- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (107 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Jemy na mieście: Ocneba - przepyszne jedzenie
Po coraz większej liczbie gruzińskich restauracji i piekarni, które pojawiły się w ostatnich latach na trójmiejskim rynku, twierdzę, że smaki gruzińskie zajmują drugie miejsce wśród ulubionych kuchni Polaków, zaraz po kuchni włoskiej. Największym uwielbieniem cieszą się gruzińskie wypieki - chlebki i chaczpuri w różnych postaciach. Postanowiłam więc przetestować sopocką restaurację Ocbneba. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam Oria Magic House w Gdańsku.
Restauracje i piekarnie gruzińskie w Trójmieście
W poszukiwaniu kaukaskich smaków udałam się w niedzielne popołudnie do restauracji Ocneba w Sopocie, a towarzyszyła mi moja przyjaciółka. Ocneba po gruzińsku znaczy marzenie. O ile mnie pamięć nie myli, to była pierwsza gruzińska restauracja w Trójmieście, którą otworzył rodowity Gruzin Teimuraz Gogua i z powodzeniem prowadzi ją od dziewięciu lat.
Do restauracji znajdującej się przy "Monciaku" wchodzi się od strony patio apartamentowca Trzy Gracje. Lokal nie jest duży - składa się z wysokiego pomieszczenia z antresolą i jest gęsto zastawiony stolikami. Wystrój jest dość prosty, z ceglanymi ścianami z akcentami kultury i tradycji gruzińskiej, które odnaleźć możemy w muzycznych instrumentach, fragmentach strojów ludowych, zdjęciach zawieszonych na ścianach oraz muzyce płynącej z głośników. W oczy rzuca się także ogromny, mosiężny żyrandol. Wszystko to tworzy bardzo przyjemny klimat.
Od progu serdecznie wita nas sam właściciel, który zza niewielkiego baru dogląda restauracji.
Karta jest obszerna: znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej, a żeby wiadomo było, co zamawiamy, każda pozycja menu opatrzona jest zdjęciem.
Z długiej karty wybieramy:
- roladki z bakłażana z pastą orzechową i dodatkami (12 zł/szt.);
- chaczapuru adżaruli - placek z serem, masłem i jajem (48 zł);
- chinkali - sakiewki z ciasta wypełnione mięsem (45 zł/porcja 5 sztuk);
- czanachi - zapiekanka z jagnięciny z warzywami (60 zł).
Roladki z bakłażana, w oryginale badridżani, to cienkie, grillowane plastry bakłażana, wypełnione orzechową pastą, doprawione czosnkiem i gruzińskimi przyprawami, posypane owocami granatu. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki. Jakże prosta i pyszna przystawka. Trudno poprzestać na jednym zawijasie.
Chaczapuri adżaruli to drożdżowy placek w kształcie łódki, po brzegi wypełniony serem, masłem i jajem, w którym białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to było najlepsze chaczapuri adżaruli, jakie przyszło mi zjeść w tym roku. Znakomite, dobrze wypieczone, chrupiące ciasto i mnóstwo słonawych, wyrazistych serów, którymi wypełnione były także ranty ciasta. Milion pysznych kalorii, które wciągają: mimo że obiecujesz sobie, że to już ostatni kawałek, to i tak sięgasz po kolejny i kolejny.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Chinkali to sporej wielkości sakiewki z elastycznego, delikatnego ciasta, wypełnione farszem z kilku gatunków mięsa (wołowina, baranina i wieprzowina), bardzo mocno doprawione kolendrą i przyprawami. Ale najsmaczniejszy był esencjonalny bulion, który siorbałyśmy z przyjemnością i którego było bardzo dużo. Fenomenalne chinkali, które zdeklasowały wszystkie poprzednie, jakie miałam okazję kosztować.
Czanachi, czyli danie z glinianego garnuszka, to rodzaj zapiekanki z jagnięciny, bakłażana, papryki, pomidora i ziemniaków. Jagnięcina była mięciutka, wyśmienicie doprawiona, o wyrazistym smaku. A do tego znakomite warzywa. Gorące, aromatyczne i pyszne danie. Wersji tej potrawy podobno jest tyle, ile gospodyń, a swoje korzenie chanaki ma na Litwie.
Naszą ucztę zwieńczyłyśmy mocną gruzińską kawą.
Podsumowanie: to nie była moja pierwsza wizyta w restauracji Ocneba. Pierwszy raz byłam tutaj kilka lat temu, ale wówczas Ocneba nie podbiła moich kubków smakowych, natomiast teraz nie będę szczędzić pochwał za gościnność, serdeczność, obfitość i fenomenalne gruzińskie smaki. Ale trudno się dziwić, że jest tak smacznie, skoro w kuchni rządzą Gruzinki gotujące według tradycyjnych domowych przepisów. Z moją kulinarną towarzyszką jesteśmy zgodne co do oceny - należy się najwyższa nota.
O autorze
Miejsca
Opinie (127) ponad 10 zablokowanych
-
2022-12-30 08:45
Moja Gruzja (2)
Równie smacznie i 2 razy taniej.
Kiedy ktoś z trójmiasto.pl zakończy ten beznadziejny cykl?
Przecież ta Pani z kulinariami nie ma nic wspólnego. Każdy wpis taki sam, byłam, zjadłam, według mnie dobre. Musi mieć Pani znajomości żeby za takie gnioty wyciągać kasę.- 66 8
-
2022-12-30 09:36
nieprawda, nie każdy wpis jest taki sam- dziś nie było nic o płaskim smaku! Ale urzekło mnie zdanie "lokal nie jest nieduży",hmm (1)
- 21 0
-
2023-01-02 22:01
Masz rację
Przepraszam
- 0 0
-
2022-12-30 08:55
W tej knajpie płaci się wyłącznie za to, że to Sopot.
Jedzenie niczym się nie wyróżnia, a bardzo dobre chinkali, czy chaczapuri można zjeść w wielu innych lokalach za duuuużo niższą kwotę. Ocneba jest tylko dla turystów jeleni.
- 37 0
-
2022-12-30 09:09
Kasia
4 razy drożej niż w Tbilisi, byłam w październiku 2022
- 27 2
-
2022-12-30 09:29
Tylko "Moja Gruzja" na zaspie. (1)
Cenowo jest w porządku i jakościowo również dobrze.
- 25 3
-
2022-12-30 10:23
Nie tylko. Moja Gruzja jest niezła, ale są lepsze od niej.
Trochę zbyt nachalnie reklamujecie swój lokal w komentarzach.
- 2 6
-
2022-12-30 09:39
5 chinkali za 45 złotych? (4)
Inflacja 20% w górę a w wielu restauracjach ceny juz o 100% wyższe. Ja rozumiem, że biznes ma straszne podwyżki prądu i gazu, ale jak tal dalej pójdzie to wiekszosc knajp padnie. Ja dobrze zarabiam, ale przestaliśmy chodzic do knajp regularnie jak kiedyś, bo nie dosc ze ceny to jeszcze porcje sie zmniejszyły i chociaz płacisz 100% drożej to sie nie najadasz
- 31 1
-
2022-12-30 11:26
Jak to czemu 45zł??? (2)
7zł koszt składników, 8zł koszt robocizny, 2-3zł to podatek... a reszta to marża restauracji :D
- 3 1
-
2022-12-30 12:55
A z marzy trzeba zaplacic tez m.in. za energie, wode, dzierzawe, dostawe, obsluge i cala mase innych drobiazgow. (1)
- 0 6
-
2022-12-30 13:59
yyyy to cały czas koszt, a nie marża
- 4 0
-
2022-12-30 12:52
Inflacja w gore, a spadanie w dol.
- 0 0
-
2022-12-30 09:57
To są dania degustacyjne.
- 16 0
-
2022-12-30 10:01
Za 60 zet to zjem golonkę w restauracji poza Trójmiastem.
W Trójmieście to jest drenaż cen, zasadniczo za drogo i dania mikro.
- 16 1
-
2022-12-30 10:18
Auć :)
Czyli rachunek za powyższe zamówienie 165zł + napoje. Tani i obfity obiadek XD
Raptem dwa lata temu płaciłem w Olsztynie za takie samo chinkali... 30zl.
Już w przyszłym roku restauracje będą tylko dla wybranych, albo dla tych którym tysiąc w tą albo w tamtą nie robi różnicy.
Jak ktoś jest fanem tej kuchni to taniej i smaczniej wyjdzie zrobić sobie dwa razy w roku wakacje w Gruzji.- 21 0
-
2022-12-30 10:51
Te recenzje to zawsze żart (1)
Mam wrażenie, że Pani Agnieszka, która recenzuje te restauracje - przepysznie jest tam gdzie jest drogo lub fancy. A jak jedno i drugie to wtedy już zupełny wypas. Te recenzje tratuje jako ciekawostkę co gdzie jest otwarte. Jeżeli chodzi o merytorykę i zasadność oceny - bez komentarza.
- 38 2
-
2022-12-31 00:26
I wszystko było w punkt
- 5 0
-
2022-12-30 11:51
Opinia wyróżniona
Uwielbiam kuchnię gruzińską! (4)
Konkretne dania, którymi można się najeść. Kocham też ich wypieki, pierożki... Aż zgłodniałam :)
- 32 17
-
2022-12-31 08:25
A ja kocham kochanie potraw.. a z ludzmi co? (2)
- 0 3
-
2022-12-31 09:06
ludzi jest za dużo, są głupi i przereklamowani. (1)
a przede wszystkim wrzodem tej planety.
- 7 2
-
2023-01-02 22:11
Wania portale pomyliłeś ?
Tu jest Polska.
- 2 1
-
2023-01-02 22:09
Ja wolę Polską kuchnie
Każdy ma smój smak ,gruzińska dla mnie to obrzydlistwo.zaznaczam dla mnie,to samo ruska ,Litwińska.mi smakuje.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.