• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chinkalnia - gruzińska obfitość

Agnieszka Haponiuk
14 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni

Trójmiejska gastronomia jest coraz bogatsza pod względem miejsc oferujących specjały kuchni gruzińskiej. Widać, że cieszy się ona sporą popularnością wśród mieszkańców naszej aglomeracji. Ciekawa gruzińskich smaków wybrałam się z koleżankami do sieciowej restauracji Chinkalnia w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 21Mapka. Uwaga, w weekend nie ma co liczyć na wolny stolik, trzeba swoje odczekać w kolejce. A czy warto czekać, dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Kuchnia kaukaska jest bardzo aromatyczna i różnorodna, pełna ziół, ostrej papryki, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni nie brakuje też dobrych serów.

Chinkalnia to dość przestronna sala z gęsto ustawionymi stolikami, niewielkim barem i zwyczajnym wystrojem łączącym w sobie elementy nawiązujące kolorystyką bądź tematyką do Gruzji, z ceglanymi ścianami, pluszowymi kanapami w morskim kolorze. Rzekłabym, że jest lekki miszmasz.

Karta jest długa i znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej. Z długiej karty zamawiamy klasyczne gruzińskie specjały:


  • Chinkali/ gruzińskie pierożki z mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem/ 3 pierogi - 17,50 zł
  • Chaczapuri po adżarsku/ placek z ciasta drożdżowego zapiekany z mieszanką serów, masłem i jajkiem - 29,90 zł
  • Rolki z bakłażana/ rolki zawiniętego bakłażana z pastą orzechową, posypane granatem - 26,90 zł
  • Czachochbili/ kurczak z pomidorami, cebulą, ziołami, duszony w białym winie - 29,90 zł
  • Odżachuri/ smażone mięso wieprzowe z papryką, cebulą i ziemniakami w oliwie czosnkowej - 35,90 zł

Z deserów rezygnujemy. Zresztą w karcie są raptem dwie pozycje - baklawa i deser czekoladowy po gruzińsku.

  • Pierożki chinkali
  • Pierożki chinkali
  • Rolki z bakłażana
  • Rolki z bakłażana
Któż nie zna słynnych gruzińskich pierożków, które święcą triumfy w każdej polskiej pierogarni? Chinkali to sporej wielkości sakiewki z cienkiego, sprężystego ciasta, wypełnione świetnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym i wypływającym ze środka esencjonalnym bulionem. To chyba najlepsze chinkali, jakie przyszło mi ostatnio zjeść. Były idealne.

Rolki z bakłażana, w oryginale badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą z orzechów włoskich i owoców granatu to przystawka zaliczana do najlepszych na świecie, a także jedna z kulinarnych wizytówek Gruzji. Te zawijasy są obłędne, a do tego bardzo trendy, bo wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki i słodko-kwaśnym posmakiem granatu. Na uwagę zasługuje grillowany bakłażan, który jest mięciutki, soczysty i nietłusty. Porcja jest bardzo duża, ale to jest tak dobre, że trudno się oprzeć i nie zjeść więcej niż jeden zawijas.


  • Chaczapuri po adżarsku
  • Chaczapuri po adżarsku
  • Czachochbili
  • Czachochbili
Chaczapuri po adżarsku to drożdżowy placek w formie łódki, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Jest kilka szkół podawania jajka w chaczapuri po adżarsku. W jednej białko powinno być ścięte, a żółtko płynne, a w innej białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Mój placek był z tej drugiej szkoły, ale proszę mi wierzyć, że po wymieszaniu z gorącymi serami i masłem uzyskałam przepyszne, aksamitne nadzienie o wyrazistym serowo-maślanym smaku. Sam placek był mięciutki, z chrupiącymi brzegami. Chaczapuri było przepyszne i bardzo sycące.

Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku. Duże i miękkie kawałki kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie z subtelnie wyczuwalną winną nutą. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawka z kurczaka. Odżachuri podawane jest w glinianym półmisku. To prosta potrawa. Mamy tu pieczone, soczyste kawałki wieprzowiny, ziemniaki, cebulę i paprykę. Wszystko przyprawione czosnkową oliwą, przy czym czosnek wcale nie dominuje. Danie zdecydowanie dla tych, co lubią dużo i dobrze zjeść, a także lubią dania subtelnie doprawione.

  • Odżachuri
  • Odżachuri
Gruzińskie przysłowie mówi: "Granicą jedzenia powinna być sytość". Obawiam się, że jest to trudne, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków. W Chinkalni zabrakło mi jednak kilku rzeczy: więcej mocniejszych, gruzińskich aromatów, jakby kucharz bał się przypraw; większego wyboru deserów oraz dobrej kawy na sposób gruziński, bo ta, którą serwują, jest najzwyczajniej w świecie kwaśna i niesmaczna.

Czas na oceny:
Wystrój/ klimat - 4
Smak - 5
Obsługa - 4
Estetyka potraw - 4,5
Ostateczna ocena 4,37

W kolejnym tekście zrecenzujemy Crazy Butcher Bistro.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (98) ponad 10 zablokowanych

  • chinkali słabe- jadłem mięso łykowate

    • 14 1

  • Mój pech, czy tam zawsze co drugi pieróg jest przedziurawiony, więc nadzienie "pływa"?

    • 8 0

  • Bardzo dobrze, siadaj, trója!

    • 3 0

  • Z tym jedzeniem jest jeden problem (2)

    Jest smaczne, ale tak tłuste, ciężkie i syte, że trzeba robić (i to uczciwie robić) na budowie lub przy kopaniu rowów, żeby "dogadać się" z tymi posiłkami. Nawet gruzińskie wypieki, poza zwykłym chlebem, to przesączone tłuszczem buły.

    • 13 1

    • Syte.... (1)

      Ręce opadają. Syty to jesteś ty jak się najesz. Jedzenie jest sycące.

      • 7 2

      • Masz rację, ale nie pęknij.

        • 6 2

  • Chaczapuri w tym lokalu jest z mozzarellą i goudą. (1)

    To zbrodnia na kuchni gruzińskiej, a recenzentka jest zachwycona. Brak mi słów.

    • 36 0

    • jaki portal taka recenzentka.

      • 3 0

  • nie

    Zdecydowanie nie polecam. Potrawy niesmaczne, obsługa też pozostawia wiele do życzenia.

    • 11 2

  • A jak mam zjeść te pierożki żeby ryja rosołem nie oparzyć?. (2)

    • 6 4

    • Bo trza wiedzieć jak! (1)

      Łapiesz za "cycka" u góry, i do dzioba: lekko nadgryzasz i wypijasz bulion, potem zjadasz resztę, i pamiętaj: "cycka" się nie je. Mnie się zdarzyło jeść fenomenalne chinkali w Odessie, jak należy z baraniną,, bo to pasterskie żarełko. Gruzini otworzyli tam swój biznesik. Czekanie na jedzonko umilili winem i rozmową, a jakże , o jedzeniu.

      • 2 1

      • też w Odessie jadłem na Oleksandriwskim Prospekcie, za ucztę dla dwóch osób zapłaciliśmy chyba z 80 czy 90 zł a w tym były chinkali, jeden mangal ale taki pożądny barani, 2x chaczapuri 2 zupy,2 desery, 2 piwa, 2 napoje i butelka wina gruzińskiego, w lokalu była świetna potańcówka kaukaska, goście w większość z Kaukazu, super było, niech te ruskie już się wynoszą stamtąd bo trzeba tam wrócić

        • 0 0

  • Najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście. (1)

    Jakość mocno średnia, smak też.

    • 14 1

    • o nie, najbardziej przereklamowane to jest Chleb i Wino!

      • 0 0

  • Drogo, za takie pieniadze robię obiad na tydzień

    Renata

    • 13 2

  • Żenada

    Syf taki że masakra, jedzenie gruzińskie jest okropne

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane