• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chinkalnia - gruzińska obfitość

Agnieszka Haponiuk
14 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni

Trójmiejska gastronomia jest coraz bogatsza pod względem miejsc oferujących specjały kuchni gruzińskiej. Widać, że cieszy się ona sporą popularnością wśród mieszkańców naszej aglomeracji. Ciekawa gruzińskich smaków wybrałam się z koleżankami do sieciowej restauracji Chinkalnia w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 21Mapka. Uwaga, w weekend nie ma co liczyć na wolny stolik, trzeba swoje odczekać w kolejce. A czy warto czekać, dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Kuchnia kaukaska jest bardzo aromatyczna i różnorodna, pełna ziół, ostrej papryki, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni nie brakuje też dobrych serów.

Chinkalnia to dość przestronna sala z gęsto ustawionymi stolikami, niewielkim barem i zwyczajnym wystrojem łączącym w sobie elementy nawiązujące kolorystyką bądź tematyką do Gruzji, z ceglanymi ścianami, pluszowymi kanapami w morskim kolorze. Rzekłabym, że jest lekki miszmasz.

Karta jest długa i znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej. Z długiej karty zamawiamy klasyczne gruzińskie specjały:


  • Chinkali/ gruzińskie pierożki z mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem/ 3 pierogi - 17,50 zł
  • Chaczapuri po adżarsku/ placek z ciasta drożdżowego zapiekany z mieszanką serów, masłem i jajkiem - 29,90 zł
  • Rolki z bakłażana/ rolki zawiniętego bakłażana z pastą orzechową, posypane granatem - 26,90 zł
  • Czachochbili/ kurczak z pomidorami, cebulą, ziołami, duszony w białym winie - 29,90 zł
  • Odżachuri/ smażone mięso wieprzowe z papryką, cebulą i ziemniakami w oliwie czosnkowej - 35,90 zł

Z deserów rezygnujemy. Zresztą w karcie są raptem dwie pozycje - baklawa i deser czekoladowy po gruzińsku.

  • Pierożki chinkali
  • Pierożki chinkali
  • Rolki z bakłażana
  • Rolki z bakłażana
Któż nie zna słynnych gruzińskich pierożków, które święcą triumfy w każdej polskiej pierogarni? Chinkali to sporej wielkości sakiewki z cienkiego, sprężystego ciasta, wypełnione świetnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym i wypływającym ze środka esencjonalnym bulionem. To chyba najlepsze chinkali, jakie przyszło mi ostatnio zjeść. Były idealne.

Rolki z bakłażana, w oryginale badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą z orzechów włoskich i owoców granatu to przystawka zaliczana do najlepszych na świecie, a także jedna z kulinarnych wizytówek Gruzji. Te zawijasy są obłędne, a do tego bardzo trendy, bo wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki i słodko-kwaśnym posmakiem granatu. Na uwagę zasługuje grillowany bakłażan, który jest mięciutki, soczysty i nietłusty. Porcja jest bardzo duża, ale to jest tak dobre, że trudno się oprzeć i nie zjeść więcej niż jeden zawijas.


  • Chaczapuri po adżarsku
  • Chaczapuri po adżarsku
  • Czachochbili
  • Czachochbili
Chaczapuri po adżarsku to drożdżowy placek w formie łódki, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Jest kilka szkół podawania jajka w chaczapuri po adżarsku. W jednej białko powinno być ścięte, a żółtko płynne, a w innej białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Mój placek był z tej drugiej szkoły, ale proszę mi wierzyć, że po wymieszaniu z gorącymi serami i masłem uzyskałam przepyszne, aksamitne nadzienie o wyrazistym serowo-maślanym smaku. Sam placek był mięciutki, z chrupiącymi brzegami. Chaczapuri było przepyszne i bardzo sycące.

Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku. Duże i miękkie kawałki kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie z subtelnie wyczuwalną winną nutą. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawka z kurczaka. Odżachuri podawane jest w glinianym półmisku. To prosta potrawa. Mamy tu pieczone, soczyste kawałki wieprzowiny, ziemniaki, cebulę i paprykę. Wszystko przyprawione czosnkową oliwą, przy czym czosnek wcale nie dominuje. Danie zdecydowanie dla tych, co lubią dużo i dobrze zjeść, a także lubią dania subtelnie doprawione.

  • Odżachuri
  • Odżachuri
Gruzińskie przysłowie mówi: "Granicą jedzenia powinna być sytość". Obawiam się, że jest to trudne, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków. W Chinkalni zabrakło mi jednak kilku rzeczy: więcej mocniejszych, gruzińskich aromatów, jakby kucharz bał się przypraw; większego wyboru deserów oraz dobrej kawy na sposób gruziński, bo ta, którą serwują, jest najzwyczajniej w świecie kwaśna i niesmaczna.

Czas na oceny:
Wystrój/ klimat - 4
Smak - 5
Obsługa - 4
Estetyka potraw - 4,5
Ostateczna ocena 4,37

W kolejnym tekście zrecenzujemy Crazy Butcher Bistro.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (98) ponad 10 zablokowanych

  • Czy już powstała ustawa / rozporządzenie mówiące Gruzinom kto wg ustawodawcy jest Gruzinem a kto nie ?

    • 9 6

  • Gruzja

    Te gruzińskie Dania w tym wydaniu to jest Niejadalne ! Mięso tak przesolone ,bo chyba stare i żyła w żyle ! Ciasta gumowe i bez smaku ! Nie dziękuję ! Więcej moja noga nie postanie !

    • 24 9

  • Chinka (1)

    • 4 2

    • czikulinka

      • 6 1

  • to jest takie super pyszne że mi zawsze mało

    dlatego nie idę jak nie mam sponsorki/a

    • 6 9

  • (4)

    dlaczego blokujecie prawdziwą rzetelną opinię? Chinkalnia to sieciówka taki sam lokal mają w Gdańsku, chyba na Tkackiej ich kuchnia jest okołogruzińska ponieważ głównie kładą na stół wieprzowinę i wołowinę a nie baraninę i drób, widzieliście wy hodowle świń w górach bo ja nie, za to Kaukaz pełen jest owiec, drobiu, w dolinach pasą się krowy

    • 63 1

    • polecam YT bera (2)

      Gregory Kavkaz robi oryginalne foody

      • 0 5

      • dziękuję nie znam ale jadłem U Gruzinów w Gruzji, na Ukrainie, w Rosji i wszędzie dawali mi baraninę i kurczaka a nie świnię

        • 9 0

      • Znam, ale to jest RUS, a nie Gruzin

        I już totalnie odjechał w swoich filmach. Jak robił jagnięcinę, baraninę - było apetycznie. Ale już krokodyl czy wąż wyglądają obleśnie, poza tym widać, że często wychodzi mu suche mięso.
        Na plus kanału - kot Ryży :)

        • 2 1

    • .

      Proszę czytać kartę ze zrozumieniem. Jest baranina w karcie !!

      • 0 0

  • Kto je ten je.

    Ja za pieroga po 6 zeta za sztukę dziękuję.

    • 32 6

  • sieciówka - o ile mi wiadomo...

    .

    • 30 0

  • Gdynianin (8)

    Nie polecam . Mięso nie takie jak trzeba ser tym bardziej nie ten. Małe porcje i drogo. Zdecydowanie polecam Moja Gruzja na Zaspie.

    • 86 13

    • (2)

      Zgadzam się w 100%, niestety jedna z gorszych restauracji w okolicy, zupy rozwodnione bez smaku, mięso źle przyprawione no może pierożki mają dobre ale poza tym bardzo slabo

      • 23 2

      • Racja, Moja Gruzja na Zaspie rządzi!

        • 21 2

      • Ja również

        Niestety wizyta skończyła się rewolucjami w żołądku i to u całej trójki. Potrawy nie wyglądają jak na zdjęciach w artykule

        • 8 0

    • Dobra , dobra. Zaspa? (3)

      Już lecę z Gdyni. Hahaha. Reklamujcie się gdzie indziej! Mi w Gdyni smakowało akurat!

      • 3 9

      • (1)

        bardzo dobre , ale trzeba też dojechac jest Cała Gruzja w Miszewie. Żaden lokal czy to w Gdyni czy w Gdańsku nie ma puki co podjazdu do nich.

        • 3 1

        • Póki nie skończysz podstawówki - nie pisz, bo sam siebie ośmieszasz.

          • 0 1

      • ja jestem z Gdańska i przyjeżdżam często do Gdyni do Mąka i Kawa

        bo ta w Metropolii jest obrzydliwa, mokre ciasto, drożej. Akurat na Zaspie jadłem w Moja Gruzja i jest pysznie, jeśli w Gdyni też będzie smacznie to pewnie będę odwiedzać częściej i tyle. ps. jestem gdańszczaninem, który lubi przyjeżdżać do śledziowa :)

        • 0 0

    • A ja pana restauracji nie polecam

      • 0 0

  • Bardzo smaczne dania (1)

    są w restauracji gruzińskiej przy Tkackiej w Gdańsku

    • 3 7

    • to ta sama sieć

      • 1 0

  • Nie

    Daleko od Gruzji,smakiem.Ceny z kosmosu za trzy pierogi 17 zl

    • 25 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane