Wiadomości

stat

Jemy na mieście: Polędwica sopocka karmi jak u mamy

Co dobrego znajdziemy w Polędwicy Sopockiej? Poniżej nasza recenzja. Na zdjęciu: jesiotr w śmietanie po polsku.
Co dobrego znajdziemy w Polędwicy Sopockiej? Poniżej nasza recenzja. Na zdjęciu: jesiotr w śmietanie po polsku. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Polędwicę sopocką. W poprzednim odcinku jedliśmy w Gringo w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Neon w Gdyni - już tam byliśmy.



Polędwica Sopocka to nieduża restauracja, która mieści się przy Jagiełły 6 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (dawniej w tym miejscu funkcjonował Tupot Mew). Sam lokal nie jest duży - to jedna sala, a raczej pokój, który pomieści nie więcej niż 30 osób.

Wnętrze jest utrzymane w spokojnej morskiej kolorystyce. Nie zabrakło ściany z bielonych cegieł i pluszowej kanapy z poduchami. Drewniane stoły zdobią świeże kwiaty lub zioła w doniczkach. Jest czysto, schludnie i miło. Stara drewniana podłoga, duże stare okna i oszklone drzwi ocieplają nieco chłodny wystrój i nadają fajny klimat starego mieszkania w sopockiej kamienicy.

W niedzielę Polędwica Sopocka wita nas wspaniałym poczęstunkiem. Na stoliku, tuż obok baru, każdy z gości może poczęstować się wybornymi wędlinami własnej roboty, smalcem, smacznym śledziem w śmietanie, koperkowym chłodnikiem z grzanką z jajkiem czy opiekanymi śledziami w zalewie octowej. Te rarytasy tylko zaostrzyły nasz apetyt.

Karta prezentuje się dobrze: nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, ogólnie jest w czym wybierać.

Z sekcji "Na dobry początek" zamawiamy:

- tatara ze śledzia (19 zł).

Z "Zup jak u mamy" wybieramy:

- rosół drobiowo-wołowy (16 zł);
- chłodnik śledziowy z ciepłym ziemniakiem (14 zł).

Z dań mięsnych bierzemy:

- sztukę mięsa z darem Królowej Bony (40 zł).

Z sekcji rybnej, która w tym dniu była dość mocno okrojona (zabrakło makreli i sandacza), prosimy o:

- jesiotra w śmietanie po polsku (57 zł).

A na deser beza Pavlova (18 zł).


Tatar śledziowy miał cudowny smak. Śledź dobrej jakości, dość zwarty, do tego drobno pokrojona czerwona cebula i awokado, a smaku dopełnił olej sezamowy. To było fantastyczne połączenie. Cały smak robił olej sezamowy, który pasował tutaj idealnie. Na tyle mi zasmakował ten tatar ze śledzia, że odtworzyłam go w domu.

Tatar ze śledzia.
Tatar ze śledzia. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Rosół drobiowo-wołowy był aromatyczny, klarowny, esencjonalny, z lekko wyczuwalną nutą lubczyku. A do tego domowej roboty makaron. Wszystko to razem było przepyszne i przywodziło na myśl niedzielny obiad u mamy albo babci. Jedynym minusem był słoik, w którym podano rosół. Raz, że jedzenie ze słoika jest niewygodne, a dwa, że jest to już niemodne i zupełnie niepotrzebne. Ten rosół jest na tyle dobry, że nie trzeba go podawać w dziwnych naczyniach. Talerz będzie w sam raz.

Rosół drobiowo-wołowy.
Rosół drobiowo-wołowy. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Co do chłodnika ze śledzia, to mam mieszane uczucia. Zdecydowałam się na to danie przede wszystkim z ciekawości. W pierwszej chwili smak wydał mi się dziwny, za słodki, za bardzo octowy i za mało śmietanowy. Ale z każdą kolejną łyżką chłodnik smakował coraz lepiej. Po pierwsze bardzo dobry śledź i w dużej ilości, po drugie fajnie mieszały się tu smaki słodkie i kwaśne. Jednak cały czas przeszkadzał mi octowy posmak. Poza tym sam chłodnik mógłby być bardziej gęsty. Myślę, że nie jest to danie dla każdego, ale na pewno warto go spróbować. Sugeruję, podobnie jak przy rosole, zamienić słoik na talerz lub miskę.

Chłodnik śledziowy z ciepłym ziemniakiem.
Chłodnik śledziowy z ciepłym ziemniakiem. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Dla tych, co nie lubią kulinarnych niespodzianek, dobrym wyborem będzie sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Jak to ładnie ujął mój kolega: prawdziwe dobre danie z czasów orbisowskich. Świetnie przygotowane mięso wołowe, kruche, delikatne. Dary królowej Bony okazały się być groszkiem cukrowym, porem, marchewką, młodym burakiem, cukinią i selerem. Warzywa niczego sobie, al dente, a w smaku delikatnie słodkie. Sos chrzanowy odrobinę za mało intensywny i zbyt mączny, w mojej ocenie. Całość bardzo smaczna i nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że chociaż jest to danie proste, to łatwo można je zepsuć, a ta sztuka mięsa była bardzo udana.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Jesiotr w śmietanie po polsku z marynowaną botwinką był prawdziwą uczta dla podniebienia. Przede wszystkim dobrej jakości ryba, zupełnie pozbawiona smaku mułu. Jesiotr to ryba o unikalnym smaku, więc warto ostrożnie się z nią obchodzić, np. nie należy dodawać zbyt dużo przypraw. W Polędwicy Sopockiej jesiotr został przyrządzony tak jak trzeba: w subtelnym, kremowym sosie śmietanowym. Na słowa uznania zasługują dodatki, czyli marynowana botwinka i cebulka oraz karmelizowana marchew. Te marynaty podane na ciepło były genialne. To danie jest spójne i smakuje obłędnie.

Jesiotr w śmietanie po polsku.
Jesiotr w śmietanie po polsku. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Beza Pavlova nie przypadła mi za bardzo do smaku. Owszem, była poprawna, lekko wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu z dodatkiem świetnego sosu malinowego na bazie wina. Za zbędne uważam tutaj kawałki winogron, które zamieniłabym na borówki albo inne owoce sezonowe.

Beza Pavlova.
Beza Pavlova. fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Polędwica Sopocka karmi świeżo, domowo i bardzo smacznie. Większość dań to tradycja kuchni polskiej, niekiedy zapomnianej lub sponiewieranej przez PRL. Gorąco im kibicuję, bo to dobra, uczciwa kuchnia sięgająca po dobre, staropolskie smaki. I mam nadzieję, że odkryją ich przed nami jeszcze więcej. Wystawiam im mocną piątkę, choć z minusem: za słoiki oraz dość wysokie ceny za niektóre dania.

5.0 /6
Ocena autora

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (119)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Jak oszczędnie chodzić do kina?
Jak oszczędnie chodzić do kina?
W Protokulturze śmiałkowie jedli najostrzejsze papryczki świata
Jedli najostrzejsze papryczki świata

Kultura

Trójmiejscy pisarze pod fałszywym imieniem. O pseudonimach literackich
Pseudonimy trójmiejskich pisarzy
Repatrianci mają głos. O "Ruskich" w Starej Aptece Teatru Wybrzeże
O "Ruskich" w Starej Aptece Teatru Wybrzeże

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Święto Niepodległości, biegi i dużo koncertów
Planuj tydzień: intensywny czas