• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: przepysznie w Ristorante Con Giardino w Oliwie

Agnieszka Haponiuk
8 marca 2024, godz. 07:00 
Opinie (92)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację Ristorante Con Giardino w Oliwie. Na zdjęciu: carpaccio z polędwicy wołowej. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację Ristorante Con Giardino w Oliwie. Na zdjęciu: carpaccio z polędwicy wołowej.

W Oliwie, przy ul. Czyżewskiego 20Mapka od ponad pięciu lat działa Ristorante Con Giardino, do której udałam się wraz z koleżanką, wielbicielką włoskich klimatów i kuchni. Jaką kuchnię tam zastałyśmy? Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam naleśnikarnię Fanaberia w Gdyni. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w Whiskey on the Rocks w Gdańsku (już tam byłam).





Con Giardino znaczy po włosku "z ogrodem" i faktycznie jest to restauracja z klimatycznym ogrodem, wyłożonym łupanym kamieniem, co przywodzi na myśl toskańskie piaskowe miasteczka. Ogród w sezonie letnim jest pełen kwiatów i zieleni, a dodatkowo odpalany jest także grill i organizowane są koncerty.

Kameralne wnętrze restauracji urządzone jest w prostym, standardowym stylu miejskiej elegancji. Ozdobione jest drewnianymi lamperiami, w kolorystyce dominują szarości. Nietuzinkowym elementem wystroju jest zielona naturalna ściana z chrobotka, a uwagę przyciąga też roślinny szyld z nazwą restauracji.

  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
  • Ristorante Con Giardino w Gdańsku.
W karcie znajdziemy różnorodne dania inspirowane kuchnią włoska, a także wiele klasyków, chociażby takich jak pizza. W sąsiedztwie baru znajduje się także tablica z sezonowymi specjałami szefa kuchni.

Zamówiłyśmy:

  • carpaccio z polędwicy wołowej - majonez, kapary, marynowana cebula, grana padano, oliwa extra virgin, rukola, cytryna (48 zł);
  • zupa rybna cacciucco - ryba, krewetki, kalmar, mule, vongole, pomidor, czerwone wino, czosnek, peperoncino, natka pietruszki, grzanki (48 zł);
  • gnocchi truflowe - grzyby shimeji, pieczarki, pasta truflowa, grana padano, mozzarella, filo kataifi, białe wino (46 zł);
  • kurczak z szynką crudo i pistacjami - kurczak, puree ziemniaczane, marchew, kruszonka pistacjowa, trybula, demi glace (49 zł).


Jak zjeść taniej na mieście? Lista trójmiejskiej promocji



Zanim zostały nam podane przystawki i zupa, otrzymałyśmy koszyczek puszystej focacci z dodatkiem cebuli. Świetnie komponowała się z oliwą, już wcześniej ustawioną na stolikach. To było smakowite preludium i dało przedsmak tego, czego możemy spodziewać się po kuchni Con Giardino.

Czekadełko: koszyczek focacci z dodatkiem cebuli. Czekadełko: koszyczek focacci z dodatkiem cebuli.
Carpaccio było doskonałe. Nie było przekombinowane, idealnie doprawione bez nadmiaru dodatków, w tym rukoli, jak to często bywa. Piękne plastry wyrazistego grana padano, odrobina słonych kaparów oraz kilka kleksów smakowego majonezu. Soczyste, cieniutkie, arcydelikatne plastry surowej polędwicy, o szlachetnym smaku, delikatnie słodkawym. A na to wszystko samemu można było dozować ilość oliwy. Carpaccio było smaczne, wręcz niebiańskie, jak stwierdziła koleżanka.

Carpaccio z polędwicy wołowej. Carpaccio z polędwicy wołowej.
Zupa rybna cacciucco skradła moje kulinarne serce. Pochodząca z Toskanii, a dokładnie z Livorno, to uczta dla podniebienia. Jest to rodzaj zupy rybnej, przygotowywanej najczęściej na czerwonym winie i podawanej z podpieczonym czerstwym chlebem. Przepisów na nią jest tyle, ile gospodyń w samym Livorno - każda ma swój sekretny przepis. Nie wiem, od której z nich zdobył przepis szef kuchni Con Giardino, ale efekt był doskonały.



Zupa była gęsta, aromatyczna i przypominała konsystencją potrawkę. Jej smak zachwycał słodkością pomidora z intensywną winną nutą, a pikantny finisz na języku dodawał głębi. Owoce morza bardzo dobre, nieprzeciągnięte. Mogłoby być więcej krewetek i ośmiornicy, ale te braki rekompensowały miękkie, pyszne kalmary oraz obfita ilość smacznych kawałków ryby i "muszli". To sycące danie przenosi nas bezpośrednio do pachnącej Toskanii.

Zupa rybna cacciucco. Zupa rybna cacciucco.
Gnocchi truflowe to bardzo proste, nieskomplikowane, ale pełne smaku danie.Kluseczki były mięciutkie, drobne i pyszne. Trufla odgrywa tutaj niezaprzeczalnie główną rolę, ale jej obecność jest ma tyle subtelna, że pozwala poczuć także smak innych grzybów, takich jak pieczarka i shimeji. Całość wieńczy dojrzały, aromatyczny, świeżo starty ser grana padano.

Gnocchi truflowe. Gnocchi truflowe.
Na koniec przyszło największe zaskoczenie: pospolity kurczak w niezwykłej odsłonie. Roladki z kurczaka nadziewane szynką crudo i pistacjami były dobre, pełne smaku soczystego mięsa. Do tego podano karmelizowaną marchew, puree ziemniaczane oraz chrupiące, słone chipsy z długo dojrzewającej szynki. Całość uzupełniono klasycznym sosem demi glace o łagodnym, delikatnie pieczeniowym aromacie. To danie łączy w sobie tradycyjne smaki z nowatorskim podejściem.

Kurczak z szynką crudo i pistacjami. Kurczak z szynką crudo i pistacjami.
Podsumowanie będzie zwięzłe. Opuszczając Ristorante Con Giardino, byłyśmy syte, zadowolone i oczarowane smakami, które na moment przeniosły nas do malowniczej Italii, gdzie kuchnia jest raczej prosta i pozbawiona przesady, podobnie jak w przypadku Con Giardino. Wystawiam ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (92) 6 zablokowanych

  • Mam oddmienne zdanie (1)

    Byłam dwa tygodnie temu , gnocchi z truflami i owszemem było mięciutkie ale całe danie było ciężkie jakby tłuste. Nie piszę że niedobre bo to indywidualna ocena ale drugi raz bym nie zamówiła. Porcja duża. Zupa borowikowa całkiem smaczna chociaż mogłaby być bardziej intensywna. Spotkaliśmy się w sześć osób i stwierdziliśmy że w tym miejscu już więcej nie będziemy biesiadować. Bardzo miła obsługa.

    • 12 1

    • No i to jest recenzja

      Brawo Pani Kasiu, prosimy o więcej!

      • 2 1

  • Patrzę na kurczaka ze zdjęcia

    I go nie widzę. Zjedzony?

    • 14 1

  • Cieszę się, że wszystko było w punkt! (1)

    • 7 1

    • Nudne są te recenzje niestety

      Powtarzalne do bólu

      • 7 0

  • No a ceny gdzie?

    • 2 1

  • Nie ma jak u mamy...

    smacznie i tanio... smacznego !

    • 3 2

  • Hmm (1)

    Wygląda dobrze, a jak ceny? Czy przebiliśmy już Londyn Mediolan Paryż i inne miasteczka? Niedługo Szwajcarie dogonimy. Polska wstaje z kolan ale obywatele jej mocno klęczą;)

    • 28 2

    • byłem, w tych miastach zjesz bułe za 20-30zł, ale też za kilkaset zł

      wiem, że z perpsketywy polskiego imigranta na robocie nawet nie widzi sie restauracji a Tesco kusi dobrą ceną fasolki w puszcze, ale ludzie mają różne oczekiwania

      • 1 2

  • jak BMI Pani Agnieszki?

    • 3 1

  • wezmę całą (1)

    rodzinę i wydam pół pensji, a i tak wyjdę głodny, więc dla kogo to?

    • 8 1

    • np dla mnie, gdzie nie wydam godziny pracy

      a plus taki, że spedzam miło czas, bez towarzystwa klasy pracującej.

      • 1 5

  • snobistyczne (1)

    potrzeby takie knajpy zaspokajają idealnie, chociaż zadaniem gastronomii jest nade wszystko żywienie

    • 3 2

    • no właśnie nie tylko, to też miejsce spedzania czasu z rodziną, przyjaciółmi, nie tylko proces napchania brzuszka

      musisz zrozumieć, ze to nie jest jadłodalnai dla wszystkich. Nie wpadasz się tu szybko napchać i lecisz do roboty

      • 1 2

  • chodzę tam regularnie od paru lat, naprawdę polecam

    stosunek ceny do jakości jest rewelacyjny. To restauracja, nie budka z kebabem, nie spoedziewajcie się dobrych dań w cenie mielonki z budki z kebabem.

    • 3 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane