• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie do domu: testujemy hot dogi

Agnieszka Haponiuk
22 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
W tym odcinku cyklu testuję hot dogi. Na zdjeciu: hot dog Classic od Franco Hot Dogs w Gdańsku. W tym odcinku cyklu testuję hot dogi. Na zdjeciu: hot dog Classic od Franco Hot Dogs w Gdańsku.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile - tym razem bierzemy na widelec lokale serwujące hot dogi. Poniżej test trzech lokali: Hot Bear Fusion Hot-Dogs, Franco Hot DogsGdańska oraz Hot Doggie z Gdyni. Ocenialiśmy już pizze, burgery, obiady, zestawy sushi, makarony, pierogi oraz dania w słoikach z dowozem do domu.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


To jeden z najpopularniejszych fast foodów, który wywodzi się z Niemiec. Hot dog w formie zwykłej kajzerki, długiej kiełbaski i musztardy to też jedno z moich kulinarnych wspomnień dzieciństwa podczas pobytu u naszych zachodnich sąsiadów. Niestety, wielu danie to kojarzy ze słabej jakości jedzeniem ulicznym, zjedzonym na szybko na stacji benzynowej, ale niech pierwszy rzuci kamieniem, kto choć raz nie stał w kolejce po parówkę z bułką w Ikei (śmiech).

Postanowiłam odczarować tę przekąskę i pokazać, że fast food nie zawsze znaczy źle pod względem jakości i smaku. Przetestowałam więc hot dogi rzemieślnicze z trzech różnych lokali w Trójmieście. W każdym zamówiłam po dwa rodzaje tego dania.

Hot Bear Fusion Hot-Dogs



Hot Bear Mapka serwuje hot dogi w całkiem nowej odsłonie. Sami wypiekają maślane bułki, a kiełbaski wytwarzane są przez regionalną masarnię i nie zawierają konserwantów oraz soli peklującej.

Z całej gamy hot dogów zamawiam w wersji XL:

- Sparkling - rzemieślnicza kiełbaska, ser, bekon, piklowany ogórek Hot Bear (23 zł);
- Sexy Duck - szarpane mięso z kaczki, kimchi Hot Bear, chutney mango, szczypiorek
(30 zł).

Za dowóz do Oliwy zapłaciłam 3,70 zł.

Zacznę może od prostego i klasycznego hot doga, jakim jest Sparkling. To przede wszystkim dobra bułka, która zachowała swoją chrupkość i smaczne dwie kiełbaski o pokaźnych rozmiarach. Proszę mi wierzyć, że te kiełbaski nie mają nic wspólnego z parówkami. Dwa podstawowe składniki spełniły swoją rolę, a dodatki, takie jak fajne słodkawe pikle, delikatnie chrupiący bekon i ciągnący się ser, świetnie się w wkomponowały. Dodam jeszcze, że bułka była wypełniona po brzegi, a całość ładnie podana.

Hot dog Sparkling od Hot Bear Fusion Hot-Dogs. Hot dog Sparkling od Hot Bear Fusion Hot-Dogs.
Można się spierać, czy hot dog bez kiełbasy to nadal hot dog, czy też już zupełnie inne danie, ale dla mnie najważniejsze jest wnętrze, a to w Sexy Duck było przepyszne. Mięciutkie, aromatyczne mięso z kaczki, pikantne kimchi, którego ostrość łagodził słodki sos mango, a to wszystko w chrupiącej maślanej bułce - harmonia smaków. Sexy Duck skradła moje kulinarne serce.

Hot dog Sexy Duck z mięsem z kaczki od Hot Bear Fusion Hot-Dogs. Hot dog Sexy Duck z mięsem z kaczki od Hot Bear Fusion Hot-Dogs.
Hot Bear zasługuje na duże brawa za świetne połączenia smakowe oraz jakość składników, które czuć w każdym kęsie. Widać, że dbają też o kompozycję i ułożenie poszczególnych warstw.

Franco Hot Dogs



Tutaj Mapka również znajdziemy hot dogi w ciekawych odsłonach (np. hot dog z makaronem w stylu iście amerykańskim), a głównym składnikiem są sprowadzane prosto z Hamburga niemieckie schinkenwurst, czyli kiełbasy szynkowej.


Decyduję się na hot dogi:

- Classic Dog - sałata, majonez, wurst, prażona cebulka, ogórek, ketchup (16 zł);
- Górol - sałata, majonez, wurst, rukola, oscypek z żurawiną ze Schroniska Smaków Gessler (22 zł).

Zamawiam bezpośrednio na stronie Franco, a za dowóz do Oliwy płacę 9 zł.

Classic Dog był ultra prosty i smaczny. Doskonała, bardzo mięsna kiełbaska z subtelną nutą wędzenia. Dobra bułka: z zewnątrz chrupiąca, w środku mięciutka. Do tego świeże warzywa, chrupiąca cebulka, ilość sosów w sam raz. Najprostsza, a zarazem najsmaczniejsza kompozycja, ale zdecydowanie główne skrzypce gra tutaj wyśmienita schinkenwurst.

Classic dog z niemiecką schinkenwurst (kiełbasą szynkową) od Franco Hot Dogs. Classic dog z niemiecką schinkenwurst (kiełbasą szynkową) od Franco Hot Dogs.
Górol to kolejna czysta forma hot doga, ale tutaj, prócz doskonałej schinekwurst, kluczowym składnikiem jest także słony, ale nie przesolony, miękki i przyjemnie skrzypiący między zębami - oscypek, którego intensywność przełamuje słodko-kwaśna konfitura z żurawiny. Tak naprawdę to miałam ochotę wyjąć kiełbaskę, oscypka i zjeść te dwa najlepsze składniki. Bułka oraz pozostałe dodatki bez zarzutu.

Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście



Hot dog Górol z wurstem i oscypkiem od Franco Hot Dogs. Hot dog Górol z wurstem i oscypkiem od Franco Hot Dogs.
Żeby nie było tak kolorowo, to mam też kilka uwag, a mianowicie sugeruję zmianę opakowania na nieco dłuższe, bo hot się gniecie i dołożyłabym odrobinę więcej sałaty i innych warzyw. A poza tym to świetne hot dogi w amerykańskim stylu z niemiecką kiełbaską.

Hot Doggie



W tym lokalu w Gdyni Mapka zjemy wyłącznie wegańskie hot dogi, zapiekanki i burgery. Jeśli ktoś mnie zapyta, czy wegańskie hot dogi mogą być smaczne, to bez wahania odpowiem, że w Hot Doggie są rewelacyjne, ale po kolei.

Zamówienie odebrałam osobiście, a składało się na nie:

- Classic Dog - kiełbaska wiejska wege, sałata, pomidor, ogórek, pikle, kukurydza, prażona cebulka plus sos czosnkowy (18 zł);
- Mad Dog - hiszpańska kiełbaska wege, sałata, cebula czerwona, pomidor, kukurydza, jalapeno plus sos majonezowy (18 zł).

Hot dogi wiozłam z Gdyni do Oliwy, dojechały ciepłe, ale sałata nieco zwiędła, co być może widać na zdjęciu, ale takie są niekiedy uroki jedzenia na wynos. Wszystkie kiełbaski są wegańskie na bazie białka grochu, białka pszennego z odrobiną tofu i co ważne, bez konserwantów.

W Classic Dog wege kiełbaska była bardzo delikatna, odpowiednio wilgotna. W smaku zbliżona do białej kiełbaski. Do tego dużo świeżych warzyw, pyszny sos czosnkowy na bazie wegańskiego majonezu - wyszła z tego kapitalna wegańska wersja hot doga, który w smaku niczym nie ustępował temu klasycznemu. Wszystko to skryte w smacznej, chrupiącej z zewnątrz i mięsistej w środku bułce.

Wegański hot dog Classic od Hot Doggie w Gdyni. Wegański hot dog Classic od Hot Doggie w Gdyni.
Mad Dog uwiódł mnie od pierwszego kęsa. Świetnie doprawiona, z paprykową nutą hiszpańska kiełbaska, która smakowała tak dobrze jak tradycyjne chorizo. Pozostałe składniki, w tym ostre jak diabli jalapeno, które nadało charakteru, tylko dopełniły smaku. Ostrość złagodził delikatny majonezowy sos wegański.

Pikantny wegański hot dog Mad Dog od Hot Doggie w Gdyni. Pikantny wegański hot dog Mad Dog od Hot Doggie w Gdyni.
Gdyby mi nie powiedziano, że w bułce nie ma mięsnych kiełbasek, to jedząc wege hot dogi w połączeniu z tymi wszystkimi dodatkami, mogłabym się nie zorientować - tak dobrze doprawione były kiełbaski. To doskonała alternatywa dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem.

Podsumowanie będzie krótkie. Podstawą dobrego hot doga jest prostota, smak, świeżość dodatków i dobra jakość bułki i oczywiście kiełbaski. To wszystko znalazłam w zamówionych hot dogach, zarówno w tych mięsnych, jak i wegańskich. A więc nie taki ten fast food straszny, jak go malują, pod warunkiem, że stawiamy na jakość, a nie na ilość.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Hot Bear Gdańsk, Świętego Ducha 12/14
  • Kebway Gdańsk, Bernarda Chrzanowskiego 11/U9
  • Hot Doggie Gdynia, Starowiejska 19

Opinie (138) ponad 20 zablokowanych

  • To już nawet kiełbasa moze być (4)

    rzemieślnicza?

    • 39 1

    • Oczywiście. Nieprodukowana w fabryce jak Sokołów, Gzela i takie tam.

      Mebel też moze byc z fabryki, np. od Ikei, albo od stolarza - rzemieslnika. Cow tym dziwnego?

      • 10 11

    • I bio

      • 6 1

    • Tak

      Najlepiej z Liszek

      • 0 0

    • Dlatego

      Że są dwa gatunki kiełbas te z g*wna i te zrobione zpasja nie z g*wna.

      • 0 0

  • Hod-dog powinien być tanią przekąską a nie daniem za 30 złotych. (9)

    • 82 1

    • dlaczego? (3)

      • 1 21

      • bo takie było założenie

        • 32 1

      • Bo to bułka i parówka. A ile to niby ma kosztować?

        • 6 0

      • Bo to

        Nie hipsterskie danie, tylko buła i parówa, a buła lubi parówę.

        • 0 0

    • W centrum nowego jorku (2)

      Zjesz hot doga za 1-2 dolary z dodatkami... a u nas robia nie wiadomo jakis fikołki i 30zl sie należy za produkt wartości 5zl xD

      • 9 4

      • Nie zjesz za tyle nigdzie w Nowym Jorku.

        Może w Costco ale tam musisz wykupić kartę członkowską. Wiadomo, że dotują gastronomię żeby przyciągnąć klientów. Nowy Jork jest droższy niż Oslo. Poza ciuchami.

        • 5 1

      • Z dowozem wyjdzie więcej

        • 0 0

    • Hod-dog huehehehehe (1)

      15 lat temu widziałem taki błąd na szyldzie w prowincjonalnym miasteczku ściany wschodniej

      • 0 0

      • Widziałeś jak wyjeżdżałeś z kartonem pod pachą.

        • 2 0

  • Może ktoś mi wytłumaczy (3)

    dlaczego atutem ma być sprowadzana prosto z Hamburga kiełbasa jeśli polskie mięsne wyroby tego typu uchodzą za jedne z najlepszych w Europie? Mamy rewelacyjne kiełbasy , kabanosy, dlaczego więc "wurst"?

    • 50 3

    • Bo to zapatrzeni na zachód euroentuzjaści. Wszystko co zza Odry to najlepsze.

      A polskość to nienormalność. Wszystko złe, biedne, przaśne, zacofane. Celebryci wstydzą się mówić po polsku za granicą. A inni sprzedają domy i wyjeżdżają twierdząc w swej nieskanczonej mądrości, że w Polsce jest dyktatura. Pseudo elity.
      Dlatego wszędzie powstają eco wege bary co serwują napój z pokrzyw za 30 zł. I odrazu padają, bo jednak nie jesteśmy tacy nowocześni żeby zrozumieć, że to jest właściwy kierunek.

      • 27 10

    • Cytat: Mamy rewelacyjne kiełbasy... Taaaa, tylko nie w masowej sprzedaży. Zatem nie żartuj. Mamy chłam i trochę doskonałych, ale trzeba ich poszukać.
      Niemcy też mają taki sam chłam i tak samo doskonałe w niszowym obrocie. Cały świat ma swoje przysmaki, a kiełbasa to bynajmniej nie tylko polska specjalność. Chyba tylko anglosasi nie potrafią zrobić kiełby :)

      • 7 9

    • Dlatego

      Że osoba która wyemigrowała do USA to był Niemiec i ładował niemieckie parówki do bułki.
      Hot Dog to jest paten tego jegomościa. Emigranta z Niemiec.

      • 0 0

  • po wyczynach pizzermana z Poznania nigdy więcej restauracji i barów

    • 24 4

  • IKEA

    Kiedyś to było

    • 12 1

  • Wszystkie kiełbaski są wegańskie (1)

    1. JAKIE?
    EU miala zakazac takiego nazewnictwa - jeszcze tego nie zrobila?!
    2. Dla Pani wiadomosci: "kielbasKa", to blad jezykowy.
    3. Jesli dowoz z centrum Gdanska do Oliwy, to 3,70 PLN, to nie dziwne, ze hot-dog musi kosztowac 3- PLN!
    4. Hot-dogi ze stacji benzynowych - bez przechwalania sie powiem, ze jadlem "dogi" na calym swiecie i naprawde wybieram te z naszych stacji. Z wymienionych tutaj, probowalem Franco i, niestety, nie widze niczego specjalnego - a jadlem na miejscu, wiec nie "zwiedly".

    • 9 4

    • Edyta:

      30 PLN, nie "3-".

      • 4 2

  • Testujemy jedzenie wszyscy codziennie najpierw towar trafia na półki do sklepu do testowania a potem po czasie słyszymy wycofano z obrotu jest szkodliwe nie kupować /Biedra i Lidl w tym przodują / Sanepid nie ma na tym kontroli. Podziwiam ludzi od fast foodów najlepsze są te hamburgery w środku z plackami krowymi podobnymi do mięsa okropne.

    • 3 7

  • parówka to często zmielona w całości świnka. smacznego (2)

    dla mniej rozgarniętych z kupką w jelicie grubym. ( ludzie jesteście tym co jecie )

    • 5 18

    • Gdzie mielą całe świnie?
      Byłeś kiedyś w masarni?

      • 14 1

    • A wiesz co to jest jeliciarka?

      • 5 2

  • Najlepsze hot dogi "u szwagra"w oliwie.reszta to zalosny szmelc.polecam

    • 4 9

  • W IKEA są wega po 2 zł

    I całkiem smaczne.... Za 18 zł to mam ich 9 sztuk

    • 13 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane