- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (63 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Jemy na mieście: Chinkalnia - gruzińska obfitość
Trójmiejska gastronomia jest coraz bogatsza pod względem miejsc oferujących specjały kuchni gruzińskiej. Widać, że cieszy się ona sporą popularnością wśród mieszkańców naszej aglomeracji. Ciekawa gruzińskich smaków wybrałam się z koleżankami do sieciowej restauracji Chinkalnia w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 21. Uwaga, w weekend nie ma co liczyć na wolny stolik, trzeba swoje odczekać w kolejce. A czy warto czekać, dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Kuchnia kaukaska jest bardzo aromatyczna i różnorodna, pełna ziół, ostrej papryki, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni nie brakuje też dobrych serów.
Chinkalnia to dość przestronna sala z gęsto ustawionymi stolikami, niewielkim barem i zwyczajnym wystrojem łączącym w sobie elementy nawiązujące kolorystyką bądź tematyką do Gruzji, z ceglanymi ścianami, pluszowymi kanapami w morskim kolorze. Rzekłabym, że jest lekki miszmasz.
Karta jest długa i znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej. Z długiej karty zamawiamy klasyczne gruzińskie specjały:
- Chinkali/ gruzińskie pierożki z mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem/ 3 pierogi - 17,50 zł
- Chaczapuri po adżarsku/ placek z ciasta drożdżowego zapiekany z mieszanką serów, masłem i jajkiem - 29,90 zł
- Rolki z bakłażana/ rolki zawiniętego bakłażana z pastą orzechową, posypane granatem - 26,90 zł
- Czachochbili/ kurczak z pomidorami, cebulą, ziołami, duszony w białym winie - 29,90 zł
- Odżachuri/ smażone mięso wieprzowe z papryką, cebulą i ziemniakami w oliwie czosnkowej - 35,90 zł
Z deserów rezygnujemy. Zresztą w karcie są raptem dwie pozycje - baklawa i deser czekoladowy po gruzińsku.
Któż nie zna słynnych gruzińskich pierożków, które święcą triumfy w każdej polskiej pierogarni? Chinkali to sporej wielkości sakiewki z cienkiego, sprężystego ciasta, wypełnione świetnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym i wypływającym ze środka esencjonalnym bulionem. To chyba najlepsze chinkali, jakie przyszło mi ostatnio zjeść. Były idealne.
Rolki z bakłażana, w oryginale badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą z orzechów włoskich i owoców granatu to przystawka zaliczana do najlepszych na świecie, a także jedna z kulinarnych wizytówek Gruzji. Te zawijasy są obłędne, a do tego bardzo trendy, bo wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki i słodko-kwaśnym posmakiem granatu. Na uwagę zasługuje grillowany bakłażan, który jest mięciutki, soczysty i nietłusty. Porcja jest bardzo duża, ale to jest tak dobre, że trudno się oprzeć i nie zjeść więcej niż jeden zawijas.
Chaczapuri po adżarsku to drożdżowy placek w formie łódki, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Jest kilka szkół podawania jajka w chaczapuri po adżarsku. W jednej białko powinno być ścięte, a żółtko płynne, a w innej białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Mój placek był z tej drugiej szkoły, ale proszę mi wierzyć, że po wymieszaniu z gorącymi serami i masłem uzyskałam przepyszne, aksamitne nadzienie o wyrazistym serowo-maślanym smaku. Sam placek był mięciutki, z chrupiącymi brzegami. Chaczapuri było przepyszne i bardzo sycące.
Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku. Duże i miękkie kawałki kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie z subtelnie wyczuwalną winną nutą. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawka z kurczaka. Odżachuri podawane jest w glinianym półmisku. To prosta potrawa. Mamy tu pieczone, soczyste kawałki wieprzowiny, ziemniaki, cebulę i paprykę. Wszystko przyprawione czosnkową oliwą, przy czym czosnek wcale nie dominuje. Danie zdecydowanie dla tych, co lubią dużo i dobrze zjeść, a także lubią dania subtelnie doprawione.
Gruzińskie przysłowie mówi: "Granicą jedzenia powinna być sytość". Obawiam się, że jest to trudne, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków. W Chinkalni zabrakło mi jednak kilku rzeczy: więcej mocniejszych, gruzińskich aromatów, jakby kucharz bał się przypraw; większego wyboru deserów oraz dobrej kawy na sposób gruziński, bo ta, którą serwują, jest najzwyczajniej w świecie kwaśna i niesmaczna.
Czas na oceny:
Wystrój/ klimat - 4
Smak - 5
Obsługa - 4
Estetyka potraw - 4,5
Ostateczna ocena 4,37
W kolejnym tekście zrecenzujemy Crazy Butcher Bistro.
O autorze
Miejsca
Opinie (98) ponad 10 zablokowanych
-
2022-03-14 16:37
Czy już powstała ustawa / rozporządzenie mówiące Gruzinom kto wg ustawodawcy jest Gruzinem a kto nie ?
- 9 6
-
2022-03-14 16:56
Gruzja
Te gruzińskie Dania w tym wydaniu to jest Niejadalne ! Mięso tak przesolone ,bo chyba stare i żyła w żyle ! Ciasta gumowe i bez smaku ! Nie dziękuję ! Więcej moja noga nie postanie !
- 24 9
-
2022-03-14 17:02
Chinka (1)
- 4 2
-
2022-03-14 18:23
czikulinka
- 6 1
-
2022-03-14 17:03
to jest takie super pyszne że mi zawsze mało
dlatego nie idę jak nie mam sponsorki/a
- 6 9
-
2022-03-14 17:45
(4)
dlaczego blokujecie prawdziwą rzetelną opinię? Chinkalnia to sieciówka taki sam lokal mają w Gdańsku, chyba na Tkackiej ich kuchnia jest okołogruzińska ponieważ głównie kładą na stół wieprzowinę i wołowinę a nie baraninę i drób, widzieliście wy hodowle świń w górach bo ja nie, za to Kaukaz pełen jest owiec, drobiu, w dolinach pasą się krowy
- 63 1
-
2022-03-14 20:26
polecam YT bera (2)
Gregory Kavkaz robi oryginalne foody
- 0 5
-
2022-03-14 21:17
dziękuję nie znam ale jadłem U Gruzinów w Gruzji, na Ukrainie, w Rosji i wszędzie dawali mi baraninę i kurczaka a nie świnię
- 9 0
-
2022-03-14 23:19
Znam, ale to jest RUS, a nie Gruzin
I już totalnie odjechał w swoich filmach. Jak robił jagnięcinę, baraninę - było apetycznie. Ale już krokodyl czy wąż wyglądają obleśnie, poza tym widać, że często wychodzi mu suche mięso.
Na plus kanału - kot Ryży :)- 2 1
-
2022-04-22 19:37
.
Proszę czytać kartę ze zrozumieniem. Jest baranina w karcie !!
- 0 0
-
2022-03-14 17:46
Kto je ten je.
Ja za pieroga po 6 zeta za sztukę dziękuję.
- 32 6
-
2022-03-14 17:56
sieciówka - o ile mi wiadomo...
.
- 30 0
-
2022-03-14 19:32
Gdynianin (8)
Nie polecam . Mięso nie takie jak trzeba ser tym bardziej nie ten. Małe porcje i drogo. Zdecydowanie polecam Moja Gruzja na Zaspie.
- 86 13
-
2022-03-14 19:57
(2)
Zgadzam się w 100%, niestety jedna z gorszych restauracji w okolicy, zupy rozwodnione bez smaku, mięso źle przyprawione no może pierożki mają dobre ale poza tym bardzo slabo
- 23 2
-
2022-03-14 21:18
Racja, Moja Gruzja na Zaspie rządzi!
- 21 2
-
2022-03-15 10:51
Ja również
Niestety wizyta skończyła się rewolucjami w żołądku i to u całej trójki. Potrawy nie wyglądają jak na zdjęciach w artykule
- 8 0
-
2022-03-15 16:12
Dobra , dobra. Zaspa? (3)
Już lecę z Gdyni. Hahaha. Reklamujcie się gdzie indziej! Mi w Gdyni smakowało akurat!
- 3 9
-
2022-03-16 13:24
(1)
bardzo dobre , ale trzeba też dojechac jest Cała Gruzja w Miszewie. Żaden lokal czy to w Gdyni czy w Gdańsku nie ma puki co podjazdu do nich.
- 3 1
-
2022-03-20 12:25
Póki nie skończysz podstawówki - nie pisz, bo sam siebie ośmieszasz.
- 0 1
-
2023-01-08 14:37
ja jestem z Gdańska i przyjeżdżam często do Gdyni do Mąka i Kawa
bo ta w Metropolii jest obrzydliwa, mokre ciasto, drożej. Akurat na Zaspie jadłem w Moja Gruzja i jest pysznie, jeśli w Gdyni też będzie smacznie to pewnie będę odwiedzać częściej i tyle. ps. jestem gdańszczaninem, który lubi przyjeżdżać do śledziowa :)
- 0 0
-
2022-04-22 19:38
A ja pana restauracji nie polecam
- 0 0
-
2022-03-14 19:32
Bardzo smaczne dania (1)
są w restauracji gruzińskiej przy Tkackiej w Gdańsku
- 3 7
-
2022-03-14 21:17
to ta sama sieć
- 1 0
-
2022-03-14 20:40
Nie
Daleko od Gruzji,smakiem.Ceny z kosmosu za trzy pierogi 17 zl
- 25 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.