oliwa u Szwagra (2)
przy dworcu w Oliwie u Szwagra najlepsze zapiekanki polecam.
- 11 10
-
2021-01-28 21:41
Racja
Są w dechę
- 0 0
-
2021-01-23 12:13
Zapiekanka?
Lepszej nie znajdą nigdzie!
- 0 1
-
2021-01-22 16:07
Najlepsze hot dogi (5)
Są w IKEA, zawsze jedziemy w sobotę czy niedzielę z rodziną i dziećmi. Pochodzimy po IKEA zjemy sobie...pyszne hot dogi i tanio też jest. Jo....
- 60 20
-
2021-01-28 21:40
Dobre są
Nie przekombinowane i cena odpowiednia.
- 0 0
-
2021-01-22 16:12
Typowe Janusze dbający o prawidlowe żywienie swych pociech (2)
- 12 44
-
2021-01-26 17:57
Wiadomix
Od hot dogów przecież bombelki puchno i umierajo. Tylko bio wege hummus ich ocali.
- 1 0
-
2021-01-22 16:18
przecie to beka była
jak zwykle eko / nowczesna mamuska / tatus niezakumal beki ........tylko odrazu wyklad ma(d)ko to nie zdrowe łoooo....
- 46 4
-
2021-01-22 16:17
A może to Ty jesteś typowym Januszem co nie umie ironii rozpoznać i się pruje w necie ?
- 23 9
-
2021-01-23 10:23
Serowy hot dog z ostrym sosem z Japy (1)
to bylo to, pycha :-)
- 9 1
-
2021-01-26 17:53
Ostry z Japy
Dwa razy piekł
- 0 0
-
2021-01-22 15:31
(5)
Zapsy i Hot Dogi z budek pod Pomnikiem Harcerza w Gdyni :) W latach 90 po prostu klasyka gatunku :) Potem na nocny autobus 410 czy 420 z przystanku koło Baru Nocuś ( obok infoboxu dla młodszych gdynian a autobus to przegubowy Ikarus z manualną skrzynią- dziwne c'nie?? ) i w tłoku do domu :)
Piękne czasy- 76 5
-
2021-01-26 17:14
To dopiero był street food!
Hipstery nie znajo
- 1 0
-
2021-01-22 21:15
(2)
ten klimat trzyma jeszcze budka na dworcu na wzgórzu, najlepsze hotdogi :) no i szefowa fajna kobieta
- 7 1
-
2021-01-22 22:57
(1)
oj nie, to już nie to samo - ostatnio strasznie się skiepściło tam
- 2 3
-
2021-01-23 23:52
cholera, masz rację... dzisiaj wziąłem szamę po jakiejś dwuletniej przerwie i tego się nie da zjeść...
- 2 1
-
2021-01-22 16:03
Huhu
To było życie, w Nocusiu też super żarcie
- 14 2
-
2021-01-25 10:16
to juz ciezko kupic parowke i bulke oraz jakies dodatki? trzeba zamawiac ?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.